V javni objavi je odlok o ustanovitvi Lekarn Murska Sobota, ki predvideva pripojitev petih enot Pomurskih lekarn k novemu javnemu zavodu. Župan Aleksander Jevšek pravi, da je to zgolj plan B, saj si želijo ohraniti Pomurske lekarne.

Dogajanju okoli Pomurskih lekarn še ni videti konca. Po zadnji seji sveta zavoda Pomurskih lekarn je bil ponovno kot edini kandidat predlagan dolgoletni direktor oziroma vršilec dolžnosti direktorja Ivan Zajc za direktorski stolček Pomurskih lekarn. To pa po pričakovanju ni po godu Mestne občine Murska Sobota, ki njegovemu imenovanju zaradi očitkov o nezakonitem delovanju pri neizvajanju javnih naročil za dobavo zdravil zadnja leta nasprotuje.

Soustanovitelj bo moral poročati svojemu zavodu

Člani sveta zavoda so pa sprejeli še, po mnenju soboške občine, sporen sklep, ki od soboške občine zahteva prikaz porabe sredstev, ki so jih vse občine soustanoviteljice dobile iz naslova presežkov poslovanja Pomurskih lekarn. Soboška občina je namreč dobila 307 tisoč evrov, ki izhajajo iz leta 2017, ko so si pomurske občine razdelile 1,8 milijona evrov dobička Pomurskih lekarn po ključu števila prebivalstva posamezne občine.

Lekarne Murska Sobota bi prevzele soboške enote

V luči dogajanja okoli Pomurskih lekarn je soboška občina dala v javno objavo odlok, s katerim bi ustanovila Lekarne Murska Sobota in si pripojila organizacijske enote Pomurskih lekarn, ki delujejo na območju soboške občine. Gre za pet enot: Lekarna "Pri gradu", Lekarna Maximus, Lekarna Murska Sobota, Lekarna v Šavel centru in Lekarna BTC. Omenjene lekarne bi postale enote novoustanovljenega javnega lekarniškega zavoda, katerega edini ustanovitelj bi bila soboška občina.

Pomurskim lekarnam bi tako ostalo še 10 enot, v Ljutomeru, Beltincih, Gornji Radgoni, Puconcih, Črenšovcih, Svetem Juriju ob Ščavnici, dve v Lendavi ter podružnici v Turnišču in Dobrovniku. Kot izhaja iz odloka, bi pripojene enote pripadle Lekarnam Murska Sobota glede na delitveno bilanco, ki pa je občine soustanoviteljice Pomurskih lekarn pravzaprav še niso sprejele.

Na potezi ostale občine soustanoviteljice

Da bo glasovanje o odloku ustanovitve Lekarn Murska Sobota na dnevnem redu na eni izmed naslednjih sej soboške občine, pa še ni čisto sigurno. Gre dejansko za skrajni ukrep, saj si soboška občina v resnici ne želi razbitja Pomurskih lekarn, pravi Jevšek. Soboška občina je namreč minuli petek vsem 25 pomurskim občinam, ki so del Pomurskih lekarn, poslala predlog novega odloka o ustanovitvi Pomurskih lekarn, ki predvideva tudi delitveno bilanco, s tem pa spremembo pri glasovalnih pravicah in številu predstavnikov v svetu zavoda Pomurskih lekarn za posamezno občino soustanoviteljico.
 

"Mi smo naredili še en korak naprej pri reševanju situacije okoli Pomurskih lekarn. S tem odlokom gremo nasproti vsem občinam, da se rešimo iz te zagate in naredimo to, kar od nas veleva tudi zakon. Do konca meseca bomo počakali odziv vseh občin in računamo, da bodo naš predlagani odlok dali v obravnavo svojim občinskim svetom," pravi Jevšek, ki v nasprotnem primeru napoveduje uresničitev namere z ustanovitvijo Lekarn Murska Sobota.

Pripada soboški občini več kot drugim?

Kot pravi Jevšek, v Murski Soboti ustvarijo Pomurske lekarne polovico vsega prometa, premoženje skupnega javnega zavoda in glasovalne pravice pa bi morale ustrezati tudi številu prebivalcev posamezne občine, kakor imajo urejeno že v drugih skupnih javnih zavodih. 
 

"Zdaj pa ima vsaka občina en glas, recimo občina Moravske Toplice, ki je na svojem območju podelila koncesijo zasebnikom, ki predstavljajo konkurenco Pomurskim lekarnam, ima enak delež glasov kot druge soustanoviteljice."

Enostransko ne bo šlo

Župan Moravskih Toplic Alojz Glavač se ne strinja s to razlago, saj meni, da ustanoviteljske pravice niso vezane na to, ali ima občina na svojem območju lekarno, ali ne. Obenem trdi, da ne dela Mestna občina Murska Sobota prometa z lekarnami, ampak je to promet Pomurskih lekarn, ki je v skupnem lastništvu 25 pomurskih občin. 

 

"Soboška občina bi seveda prevzela tiste, ki delajo največ prometa, ampak tudi to so regijske točke, kamor zahajajo vsi prebivalci regije," pojasnjuje Glavač, ki še razlaga, da enostranske odločitve soboške občine niso možne, ampak bo potrebno soglasje vseh soustanoviteljic, zato Jevškov ultimat zavrača.
 

Tudi Pomurske lekarne si želijo ureditve

Na potrebo po uskladitvi ustanovitvenega akta Pomurskih lekarn in ureditve medsebojnih razmerij med občinami sicer že vrsto let opozarjajo tudi v Pomurskih lekarnah. Kot so zapisali v poslovnem poročilu za leto 2019, bi to občine morale narediti, saj je od sprejetja akta prišlo do razdružitve in ustanovitve novih občin. Poleg tega pa tudi zakon nalaga, da občine medsebojne pravice, obveznosti in razdelitev premoženja uredijo z ustrezno pogodbo. Zaradi neobstoja slednje pa se vso premoženje Pomurskih lekarn vodi kot premoženje sedežne občine zavoda. 

Bo na koncu odločalo sodišče?

Soboški župan pravi, da si nikakor ne želi, da pride do razbitja Pomurskih lekarn in ustanovitve Lekarn Murska Sobota, ampak bodo v to prisiljeni, če preostale občine ne bodo sprejele odloka, ki so jim ga posredovali. Glede morebitnih zapletov s soglasji pa ne izključuje sodno pot.

"Nihče te ne more prisiliti, da si v nekem razmerju, če v njem ne želiš več biti. Tudi Velika Britanija je izstopila iz Evropske unije," še razloži Jevšek in poudarja, da občanom ni treba biti v skrbeh, saj pomanjkanja zdravil ne bodo občutili, ampak bodo zdravila za njih kvečjemu cenovno bolj dostopna

Komentarji (28)

administrator (ni preverjeno)

Ovaj Gospod Zajc jih pa jebe
kak se meni to dopade

Gostitelj123 (ni preverjeno)

Jebe jevšek samo g.Zajc se ne da

In reply to by administrator (ni preverjeno)

nikaloo (ni preverjeno)

glavno je ka se delajo miljonski dobicki keri idejo v zep obcinan.

nn (ni preverjeno)

Ne enja šerif s tebi bedastočami

Cvenk, cvenk, cvenk (ni preverjeno)

Nehote v tej sagi razkrivaje srčika problema. Ide se za milijone, ki jih lekarnam puščamo občani. Jasno je, zakaj so zdravila v Sloveniji med dražjimi v Evropi.

Ajde dečki (šerifi), ka probamo drugače. Namesto, ka javna podjetja gradijo Mensane, financejrajo Muro, talajo stotisočake "ustanoviteljicam"...ka če bi na račun kopičenja "presežkov" za kakšen evro zmanjšali položnice občanom? In za kakšen evro znižali cene v lekarnaj, če že moramo doplačevati zdravila, ki "niso na listi"?

Nede šlo. Pejnaz ma svojo moč. Zgučati se itak nete mogli nič in občani mo veselo financejrali vašo impotentnost pri dogovarjanju tudi na sodiščih.

Jevšek je že pokazo, kak zna razmetavati davkoplačevalski denar na sodiščaj v eni drugi zadevi, ki sliši na ime Gutalj. Kakše pejnaze je tan sfrčkala soboška občina!

Naš narod ma eno spososjeno modrost, štera pravi, ka s tujim k...om je lejko po krplivaj mlatiti. Bi pravo, ka bi kazen za tou mogla slediti na volitvaj. Samo tan se to pozabi. Škoda.

Kamešnica (ni preverjeno)

Najboukši komentar c ejle situacije !!! Čestitam!

In reply to by Cvenk, cvenk, cvenk (ni preverjeno)

nacionalizacija (ni preverjeno)

Zdaj ge neka ne razmin? Lekarne Murska Sobota bi pripojile lekarne stere so tudi v lasti drugih obcin. Te obcine so za tou? Kelko bi pa placale? Za ovo lekarno pri gradu so lekar placale 350 tisoc. Se pravi za preistale de prek milijona ali vec milijonov???

dr. PRAVA (ni preverjeno)

Ni mi jasno katere nadnaravne sile gonijo toga Jevška, da dela samo svajo in razdor med Prekmurski občinami in
svojimi potezami ne upošteva nobene zakonodaje in se postavlja kot UBER ŠERIF. Koji vrag ga je mantral ka se je mešal v proslavo ob 100 letnici, saj Beltinci ne spadajo pod občino Sobota. Upam ka imete v Soboti kakšnega dobro podkovanega pravnega strokovnjaka, da mu razloži da to tako NE GRE.
NE JEVŠKOVA TOVARIŠIJA TO PRAVNO NE BO ŠLO, PA KAJ STE POPOLNOMA IZGUBLJENI ? zapisali ste navajam: "ter izločitvi organizacijskih enot lekarna BTC, lekarna »Pri gradu«, lekarna Maximus, Lekarna Murska Sobota in Lekarna v Šavel centru iz javnega zavoda Pomurskih lekarn Murska Sobota" KAKO VI MISLITE JE TO PRAVNO IZVEDLJIVO ??? Ne morete enostavno prevzeti enote Pomurskih lekarn, ker Pomurske lekarne so zavod ki ga je ustanovilo skupaj 16 pomurskih občin. ŠKODA BESED Preberite si: STATUT JAVNEGA ZAVODA POMURSKE LEKARNE z dne 11. 04. 19997 in ODLOK O USTANOVITVI JAVNEGA ZAVODA POMURSKE LEKARNE z dne 29. 07. 1996 podpisnice dokumentov so vse soustanoviteljice. dr. pravnih znanosti xy

729 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ex stihec podrepnik?

In reply to by dr. PRAVA (ni preverjeno)

Fonzi (ni preverjeno)

"Mi smo naredili še en korak naprej pri reševanju situacije okoli Pomurskih lekarn. S tem odlokom gremo nasproti vsem občinam, da se rešimo iz te zagate in naredimo to, kar od nas veleva tudi zakon."
Koga ima za norca? Zaleteli so se, zdaj pa preko trupel!

Vipko
Truplo

Točno tako! Uredite to že enkrat! Toliko pameti, pa ultimatov, pa tega in onega! Po svoje novi ultimat, pa novi predlog, pa... Če je pravno vse tako čisto... zakaj že nimamo "soboških" lekarn, brez Zajca. In z ogromnimi dobički, katere boste... a bo prebivalstvo soboške občine seznanjeno s porabo dobička? Verjetno ne, kajti drvarnica sigurno ne posluje pozitivno... pa toliko hvale! Aja, kdaj bomo izvedeli finančni rezultat poslovanja drvarnice, kajti na veliko se občina hvali, tudi, da bodo podali podatke?
Na koncu bomo hodili po zdravila v Bad Radkersburg ali Lenart, Ptuj... In kdaj bo župan nehal delati zdrahe po občini?

In reply to by Fonzi (ni preverjeno)

regija (ni preverjeno)

Verjetno preostale obcine nedo delale v svojo skodo in prepustile lekarne v Soboti, ka bi jih zela obcina Murska Sobota.

.v (ni preverjeno)

Točno znajo če grejo iz drugih občin da še zemejo zdravilo v soboti, zdaj bi pa še njihov delež dobička radi pod sebe spravili. Nekšna solidarnost pa mora biti.

.v (ni preverjeno)

Na koncu bo tak, da bojo lekarne ki imajo manj prometa zaprli, pa do se od daleč vozili f soboto v jevškovo lekarno.

enci na kamenci (ni preverjeno)

Če pride do razkola, bo PL sedež preselil v eno od drugih občin.

Obenem ne razumem, zakaj se pri nas toliko komplicira.

V tujini lahko standardna zdravila, ki se izdajo brez receptov, alkohol (etanol) in ostale zadeve kupim v standardni trgovini oz. trgovinah, ki imajo dovoljenje za to. Ne rabimo iti v lekarno.

In reply to by .v (ni preverjeno)

joj. (ni preverjeno)

te pa idi f hofer

In reply to by enci na kamenci (ni preverjeno)

enci na kamenci (ni preverjeno)

Predpostavljamo, da se MS izloči iz zavoda Pomurskih lekarn (v nadaljevanju PL).

Če bo MS "pojedla" trenutne nepremičnine Pomurskih lekarn, verjetno Jevšek ne bo (do)pustil, da bi ločen zavod "nove Pomurske lekarne" odprl eno novo poslovno enoto nekje v MS?

A to bo poskušal preprečiti z vsemi sredstvi?

Munt (ni preverjeno)

Policaji se midij, še malo pa de nauva vlada, te si lejko policaj samo na sodišči tau zrikta, ka njegovi rdejči pa židan nedo meli takšno mauč. Mijslim pa ka njemi tau nede gratalo z njegoviimi priskledniki, svetniki šteri njemi seveda se potrdijo. Tej opokojenec more čimprlej odijti, spomenikov mamo zadosta, vači pa dela same norosti, rdejči pač!

xxxxx (ni preverjeno)

Lekarne bi morale biti zasebna podjetja in NE občinska, kjer lahko lokalna politika vrtička.

APOTEKAR (ni preverjeno)

ŠE MALO PA DE PRIŠLA NOVA VLADA IN NAJPREJ BO TAKE KOT JE JEVŠEK POSTAVILA NA REALNA TLA IN TJA KAM SPADA - V PENZIJO. PA KA ON MISLI DA SMO PREBIVALCI OSTALIH OBČIN NORCI ALI KAJ ? PA TO NE MOREŠ VERJETI KAR SI ENI DOVOLIJO. VSI SMO MISLILI, DA JE GLAVEN KRIVEC ĐUROV ZDAJ SE JE IZKAZALO, DA JE DELAL SAMO TISTO KAR JE MORAL, ZATO PA JE ODŠEL IZ SOBOTE (To je izjavil za Večer)

. (ni preverjeno)

Oni majo tudi radi denar.

In reply to by APOTEKAR (ni preverjeno)

Forint (ni preverjeno)

Misliš ka de diktatura?

In reply to by APOTEKAR (ni preverjeno)

korl. (ni preverjeno)

maske se že dajo dobiti?

korl. (ni preverjeno)

Denar z lekarn se more vrniti za zdravstvo.
Lahko bi napravili še eno čakalnico za tiste ki nimajo nalezljivih bolezni. Ko se čaka pol ure v nabito polni čakalnici ti postane jasno da se špara kjer ne bi trebalo in troši po nepotrebnem. Nosečnice, mala deca, starejši vse skupaj. Namesto kamna pred lekarno bi uredili čakalnico.

zdrava pamet (ni preverjeno)

Civilna iniciativa proti Jevšku že zbira podpise za njegov odstop. Leto bo ko Kangler. To nej policija to smo lidge. Naj se špila s svojimi penezi ne našimi občinskimi. Cela Slovenija je proti naši Soboti.

Mitokel (ni preverjeno)

Čudno ka se 50% prometa dela na področji MS? Mogoče za to ka je tudi bolnica na tem območju, pa te fčasi zemeš zdravila kera nucaš. Tudi reznorazna dežurstva so v MS ...

Mojamoja (ni preverjeno)

Tako je , ko EGO povozi zdravo pamet! Župan go home!

korl. (ni preverjeno)

Eno opčino pa eno lekarno pa bo mir.

Starejše novice