FOTO: Jan Vitez
Kljub zavezi peterice, ki je v koalicijsko pogodbo zapisala: »Zaščitili bomo reko Muro, pri čemer hidroelektrarn na tej reki ne bomo gradili,” v Dravskih elektrarnah Maribor niso vrgli puške v koruzo in nadaljujejo s pripravo državnega prostorskega načrta

Pobuda, da se v koalicijsko pogodbo zapiše omenjena zaveza, naj bi po naših informacijah prišla s strani “priženjenega” Prekmurca, Dejana Židana, ki je v preteklosti večkrat jasno izrazil svoje nestrinjanje z gradnjo hidroelektrarn na Muri.

Da ne bo ostalo samo pri obljubah, si predvsem nasprotniki gradnje hidroelektrarn želijo, da se preide od obljub k dejanjem. Tako so okoljevarstveniki pred dnevi zahtevali od vlade, naj ustavi vse postopke za gradnjo hidroelektrarn na Muri. 

“Od Ministrstva za infrastrukturo pričakujemo, da izbriše reko Muro iz energetskih dokumentov. Potem bodo sledili temu, kar so zapisali v koalicijsko pogodbo,” nam je pojasnil Stojan Habjanič, koordinator kampanje Rešimo Muro. 

Spomnimo, da je vlada koncesijo za sanacijo in energetsko izrabo reke Mure podelila Dravskim elektrarnam Maribor (DEM), ki so najprej na Muri načrtovale verigo osmih hidroelektrarn, a so raziskave pokazale, da energetska izraba reke omogoča le največ dve novi hidroelektrarni. Zato so leta 2012 začeli s pripravo državnega prostorskega načrta (DPN) za HE Hrastje Mota. 

“Vsi omenjeni dokumenti za zdaj niso bili preklicani oziroma nismo prejeli drugačnih sklepov”, so nam sporočili iz DEM, kar pomeni, da priprava DPN za izgradnjo HE Hrastje Mota, kljub zavezi v koalicijski pogodbi še vedno poteka. 

Sicer pa so se v DEM ostro odzvali na potezo Šarčeve vlade, saj, da so v minulih letih za izdelavo potrebnih analiz in študij vložili veliko sredstev, “ki bodo v primeru zaustavitve projekta predstavljala poslovno škodo tako za našo družbo, kot skupino HSE ter ne nazadnje tudi za državo.”

Za reko Muro je najmanj ugoden položaj, da ostane takšna, kot je, območje namreč potrebuje sanacijo in energetska izkoriščenost je lahko le dodatek k temu, so prepričani v DEM.

Kljub razočaranju DEM nad potezo peterice pa se poraja vprašanje, kaj so sami naredili v vseh teh letih za hidroelektrarne na Muri. V Murski Soboti so sicer pred desetimi leti odprli Pomurski razvojni inštitut (PRI), ki je bil ustanovljen z namenom, da lokalno prebivalstvo pridobi ažurne informacije o izvajanju aktivnosti na projektu »Sanacija in energetske izrabe reke Mure« v lokalnem prostoru.

FOTO: Jan Vitez

Inštitut, ki ima pisarno v središču Murske Sobote, ima dva zaposlena, a so njihovi prostori večino časa zaprti. O tem smo se prepričali tudi sami, ko smo v zadnjih dneh večkrat potrkali na njihova vrata, a odziva ni bilo. Kljub temu DEM plačujejo najemnino za prostore, ki pa ostaja poslovna skrivnost.

Ni pa skrivnost, koliko za opravljanje direktorske funkcije PRI prejema Darko Anželj, nekdanji župan občine Apače in generalni direktor policije, danes redno zaposlen tudi na Ministrstvu za notranje zadeve. Anželj za svoje delo v pisarni, ki je večino časa zaklenjena prejema 2250 evrov bruto, zanimivo pa je, da v DEM poudarjajo, da so v zadnjih letih stroške bistveno znižali.  

“V projekt energetske izrabe reke Mure smo vložili skoraj deset milijonov evrov, stroški zajemajo izdelavo analiz in študij, delovanje inštituta ter komuniciranje z javnostjo,” pojasnjujejo v DEM.

Vodilni v DEM zdaj pričakujejo sestanek s predstavniki vlade, po katerem bo tudi znana usoda inštituta v Murski Soboti.

Članek je nastal v sodelovanju z uredništvom časnika Delo.

S spleta

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
An (nepreverjen)

Vsaj nekaj pozitivnega od te vlade. Proti pohlepu dravskih elektrarn. Za ohranitev reke mure.

Budilka (nepreverjen)

Projekt ne bo splaval po vodi , projekt že plava po Muri , kar je tudi edino pravilno .

Olosh (nepreverjen)

Ajde daj ne modruj :)

In reply to by Budilka (nepreverjen)

proizvodnja (nepreverjen)

Zanimiv članek glede dela inštituta, ki baje nekaj dela okoli Murskih elektrarn in troši denar. Kolikor vem je to ena najbolj čistih obnovljivih virov energije. Lahko smo proti elektrarnam. Sprašujem se kje bomo jemali električno energijo? Iz uvoza verjetno ne bo šlo?
Če se različni okoljevarstveniki postavijo na glavo bodo na Muri zgrajene elektrarne v naslednjih sto letih. Potrebe po energiji bodo prevladale nad okoljem. Veliko veselja želim okoljevarstvenikom v njihovem zapravljanju državnega denarja, ki ga verjetno dobijo od države za delovanje njihovih organizacij. Vsaj tako poročajo različni mediji pri projektu Magna.

proizvodnja (nepreverjen)

Ti, ki mi pridno dajate minuse, imate vso pravico do tega a prosim vas, da mi argumentirate kaj napak pišem!

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

busybee (nepreverjen)

ne delaj se večega pavijana kot si,,, morda bi pa bil raje gorila

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

šerif-beltinški (nepreverjen)

kje vam je koltura

In reply to by busybee (nepreverjen)

leon det (nepreverjen)

Mogoče nisi še živel,ko se je gradila NEK in vsi so trdili,da ko bo elektrarna zgrajena ne bomo uvažali elektrike . Še dan danes uvažamo elektriko in tudi,če bo 50 elektrarn na Muri ne bo elektrike dovolj za to ne piši bedarij .Če pa nekšni inštitut meče denar vstran pa je njihova skrb .Že dolgo se ve ,da elektrarn na Muri ne bo .Ljudje več niso tako naivni kot so glavonje in taki kot ti in tebi podobni

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@ Proizvodnja: Dal sem ti plus. Bilo nam všeč ali pa ne, tvoji argumenti pijejo vodo.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

Janček čelavi (nepreverjen)

Po stilu pisarije san glij razmišljo ali je post @ Proizvodnja nej od majstra Trupleka. Pa pogledni, on se oglasi in da san sebi prav! :)

In reply to by Truplo

gostja 426 (nepreverjen)

Pri hidroelektrarnah je še najbolj čista voda, sam način pridobivanja energije pa nikakor. Problem je že gradnja, zajezitve trajno spremenijo reko ter vse življenje ob in v njej.
Bolj malo okoljevarstvenikov dobiva državni denar, pa še to za različne projekte, povsem druge stvari, ki z Muro nimajo zveze. Če ni rezultatov dela, ni niti denarja. Imamo pač tak sistem, da država financira tisto, kar naj bi delalo v dobro civilne družbe, včasih tudi proti državi. V Ameriki, Angliji itd., so NVO-ji financirani iz drugih virov, pri nas pa jih pač financira država. Država sama je tako določila, ne NVO-ji, zato je nesmiselno očitati NVO-jem, da dobivajo državni denar.

Glede električne energije bi morali najprej vedeti, koliko več je bomo v resnici potrebovali. Dejstvo je, da ljudje zelo potratno ravnamo z energijo. Vsepovsod luči pri belem dnevu, klime tam, kjer bi pred zgradbami lahko raslo drevje, še rok si več ne znamo posušiti brez elektrike. Potrata. Če bi z njo delali racionalno, potem bi bilo potrebno veliko manjše število dodatnih virov pridobivanja energije in potem tudi vprašanja HE na Muri verjetno sploh ne bi bilo, glede na to, da se že sedaj ve, da bo delež pridobljene energije zelo nizek.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

CUZEK M3 (nepreverjen)

Si mogoče pomislo, da bi lahko veterne elektrarne postavili - ker vedno nekaj piha?

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

werwerw (nepreverjen)

Večijna tej 10 miljounof je šla za lažne, ponarejene študije, podkupnine pa financejranje veselic v vasaj ob Muri... En čas si na sakoj veselici vido 10 meterski plakat HSE.

goostt (nepreverjen)

Elektrarne na Muri: Bo projekt, za katerega so zapravili že 10 milijonov, splaval po vodi?
Tudi to je možno pri nas in nihče nikogar ne vpraša po zdravju! Glavno, da je projekt vodil neki kvazi "doktor, študije so pa tako ali tako namenjene same sebi.

In reply to by werwerw (nepreverjen)

kandelaber (nepreverjen)

Meni je pa najboukše pri vsen to, ka cejli čas ovoga policjota Anžela masno plačujejo.
Zaj, či Jevšek nede zvoljeni za župana, lejko un to funkcijo električara 2.250E dale pela!!!
Samo nej, of je nede dal z rok!!

In reply to by werwerw (nepreverjen)

Znebimo se polžev (nepreverjen)

Vedno eni in isti principi , najprej neko kampanjsko zaletavanje z nekimi projekti podkrepljenimi z kvazi študijami o "koristnih" vplivih in posegih v okolje , pa o tem , da bo to prineslo neka nova delovna mesta in bla , bla , bla.....Teh 10 milijonov je nič v primerjavi z dolgoročnimi škodljivimi posledicami zaradi izgradnje HE na Muri in hvala Bogu , da so ljudje spregledali in ne nasedajo več pravljicam, tak da odjebite z HE na Muri.

šerif-soboški (nepreverjen)

Elektrarne moraji biti

Ja kje bi pa potem član naše stranke leiko kradli ko na TEŠ 6
Bolj kot kradeš bolši si član leve politične opcije

leon det (nepreverjen)

šerif-soboški ............ Za to ,ker so pokradnoli pejneze na TEŠ 6 bomo z 1. oktobrom plačevali višje položnice elektrike .

In reply to by šerif-soboški (nepreverjen)

busybee (nepreverjen)

Spet modruješ Bacil ,, brigaj se za sebe in boš imel celo življenje kaj delat

In reply to by leon det (nepreverjen)

Gigi9 (nepreverjen)

Pisarna toga inštituta je stalno zaklenjena. Tej Anželjc je dobivo 10 let 2200 eur plače za skoraj nič. Oz več kak 2200.... me zanima ka delata 2 cloveka za svojo plačo že 10 let

šerif-soboški (nepreverjen)

Naj te ne zanima ,,če boš preveč radoveden, leiko dodješ i u djuzo

In reply to by Gigi9 (nepreverjen)

Gost1 (nepreverjen)

Eden je premalo in je potreboval družbo.

In reply to by Gigi9 (nepreverjen)

čika-pajo (nepreverjen)

V redu pač projekta ne bo. Super bomo ohranili Muro. Vprašanje za vse še posebej za tiste kateri so bili proti.
Kaj moramo narediti da energijo proizvedemo, oziroma kaj sem jaz naredil da sem zmanjšal svoj oglični odtis.
Ali je cilj biti proti vsemu, samo da ni pri meni doma, ali pa ste recimo spoštovani nasprotniki že prispevali k smotrni rabi energije, ali se več vozite z kolesi, nimate klimatske naprave oziroma si el. energijo proizvajate sami. Nekaj je potrebno narediti, z govorjenjem ter prelaganjem proizvodnje na druge ne bomo rešili nič.

Znebimo se polžev (nepreverjen)

Čika pajo , zakaj bi proizvajali viške energije , zdaj prvič slišim , da Slovenija trpi zaradi pomanjkanja energije, ne Slovenija in Slovenci trpimo zaradi butastih politikov , zaradi ljudi , ki so ta narod pripeljali na rob , aja mogoče pa se bodo premo sorazmerno z proizvedeno količino el.energije zmanjšale čakalne vrste v zdravstvu , ali se povečale pokojnine itd...... NIČ OD TEGA .

čika-pajo (nepreverjen)

Slovenija ne trpi za pomajnkanjem energije, zato ker jo uvaža. Tako kot v kmetijstvu kjer smo postali zelo zelo odvisni od tujcev se popolnoma enako dogaja v energetiki. Slovenija, Slovensko gospodarstvo, ekonomija mora težiti k samooskrbi, samo tak način prinaša dodano vrednost ter delovna mesta. Odpadki so lepi primer, odpadki se kopičijo na deponijah zaradi neprevzemanja s strani tujcev kateri izsiljujejo z večjimi cenami. Namesto da bi odpadke samopredelovali, sežigali v sežigalnicah jih rajši vozimo v Avstrijo. Tan se v elitni četrti grejejo na odpadke ter živijo na račun butastega dela državljanov in politikov ki te stvari producirajo, ostali pa pač se sprijaznimo s tem .

In reply to by Znebimo se polžev (nepreverjen)

Oj-oj (nepreverjen)

“priženjenega” Prekmurca, Dejana Židana, ki je v preteklosti večkrat jasno izrazil svoje nestrinjanje z gradnjo hidroelektrarn na Muri in pa podpira kurjenje smeti v teš6 keri nas je po njegovi zaslugi košto 1x več zdaj še pa delajo izgubo

Mirko1 (nepreverjen)

10 let se že črpajo sredstva.

busybee (nepreverjen)

igrači - glumači mure so kao pes brez rodovnika,, veliko lajajo in cvilijo ter serjejo po dvorišču--igrališču,,,cene nimajo pa nobene

Gost1 (nepreverjen)

Dva zaposlena in vedno vrata zaprta in to za 2250€ bruto za enega. Koliko pa ima drugi ali druga plačo? Kaj sploh opravljajo v tej pisarni? Kje so poročila o preteklem delu?
Koliko je takih pisarn v Sloveniji in kakšni so to stroški za nas davkoplačevalce? To se nihče ne vpraša.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice