Pomurske lekarne iščejo novega direktorja, soboška občina pa nadaljuje z aktivnostmi pri ustanovitvi novega javnega lekarniškega zavoda.

Že vrsto leta traja saga okoli Pomurskih lekarn, ki so na bojni nogi z Mestno občino Murska Sobota. Spomnimo, soboška občina je ena izmed soustanoviteljic Pomurskih lekarn in oporeka njihovemu vodstvu, konkretno dolgoletnemu direktorju in zastopniku Ivanu Zajcu. Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek in bivši direktor občinske uprave Srečko Đurov, ki je bil predstavnik občine v svetu zavoda Pomurskih lekarn, sta Zajcu očitala nezakonito ravnanje pri javnem naročanju, kar pa je slednji venomer zanikal, saj naj bi šlo za sistemski problem, ki je prisoten tudi v drugih lekarniških zavodih. Zadeva je prišla tako daleč, da je soboška občina dala Zajcu ultimat in mu določila rok za odstop, v nasprotnem primeru je napovedala izstop iz zavoda in ustanovitev novega lekarniškega zavoda.

Zajc, podprt s strani sveta zavoda in drugih občin ustanoviteljic, ni odstopil, murskosoboška občina pa je začela uresničevati svojo namero.

Nov razpis, ista zgodba?

V ustanovitvenem aktu oziroma odloku o ustanovitvi javnega zavoda Pomurske lekarne je 16 takratnih pomurskih občin soustanoviteljic, ampak diskrecijsko pravico pri imenovanju direktorja je v drugem členu dodeljena zgolj eni, Mestni občini Murska Sobota. To pomeni, da ima ključno besedo pri imenovanju soboška občina, kar se je izkazalo pri zapletih prejšnja leta, ko ta ni dala soglasja k imenovanju Ivana Zajca, nakar je svet zavoda Zajca imenoval za vršilca dolžnosti za obdobje enega leta.

To obdobje se sedaj izteka, zato so pred dnevi Pomurske lekarne izdale javni razpis za direktorja v skladu z novim lekarniškim zakon za obdobje petih let. Glede na pretekle izkušnje, če predpostavljamo, da bo znova edini prijavljeni kandidat Ivan Zajc, se zna zgodovina ponoviti. 

Ivan Zajc

Mestne lekarne Murska Sobota "Pri gradu"

Gordijski vozel želi soboška občina presekati z izstopom iz javnega zavoda Pomurskih lekarn in posledično z ustanovitvijo novega javnega zavoda. Jevšek je občinam soustanoviteljicam že pred časom v dopisu sporočil svojo namero o odstopu, soboška občina pa je resnost namere pokazala z nakupom poslovnih prostorov od družbe Galex za 310 tisočakov, kjer deluje poslovalnica Pomurskih lekarn "Pri gradu". Pomurske lekarne so sicer še v finančnem načrtu v letu 2019 načrtovale 530 tisočakov za odkup treh lekarn, ki jih imajo v najemu od družbe Galex, med njimi lekarno v Gornji Radgoni, Lendavi in tudi lekarno v Murski Soboti "Pri gradu", ampak za slednjo jih je prehitela soboška občina, saj je uveljavila predkupno pravico. 

Izstop na aprilski seji mestnega sveta?

Jevšek je že na zadnji seji mestnega sveta, 30. januarja, potrdil, da namerava v tem prostoru vzkliti nov javni lekarniški zavod, ki je v sodnem registru že vpisan kot nameravana firma pod imenom Lekarne Murska Sobota. Napovedal je, da bo na eni izmed prihodnjih sej na dnevnem redu izstop iz soustanoviteljstva javnega lekarniškega zavoda Pomurske lekarne, nato pa bo sledila še ustanovitev novega zavoda. To je potrdil tudi v zadnjih Soboških novinah.
 

"Ker javnega zavoda Pomurske lekarne ne obvladujemo, smo v Mestni občini Murska Sobota glede na okoliščine sprejeli odločitev, da začnemo z aktivnostmi za izstop iz lekarniškega sistema Pomurskih lekarn," je pojasnil v intervjuju za občinsko glasilo in še dodal, da so sicer pravni postopki zelo zahtevni, ampak da je vse že skorajda pripravljeno in bodo zadevo obravnavali v mestnem svetu predvidoma aprila. 

Aleksander Jevšek

Nedorečen postopek izstopa 

Zahtevnost pravnih postopkov sicer narekuje zakonodaja, saj je izstop iz soustanoviteljstva javnega zavoda precej pravno zapletena zadeva. Problem izhaja iz odloka o ustanovitvi in statuta, saj v nobenem členu ni predviden izstop soustanovitelja, praksa pa narekuje, da bi v primeru izstopa bilo potrebno spremeniti ustanovitveni akt, saj se z izstopom spremenijo razmerja v javnem zavodu.

To pa pomeni, da bodo nameravani izstop soboške občine iz javnega zavoda morale potrditi vse pomurske občine soustanoviteljice oziroma njihovi občinski svetniki. Do zapletov pa zna priti tudi pri morebitni delitvi premoženja ob izstopu soboške občine, saj med občinami ni sklenjene nobene pogodbe, ki bi opredeljevala delež posamezne občine. 

Glavno besedo ima ministrstvo

Tudi ustanovitev novega javnega lekarniškega zavoda je po novi lekarniški zakonodaji precej zahtevna, saj je prišlo do več regulacij.

Ta namreč pravi, da javni lekarniški zavod ustanovi občina ali več sosednjih občin po predhodnem mnenju pristojne zbornice in s soglasjem ministrstva. Soboška občina tako mora dobiti za ustanovitev pozitivno mnenje lekarniške zbornice in soglasje zdravstvenega ministra.

Da bi občina dobila zeleno luč, bi morala izpolnjevati še določena merila, kot so potreba prebivalstva po dostopu do zdravil, število prebivalcev na gravitacijskem območju lekarne, cestne razdalje med lekarnami in prisotnost zdravstvene dejavnosti na primarni ravni. Število prebivalcev na gravitacijskem območju nove lekarne mora tako presegati 6000, najmanjša razdalja med obstoječo in novo lekarno pa je na urbanih območjih določena na 400 metrov.   
 

Glede na vse navedeno, bo v prihodnjih mesecih zgodba okoli Pomurskih lekarn zagotovo še precej vroča tema. Bo Mestni občini Murska Sobota uspelo in bomo imeli na območju ene občine dva konkurenčna lekarniška javna zavoda, Pomurske lekarne in Lekarne Murska Sobota?

S spleta

Komentarji (47)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sagaMs (nepreverjen)

Se eden neresen projekt poleg Expana. Vsem je jasno, da ne more biti izpeljan, nemogoce je soglasje vseh obcin, razdelitev premozenja.... Dajte henjajte trositi nase pejneze za vase nebuloze!

df (nepreverjen)

Ovaj Zajc jih je zjebal v pic-- o materino

In reply to by sagaMs (nepreverjen)

Fonzekk (nepreverjen)

... pa pouleg prenavlanja Slovenske, pa nameravanoga podiranja Fazanerije za privatni fuzbal klub, pa krožišč ge trbej pa ge nej (npr. Polana). Da ne obvladujejo pomejni, ka nemrejo svojega direktora postaviti (pa so njemi že obečali), pa ka nemrejo pejneze z lekarn odpelati...

In reply to by sagaMs (nepreverjen)

soboški (nepreverjen)

JJ v Sloveniji, Jevšek v MS

OJ, JOJ JEVŠEK (nepreverjen)

Ne moreš verjeti koji hudič razganja tega Jevška (prezgodnja miličarska upokojitev) da naprej drek meša okrog teh Pomurskih lekarn, kriv pa je mestni svet, ki mu pri tem drži štango. Pa kaj mislite, da boste vse ostale Prekmurske občine ki so ustanoviteljice tudi ven zjebali e to ne bo šlo tovariš Jevšek, in ti to dobro veš in opet rineš z glavo skozi zit. Koliko tožb in občinskega denarja zaradi tega si že izgubil in te ni spametovalo. KAKO LAHKO OBČANI SOBOTE TO ZRAVEN GLEDATE ???

pomurski vodovodar (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Naj raje zraven gledamo ko se naš denar krade brez javnih naročil in se pri tem okoriščajo osebe povezane z bivšim županom?

In reply to by OJ, JOJ JEVŠEK (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

ti pomurski vodovodar
jaz pomurski toplovodar
midva bi laiko ustanovila d.o.o
Cenjene bralce naprošava
da nama pomagajo pri
izbiri imena , najine d.o.o.
npr jebena voda d.o.o .itd, itd itd
Za vask pameten predlog
častima topli pir

In reply to by pomurski vodovodar (nepreverjen)

Medlidorfer (nepreverjen)

leiko bi ustanovila firmo
vazelin d.o.o.

In reply to by administrator (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

Vazelin d.o.o ?

In reply to by Medlidorfer (nepreverjen)

Župan (nepreverjen)

G. Zajc predlagam ,da kandidirate za župana občine Beltinci raje. Te rdečkarje pa pustite lepo v MS .

zupanms (nepreverjen)

Naj se rajsi preseli v Mursko Soboto in tu kandidira za zupana. Zmaga zagotovljena.

In reply to by Župan (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Po takši dejanjaj spoznaš lopove... Pa kak je bilou v knjižnici, kama je od spremembe direktorce enostavno več nej prijetno stoupiti, napetost, nelagodje med zaposlenimi....

cezar (nepreverjen)

če direktor lekarne ne dela prav ga trbej zamenjati, mogli bi se vmešati tudi v druge zavode ge je isto - ZDMS, DUMS,...

administrator (nepreverjen)

ne seri tele mamino
ne lezi župano v rit
ker ima hemeroide

In reply to by cezar (nepreverjen)

ZA cezar (nepreverjen)

Pa soboška občina pa vaš šerif niti malo nima možnosti zamenjati direktora, če se vse ostale ustanoviteljice s tem ne strinjajo in pravijo da Zavec dobro dela. Pa kak mu to eden pameten v soboški občini ne more povedati, pa to ne moreš verjeti do kam sega ta komunistična hudobija.

In reply to by cezar (nepreverjen)

sd-samo denar (nepreverjen)

"Ker javnega zavoda Pomurske lekarne ne obvladujemo, smo v Mestni občini Murska Sobota glede na okoliščine sprejeli odločitev, da začnemo z aktivnostmi za izstop iz lekarniškega sistema Pomurskih lekarn," Evo fajn je povedo zakoj ;-) Kak so nej povezani glavni,tak je direktor slab ;-) banda rdeča še kak dugo te nas žedne vozili prek mure ?

sandokan321 (nepreverjen)

Glavno ka pa zaradi politike serete. Nej san volo Jevšeka pa ga nigdar nemo, niti SD ali to ka eni pišete je resno za zjokati. Tak kak sakšo podjetje ali posameznik gda vloži denar nekan in ma pravico glasovanja in je solastnik, pričakuje ka do se zaposleni in vodstvo prilagajali njegovin željan in tomi ka de jin lastnik povedo. Če vodstvo to ne dela se ga zamenja ali pa se lastnik umakne iz zadeve in vloži drugan. Isto je verjetno z občino. To ka razpolagajo s proračunskimi sredstvi še ne pomejni ka tou vaš denar zapravlajo. Tej miti oziroma fame ka občina razpolaga z vašim denarjem je tak malo smešno. Davkoplačevalski denar ne pomejni ka je to vaš denar. Tudi če plačujete davke in prispevke je to nej vaš denar. Prispevki itak idejo za namensko porabo, davki pa takoj kak date denar od sebe prenehajo biti vaš denar. S ten van država zaračuna servis državljanov. To je seposejdi tak, v sakši državi. Tudi gda v trgovini kupite nekšo blesarijo kero sploh ne rabite, te ne odite lastniki trgovine bluzit kak naj zapravi denar, ker je to vaš denar. V naši državi mamo inštitucije kerin lejko podate prijavo ali ovadbo, če mate dokaze o kakšni koli korupciji, nečednih posli, oškodovanju javnega interesa.... in komot to napravite. Tou šankersko nabijanje neumnosti in laži po forumaj pa itak ne vodi nikan.

administrator (nepreverjen)

ne seri tele mamino
ne lezi župano v rit
ker ima hemeroide

In reply to by sandokan321 (nepreverjen)

nora24tv (nepreverjen)

Na nora24tv majo vsakodnevno srečanje takšnih imbecilov kak si ti, priduži se jim.

In reply to by administrator (nepreverjen)

Medlidorfer (nepreverjen)

ti si pa res junak da takšno pišeš o administratorju
Kaj če te administrator nategne v rit bez kondoma
boš pa AIDS dobil

In reply to by nora24tv (nepreverjen)

nora24tv (nepreverjen)

tega ne morem več dobiti
ker ga že imam
Sem ga dobil od našega sekretaja

In reply to by Medlidorfer (nepreverjen)

proizvodnja (nepreverjen)

Tukaj se grejo politiko! Najboljša rešitev je takšna, ko po volitvah zmagajo levi postavijo svoje, ko desni pa svoje. S tem bi zame bila zgodba končana. Pa tudi prikledniki, ki se selijo bi odpadli. Vendar pri nas ni tako. Ko eni menjajo je kadrovska čistka, ko drugi pa kadrovska potreba.
Ne poznam ne Zajca ne Jevška in se mi .........

gost2020 (nepreverjen)

Lahko ima soboška občina diskrecijsko pravico, AMPAK TO ZAGOTOVO NE POMENI, DA SE LAHKO SAMOSTOJNO ODLOČA O IMENOVANJU DIREKTORJA. Zagotovo obstaja dogovor med občinami, da se prej dogovorijo med sabo in skupaj podajo ime kandidata!
In sedaj, ko bi imela Murska Sobota eno svojo lekarno se ne vprašajo kakšen strošek bo režija? Ravno tako bo moral imeti javni zavod direktorja in vse ostalo osebje kot zavod ki ima 10 lekarn!
Naloga svetnikov, ki so v MOMS bi morala biti, da obvestijo svoje volivce o dejanjih v njihovi občini, saj jim takšen župan po mojem mnenju ne more biti v ponos. Pazite na naslednjih volitvah, da se vam ne zgodi še v tretje Jevšek!

nikaaaalo (nepreverjen)

gre za politično propagando! Nobena stran ne misli za dobro OBČANOV
Vsi vemo, da se zrdavila precej preplačajo. Miljonski dobički PREKMURSKIH LEKARN nastalih na preplačanih zdravilih se na slepo pretakajo malo sem malo tja.
Več kot učitno je, da Zajca slepo ščitijo SDSjevci samo iz razloga, da so PROTI! SDS ima svojo ekipo katera 24ur spremlja forume in dela antipropagando!

Kar se tiče SD pa pred ustanovitvijo novih lekarn prikažejo podatke kako bo zadeva delovana in kaj bo to pomenilo za občane. Neko novo pralnico denarja ne rabimo!
Imamo že komunalo, CEROP, saubermacher...kateri pralnico denarja uspešno upravljajo:)

Žalostno, da v sloveniji javna podjetja predstavljajo LEGALNO PRALNICO DENARJA.

nora24tv (nepreverjen)

ne seri tele mamino
ne lezi župano v rit
ker ima hemeroide

In reply to by nikaaaalo (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Ne vem, kako si prišel do sklepa, da Zajca slepo ščiti SDS? Ko se gre za dobro občanov nenazadnje sploh važno, kdo koga ščiti, če bi bilo to res?

Glede na kar nekaj vaših pisanj o tem, da MO Sobota nima pravice, možnosti sama zamenjati direktorja se tudi sam zelo, zelo sprašujem, kako to županu nihče ne ve povedati? Tudi, da kot neka centralna lekarna tista na Grajski ulici niti pod razno ne bo imela tak promet, kakor ta v središču mesta? Izgleda, da bomo imeli dva direktorja lekarn, pa dve računovodskivi službi, pa še kar nekaj služb se bo dupliralo. Če je to pametno? Samo zaradi političnih kapric? Je še kaj?

Kako bo SD prikazala neko kalkulacijo oz. jo bo tako, da bo vse v plusu, ko niti po skoraj letu dni obratovanja niso dali na videlo še nobene številke, kar se tiče poslovanja drvarnice. Samo opisne hvale in nič drugega.

Na volilce pa sam ne bi stavil. Dokazano se dajo napeljati, le določen obraz mora biti ali "novi", ali pa stalno v medijih. O vsem drugem se le malokdo kaj sprašuje!

In reply to by nikaaaalo (nepreverjen)

nikaaaalo (nepreverjen)

še to:
bil sem član SĐS in plačeval članarino. Pred cca 9 leti sem izstopil in prenehal plačevati to PROPAGANDNO STRANKO. Sem katolik in hodim k maši, sem družinski človek, sem priden delavec...žal podpiranja teh vrednot niti malo ne vidim v stranki SDS in po novem tudi NSI (Tonin me je razočaral).
Delovanje teh strank je hujše kot kao''koministične stranke'' SD, SMC...
Samo če gledate NOVA24 se vidi, da je njihovo delovanje širjenje SOVRAŠTVA!
Še pri maši mi je včasih težko ko vidim, da mora duhovnik po navodilih nadrejenih brati ''propagando SDS''!

nora24tv (nepreverjen)

ne seri tele mamino
ne lezi župniki v rit
ker ima hemeroide

In reply to by nikaaaalo (nepreverjen)

odpri oči (nepreverjen)

pameten, hodiš v cerkev in voliš komuniste.....boljše ka tudi v cerkev ne hodiš več!
Ti in tvoji bi radi nove volitve in jih ponavljali tak dugo, ka ne zmagajo pravi! Ne vidiš pa, da SDS raste, ima program in bo ponovno prepričljivo zmagala.
"Bouk nan je poslao Janeza Janšo".

In reply to by nikaaaalo (nepreverjen)

poštenjačina (nepreverjen)

Bog te naj blagoslovi
tudi jaz mislim tako
komunajzerjem so dan in noč
odprta peklenska vrata

In reply to by odpri oči (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Daj ne fantaziraj!

In reply to by nikaaaalo (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@Nikaaaalo: Sicer konkretno napisano, ampak sedaj bi sam rad prebral še konkretne argumente! Torej, kako SDS širi nestrpnost, sovraštvo oz. ga bolj, kakor leve stranke? Kje so se ti tako zamerili? Kako si ugotovil, da duhovnik bere SDS pisanja? Res, korektno bi bilo, če bi vse to obrazložil!

In reply to by nikaaaalo (nepreverjen)

nikaloo (nepreverjen)

truplo, ti si tesni privrzenec SDS.
Vsaki argument kontra bos branil.
Verjetno gledas NOVA24, NO TAM JE DNEVNO NEKAJ TAKIH TEM;)

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Sicer ni nujno, da odgovarjam, pa vseeno:
- sploh nisem vedel, da ima SDS v Soboti "obletnico"! Toliko o tem, koliko spremljam njeno politiko in kakšen privrženec sem. Drži pa, da sem "ovca" kot volilec. Kljub določenim packarijam, katere jim uspe narediti (katera stanka pa dela brez napak?), jih pač volim. To sem tule napisal stokrat in če bo potrebno še... da se ne boste nekateri kašljali brez razloga,
- če je podan moč argumenta in ne argument moči, se lahko vedno kaj zmenimo. Drugače pa ne,
- Nova 24 je na mojem sporedu zelo redko. Ne gledam ravno veliko televizijo, če pa že, pa National Geographic in podoben postaje... trenutno je moja "omiljena" serija "Katastrofa v zraku"! Toliko, da verjetno več na avion ne grem, he, he...

Zgoraj sem te samo opomnil, da napiši kakšen argument... Pa ga nisi! Tako, da se umiri!

In reply to by nikaloo (nepreverjen)

Bondijada (nepreverjen)

Žal je april 2020 še predaleč.
MS naj čim hitreje zapusti Pomurski lekarne ... bomo videli, kako jih bodo občani MS nagradili na naslednjih volitvah.

Jaz bi na sedež Pomurskih lekarn preselil v katero od drugih pomurskih občin (Radgona, Lendava, Ljutomer ...). MS pa se naj zafrkava sam s sabo.

Cx3 (nepreverjen)

Samo za peneze se njim ide čim več v svoj žep pospravete.

Sobočanc (nepreverjen)

Pa zakoj bi v soboti bile dvoje lekarne. Soboška občina ustanovi soboške lekarne pomurskim lekarnam pa vzame koncesijo pa stvar rešena in do v mestni občini murska sobota imele dovoljenje za promet z zdravili samo soboške lekarne.

Bondijada (nepreverjen)

Tako. Pomurske lekarne pa bodo lahko vsepovsod drugje. Ljudje pa naj izberejo, kam želijo iti.

Mogoče pa bodo končno v Radgoni, Lendavi in Ljutomeru imele Pomurske lekarne dežurstvo, kar ne bi bilo slabo. Veliko prometa imajo v MS samo zato, ker je tam 24-urno dežurstvo.

In reply to by Sobočanc (nepreverjen)

Krek (nepreverjen)

Pomurske lekarne nemajo koncesije, saj nejso zasebniki, ampak javni lekarniški zavod. Nemre sobota nič zejti. Poleg toga majo v MS pet poslovalnic.

čarni vrag (nepreverjen)

Me zanima, če ima naš župan za to lekarniško vojno kakšen sklep občinskega sveta? Mogoče pa smo več nej v demokraciji, ampak v županski diktaturi.

Vipko
Truplo

Kje ti živiš? A ne veš sestave Mestnega sveta občine Murska Sobota?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Munt (nepreverjen)

V mestnem sveti imajo večino komonisti in njihovi sateliti, tako da delajo kaj hočejo. Kot vidimo se jim mudi, če bodo zgubili oblast bo policaj tesko zrikto papejre.

komunistka Olga (nepreverjen)

jaz pa mislim da bi moral imeti župan še večjo plačo

ekmeš pekmeš (nepreverjen)

umij se

In reply to by komunistka Olga (nepreverjen)

cezar (nepreverjen)

če župan ne dela dobro ga na volitvaj ne volite, isto tak če je direktor slab se ga ne potrdi. Najbole slaboumni pa so tisli keri gledajo oči skozi politične stranke. Do zdaj se je v soboti furt pokazalo ka ma politika prednost pred pametjo.
Roko na srce levi + sd + zeleni so v soboti tak nika nej dobroga napravli kak sds + nsi + sns. Poglente ka volite - soboška skupščina so deca bivših funkcionarov, direktori javnih zavodov politično postavlene figure. Vsi skuper pa ne delajo drugo kak cecajo naše penjeze. Če je nej delo dobro ga zamenjati, če je delo doboro pa zamenjati tiskoga ker ga šče ličiti.

poliglot (nepreverjen)

Vse občine morejo dati soglasje za izstop boljševiške MOMS iz Pimurskih lekarn. Sobočanci predstavljajo bougij 17 persentov. Pa kak če je Sobota sama prouti vsejn.

razlagovski (nepreverjen)

Ka do Sobočke pateke živele od prodaje otrobov, cedevite, flasterof....
Dovolenja za zdravila nigdar nede. Moja tetica v Liblani že vse zna. Niti viagre nede za te stare dede ka je na recept. Boudo pa kreme za žilo. Ali od toga se ne da živeti. Svetniki roke gor, predaja, ovačik naš proračun puši par milijonof let o za t.i. Jevškovo apotheke.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice