FOTO: Bobo
Kaj o rabi madžarščine na jutrišnji osrednji proslavi združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom pravijo režiser in avtor proslave Primož Ekart, poslanec Jožef Horvat, predsednik državnega zbora Dejan Židan in Marjan Farič?

Pred jutrišnjo obeležitvijo praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Beltincih je domačine razburila informacija, da bo eden izmed recitalov izveden tudi v madžarščini. Iz publike so napovedani žvižgi, saj so pred stotimi leti prekmurski Slovenci rekli odločen ne madžarizaciji, nenazadnje pa tudi madžarska manjšina v Sloveniji na ta dogodek gleda z bolečino in ga ne tretira kot praznik.

Predstaviti Prekmurje tako kot je

Režiser in avtor proslave Primož Ekart je v Beltincih že dva dni, kjer potekajo zadnje vaje pred jutrišnjo osrednjo proslavo. Večina nastopajočih prihaja iz Prekmurja ali so sicer z regijo povezani. »Predstaviti želimo vse to kar Prekmurje v današnjem času je in vse kar je Prekmurje naredilo tako kot je,« pripoveduje Ekart, ki ga širša slovenska javnost pozna kot igralca v televizijski seriji TV Dober dan, kjer je igral Sama.

V duhu Prekmurja bo interpretirana tudi pesem madžarskega avtorja Aleksandra Valyja in to v madžarščini, čeprav so prekmurske Slovence pred sto leti budili in dvigali s slovensko besedo.

»Marsikdo bo to razumel kot provokacijo. Torej umeščenost nekega madžarskega teksta ali pesmi v to proslavo,« meni Marjan Farič iz Prekmurskega društva General Maister Murska Sobota.

Za Horvata raba madžarščine presenečenje

Poslanca Jožefa Horvata, ki je bil pred štirinajstimi leti tudi predlagatelj praznika, raba madžarščine na državni proslavi preseneča.

»Ta informacije me je danes izjemno presenetila. Ne želim se vtikati v delo režiserja, ki mu je bila zaupana ta naloga. Jaz ta praznik razumem kot združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Takratni narodni buditelj Jožef Klekl je pred 100 leti v Beltinci med drugim povedal 'Deca ste lüblene slovenske matere',« poudarja Horvat.

»Mi ne praznujemo Prekmurja kot takega, mi praznujemo združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, zato mislim, da bi ta proslava morala biti izključno v slovenščini,« pravi dolgoletni poslanec.

»Žal je v Prekmurju še vedno nekaj Prekmurcev, ki bi si želeli razvoj zgodovinskih dogodkov nekoliko drugačen. Da bi ta del ozemlja na Pariški mirovni konferenci bil dodeljen Madžarski. Ampak tisti, ki si to želi, ta si žal želi tudi to, da bi ta del pomemben del Slovenije bil 45 let pod jarmom Sovjetske zveze. Vemo, da je bila Madžarska na vzhodnem delu železne zavese,« dodaja Horvat.

Madžarskega narodnostnega poslanca na proslavi ne bo

Na praznik združitve prekmurskih Slovencev predstavniki madžarske narodne skupnosti gledajo z bolečino, tudi na letošnji proslavi v Beltincih madžarskega narodnostnega poslanca ne bo. Tudi zato je izbira madžarščine za mnoge presenetljiva.

»Madžari so eden od narodov, ki so na teh prostorih živeli. Prekmurci so ravno zaradi svoje tolerance in multikulturnosti uspeli obstati. Ne vidim razloga, da bi katerega izmed narodov izključevali,« pojasnjuje režiser proslave. 

Prekmurje tudi Romi, Hrvati, Srbi …

Prvi med poslanci Dejan Židan na vprašanje o madžarščini  na državni proslavi odgovarja. »Kakor si mi želimo, da se slovenščina čim bolj pogosto uporablja tudi v Porabju in tam kjer je to možno, je to če kdo spregovori tudi v madžarščini samo znak naše odprtosti.« 

Na vprašanje, da ob Madžarih v Prekmurju živijo tudi Srbi in Hrvati, odgovarja: »Ja pa živijo tudi Romi in še marsikdo. Prekmurje je značilno po tem, da je versko, etnično, kakor tudi narodnostno različno, čeprav smo večinski narod Slovenci. Zato imamo dolžnost, da to trpnost in strpnost gojimo naprej.«

Del prekmurske javnosti vendarle meni drugače, zato so ob madžarskem recitalu jutri napovedani žvižgi. Na to naj bi bili že opozorjeni tudi nastopajoči.

S spleta

Komentarji (87)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tt (nepreverjen)

Prosin vas lepo, naj mi nešče povej za en primer gda so v kateri izmed naših sosednjih držav na državni proslavi meli del programa v slovenščini??? NIKOLI NIKDAR!!! Samo mi slovenski hlapci smo tak nori ka mamo del državne slovesnosti v tujon jeziki!!! Zaradi toga mo tudi bojkotiro to proslavo, pa tudi mnogo mojih kolegov se je odločilo za bojkot! Isto tak pozivan vse zavedne slovence/prekmurce ka bojkotirajo to nesramno provokacijo!!!

AA43 (nepreverjen)

Se strinjam...

In reply to by tt (nepreverjen)

X6 (nepreverjen)

Doj odfüčkati.

In reply to by AA43 (nepreverjen)

X6 (nepreverjen)

Pokažemo ka smo Prekmurci ponosen narod in ne prenašamo provokacij ljubljanskih arogantnežev

In reply to by AA43 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

čuj ti ali si vedno tak fuknjeni ali samo podnevi

In reply to by tt (nepreverjen)

retla (nepreverjen)
Gost8 (nepreverjen)

Pa nemo valda glejdo vwj pa pou vöri a strijsko proslavo samo zatou, ka bi tan nege po dvej vöraj pz petnajstih minutaj čüo en stavek v slovenščini ?! Povej gda točno se čüje slovenska besejda.

In reply to by retla (nepreverjen)

Mi smo za: (nepreverjen)

hrvatsko! hrvatsko!

In reply to by tt (nepreverjen)

Hggg (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

KA NEKAJ HUJSKATE NAROD SOBOTAINFO???
NIKA ZORJAN TUDI V HRVASCINI PJEVA, KA TE POSLEDICNO NAROD PROVOCIRA!!!???

en (nepreverjen)

Ka če ti slučajno primerjaš pesem od Nike Zorjan z Slovensko državno proslavo??? Se ti vidi ka maš zelo nizki IQ

In reply to by Hggg (nepreverjen)

Trk (nepreverjen)

Huskajo ga redno. Verjetno so dobili plačano ka folk gor pumpajo.

In reply to by Hggg (nepreverjen)

BeltincarSlovenec (nepreverjen)

Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni. Ni nam pomoči.

123445 (nepreverjen)

Židan je poosebitev hlapčevanja. In nesposobnosti

In reply to by BeltincarSlovenec (nepreverjen)

Dr. (nepreverjen)

Veselimo se miru in tudi vrednosti Prekmurja.
Danes je to ozemlje Slovenije kaj bo pa v bodoče ni odvisno od nekoga tan v Ljubljani ali na Župniji ali na občini, še manj od Madžarske ali EU-ja.
Odvisno bo od nas Prekmurcev, če mo dobro vertivale, deco meli in se za svoje gor postavile.
Vse drugo je prelaganje odgovornosti, za katero mo sami mogli plačevati račune.
Pamet v roke in držimo vküper, nej se dati provocirati, bodimo še naprej to kar smo.
Živelo Prekmurje.

Purdi (nepreverjen)

OMFG... :D Nejsmo hlapci smo navadni ritolizniki...

Vipko
buldog

Ideš na Pujščo čuješ romsko besedo, v Lendavi madžarsko besedo, na goričkem goričansko prekmurščino, na markaston rahlo drugačno prekmurščino, priseljenci v Soboti "govorijo".... vse je to Prekmurje!
Ta proslava je obeležitev združitve Prekmurja in Prekmurcev z matico. Prekmurje pa so vsi zgoraj našteti narodi s svojim jezikom, besedo. In prav je, da se na tej proslavi slišijo vse besede Prekmurja!

Vipko
Truplo

Da, predvsem za zadnji tvoj stavek, vendar: dokler nas madžarska manjšina oz. njihovi voditelji ignorirajo, dokler ne bodo začeli nekako tudi spoštovati državne praznike, pa bili za njih boleči (verjetno jih non-stop nekdo tepe s palico?), do tedaj... bi sam zelo razmislil, če bi imel na taki proslavi prisotno madžarsko besedo.
Režiser je bedak, bojim se, da bo jutri prišlo do škandala zaradi morebitnega žvižganja ob igranju in petju madžarske pesmi?
Leta 2006 je bila tu prav tako državna proslava, takratni prvi minister Janez Janša je povedal nekako takole: država se je do sedaj/takrat veliko trudila, da je omogočila tudi madžarski skupnosti enakopravno življenje.... itd. itd... in da je sedaj na njih vrsta, da nekaj vrnejo (mislil je verjetno na neko večjo lojalnost). Od takrat je minilo trinajst let in se je kaj spremenilo? Nič! To mene živcira, drugače nimam nič proti pripadnikom madžarske manjšine.
Neki rek pravi: pametnemu je enkrat dovolj povedati, blesavega pa moraš enostavno vsaj enkrat po glavi z lato, šibo... da pride k pameti. Upam, da bo madžarska manjšina in predvsem njihov vodja ob morebitnem žvižganju ob igranju madžarske pesmi dojela, da smo Prekmurci prijeli palico, lato... da je dovolj in da bo ta lata udarila nazaj. Vse to je seveda v prenesenem pomenu, kakšne ukrepe bi morala izvesti država pa je njihov problem.

In reply to by buldog

čarni vrag (nepreverjen)

čuj ti tele zabito z drisko polito
ali si vedno tak fuknjeni
ali si tak zelo fuknjeni samo ob sobotah
Da ti nekj povem in dopovem
Ta zemlja je bila vedno Madžarska

In reply to by Truplo

prekmurskiSlovenci (nepreverjen)

Zapisano bi veljalo, ce bi bil to res praznik zdruzitve Prekmurja in Prekmurcev, a to ni. Ne pozabimo, da 17. avgusta z državnim praznikom obeležujemo združitev prekmurskih SLOVENCEV z matičnim narodom
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO4750

Če bi imeli praznik multikulturnosti Prekmurja potem super, naj se sliši vsaka rejč ka se tü gučij, ampak ni tako. Ker pa verjetno avtor ne ve za kakšen praznik dela proslavo, ker meša pojme vsepovorek, si je očitno nevede privoščil to provokacijo s katero razburja. Ce bi imel organizacijski odbor dovolj poguma, bi to enostavno črtal iz scenarija...

Ne pozabimo besed Klekla izpred 100 let: Dragi rojaki! Deca ste lüblene slovenske matere, slavne Slovenije, štera prebridke skuzé morete točiti...

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Ja, resno, prav imaš. Ta državni praznik se dejansko imenuje Združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (http://www.vlada.si/o_sloveniji/politicni_sistem/prazniki/ ); medtem ko se za Primorsko uporablja drugačna terminologija, tam pa je uporabljena beseda Primorska in ne Primorski Slovenci. Če izhajamo iz tega je tudi mnogo bolj jasno, zakaj ta praznik mnogi pripadniki madžarske narodnostne skupnosti zavračajo.

In reply to by prekmurskiSlovenci (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

in delavke mure veselo mahajo s slovenskimi zastavicami
ja pa ja
če bi bile pod Madjarsko bi danes še imele delo
tak imajo pa slovensko zastavo in kurac od ovce

Stori Prlek (nepreverjen)

Spoštovani Prekmurci.
Jutri, ko bo na proslavi, zadonela madžarska pesem, boste celotni Sloveniji pokazali kakšni Prekmurci ste. Ne slovenci, ampak Prekmurci. Slovenija je z izbiro režiserja in posledično z izvajanjem pesmi v jeziku od katerega ste bežali in na srečo zbežali, plunila v obraz vsakemu poštenemu Prekmurcu! A bo že končno enkrat dovolj?
A se bo v Prekmurju končno našel nekdo, ki bo rekel, da je sranja po prekmurskih glavah dovolj?
Toleranco in multikulturnost si zaradi mene lahko vtaknejo v ...
Predstavljajte si, da na Primorskem ob podobni proslavi zapojejo italijansko???
Naslednjo uro je pol Primorske v Ljubljani ali pa na barikadah.
Pa na državnih proslavah v Avstriji, Madžarski in Italiji?
Ali res moramo celi Evropi pokazati, da smo narod brez hrbtenice in večni sužnji?
Spoštovani prijatelji na levi strani Mure. Praznujte, vendar ponosno!

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Slovenci so dobili prekmurje podarjeno,
kajti če ne bi bilo Srbov bi še gnes gučili po Madjarsko
Pravzaprav je bilo prekmurje Madjarom ukradeno,
oziroma je bilo vrnjeno kot vojna škoda Srbom,
in že zaradi tega bi moralo danes prekmurje pripadati Srbiji

In reply to by Stori Prlek (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem kakšen je te vaš program, ka dopušča uporabo enega nicka večim uporabnikom. Zdaj se je našlo nekšno budalo, ka piše pod mojim nickom.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

včasih imam možganske motnje pa se mi vtrga
oprostite

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

teta od šerifa (nepreverjen)

Oprostimo
ker si priznal

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

black panter

orginalni čarni vrag,tou dela tisto tele DF,že je dosta krat fkradno nickname

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag je idiot (nepreverjen)

stfu žival pohablena

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

ču ti budala mamina
ali si vedno tak fuknjeni ai samo vcasih

In reply to by Stori Prlek (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Proklejta banda pokvarjena, že pa nan vsiljujejo Madžarščino ,mij smo Prekmurci pa z Madžarami nemamo nika ,nej čudo ka nas ostala Slovenija ma za Madžare ,ka nan politiki tou Madžarsko sranje servejrajo. Edijno pravilno bi bilou bojkot tej farse.

Nejevseok (nepreverjen)

Neje vse okej in nede vse okej dokič svinje v parlamenti do si punile svoj špej...

1111222 (nepreverjen)

Kakor si mi želimo, da se slovenščina čim bolj pogosto uporablja tudi v Porabju in tam kjer je to možno, je to če kdo spregovori tudi v madžarščini samo znak naše odprtosti.«

Če poslušamo Židana in " komuniste" smo kjer smo oz. v propadu !!!

Ofeden (nepreverjen)

1000 > 100!
Kakšna proslava, lepou vas prosin. Ka mo mi od tej proslave meli? Komi? Ten pokvarjenin politikon? Ka do se mastili, na velko v prazno gučali. Ka so napravili za Prekmurje? Niti eden nika, samo si ščejo politične točke nabirati...
Naj idejo nazaj ta od kejc pridejo, čimprlej.
In zakoj bi naj proslava bila v slovenščini? Mi smo Prekmurci pa prekmursko gučimo. Zato bi mogla biti proslava 90% v prekmurščini. Madžarščina me ne mouti, mouti me pa ljubljansko kvakanje...
Gnes san jih že 2 krat srečo pa bi jin najrajši pravo naj se obnašajo civilizereano pa nej se ne derejo prek vseh pa naj ne mislijo ka je Prekmurje njuvo...niti nigdar nede.

teta od šerifa (nepreverjen)

Hrvati so super

čarni vrag (nepreverjen)

jebali te Hrvati

In reply to by teta od šerifa (nepreverjen)

Mađar Arpad (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Prekmurje je od negda Mađarsko pa pika.In mi delamo na ton ka de pomali nazaj Mađarsko in vi papki "prekmurski" te v kratko "tudom mađarom beselni"

čarni vrag (nepreverjen)

tako je
Prekmurje so slovencem priborili SRBI
toliko da znate gamad

In reply to by Mađar Arpad (nepreverjen)

Bedak Arpad (nepreverjen)

IDI NA MADŽARSKO BEDAK DOKEČ ŠE MAŠ ČAS.

In reply to by Mađar Arpad (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

čuj ti tele zabito z drisko polito
ali si vedno tak fuknjeni
ali si tak zelo fuknjeni samo ob sobotah
Da ti nekj povem in dopovem
Ta zemlja je bila vedno Madžarska

In reply to by Bedak Arpad (nepreverjen)

Mátyás király (nepreverjen)

Madžari strogo prepovedujemo na beltinski proslavi popevati madžarske pesmi! STE RAZMILI?

čarni vrag (nepreverjen)

Madjarske pesmi so zelo lepe

In reply to by Mátyás király (nepreverjen)

BOJKOT (nepreverjen)

Šteri Prekmurec de se vütro pojavno na toj sramoti od proslave, pa tudi če ide ta z namenon ka de füjčo mađarski pesmi, si ne zaslüjži naziva Prekmurec. Naj dreki ljubljanski sami tan sidijo pa se naj sami iz sejbe norca delajo, nej pa iz nas.

Mirko Papirko (nepreverjen)

E, Stori Prlek, ka pa še ti tü nekšo zgogo delaš, kak da je še premalo cirkusa na sceni? Maš kakšo programsko
točko polek?

Culle (nepreverjen)

Dobro jim je napisal. Saj enako počenjajo tudi vam, Prlekom.
Samo ti si preveč zabit, da bi to pogruntal.

In reply to by Mirko Papirko (nepreverjen)

PREK-MURE (nepreverjen)

Ministrstvo za kulturo pojasnjuje navajam "posebej poudariti tudi multietničnost tega prostora" in še navajam: "ob tem je odbor za obeleževanje 100-letnice združitve ustvarjalce proslave verjetno pozabil spomniti, da v Prekmurju živijo tudi pripadniki hrvaške in srbske skupnosti ter nemško govoreči prebivalci" ¨
Spoštovani Prekmurci iz navedkov Ministrstva za kulturo VAM JE VSE JASNO tako je bilo naročeno iz Odbora katerega vodja je samopostavljivi državljan Kučan, SRAMOTA. Ravno tako je Kučanova iznajdba multietičnosti Prekmurja.
A JE BILO POTREBNO NA TAK NAČIN UNIČITI PROSLAVO IN KDO MU JE ZA TO DAL POOBLASTILO ???
Kot ne bi bilo zadosti, da bodo na proslavi maširali pripadniki sovražne vojske z peterokrako zvezdo, je še zdaj tu madžarščina in ciganščina. Tudi izbira pesmi Šrotarja ne spada tu zraven, tudi to je posiljeno. Če že mora biti prekmurska pesem je to samo edino lahko KAJ JE MURA ŠEPETALA od Klekla, ampak ne bo zaradi tega ker Klekl pač bil duhovnik in to Kučanu ne paše. KER TO NI PROSLAVA PO OKUSU PREKMURCEV NAS TAM NE BO. BOMO PA ŠLI OB 17 URI.

Lepec (nepreverjen)

Madžarke so lepe punce oz. ženske!!!! Zagotovo drži ostalo me nič ne zanima. Irtem, tudom???? Proslava pa mi dol vidi, ker od tega jaz nimam nič.

Trk (nepreverjen)

Opazo san ka na markovskon pa v okolici nišče nema problema s ten ka de pesem v mađarščini.
Očitno samo sobočanci pa okolica dela sceno s toga, kerih navrjetneje nede sploh tan.
Večina prekmurcov se sploj ne zmejni za tou zavajanje folka s strani sobotainfo.

ZA TRKA (nepreverjen)

NE LAŽI Trk, vsakem čistokrvnomi Prekmurci je to žalitev ka vekša nemre biti. Jebe se samo van ka ste nej Prekmurci vij se pa ne glasite.

