Vse je pripravljeno na jutrišnji praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Razkrivamo, da proslava ne bo potekala le v slovenščini.

Jutri bo za prekmurske Slovence velik dan. Minilo bo ravno 100 let od združitve z matičnim narodom. Osrednja proslava bo potekala ob 20.30 pred gradom v beltinskem parku. Rdeča nit proslave je preplet treh pojmov, ki tvorijo njen naslov: Reka. Pesem. Gravitacijski valovi.

Režiser in avtor koncepta proslave je Primož Ekart, pod scenarij in kot soavtor pa se je podpisal Dušan Šarotar. Koncept proslave se bo vrtel okoli reke Mure kot močne asociacije s Prekmurjem, pesem kot umetnost oziroma literatura ter gravitacijski valovi kot znanost.

Del proslave v madžarščini

Del proslave pa bo, zanimivo, potekal tudi v madžarščini. Kot je za Sobotainfo potrdil režiser in avtor proslave Primož Ekart, se bosta v sklopu proslave dve pesmi predstavili v drugih jezikih. »Uporabili bomo romščino, madžarščino in seveda prekmurščino,« je povedal Ekart.

Glede na dejstvo, da je združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom precej narodno zavedni praznik, je uporaba madžarščine nekoliko presenetljiva odločitev.

»Vij ste nej več Vougri!«

Prekmurje je bilo pod madžarsko oblastjo več kot tisoč let, prebivalci pa so kljub hudim težnjam po madžarizaciji skozi zgodovino ohranili prekmurski jezik in narodno zavest. Madžarizacija se je stopnjevala po letu 1850, ko je oblast začela vsiljevati uporabo madžarskega jezika. Zato se je slovenska narodna zavest pri Prekmurcih začela buditi predvsem v začetku 20. stoletja, vrhunec pa dosegla v povojnem času, ko so nastajale nove države.

»Podpisani zastopnik jugoslovanske vlade naznanim ljübin Prekmurcem. Vij ste nej več Vougri! Nego Jugoslovani! Sinovi domovine Jugoslavije, po roudi Slovenci!« je ob predaji oblasti na ljudskem zborovanju 17. avgusta 1919 povedal civilni upravitelj Srečko Lajnšič.

Prekmurje je najbolj multikulturni del države. Na multikulturnost stavi tudi režiser proslave Ekart, a vendarle 17. avgusta ne bomo praznovali priključitve Prekmurja, temveč združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Se strinjate z uporabo madžarščine na proslavi?

Choices

S spleta

Komentarji (60)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
krščen matiček (nepreverjen)

SERVILNOST SLOVENSKE POLITIKE

vopi0 (nepreverjen)

ki jo vodi kdo?

In reply to by krščen matiček (nepreverjen)

krščen matiček (nepreverjen)

glede tega pa so rdeči in črni enaki, ni razlike

In reply to by vopi0 (nepreverjen)

Gost MS (nepreverjen)

V prvi vrsti je za takšne fiaske odgovoren iniciativni odbor za 100letnico.

In reply to by krščen matiček (nepreverjen)

Vipko
Truplo

... in verjetno nič ali zelo , zelo malo v prekmurščini?
P.s.: Dokler uradna manjšinska madžarska skupnost praznik odklanja je po mojem nesmiselno, da je program tudi v madžarščini! Prej ali slej bodo morali dojeti (tudi poslanec narodnosti v parlamentu), da kot prvo moliš k tistemu bogu, kateri ti daje kruh!

Gost MS (nepreverjen)

Ka ma sploj veze tu vogrska manjšina???

Za moje pojme je to isto kak če bi nemške pesmi špilali na dan boja proti okupatorju

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Seveda ima vezo. Saj sem ti lepo napisal. Pa še ponovim: živijo v Sloveniji, a jo nekako odklanjajo. Tu imajo službe, neki določeni standard in to jim omogoča Slovenija. Dalje, tudi Slovenci nismo vsepovsod zedinjeni z matičnim narodom, pa verjetno zato ne bojkotiramo državnih proslav? Na Koroškem, Porabju? Mislim na državne, ne neke, katere je npr. organiziral Heimatdienst.
Pri nas bi res težko špilali pesmi nasprotne strani, v Evropi, Normandiji pa se brez problema srečajo tako pripadniki in potomci obeh strani. Ja, mi imamo in bomo imeli probleme sami s sabo še veliko časa.

In reply to by Gost MS (nepreverjen)

Gost MS (nepreverjen)

Ponavlan: Kakšne veze/zasluge ma vogrska manjšina pri praznovanji "slovenstva" in osvoboditve izpod mađarov, ka si zasluži recital v njihovon jeziki??

In prosin boj objektiven ter pozabi na konstantno ritolizništvo tvojega JJ mađarskin sponzoran.

In reply to by Truplo

BeltincarSlovenec (nepreverjen)

To proslavlanje je posmeh Elite v žepe posameznikov. Zapravilj bodo približjo pol milijona evrov, postavili nekaj kipov, nekaj starčkov bo skasiralo, v ponedeljek pa bo Prekmurje ostalo pozabljeno. Upam ka bo za ta cirkus enkrat nekdo Odgovarjal.

Mi vsi Prekmurci bomo delali brezplačno, da lahko par elitistov kasirajo in pametujejo.

Dekla (nepreverjen)

Res je.
Žalitev zame kot prekmurko.
Ljudje pa slepi in zadovoljni s drobtinicami in igro. ?

In reply to by BeltincarSlovenec (nepreverjen)

PREK-MÜJRE (nepreverjen)

Tele od režiserja, ciganjščina in madžarščina na proslavi priključitve Prekmurcev, pa komu je potem ta proslava namenjena ? Me zanima koliko pa bo v prekmurščini. Potem pa ni čudno, da nas Slovenci imajo za madjare in cigane.
Vidite to je pa tak, ko nam drugi (ne Prekmurci) prirejajo in nastavljajo proslavo, Zakaj si nismo smeli Prekmurci sami pripraviti proslavo za svojo "dušo" to kar bo sedaj je čista diskriminacija Prekmurcev. Krivec za to pa je samo imenovani iniciativni odbor, ki se je sam izbral na čelu z Kučanom ( ki nikoli ni bil in ne bo Prekmurec) in upam staviti, da je to z madžarščino in cigajščino na proslavi njihovo maslo. Škoda takega svečanega trenutka ki ga določeni izrabijo za promocijo svojih bolnih idej. Prekmurci pa pokorni kot ovce.............ŠKODA.
Še dobro da imamo izbiro in bomo raje šli na cerkveno proslavo z mašo, kjer bo dosti več ljudi kot na tisti vsiljeni državni.

Vipko
Truplo

Da bomo v ponedeljek pozabljeni si točno napisal... vedno je bilo tako in zakaj bi bilo letos drugače? Da, marsikaj se nam odvzame, kakor tudi ime za slaščico: tega sicer nisem vedel do danes, je pa po svoje lepo, da je Radio Slovenija 1 obelodanil tudi tole: "gibanica" enostavno ni pravo ime za našo slaščico. Prvotno bi se naj imenovala "güjbanca" zaradi zgubanih plasti... Če je to res, potem je potrebno nekoga solidno po glavi, ko je dovolil, da se je naša avtotohna beseda za to slaščico poslovenila? Da nas imajo po svoje ostali deli na norce so danes tudi povedali na radiu (ga. Kerec) glede vprašanja o Prekmurju, Prekmurcih... namreč: Kje pri nas zahaja sonce, ko nimamo nobenih gora? Kot bi bili totalno blesavi!

In reply to by PREK-MÜJRE (nepreverjen)

Čudo (nepreverjen)

Ne drži. V pondejlek je otvoritev Prekmurskoga trga v Ljubljani. Pozabljeni bomo v torek!

In reply to by Truplo

Khm (nepreverjen)

Ja ja. Bog pa ma dosti pri ton ka je boljše k meši iti. Evo, zaradi cerkve ste vsi zmešani. Sploh dokler se cerkev ma pravico mešati v državne proslave

In reply to by PREK-MÜJRE (nepreverjen)

BELTINCI OB 17 URI (nepreverjen)

Glavna ljudska proslava za vse zavedne Prekmurce bo ob 17 uri pri cerkvi, ki bo v Prekmurski režiji. Govornik bo predsednik države Pahor, ki ne sme govoriti na državni proslavi po scenariju Milana Kučana. Na oni drugi vsiljeni proslavi, ki bo trajala samo 60 minut, pa lahko sedita Šarec, Kučan in tovariši.

Dekla (nepreverjen)

Še večja farsa. Rode? Benkovič? Bog nam pomagaj.

In reply to by BELTINCI OB 17 URI (nepreverjen)

Mikec (nepreverjen)

Baje pride tudi Orban

Hlapci (nepreverjen)

Za hlapce vzgojeni. Za hlapce rojeni. Ob rednem spodbujanju nacionalizma iz strani MNSS in njihovega suporta onkraj meje. Niste normalni. Tu pa bi morali prekmurski veljaki povedati nekaj krepkih.

SerecD (nepreverjen)

MOJ iskreni komentar, pa naj ostane tukaj, ker tedenski časopis VESTNIK je popolnoma zatajil, ostalih pa itak več ni, samo SOBOTA.INFO

Celo vzdušje okrog proslave in dogodkov okrog je za Prekmurce ponižujoče. PRIDNI in DELAVNI, zeeelo redko pa pametni, pa še ti odidejo iz regije (astrofizičarka GOMBOC Andreja, tudi Milan Kučan če smo natančni).

Potem ko OBČINE in DRŽAVA najdejo denar da regija proslavi, se ti Prekmurci iz Ljubljane in Ljubljančani (KIPARI, REŽISER, OBLIKOVALCI.....) postavijo prvi v vrsto in jim nekdo dodeli pravico, da ta denar porabijo. Nekaj drobtinic spadne mimo za Prekmurce da kljukamo, kot kokoši, ko oni pijejo šampanjec in se norčujejo iz nas.

Po drugi strani imamo lokalno beltinško proslavo v petek, kera se mi zdi dosti bolj poštena, primerna. Smolo imajo cerkveni samo z Lokalnim Škofom ŠTUMPFOM, ki je na slabem glasu, uničujoč in je isto kak Kučan tudi on privatizal svojo proslavo.

Jaz kot rojen Prekmurec, ponosen na regijo bi proslavo v Soboto s protestom ignoriral. Zdaj ko vidim, da je program delal nekdo ki ni prekmurec in ne razume, da je Madžarski program, edino gledanje z viška in posledica nerazumevanja, sem to trdno odločen.

Čas je da se elite v Prekmurju zamenjajo. Tako je to bilo storjeno v BELTINCIH, tako v TURNIŠČU, VELIKI POLANI, LENDAVI.... Tako je zdaj dokončno čas za M. SOBOTO, MORAVCE, PUCONCE, TIŠINO. Čas je za mlado generacijo, ki ne pozna in ne jebe KUČANA pet posto, ki jim je vseeno za to kdo so domobranci, partizani, kdo je bil TITO pa kaj je župnik na maši zapovedal.

Vse slabo v tej regiji je koncentrirano simbolično v dogodkih okoli regije. Mladino in lokalne podjetnike ter intelekturalce ste potisnili na stranski tir in Ljubljančani in servilni župančki privatizirali vse kar se je dalo Kučanovim v ŽEP. Zato pa mnogi Ljudje bežijo iz regije, drugi pa nas imajo za oazo zaostalih.

MARŠ!

BRAVO SEREC D (nepreverjen)

Serec D. - BRAVO PRAVILNO ZAPISANO samo eno napako si napisal oseba Milan Kučan je kot glavni pri tej proslavi (sam se je imenoval ??) zabil še zadnji žebelj v krsto Prekmurja, stari gospod bi vsaj v zadnjem obdobju in s to proslavo lahko naredil kaj dobrega za Prekmurje, če že do sedaj ni naredil nič, AMPAK ON VSTRAJA PRI SVOJI BOLNI IDEOLOGIJI - zgodovina ga bo sodila.

In reply to by SerecD (nepreverjen)

cecek (nepreverjen)

Če smo v Sloveniji za kaj more biti proslava tudi v Madžarščini ? Kot kaže se bo zgodovina ponovila saj Madžarska že zelo širi svoje lovke po Pomurju . Drugo pa je ,da Pomurje za ostali del Slovenije ne obstaja razen da nas podojijo .

bőltinčar (nepreverjen)

Za kaj in komu na čast bo proslava v Madžarščini ,če smo se Madžarskoga jarma rešili ? Kdo je ta bedak ,ki je tako za Madžarski jezik ?V Bőltincaj ni vougrov .Orbana ne bo ?

Mmm3 (nepreverjen)

Sobotainfo, a ste spet našli način da dobiti 5 klikov več? Vi kot medij bi morali biti prvi, ki bi to zagovarjali in objektivno o tem tudi pisati. Normalno da če ljudem izven konteksta predstaviš, da bo proslava v romscini in madžarščini, da bodo na to odreagirali, kar je čist normalno. Ne zavedate se pa, da s tem početjem sejete razdor med ljudmi in širite strah, kar je filozofija nacionalistov. Pa saj niste edini v našem Prekmurju, tudi Vestnik je prevzel podobno filozofijo.

Jkst (nepreverjen)

To so bile besede Jožefa Klekla st., ki jih je pred 100 leti v Beltincih izrekel 20.000 glavi množici: » Nismo izpolnili svoje dolžnosti, da bi svetu pokazali, da nas je Bog kot Slovence ustvaril. To moramo popraviti. Za kulturo svojega jezika si moramo prizadevati z vsemi močmi; stalno, trdno moramo povsod celemu svetu pokazati, da smo Slovenci… V naši domovini lahko vsak narod govori svoj jezik. Mi Slovenci zahtevamo, naj se Madžarom in Nemcem, ki živijo med nami, da svobodo materinega jezika. Vsi smo izkusili, kako bridko je, če se materni jezik, za vero najdražja krasota, vklepa v verige. Naša prva dolžnost je, da sedaj popravimo, kar smo zamudili, da povsod pokažemo, da smo Slovenci, da povsod pokažemo, da nismo boljševiki, ampak verni Slovenci. Ta verni slovenski narod naj Bog živi!«

In reply to by Mmm3 (nepreverjen)

prekmurec12345 (nepreverjen)

Nemcov tak nega, so jih Kučanovi zavedno zbrisali iz prekmurskega zemljevid, toliko o njihovi multikulturnosti. Da od Židov niti ne govorimo (što je rujšo sinagoge?, Nemci nej).

In reply to by Jkst (nepreverjen)

BeltincarSlovenec (nepreverjen)

Razdor sejeta edino Štumf in Kučan.

In reply to by Mmm3 (nepreverjen)

pameten (nepreverjen)

ko bodo govorili mađarsko upam da jih odzvižgajo

Dekla (nepreverjen)

Haha

In reply to by pameten (nepreverjen)

bőltinčar (nepreverjen)

Vsi bojkotirajmo proslavo . Proslava v Madžarščini ,Romščini še v Hrvaščini bi morali . Rešili so nas Madžarskega jarma sedaj pa njim v čast proslava v Madžarščini .Alo se to spodobi ?

gyula (nepreverjen)

Ti si pravi boltinčar, to se takoj opazi ka ti neka tišči na možgane. Nej ti je dosta vogrov, zaj še hrvate napelavleš?

In reply to by bőltinčar (nepreverjen)

bőltinčar (nepreverjen)

Žabari in ostali nam vsiljujejo njihove zamisli

luc-ifer (nepreverjen)

Kaj zdaj nasprotujejo uporabi madžarskega jezika na proslavi, ko pa Orban daje subvencije in investira v politično stranko pa je vse OK. Ima delež v medijskem prostoru potem pa ta isti simpatizeri napišejo "da moliš k tistemu bogu, ki ti daje kruh" po njegovem bi še vedno morali moliti k enemu drugemu bogu ne k temu, ki je na oblasti zadnjih nekaj let?

Vipko
Truplo

Po mojem ti ravno nisi razumel tisto o bogu in kruhu? Nikjer nisem omenjal ne Orbana, ne političnih strank... Da ti pomagam: Bog je bil mišljen kot Slovenija, njen standard! Ti je kaj bolj jasno?

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Pa kaj se vedno oglašaš, si se mogoče našel v zapisanem ti samo bodi lepo v svojem svetu nihče ti ga ne jemlje in ti ne jemlji drugim in drugače mislečim?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Malo poglej... kaj si napisal. Tisto o kruhu si povzel po meni. Zato sem se oglasil, ker ali ne veš brati, ali pa si dokaj neumen, da ne razumeš napisanega?

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Moram se držati ruskega pregovora"Čuvaj se kozla od spredaj, konja od zadaj, zlega človeka pa od vseh strani"

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

No, lepo si se opisal. In še enkrat preberi, kaj sem napisal. Da se ne boš brez potrebe sramotil. Da ti olajšam iskanje: "Prej ali slej bodo morali dojeti (tudi poslanec narodnosti v parlamentu), da kot prvo moliš k tistemu bogu, kateri ti daje kruh!"

Ti si danes verjetno edini, kateri je napisal nekaj takega, da se lahko spet prepiramo. Na žalost!

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Na tvojo žalost se ne izide, mnogi molijo tistega boga, kateri ti daje kruh in ga ne dobijo na žalost oziroma na veselje tistih bogov, ki dajejo tem ljudem kruh?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Pa dobro no... da se ne prepirava. Tole, kar si zgoraj napisal... iskreno ne rezumem nič!

Kaj je tako čudnega v mojem pisanju, da bi morali prvo "moliti boga, kateri jim daje kruh", torej nekako priznati pripadnost Sloveniji, kjer so več ali manj zaposleni. Saj jih nihče ne sili, da postanejo kot narodnost Slovenci?

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Sploh ne mislim na narodnost nego na bogove, ki ljudem zaposlenim ne dajo tistega kar jim pripada oz tisto kar si zaslužijo mislim na boga, ki mu je ime kapital ali drugače delodajalec.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

S tem se seveda tudi strinjam, vendar je to trenutno izven konteksta debate!

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ljudje božji, pa vsi ste popolnoma nerazgledani. Še tega ne veste, da so komunisti internacionalisti, ki imajo za svoj oddaljeni cilj, da ukinejo narode. Ste pozabili, da je bil Kučan na demonstracijah, ko so slovenski levičarski skrajneži zagovarjali neomejeno sprejemanje migrantov iz tuje kulture. Ste že pozabili, da je Kučan že leta 2001 dal Šorošu visoko državno odlikovanje. S čim si ga je ta špekulant in kriminalec zaslužil ne vemo. Rezultat tega je tudi beltinska takoimenovana proslava.

crni vraže (nepreverjen)

Orbanov grešni kozel, Janšev grešni kozel, tvoj grešni kozel. In če slučajno ne veš, zaslužki na borzi temeljijo na špekuliranju. To zaenkrat ni kriminalno dejanje. Soroša je kriminaliziral tvoj idol Orbanuš. Idi, pa njemi neka poliži.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Kradli so pa A… (nepreverjen)

Pravicno bi bilo da se Avstro-ogrcem vrne zemljo, pravice in kar jim je bilo ukradeno. Slabo za proslavo "kraje".

Vipko
Truplo

... da, da... Indijancem nazaj zemljo, katero so jim ukradli belci, Aborginom Avstralijo, vsaj Krim so si Rusi "vrnili". Ne pozabimo še Kataloncev, pa npr. kakšnega manjšega naroda, kateremu so Avstrijci še prej, predno so spet njim, ukradli... Kje je konec? Sicer se hecamo, vendar so dejstva pač takšna, da je današnja meja pač tu, kjer je. Bo za sto let tudi tu? Mogoče da, mogoče ne, do takrat pa sem mnenja, da si madžarska manjšina dela slabo uslugo... Ne vem, čemu toliko omenjate Orbana? Se pač briga za svoje bolj, kakor prejšnji predsedniki vlad? Verjetno ne, le bolj izpostavljen je, ker je desničar! In tak desničar veliko bolje skrbi za Porabske Prekmurce, kakor druge, prejšnje solidno levo naravnane vlade. Tako vsaj meni dosedanji predsednik ene izmed slovenskih organizacij v Porabju, Jožef Hirnök. Njemu pa je verjetno ja za verjeti? Če koga zanima lahko napišem točen datum, kdaj in kje je to izrekel in tudi komu vse oz. v okviru katerega dogodka. To je slišalo precej ljudi, da se razumemo.

In reply to by Kradli so pa A… (nepreverjen)

Prekmurec3 (nepreverjen)

Bravo! Rejsan bravo! Konji, magarci, idioti, sumari... ne najden besed. Sran vas je lejko. Sfučkati te del proslave.

ŠE NEBO JOČE (nepreverjen)

ŠE NEBO JOČE, NAD TO UBOGO PREKMURSKO ZEMLJO........
Če bi bili pred 100 leti, tako razklani, zavedeni, in hudobni kot ste nekateri v svojih
komentarjih, se ne bi nikoli priključili k kraljevini SHS SRAMOTNO IN ŽALOSTNO.
Žalostno je tudi to, da vsi vi ki ste se PRITEPLI v to Prekmurje in nam Prekmurcem
vsiljujete sovražno propagando in samo sranje delate MARŠ, ker čistokrvni Prekmurci nikoli
ne bi mogli biti tako neenotni. MARŠ IZ PREKMURJA.

mjau mjau (nepreverjen)

Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni...

Trk (nepreverjen)

Sobotainfo spet dokazujete kak ste nerazgledani pa nesposobni za svoj“ poklic". Vedno znova mejšate drek pa s ten spodbujate nacionaliste, desničare pa rasiste.
Nejsmo že zadosta razdvojeni??
Kak dugo že skup živemo Prekmurci,Mađari, Cigani, Hrvati... V Prekmurji. Pa valda ka je vredi ka de se popejvalo v mađarščini pa romščini ker so oni tude del našoga Prekmurja pa kulture. Tak pač je.
Pa vij kak neki medij nebi smeli objavlat bedarij ker mate velko odgovornst pa vpliv na ljudi.
Pa avtor prispevka se naj podpiše spodaj če je tak čeden kak njegove izjave!

škrilec (nepreverjen)

Trk .............. Ni važno što živij v Prekmurji .Od tistega katerega so nas rešili se bo odvijala pesem v njihovem jeziku ?Zakaj se ni na Madžarskem ob njihovi proslavi nej popejvala kakšna pesem v Slovenščini in tam tudi živijo Slovenci ,Cigani ,Hrvati in še kdo ?

In reply to by Trk (nepreverjen)

Trk (nepreverjen)

Seveda je pomebno što živij v prekmurje.Ka ma veze če mađari nejso meli slovenske pesmi tan. Mij lejko s ten pokažemo ka smo nej zateženi pa multikulturni kak tude je prekmurje.
Večina ka tu komentira jih tak nede na proslavi v Beltincaj tak ka se brez veze tu nekaj slinite.

In reply to by škrilec (nepreverjen)

Gost zaveden (nepreverjen)

Prosim če si naši veleumni gospodje iz Ljubljane pogledajo madžarske proslave v Lendavi. Ali je tudi tam vsaj nekaj programa v slovenskem jeziku. Čas je da gospod iz Murgel tam tudi ostane.

krobikar1

Sobotainfo, vi nika ne razkrivate, kak pijše v naslovi, pač pa samo kurblate,.. Samo ena pesem de v madžarčini, geli bar,... 1 pesem! In boli me patak za to pesem!

čarni vrag (nepreverjen)

Postavljam eno samo vprašanje. Je na proslavi 15.3.2019 v Lendavi bila kakšna točka v slovenskem jeziku? Da ali ne?

Shteti shqipta… (nepreverjen)

Prekmurie je Albansko! Zahtevamo govor v Albanščini! Prekmurje (PANONIA) ka qenë gjithmonë ilire (shqiptare)!

Shteti shqipta… (nepreverjen)

Telej smotano, Prekmurje je CIGANSKO I DE OSTALO CIGANSKO (ROMSKO)!

In reply to by Shteti shqipta… (nepreverjen)

Mun (nepreverjen)

Lucifer, što je kriv za takšne plače in ka sobot nema dela"kapital"? Tvoji rdečkari z kućanon na čeli in takšni kak si tij!

luc-ifer (nepreverjen)

Naslov ti je nej posrečeni Munjeni bi ti bole prilego verjetno tvoje umsko vedenje nej sposobno si zapomniti še 4 črke?

In reply to by Mun (nepreverjen)

stanyo (nepreverjen)

nič mi ni jasno

Rimljan (nepreverjen)

Panem et circenses!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice