Če je geotermija resnično energija prihodnosti, ima Pomurje zavidljiv potencial. Posamezna podjetja pri nas z njo že pišejo zgodbe o uspehu. Bi država s celovitim konceptom izrabe geotermalne lahko odprla vrata za razvojni poskok regije?

Geotermalna energija je povsod dostopen, obnovljiv vir energije, ki ga izkoriščamo z uporabo termalne vode ali z geotermalnimi toplotnimi črpalkami. Geotermalno najbogatejše območje v Sloveniji je prav Panonska nižina, ki obsega tudi Pomurje. 

Pravzaprav premoremo kar 65 odstotkov vsega geotermalnega potenciala v državi, žarišče pa predstavlja vzhod regije oziroma območje Občine Lendava. Toda izjemen energetski potencial z nekaj izjemami v Pomurju – in širše v državi – za zdaj ostaja večinoma neizkoriščen.

Ključ do samooskrbe in trajnostnega razvoja Pomurja?

Geotermalno energijo v glavnem koristimo samo v termalnih kopališčih, medtem ko so možnosti, ki jih ponuja na področju energetike, ogrevanja in pridelave hrane, spregledane. A bi s tem pravzaprav lahko naredili pomemben korak proti samooskrbi, trajnostnemu razvoju in razbremenitvi okolja.

Po ocenah geologa Petra Kralja bi na severovzhodu ob večji zavzetosti države lahko zgradili od petnajst do trideset geotermalnih elektrarn z močjo od sedem do petnajst megavatov, ki bi zagotavljale od sto do 450 megavatov električne moči, s čimer bi Pomurje lahko postalo praktično samooskrbno. 

Obenem geotermija omogoča pridelavo hrane praktično skozi vse letne čase in predstavlja tudi okoljsko zelo sprejemljiv način ogrevanja. Predvsem v rastlinjakih lahko z njeno uporabo omilimo vpliv vse pogostejših podnebnih ekstremov in odvisnost od trenutnih vremenskih razmer, kar poveča konkurenčnost proizvajalcev na trgu.

Pridelava hrane se lahko začne že v začetku leta, prodajalne pridelke pa na trgu lahko ponujamo vse do pozne jeseni/praktično celo leto.

Vse glasnejši pozivi po izkoristku naravnih danosti

Toda odločitev za geotermijo terja precejšen vložek in investicija se danes vsakomur še ne splača. Ključnega pomena so zato tudi spodbude države. Toda zdi se, da z njene strani ni pravih stimulacij ali jasne vizije. Ne le to; nekateri ocenjujejo, da država z visokimi koncesninami napredek na tem področju celo zavira. 

Najodmevnejša slovenska projekta, ki morda nakazujeta prihodnost na področju kmetijstva, sta s pomočjo geotermalne energije ogrevana rastlinjaka pomurskih podjetij Ocean Orchids in Lušt. A tudi tukaj ne gre povsem brez težav.

Spomnimo, da so v podjetju Ocean Orchids, na primer, že pred časom opozarjali na nekoliko shizofren odnos oblasti na tem področju. Koncesijska pogodba podjetju letno dopušča slabih 100.000 kubičnih metrov manj načrpane vode, kot podjetje potrebujejo za normalno delovanje, zaradi česar bi lahko bili primorani iskati dražje in za okolje bolj škodljive alternative, ogrožen pa je tudi večmilijonski posel s pohištvenim gigantom Ikea.

 »Popoln nonsens je, da se država po eni strani zavezuje, da bomo zmanjševali uporabo CO2, po drugi strani pa zapira obnovljive vire energije,« so nezadovoljni v dobrovniškem podjetju.

Apeli državi k celovitemu konceptu izrabe geotermalne vode so se v zadnjem času sicer začeli krepiti in k boljšemu izkoristku naravnih danosti je nedavno pozval tudi pomurski poslanec Jožef Horvat.

Pristojni so se le zganili

Majhni premiki so se, kot kaže, le začeli dogajati, čeprav je še prezgodaj, da bi se veselili. O priložnostih geotermalne energije na področju razvoja kmetijstva, turizma in proizvodnje električne energije je namreč minuli mesec končno razpravljal parlamentarni odbor za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Po pisanju STA naj bi odbor ministrstva za kmetijstvo, za okolje, za infrastrukturo in za gospodarstvo ter vladno službo za kohezijsko politiko pozval k oblikovanju posebne delovne skupine in nabora predlogov ukrepov za učinkovito večnamensko izrabo geotermalne energije v roku pol leta. Prav tako naj bi preučili potrebnost zakonodajnih podlag za implementacijo nabora ukrepov geotermalne energije. Za koordinacijo delovne skupine bi po vzpostavitvi predvidoma skrbela vladna služba.

Povečanje zanimanja za izrabo geotermalne energije bo terjalo povezovanje kmetijskega, okoljskega in gospodarskega ministrstva ter službe vlade za kohezijo za usklajeno prilagoditev zakonodaje, da bo izraba te energije ekonomsko zanimiva za vlagatelje.

Največja priložnost se skriva v tako imenovanem kaskadnem modelu izrabe geotermalne energije, pri katerem ekonomično poteka hkratna uporaba geotermalne energije za pridobivanje toplote in elektrike ter v kmetijske namene. Ta bi sicer zahteval tudi zagon večjega števila reinjekcijskih vrtin, s čimer bi se zagotavljala obnovljivost naravnega vira.

Med glavnimi izzivi vlade so zdaj pregled stroškovnika za investicije oziroma projekte za izrabo geotermalne energije, oblikovanje zakonskih pogojev, dogovor o višinah koncesnin in podpor za tovrstne projekte ter opredelitev ciljev izrabe geotermalne energije do leta 2030.

Še vedno pa – tudi ob morebitnih premikih in okrepljenih spodbudah države – seveda ostaja vprašanje, ali bomo priložnosti in naravne danosti v Pomurju tudi znali izkoristiti. 

*Naslovna fotografija je simbolična.

Komentarji (12)

Joško. (ni preverjeno)

F soboti tudi imamo več vrtin, samo neizkoriščene.

hirci (ni preverjeno)

Ja Horvatek se je pa oglaso .Drűjgo ne dela brbra in palamudi in mlati prazno slamo in nišče ga ne šmergla niti pet posto .

Vipko
buldog

Evo, pa smo našli "novo razvojno priložnost", ki se imenuje geotermalna energija. Do sedaj, zaradi naše zabitosti in zaplankanosti, nismo mogli spoznati vrednost zaklada pod nami. Ali res?
Geologija, ki je edina merodajna stroka, ki kaj lahko pove o značilnostih in količinah geotermalne energije, si je enotna v nekaj spoznanjih. Je pa res, da tudi geologi glede vprašanja o geotermalni vodi na SV Slovenije niso povsem enotni. Pa vendar obstajajo neke splošne značilnosti geotermalnih voda na našem koncu.

Prvič naše geotermalne vode spadajo v red nizkotemperaturnih voda, ki dosegajo max 60 pa največ do 80 stopinj celzija, na večji globini. Mi pač nismo na Islandiji, kjer se voda ogreva od vulkanskih žarišč in dosega 150 stopinj in več in to plitvo pod površjem. Zakaj je to pomembno? Tehnologija do sedaj ni omogočala ekonomičnega izkoristka naših voda za proizvodnjo elektrike.

Geologi si tudi niso enotni o količinah te vode in govorijo le o "lokalnih bazenih", ne o nekem podzemnem velikanskem bazenu, kakor si to marsikdo predstavlja. Vprašanje je, koliko je te vode in kaj bi pomenila izgradnja veliko vrtin za količine in pritisk te vode; vodo bi bilo zaradi zmanjšanega pritiska iz globine črpati. Črpalke so pa strošek. In to več s stališča ekonomičnosti ni tako vabljivo. Tu je še vprašanje obnavljanja te vode v podzemlju.

In tretje: ko dobiš to vodo na površje, ji odvzameš toploto, ostane le umazana voda, bogata z ogljikovodiki (nafto). In če nočeš onesnaževati vodotoka je potrebno preko reinjekcijskih vrtin to vodo vračati v podzemlje, kar je velikanski strošek. Pa povprašajmo naše rastlinjake in toplice, kaj naredijo z ohlajeno vodo? Zakaj ne povejo nič o tem?

Kaj hočem povedati? Geotermalna energija je priložnost, vendar je njena uporaba in uporabnost omejena z njenimi količinami, ekonomičnostjo, tehnološkimi značilnostmi ter s stroškom varovanja okolja. Gre za to, da njeno uporabo lahko upravičimo v toplicah, kjer je osnova za turizem; nekoliko težje je opravičljiva njena raba v kmetijstvu (rastlinjaki orhidej so ekonomični le ob minimalni koncesnini, brez stroška onesnaženja okolja); še bolj problematična pa je njena raba za ogrevanje stanovanj.

Po mojem mnenju je geotermalna energija lokalni vir, ki je z osmišljeno uporabo dragocen za našo regijo; neresno pa se mi zdi razglabljanje o tem, da bo to postal dolgoročno glavni vir pridobivanja energije za celo Pomurje. Ker to ni mogoče.

čarni vrag (ni preverjeno)

Vidim, da se razumeš na fah in ne pišeš neke družbeno politične flance. Pridobivanje energije tako toplotne še bolj pa električne iz vode z nizko temperaturo je neekonomično. Vračanje vode v vodonosnik celo računico samo še bistveno poslabša. Torej skrajno neracionalno.

In reply to by buldog

100-100 (ni preverjeno)

Zakonsko na fsako strejo sončne celice pa mamo problem samooskrbe gospodinstev rešeni. Se pa strinjam z napisanim od buldoga. Seveda de tou še izda premalo pa de trbelo še JEK 2 napraviti .

Sem jaz .......? (ni preverjeno)

Buldog, nisem prepričan, da imaš popolnoma prav. Poznam kar nekaj krajev, ki uporabljajo termalno vodo za ogrevanje (dogrevanje). Ljudem je bilo povedano v kaj se spuščajo. Ogrevanje ni bistveno cenejše, so pa dobili čistejši zrak, kar tudi ni za stran metat.
Ne vem, če sem dobro seznanjen, vendar je v naših globinah malo višja temperatura vode. Torej tudi za proizvodnjo elektrike. Le-ta verjetno ne bi bila cenejša. Mogoče bi s tem rešili reko Muro.

Jao (ni preverjeno)

so meli na kocljevi ulici "dogrevanje" pa so racuni veksi bili kak ce bi na nafto segrejvali. zato pa zaj brnijo ocekovi po celi soboti.

In reply to by Sem jaz .......? (ni preverjeno)

Vipko
buldog

Vse je povezano s ceno... globja vrtina, kjer je praviloma toplejša voda, je bistveno dražja. Zadeva se mora splačati. Včasih se nasmiham, kako Ferenčak razlaga, da mu koncesnina ne dovoljuje črpanja "dovolj" vode... kdaj je dovolj, glede na širitev rastlinjakov? In kaj počneš z ohlajeno načrpano vodo? To so bistvena vprašanja. Zanimive so tudi izkušnje Madžarov, ki so hitro spoznali blišč in bedo vodonosnika. Sicer pa, kakor pri ostalih načinih pridobivanja energije, enoznačnih odgovor ni. Me pa jezi, ko nekdo manipulira s ceno, ne da bi vračunal vse stroške: dodaj polno koncesnino in strošek reinjekcije pa imaš pravo ceno!
Če koga to res zanima - pokojna novinarka je dokaj natančno opisala problematiko v tem članku: https://www.vecer.com/so-termalni-vrelci-v-pomurju-ogrozeni-6342834

luc-ifer (ni preverjeno)

No g. Horvat najpametnejši poslanec kar jih Slovenija premore samo malo preberi komentarje in tvoje twitanje izgubi vehemenco in smisel, katerega želiš ponuditi volilkam in volilcem?

TTX

Bodo strici iz ozadja pa pokvarejni prekmurski "poslanci" svoje naredili ka nede nika iz toga. Či de pa že, de pa obdavčeno pa omejeno vse.. Ne veselite se prehitro.

Gost4635 (ni preverjeno)

Ka mo mi kak prebivalci meli prednost? De energija za nas cenejša, ali do nan pa tp žabari pobrali nam pa strošek?

Soboški prdec (ni preverjeno)

Buldog zna , je že bil spodaj in izmeril temperaturo , tak da ja , buldoga za geotermalnega ministra , ker samo on lahko iznajde toplo vodo , to pa tudi nekaj šteje .

Starejše novice