In reply to by Trk (nepreverjen)

Z OF KRAJ MUJRE (nepreverjen)

Zavedni Prekmurci, BOJKOTIRAJMO TAKO PROSLAVO ne krivite režiserja on je samo tak napravo kak je mi je Kučan pravo

tehikol (nepreverjen)

To je provokacija, in spodbujanje k sovraštvu, gre za sovražni govor pripeljen s strani lj komunistov. Predolgo je v prekmurju mirno med ljudmi, dajmo jih posvadit, sa bomo lažje vladali. Banda.

www (nepreverjen)

Ka dnevna doza NoraTV vö mlati?

In reply to by tehikol (nepreverjen)

tehikol (nepreverjen)

Ko bo Kucan zrihtal, da bodo sredi Beograda na proslavi peli po albansko, potem lahko v prekmurju tudi eno po madžarsko in v lj eno po bosansko, no to tam že je.

Bučko (nepreverjen)

Še je čas, da se spremeni program proslave,saj veste kateri del. Nič nimam proti Madžarom, spoštujem jih kot ljudi, ampak proslava mora biti v slovenščini, še boljše pa, če bi bila v prekmurščini.

www (nepreverjen)

Očitno g. Ekart ne vej za koj pa koga dela tau proslavo. Tau je nej proslava prekmurja kak takšega in njegove multikulturnosti in sožitja.
Tau je proslava združitve prekmurskih Slovencov z matičnim narodom. Či bi se toga zavedau nebi takše gluposti dau v program. Gnes na proslavi mu jasno in glasno dajmo vedeti, ka nas nede meu za norca.
Mađarščina na proslavi je ustvarjanje problema, keri ne obstaja. Sramota!

Mirko Papirko (nepreverjen)

Stori Prlek, ka se zaj repenčiš, kda so pa bile volitve, si pa ti, pa tvoji vsi volili Kučana, pa je jegof klan, ka so bili
glovni režiseri tote proslave. Tepa ga idi gnes tüdi to v rit pihat!

www (nepreverjen)

Kučan je režiser te proslave? Pa te človik rejsan vse zmore...

Vej pa prešti si članek pa boš vido što je režiser. Eli je prevelki mentalni napor tau za tebe?

In reply to by Mirko Papirko (nepreverjen)

Domačin (nepreverjen)

Veste kak koli nas boli ampak živimo na magyarski zemlji. Ukradli otrgali smo to magjarom. Lahko pa vas je sram da mate taksno sovraštvo. Pa lahko davlete minus lajkov

www (nepreverjen)

Nejde se za nikše sovraštvo. Ide se za tau, ka mađarščina ne spada na takši tip proslave. Kak je nešče že napisau. Tau je tak kak bi na proslavi od Dnevu boja proti ukopatorji reciterali nemške pesmi.

In reply to by Domačin (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Dragi tovariš tvoje znanje zgodovine je za čisti cvek. Predniki Slovencev so živeli na ozemlji Prekmurja vsaj nekaj stoletij (verjetno pa mnogo več) pred prihodom Madžarov okoli leta 1000. Tak da so si Madžari prisvojili slovensko zemljo.

In reply to by Domačin (nepreverjen)

Domačin (nepreverjen)

Tovariš podaj se v zgodovino ker ti ne da niti cvek nebi dobil zarade take izjave bi te nagnali pripelji se do mene pa ti dan knjigo zgodovino ke je tocno se napisano pametnjakovič bistvu nema veze čido ozemje je pa bo tak je se v kurcu vi pa še gojite sovraštvo provocirate itd.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem, če ti sploj znaš ka je to zgodovina. Glede na tvoje slabo znanje slovenščine močno dvomim.

In reply to by Domačin (nepreverjen)

Domačin (nepreverjen)

Vem pa da gobezdas na magjarski zemlji

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Domačin (nepreverjen)

ISTEN ÁLDMEG A MAGYART

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

včasih se mi kaj vtrga pa napišem kakšno glupost
oprostite

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Aja? (nepreverjen)

Tebe redno jebe zgodovina gelibar? Malo se pozanimaj gda so se mađari tu naselili in sto je pred njjmi tu zivel. Pozanimaj se tudi zakoj je v mađarskom jeziki 5000 slovanskih besed kere so prevzeli od staroselcov gda so se tu naselili. To je nikoli nej bila mađarska zemlja in nikoli nede.

In reply to by Domačin (nepreverjen)

Domačin (nepreverjen)

O pa je blo in bo pametnjakovic

In reply to by Aja? (nepreverjen)

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Sramota. Kaj ima Madžarski jezik iskati na tej proslavi? 90% " naših " ljudi na Madžarskem ne govori slovensko. TOREJ? Še enkrat SRAMOTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Uradni jeziki (nepreverjen)

EU so: anglescina, francoscina in italijanscina

Domačin (nepreverjen)

Vsak jezik je priznan kot uraden

In reply to by Uradni jeziki (nepreverjen)

Nimród (nepreverjen)

Éljen a Magyar! Long live the Magyar!

Prekmurci uživajte v tuji zemlji, dokler lahko.

Érted élünk drága hon, vesszen-vesszen Trianon!

Pozdrav v Belatinc! Pozdrav vsem Prekmurcem, potomcem Madžarov.

qwq (nepreverjen)

Mađarsko budalo pač...

In reply to by Nimród (nepreverjen)

Domačin (nepreverjen)

Budalo si sam ker tesko ti je priznat da živiš na magjarski zemlji

In reply to by qwq (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

čuj ti ali si ti vedno tak fuknjeni ali samo ob sobotah od 15 ure dalje

In reply to by Domačin (nepreverjen)

Domačin (nepreverjen)

Od tebe sem se nalezel

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

tako je

In reply to by Nimród (nepreverjen)

Karperec (nepreverjen)

Očitno se je znova pokazalo, da je politika sposobna netiti sovraštvo. In potem smo začudeni nad Srbi in Kosovem, nad vojno v bivši YU in podobno. Ljudje dragi, mi tu v Prekmurju (Pomurju) že dolgo živimo v miru in živimo svoje vsakdanje življenje, rešujemo kar se da, saj iz glavnega mesta preveč pozornosti ne dobimo. Kar pa zadeva to proslavo, mislim da je sredi EU popoln antagonizem, a ne bi morali živeti v sedanjosti in za prihodnost? Če se bomo skoz ozirali v preteklost in lizali svoje rane ter mislili le na to, kdo je koga prej, nikoli ne bo miru. In še o prekmurskih Madžarih: sicer jih ne poznam veliko, ampak tistih nekaj, ki jih, so vsi veseli, da so pred sto leti Prekmurje priključili takratni Jugoslaviji, ne pa Madžarski, ki je bila mala Rusija. Zakaj pa bi šli na takšne proslave? Kaj bi vi rekli, če bi tržaški Slovenci hodili na proslave, ki jih Italijani organizirajo ob obletnici priključitve Trsta k Italiji? Aha, tisti Slovenci bi za vas verjetno bili izdajalci slovenstva. Torej: dvojna merila?

Giza (Egypt) G… (nepreverjen)

Meni, kot čistokrvnemu Madžaru, ni težko deliti skupne zemlje z nikomer.
Kaj se trenutno dogaja je samo provociranje. Židje, banke, visokoprofitne ustanove nas vsakodnevno izkoriščajo, proti njim pa žal, ne namenimo niti ene same slabe besedice.
Rad bi poudaril, da skozi stoletja, bolje rečeno tisočletja, živimo Madžari in Slovenci ali Slovenci in Madžari v sožitju-harmoniji. Sovražni govor lahko proti Madžarom zasledimo v vsaki sosednji državi Madžarske, pa seveda ne samo v sosednjih državah. Zakaj? Na nek način vsi veste na dnu srca, da biti Madžar-Magyar nekaj povsem posebnega, torej na nek način bi se lahko izrazil, da gre za neko podzavestno ljubosumje in zaradi tega pride do zaničevanja drugega naroda. Zelo neinteligentno za človeka 21. stoletja.
Zgodovina je tisto kaj nas dela posebne. Stari pregovor pravi, da tisti kateri se zna nekaj naučiti iz zgodovine, bo žel sadove prihodnosti.
Za uničenje Hungarizma je priseglo že mnogo ljudi, skupin, narodov. Kljub vsem grožnjam sveta pa še vedno veselo kuhamo svojo pálinko na svoji priseženi zemlji, katera nam je bila po izročilu dodeljena.
Tudi Madžari verujemo v enega Boga. Kdo je ta Bog? Noben ne ve, Madžari vemo samo to, da smo tukaj s posebnim razlogom in da nas čakajo posebne borbe proti skušnjavi, v kateri bodo Madžari spet igrali posebno vlogo, kot že mnogokrat.
Bog, daj nam pamet in inteligenco, da premagamo svojo negativno usmerjenost proti svojim bratom in sestram.
Isten áldd meg a Magyart.
In seveda da ne pozabimo.
Isten áldd meg a Szlovén testvéreinket is.
??♥️??
Veste kdaj bi nas začudeno gledal cel svet? Ko bi se ljubili. Trenutno smo čisto enaki kot vsi drugi neinteligentni ljudje okoli nas, ker se sovražimo.
Dajmo spremenit to mentaliteto. Kaj pravite?

Karperec (nepreverjen)

Giza (Egypt)... po eni strani imaš prav, po drugi strani pa z enim svojim stavkom "ubiješ" svoj drugi stavek. Vsi smo enaki, ampak so po tvojem Madžari "izbrani" narod. Hecno, ni kaj. Kaj sploh je ta tvoja zaprisežena zemlja? Se gremo spet igric, kdo je bil prej tu ali kaj? Mislim, da je skrajni čas, da nehamo s takimi nebulozami in zaživimo skupaj v skupni Evropi, hkrati pa ohranjamo vsak svoj jezik in kulturo. Pa lep pozdrav.

In reply to by Giza (Egypt) G… (nepreverjen)

Giza (Egypt) G… (nepreverjen)

Ja tak pač je.. lahko se o tem pogovarjamo do naslednjega leta.. jaz mislim da smo Madžari tukaj s posebnim razlogom, s tem ne rečem da smo izbrana vrsta.. itak je vsaka vrsta izbrana vrsta za izbrano stvar.. ? in ni samo pomen življenja živeti in ohranjati svoj jezik in kulturo.. isti smo, ampak se razlikujemo. Ti bi živel v neki namišljeni Evropi pa ohranjal svoj jezik in kulturo, jaz kot Madžar bi pa nekaj drugo. Saj smo isti, ampak se razlikujemo. Težka filozofija ane? ?

In reply to by Karperec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem v čem naj bi bili Madžari posebni. Res je da se majo lendavčani za nekaj več, a to nima pokritja. Lastna hvala, cena mala.

Gergely Árpád (nepreverjen)

Posebni smo zaradi svoje kulture, umetnosti, pripadnosti, duhovnosti, razgledanosti, izražanja, razumevanja, zgodovine, prazgodovine, ...
Saj nas imajo vsi za posebne, biti poseben je, dar in prekletstvo ?
Nisi rojen pod tako zvezdo, da bi to vse razumel.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Če bi slovenci živeli na Madjarskem bi jim bilo boljše in lepše

Gergely Árpád (nepreverjen)

Saj živite na Madžarski zemlji ?

Viktor (nepreverjen)

Igen, sajnos igen, Gergely ur!

Domačin (nepreverjen)

Prihaja 10 avtobusov mađarov da vam pokaže kak se praznuje da vas raztirajo iz mađarskega ozemlja

rafael (nepreverjen)

Budale so budala Madžari Se vidi kako smo Slovenci zabiti.

čarni vrag (nepreverjen)

in delavke mure veselo mahajo s slovenskimi zastavicami
ja pa ja
če bi bile pod Madjarsko bi danes še imele delo
tak imajo pa slovensko zastavo in kurac od ovce

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice