Občina Beltinci in Prekmurje sta na pragu velikega slavja. Že čez nekaj dni, 17. avgusta, bomo obeležili državni praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, hkrati pa ta dan zaznamuje tudi občinski praznik občine Beltinci.

Župan beltinske občine Marko Virag je v oddaji Iz našega studia na TV IDEA povedal, da na dogodku pričakujejo med pet in deset tisoč obiskovalcev.

Pestro dogajanje se bo začelo že v petek, ko se bosta odvili osrednja občinska proslava in slavnostna seja, s katero se bodo spomnili ključnih dogodkov pred sto leti. Kot slavnostni govornik se bo te udeležil tudi predsednik države Borut Pahor.

Ob treh popoldne je na sporedu ljudsko rajanje, predstavila se bodo različna društva, podelili pa bodo tudi priznanja zaslužnim občanom. V nadaljevanju popoldneva nato sledi odkritje spominskega obeležja v bližini cerkve in občine, pri čemer bo blagoslov opravil najvišji cerkveni dostojanstvenik v Sloveniji, kardinal Franc Rode.

Nov spomenik ob stoletnici združitve je že v nekaj dneh po začetku postavitve požel veliko zanimanje javnosti, saj ne gre za povsem običajno skulpturo:

»Nekako smo prišli do spoznanja, da je spomenikov v tisti obliki, kot smo jih navajeni laiki, kar zadosti, in je potrebno dati nekaj drugačnega, inovativnega in smo skupaj s projektanti iz firme Plan B in pa seveda s svetovno priznanim akademskim kiparjem Mirkom Bratušo prišli do spoznanja, da je treba dati vsebino v obliki, da začnemo govoriti o neki pokončnosti, o tem, da so takrat bili drzni. Zato tudi stebri, ki nekako rastejo iz zemlje. Številka je 27, ni naključje; seveda 27 pomurskih občin, ki trenutno obstajamo. Dejansko so potem pa tudi na teh stebrih podobe pred sto leti bistvenih buditeljev narodne zavesti: Matija Slavič, Jožef Klekl starejši in pa Ivan Jerič,« razlaga Virag in dodaja, da bo nov spomenik opremljen tudi s pršilci vode, ki bodo simbolizirali meglice nad mursko vodo ter nudili osvežitev v poletnih mesecih. 

Še zdaleč pa to ni edina nova pridobitev Beltincev. Prostor v okolici parka so namreč nedavno posodobili z novim prehodom za pešce. 

V nadaljevanju pogovora je beltinski župan spregovoril o načrtovanih vlaganjih v občini, razkril pa je tudi nekaj podrobnosti v zvezi z razburljivim petkovim in sobotnim dogajanjem. Kaj vse pripravljajo ob občinskem in državnem prazniku ter kakšen bo na ta dan spremenjeni prometni režim, preverite v priloženem video posnetku:

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice