Slika je simbolična.
Na kmetijskem ministrstvu krizni sestanek zaradi dobave pšenice.

Razmere na trgu s pšenico so pri nas negotove, potem ko je Madžarska sprejela odlok o uveljavljanju predkupne pravice za izvoz te žitarice in je izvoz iz države praktično ustavljen.

Na kmetijskem ministrstvu, kjer so v rednih stikih z madžarsko stranjo, je bil zato danes po neuradnih informacijah krizni sestanek.

Slovenija iz Madžarske letno uvozi od 60.000 do 80.000 ton pšenice, na kmetijskem ministrstvu pa so danes pojasnili, da so v rednem kontaktu z madžarsko stranjo in si prizadevajo, da bi slovenski uvozniki lahko kar se da najhitreje prišli do pšenice iz vzhodne slovenske sosede.

»Po prvih informacijah s terena postopki v tej smeri že intenzivno potekajo,« so zapisali na ministrstvu.

Je pa kmetijski minister Jože Podgoršek danes sklical krizni sestanek z deležniki v prehranski verigi. Po neuradnih informacijah je pozval zadruge, naj poskrbijo za dušična gnojila, da bodo kmetje lahko pridelali zadostne količine in kakovostno pšenico.

Zadruge naj sklenejo zavezujoče pogodbe, vsa pšenica se mora letos pokupiti doma, naj bi bila vsebina poziva.

Trgovine pozvali k zmanjšanju apetitov

Trgovine pa je minister pozval k zmanjšanju apetitov, je medtem povedal podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije in predsednik Komisije za odkup in prodajo žit Franc Küčan.

Kot je še dejal, je Gospodarska zbornica Slovenije danes pozvala k nujnemu sestanku z dobavitelji pšenice v žitni verigi.

»Lani se odkupovalci o tem sploh niso želeli pogovarjati,« je spomnil Küčan. Dodal je, da so lani slovenski mlinarji od slovenskih kmetov odkupili le okoli 48.000 ton pšenice, ocenjujejo pa, da se je približno 90.000 ton porazgubilo.

Precej so je pokupili Italijani, čedalje več pšenice pa se meša v krmo za živali.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

»Lani se odkupovalci o tem sploh niso želeli pogovarjati,« je spomnil Küčan. Dodal je, da so lani slovenski mlinarji od slovenskih kmetov odkupili le okoli 48.000 ton pšenice, ocenjujejo pa, da se je približno 90.000 ton porazgubilo.

Precej so je pokupili Italijani, čedalje več pšenice pa se meša v krmo za živali.

Vladi se j.be za kmete in njihovo pšenico. Šele zdaj kda pšenice nede zadosti so obnili ploščo.

Hohi (nepreverjen)

Problem je da italjani ali avstrijci placajo vec z kot slovenski mlinarji

Gost5 (nepreverjen)

Naj slovenski odkupovalci plačajo pošteno ceno in naj se ne norčujejo iz naše pšenice pa jim jo z veseljem prodamo. Ne pa da ti mlinopek kot malemu kmetu vedno pšenico vzame pod krmno, potem pa gre vse v enak silos in za krušno. Dobre cene dobivajo praviloma samo ta večji kmetje oz. razni Kučani, ..., mali kmet z kvalitetno pšenico pa je ogoljufan.
Po drugi strani pa je že javna skrivnost da mlinopek poceni pokupi slovensko pšenico, jo proda v tujino za večjo ceno in potem uvozi poceni pšenico z drugih držav.

Ukrajinskinate… (nepreverjen)

Če bo kdo nastradal je to edino potrošnik,saj edino njemu so zvišali cene pekovskih izdelkov🖕

DozePharmacy

Buy Zhewitra 10 mg online, which is Men’s Health medication, and it contains Vardenafil. Vardenafil Tablets are generally prescribed for men with Erectile Dysfunction disorder. Zhewitra 10 mg plays a huge role in improving the symptoms associated with ED.

Starejše novice