Pomursko podjetje vložilo pritožbi in z ministrico išče rešitev, naložba Ikee pod vprašajem.

V podjetju Ocean Orchids so se zaradi nerodne zakonodaje znašli v precejšnjih škripcih, kar zadeva njihovo sodelovanje s švedskim gigantom Ikeo

Kot smo poročali, se gradnja načrtovanega logističnega centra še vedno ni začela. Maja so na osnovi ugotovitev okoljskega inšpektorata prejeli dve za prihodnost podjetja ključni odločbi; prva se nanaša na uporabo geotermalne energije, druga pa na njihove odcedne vode. 

Namesto kmetijskega objekta stavba

Težava pri slednjih tiči v dejstvu, da je deževnica, s katero zalivajo orhideje in ki jim ostane po namakanju, v Sloveniji obravnavana kot industrijska odpadna voda. Rastlinjaki namreč pri nas veljajo za stavbe oziroma naprave in ne za kmetijske objekte:

»Zakaj to ni kmetijski objekt? Zaradi tega, ker v uredbi o razvrščanju objektov iz leta 2017 rastlinjak ni bil uvrščen med kmetijske stavbe,« razlaga soustanovitelj in direktor podjetja Roman Ferenčak in hudomušno ponazarja: »Mi smo po domače povedano blok z več kot 10.000 kvadratnimi metri bivalne površine.«

Vodstvo tako ugotavlja, da je kmetijsko ministrstvo pri svojem delu v preteklih letih bilo malomarno. Zagato zdaj skušajo rešiti z aktualno ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec in že jutri naj bi nato temo stekel naslednji sestanek. Prepričani so, da bodo situacijo razrešili, so pa s problematično klasifikacijo zaznamovani vsi rastlinjaki v državi, razlagajo.

Alternative velika obremenitev – za finance in okolje

Težave s črpanjem geotermalne vode medtem segajo vse v leto 2005, ko so vložili vlogo za koncesnino. To so prejeli šele leta 2016 in še takrat jim je bila podeljena za količino vode, ki ni bila niti na ravni prejšnjih let.

Koncesijska pogodba dopušča največ 189.216 kubičnih metrov načrpane vode na leto oziroma slabih 100.000 kubičnih metrov manj, kot podjetje potrebuje za normalno delovanje.

Ob upoštevanju maja izdane odločbe in črpanju predpisanih količin bi bili primorani iskati alternative. A veliki stroški, ki bi jih prinesla na primer uporaba zemeljskega plina, bi za podjetje lahko bili usodni.

»Popoln nonsens je, da se država po eni strani zavezuje, da bomo zmanjševali uporabo CO2, po drugi strani pa zapira obnovljive vire energije.«

Vložili pritožbi, a zapleti ogrožajo posel

Zaradi omenjenih težav so v podjetju sicer že vložili pritožbi, o katerih bo ministrstvo odločalo prihodnji mesec. Od pristojnih v podjetju pričakujejo predvsem obvezno razlago zakona, ki bo pravilno opredelila njihove izpuste in geotermijo, s tem pa tudi odločitev v njihovo korist.

Vendar pa je zaradi birokratskih zapletov zdaj ogrožen donosen posel s pohištvenim velikanom Ikea, težek 35 milijonov evrov.

»Dokler zakonodaja ni usklajena nenazadnje tudi z evropsko zakonodajo – kar trenutno ni – je ta naložba seveda pod velikim vprašajem,« pojasnjujejo v Ocean Orchids.

Na nitki s tem visi dodatnih 40 zaposlitev, prav tako je država že zagotovila dva milijona evrov subvencije, ki bi jo v primeru, da posel pristane v vodi, morali vrniti.

Kljub vsemu v podjetju zaenkrat še ne razmišljajo o selitvi proizvodnje čez mejo in računajo na razumno rešitev situacije.

Komentarji (43)

starček1 (ni preverjeno)

Ferenčak naj Židana pita, da de opet odo tan zakoj svojga dela ni opravo. Glavno ka se Dejan odi na velko slikat k Ferečake.

Simon78 (ni preverjeno)

Uredba, ki je zagrenila in pokvarila življenje vsen, ki delajo rastlinjake, je bila sprejeta 2017. Takrat je bil kmetijski minister veliki Dejan Židan. Hvala, Židan, ka uničuješ slovensko kmetijstvo in gospodarstvo! ???

In reply to by starček1 (ni preverjeno)

Eden pać (ni preverjeno)

bodo šli ja kurca čez mejo

In reply to by Simon78 (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ka te znajo tej vladni diletanti in jebivetri kaj je to rastlinjak. Oni dobijo mastne plače pa če bodo rastlinjake uvrstili med hipodrome. Tej državi ni rešitve.

Juhuhu (ni preverjeno)

Budalo si bil in to boš tudi ostal!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

gvgh (ni preverjeno)

napisite se kelko ma tau podjetje dobicka in kelko subvencij je daubilo!!

DamjanMurko (ni preverjeno)

Preseli proizvodnjo cez mejo pa da te vidimo.... Na Hrvaskem te ne bodo imeli, v Avstriji bos pa dajal avstrijske place ne minimalce...

redka redkva (ni preverjeno)

Točno tako. Bomo takoj videli korenjaka ...

In reply to by DamjanMurko (ni preverjeno)

heh... (ni preverjeno)

Kriva je država ne pa delodajalec glede plač. Plača naj bo neto 1000€, prispevki pa enaki kot so sedaj pri minimalcu. To mora država urediti in vse bomo srečni...

In reply to by DamjanMurko (ni preverjeno)

bonge (ni preverjeno)

Damjan murko tij ide popejvat pa se afnat cez mejo pa da te vidimo ce uspes. Nej biti nevojščeni človeki štere je neka ustvaro in napravo. Kelšin liden samo sakdanejšnji krű davle. Ge njeme privoščin in upam da se še razširi.

In reply to by DamjanMurko (ni preverjeno)

dödölaš (ni preverjeno)

Ge pa je šokantno, pa razkrivamo.... pa jebalo vas pomursko podjetje.

Eden pać (ni preverjeno)

Sploh ne vidim kje je to problem sploh

. (ni preverjeno)

Tudi v soboti plačujemo za deževnico. Zakaj ne bi plačevali še tisti, ki spuščajo kemikalije? Potem bi tudi f spboti lahko gojili orhideje pa ne bi plačevali.

birokrat (ni preverjeno)

vse zbirokratizirati, vsa podjetja zapreti in vsi po zaposlitev v javno upravo. Kaj res ta država ni sposobna podpirati nekih inovativnih mladih podjetij? Pa kje mi to živimo?!?!?! KATASTROFA NA DOMAČEM PRAGU!!!!!

Alenka111 (ni preverjeno)

Ne morem verjeti, da se to res dogaja. Tako malo imamo v Prekmurju podjetij, ki bi imela vizijo in bi delala presežke. Paradajz, Ocean Orchids, PannOrganic - za vsemi stojijo mladi ljudje z vizijo o kmetijstvu, ki ustaljene vzorce iz okolja spreminjajo, premikajo meje. Uporaba geotermije končno tudi za nekaj delovnih mest (pa ne glede na to, kakšna je plača, če pred desetletjem ali dvema si nismo predstavljali, da bi tukaj gojili paradižnik ali celo orhideje na osnovi geotermalne energije). Namesto pohval od države udarci? Kje so vsi pomurski poslanci zdaj, kje je g. Židan, kje je g. Šarec? 100 let priključitve in veliki kipi, proslave. Kaj če bi nam raje pomagali ohraniti naša podjetja?? g. bivši predsednik Kučan? Kdo se bo zavzel?

Eden pać (ni preverjeno)

Pa kje je to problem

In reply to by Alenka111 (ni preverjeno)

luc-ifer (ni preverjeno)

Pa ka ne vidite ka sotao samo kemikalije ge vidiš paradajz v zraki raste v lufti brez zemlje pa orhideje ka so sploj nej avtohtone rože pa kakšen prestiž je tao pa nika domačega kak so narcise, marjetice pa travniške rože tao bi bil prestiž na 100 obletnico nej pa kemikalije pa plin v Petišovci pa elektrarne na Muri te pa da vsaki drugi den toča mlati te pa ka je tao krivo? Naravo ne smemo več uničavati zadnji čas je ka se nikak gor postavi pa povej dosta je uničevanja človeštva na račun par kapitalistov?

In reply to by Alenka111 (ni preverjeno)

suli (ni preverjeno)

Ja Alenka- Kje so vsi pomurski poslanci zdaj. Ve je pa nej trbelo nobenega poslanca, saj se je vse delalo z Židanon, Pahorom, Turkom, Kučanom, Cerarom, Drnovškom pa še bi lahko našteval, ka so takrat nej znali ka delajo saj so vsi z levega političnega pola, verjemi da bodo tudi to znali rešiti.

In reply to by Alenka111 (ni preverjeno)

Putin (ni preverjeno)

Zaradi enih pohlepnezov kateri vidijo samo profit in se jim jebe za naso podtalnico in cisto vodo takoj zapreti v cuzo... Taki nam bojo za nekaj let ubili celo regijo, oni sami pa ziveli se dalje na visoki nogi nekje kjer bo se voda cista.., mi pa bomo pili njihovo umazano zapuscino kaj so nam pustili Mrš!

In reply to by Alenka111 (ni preverjeno)

luc-ifer (ni preverjeno)

Pa zakaj bi imeli drugačen zakon kot termalni vrelci in drugi ki koristijo javno dobro pač je treba nekaj plačati tudi za vodo in v čem je problem, najprej pobereš subvencije potem pa še ne bi pačeval porabo vode ali moramo plačati vodo doma?

Juhuhu (ni preverjeno)

??

In reply to by luc-ifer (ni preverjeno)

Sebastijan Piskar (ni preverjeno)

Odvzem termalne vode mora biti tak, da ne bo čez čas vode zmankalo za vse. Tolikšno zaračunavanje te vode, da se bolj splača plin, je ropanje.

luc-ifer (ni preverjeno)

Pa po tvoje je najmenši problem namesto geotermalne vode uporabljajo plin?

In reply to by Sebastijan Piskar (ni preverjeno)

Eden pać (ni preverjeno)

ti si tele

In reply to by luc-ifer (ni preverjeno)

luc-ifer (ni preverjeno)

Rejsan si tao ka si napiso, što li te je vzgajo starši, stari starši, šola, cerkev ali štoj tretji, ka si tako ulikani in lepo vzgojeni?

In reply to by Eden pać (ni preverjeno)

Olosh (ni preverjeno)

Sori, ampak, če kršijo stvari in če je nej sprejemljivo za okolje je pač nej. Amen. Naj zadeve popravijo ali pa tak dale ne delajo. Nendrik pa sori meje morejo biti, ker drugače bi vsak delo kak si pač sprdne.

Juhuhu (ni preverjeno)

??

In reply to by Olosh (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ti in zeleni fanatiki bi nam še dihati prepovedali, saj s tem uničujemo okolje.

Juhuhu (ni preverjeno)

Budalo si bil in to boš tudi ostal!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Jusuf (ni preverjeno)

Vodstvo podjetja ugotavlja , da je bilo kmetijsko ministrstvo pri svojem delu malomarno , glej no glej , in kdo je vsa ta leta vedril na tem istem kmetijskem ministrstvu , samo vprašam ???

PREK-MURE (ni preverjeno)

Ves ta čas je na kmetijskem ministrstvu vedril Židan njegov čato pa je bil Perhavec, sin od vaše soboške velegospe. Samo koliko vem je Ferenčak v njihovem društvu - Židanovem, kak te to da takrat to niso uredili ????

In reply to by Jusuf (ni preverjeno)

proizvodnja (ni preverjeno)

Kakšni komentarji? Eni mislijo naj plača, da bo za nas še več! Vendar nekje moraš imeti mejo. Če smo preveč požrešni se nam dolgoročno zgodi, da ne bomo imeli nič. V kolikor imamo preveč krav na enem pašniku tudi krave ne dajejo več mleka temveč manj. Tako je tudi z podjetniki.
V kolikor bi imeli naši odločevalci zdravo kmečko pamet bi določene stvari speljali drugače oziroma bi hitro popravili napake, ki jih niso predvideli pri spreminjanju zakonodaje. Vem, da enim moje razmišljanje nebo všeč ampak jaz sprejemam tudi njihovo razmišljanje, čeprav se z njimi ne strinjam.

100-100 (ni preverjeno)

Kak prvič-rastlinjaki so kmetijski objekti-zatou ka se v njih pova gesti, če pa oni povajo orhideje pa je tou njihov problem. Či bi tou nej tak bilo te bi lejko tudi hlivovje bili nekmetijski objekti. Kak drugič-vo vlečejo vročo vodo iz zemle spuščajo jo pa ta po potoki-či bi to ohlajeno vodou iz vrtine spuščali nazaj v bazen te bi plačali bistveno menje.
Pa na ednaki način vodou vračajo nazaj vrtine za toplotne-problem je seveda ka trbe v tou dosta pejnez notrik vložiti.
Kak tretje da tbe nikše okolske standarde spuniti te fčasik skočijo kapitalisti pa grozijo. Posedice okolske škode ostanejo na ramenaj navadnih lidi, dobičke pa pokaserajo kapitalisti. V tujini majo tuj geotermalne vrtine pa ne puščajo vodo v potok-čio bi bilo kaj nači te bi že inan odišli.

Juhuhu (ni preverjeno)

Bravo! Končno realen komentar. ??

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

Eden pać (ni preverjeno)

Ne seri budalo

In reply to by Juhuhu (ni preverjeno)

blonten (ni preverjeno)

Ogroženo je:
- pridobitev subvencij s strani države
- dodatni dobiček

Pa seveda naj napravi in se širi ter razvija, ne pa na račun, da bo Ikea imela dobičke, nam pa ostaja degradirano okolje. Malo razmislite ... Poglejte kaj se je zgodilo, kakšna svinjarija v Slivnici - Magna.

Dobili so 50 mio subvencije v obliki zemlje in denarju ter oprostitvi dajatev. Od famoznih in propagiranih “za regijo pomembnih” 4.000 zaposlitev so jih zaposlili 200, od tega jih je 32 prišlo iz avstrije iz druge lokacije (prezaposlitev), 7 iz Nemčije, 47 iz Hrvaške, torej dobrih 100 so zaposlili od tega 8 (osem) iz domače občine, trije kosijo travo za minimalca. Ne bom računal, koliko je bila subvencija za novo zaposlenega, ker nima smisla. Je pa bilo dosti izsiljevanja, ki je podobno tukaj.

Na kmetijskem zemljišču so zgradili lakirnico pleha in za to prejeli 50 milijonov našega denarja, avstrijski kapitalisti se mečejo po tleh od smeha, kakšen nateg jim je uspel.

žuti (ni preverjeno)

Še malo pa mo orhideje geli

In reply to by blonten (ni preverjeno)

worker (ni preverjeno)

blonten:

Ogroženo je:
- pridobitev subvencij s strani države
- dodatni dobiček

Pa seveda naj napravi in se širi ter razvija, ne pa na račun, da bo Ikea imela dobičke, nam pa ostaja degradirano okolje. Malo razmislite .

Samo to je praf ka si napisal, vse ostalo si zlagal kak čaren.

In reply to by blonten (ni preverjeno)

hrtek (ni preverjeno)

sramota kako nekvalitetne slike so za en tak medij v današnjem času!

SD vsi povezani (ni preverjeno)

Pa če rabiš geotermalno energijo - vodo moraš imeti reinjekcijsko vrtino in načrpano vodo spuščati nazaj v podzemlje (prej pa odvzameš toploto). Kolikor vem sta v Pomurju le 2 reinjekcijski vrtini (v Lendavi in v MS). V MS je Jevšek (SD) dober projekt geotermije uničil (čeprav je občina dobila preko 2 milijona nepovratnih sredstev). Orhidei Oceans je Židan (SD) zagrenil poslovanje. Se pač SD funkcionarji uklanjajo energetskim velikanom (kot je Petrol), ki obvladuje energetsko področje (razen proizvodnje elektrike). V Lendavi pa veselo koristijo geotermalno energijo - problem je, da ko je Nafto Geotrem prevzel Petrol je zvišal cene (prej so bile cene na precej znosni ravni). Potem je tu še država, ki namesto, da bi stimulirala koriščenje geotermalne energije (pod pogojem reinjekcijskih vrtin) jo ta z visokimi koncesninami zavira. razumljivo - v LJ in zahodnem delu države nimajo geotermalnega potenciala (največ ga imamo prav v Prekmurju). Mi pa smo na drugi strani sveta za LJ srajce (beri - energetske barone, ki jih obladuje prav SD opcija). Žal je tako. V Avstriji bi Orhideo Oceans sprejeli z obema rokama - dobil bi še možnost koriščenja geotermalne energije, ki prihaja praktično iz istega vodonosnika pod zemljo. Tam to ni problem, kot niso veternice za proizvodno elektrike, le v SLO je problem, povsod tam, kjer bi lahko ruralni del države prosperira iz koriščenja naravnih bogastev - ne tam je treba zapoprati kar se le da in že v kali zatreti možnost razvoja. Ja dragi moji, tako je v Sloveniji - in bo dokler bodo to državo vodili iz ozadja, Židan, Jevšek in podobni pajaci pa bodo le marionete na vrvicah tistih, ki dejansko odločajo.

bonge (ni preverjeno)

Vsaka čast na komentari. Samo ka či so lidgej zavedeni in ne razmišljao z svojof glavouf.

In reply to by SD vsi povezani (ni preverjeno)

lep pozdrav (ni preverjeno)

Ne poznam ozadja glede Ocean Orchids, upam, da se bo izšlo na pošten način.
Drugače pa meni njihove orhideje niso nič posebnega, po moje jih tudi ne gojijo na ekološki način.

dubrovnik (ni preverjeno)

OceanOchrids je ena velka zguba kera nebi preživela niti leto dni brez državnih subvencij. Seveda delavci na minimalci, razen rodbine, ka o pritiskih ne gučijmo. Važno ka se apartmani na morji kupuvlejo. Malo z zamudof so zaprli že eno takšno neprofitabilno firmo v dobrovniki, bioplinarno namreč, druga oceanochrids pa to še čaka.

Ja pa v tujino bi se selo? HA HA HA komi farbajo tej zgubleni privatniki očij?? Pun kufer jij gruzij odijti v tujino, samo tan nega odpisa dolgov, pa mastnih subvencij, pa šče plače do mogli dati. Lopovi.

Starejše novice