Slika je simbolična.
Po regulaciji maloprodajnih cen goriv se obeta še regulacija cen najpomembnejših prehranskih izdelkov, saj stroški pridelave rastejo v nebo. Povprečna kmetija je lani za umetna gnojila porabila okoli 2500 evrov, letos pa 10.000 evrov.

Za Uroša Neudauerja, ki v bližini Benedikta v Slovenskih goricah obdeluje 44 hektarjev njiv, je letošnje gnojenje občutno dražje kot lansko. Najbolj se je podražil dušik.

»Iz septembra, ko je cena znašala 240 evrov, trenutna cena pa je 950 evrov tona, kar pomeni, da so se stroški mineralnih gnojil, predvsem dušičnih gnojil, narasli za štiristo odstotkov,« razlaga Neudauer.

Lahko umetna gnojila nadomestijo organska in dodatne setve?

Ob koncu zime in začetku pomladi so prav nakupi umetnih gojil največji strošek na kmetijah.

»V lanskem letu neka povprečna kmetija je dala tam 2000 ali 2500 evrov za gnojila za svoje površine, zdaj mora dati tam okrog 10.000 ali pa več, to je pa zelo velika razlika,« izpostavlja kmetijski svetovalec Timotej Horvat.

Kmetijski svetovalci zato kmetom za zmanjšanje stroškov priporočajo večjo uporabo organskih gojil in setve rastlin, ki v prst vnašajo hranila.

»Uporaba raznih lugiminoz, metuljnic, rastlin, ki vežejo iz zraka dušik. Zemlja naj ne bo prazna, čez celo leto naj bo s čim pokrita, tudi preko zime mora biti pokrita,« poudarja Andrej Šuvak iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor.

Oživitev proizvodnje umetnih gnojil v Rušah

Ob visoki ceni pa bo v prihodnje težava že dobava umetnih gojil, Slovenija pa lastne proizvodnje nima več, zato je predlog kmetov jasen.

»Da začne država razmišljati nazaj o vzpostavitvi tovarne mineralnih oziroma dušičnih gnojil. Kot veste, je v Rušah ta tovarna že bila,« dodaja Neudauer.

Uroš Neudauer, kmetovalec

Izplačilo 32 milijonov pomoči za kmete še ta teden

Težave z visokimi cenami in predvsem dolgimi dobavnimi roki se pojavljajo tudi pri kmetijski mehanizaciji. »To pomeni naročila zdaj, prihod na primer traktorja naslednje leto,« še opozarja Neudauer.

Kmetijsko ministrstvo je zaradi težav kmetom z zakonom o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov zagotovila 32 milijonov evrov.

Odločbe o državni pomoči so kmetije že prejele.

»Za lažje pokrivanje višjih stroškov repromateriala v tej sezoni, to je teh 32 milijonov evrov, plus milijon evrov za čebelarje, ki jih bomo v tem tednu tudi že izplačali,« pravi kmetijski minister Jože Podgoršek.

Cene hrane in pridelkov bodo še višje

Kot je na včerajšnjem srečanju s kmeti v Pesnici povedal kmetijski minister, pa hrana verjetno še nekaj časa ne bo tako poceni, kot smo bili vajeni v zadnjih letih.

Odkupne cene pšenice in koruze so že podvojene.

»Potrebe po hrani bodo velike in tudi mi ocenjujemo, da se bodo cene hrane in samih pridelkov še dvignile,« je prepričan kmetijski svetovalec Timotej Horvat.

Država pripravljena regulirati maloprodajne cene hrane

Kmetijsko ministrstvo zato že pripravlja predlog za ukrepanje, če bodo cene hrane previsoke.

»Če bi že govorili o špekulativnem dvigu cene, bi država lahko posegla, v skladu z zakonom o regulaciji cen,« pravi kmetijski minister Podgoršek.

Podobno kot najvišje maloprodajne cene goriv bi država tako lahko določila tudi najvišje maloprodajne cene najpomembnejših prehranskih izdelkov.

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
upokojenec70 (nepreverjen)

Kmetje vedno jamrajo
Ko sem bil jaz mlad, smo koruzo okopavali z motikami na roke, kosili večinoma s kosami na roke, krompir sadili ročno, pobirali prav tako in, ne boste verjeli, vsi smo preživeli. Večina kmetij je tudi izšolala več otrok, danes pa pri vsej mehanizaciji, velikih površinah in sodobni tehnologiji tako jokajo, da bi jim najraje od svoje pokojnine dal za sendvič.

Jos (nepreverjen)

Ko sem biu jaz mlad smo meso jedli samo 1x na teden
Sedaj pa 3x na dan🙉

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

heil Putler (nepreverjen)

Težko onome koga Rusija hrani i Srbija brani

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

helmut (nepreverjen)

Namesto ka bi z Rusi dobri bili pa poceni pšenico uvažali od tam nej mi idemo proti njim kot da mamo vsega zadosti.

1119 (nepreverjen)

zato ker so politiki, levi ali kvazi desni suznji bruseljskemu gospodarju in globalistom. Madzari imajo hrbtenico in jim lasten narod vec pomeni.

In reply to by helmut (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Kmetje v vse večjih težavah: kje pa daleč od tega, lačni in žejni ne bodo !

In reply to by 1119 (nepreverjen)

aka….. (nepreverjen)

to velja samo za kulake, katerim je glavni prihodek bil v subvencijah, ostali kmetje, manjsi kmetje nimajo toliko s tem problem. Ti resujejo slovenijo.

Brzi pišta (nepreverjen)

Dati kmetom 300 % večje subvencije in dvgnite cene za 400%. Reveži imajo tako male traktorčke da ne morejo na njive in premalo drage džipe.

Gost5 (nepreverjen)

Predlagam da se tudi ti začneš baviti z kmetijstvom, ti bodo že v prvem tednu pripeljali novega džipa, pa fenda. Aja, vidim da si kmet v glavi, za to še ne dobiš subvencije, bo potrebno še kaj delati.

In reply to by Brzi pišta (nepreverjen)

Hggfsaa (nepreverjen)

Ni problem, samo odstopi ti zemljo, brez subvencij, ne rabim jih. Ampak se oklepas te subvencioniranih njiv kot klop, zato danes sploh ni mogoce zaceti kmetovati, ker se dobro zivi kot kmet.... ni stresa, subvencije niso riziko, te pridejo vsako leto.

In reply to by Gost5 (nepreverjen)

rojko rules (nepreverjen)

bogi kmet z stroji za 500000e in subvencijami na vse kaj jim ni po godu

Jos (nepreverjen)

Boj ti tuj kmet

In reply to by rojko rules (nepreverjen)

Tra la la, (nepreverjen)

blokovčari , ja, ja travo te pasli in te se boste lahko pogovarjali o velikih traktorjih in subvencijah in o krivicah , ki se vam dogajajo, pa tudi travo boste težko našli , ker tam kakajo vaši ljubljenčku.

000tt (nepreverjen)

Norci v eu so sprejeli, da ce kmet 4% povrsin pusti v prahi dobi eu sredstva za te povrsine. Da bo se vecja kriza s hrano, vse nacrtno.

Gadafi (nepreverjen)

Te negativne komentarje pišejo kmečka deca Kerr so starši zdoma stirali ka so manjaki bili zdaj pa v bloke nega njamii

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice