Slika je simbolična.
Obilno sneženje je včeraj povzročalo številne težave na Štajerskem, Koroškem, Dolenjskem in v Zasavju. Poleg podrtih dreves in zaprtih cest je prišlo tudi do večurnih zastojev. Zamuda je bila tudi pri prevozu pomurskih otrok na smučanje.

Kot smo poročali, so zaradi snežnih razmer na cesti v večurnem zastoju med drugim ostali tudi avtobusi, ki so peljali otroke pomurskih osnovnih šol na smučanje na smučišče Kope. 

Eden izmed bralcev Sobotainfo je včeraj popoldne, okoli 16. ure, na uredništvo naslovil zaskrbljeno sporočilo, v katerem nam je zaupal, da naj bi bili osnovnošolci že osem ur na poti, destinacije, torej smučišča Kope, pa kljub temu še vedno naj ne bi dosegli.

»Otroci Osnovne šole III so že osem ur napoti na Kope na smučanje. Kdaj bodo prispeli, še ni znano. Veste mogoče vi kaj o tem?« je zapisal bralec Sobotainfo.

Zaradi nevšečnosti na cesti avtobus s pomurskimi otroci več kot osem ur na poti

Pri ravnateljici Osnovne šole III Murska Sobota Sonji Čerpnjak smo zato kmalu zatem preverili nastalo situacijo.

Kot nam je pojasnila, so bile na poti na smučanje res nevšečnosti, saj cesta ni bila ustrezno urejena, prišlo pa je tudi do nesreče, kar je povzročilo večurno čakanje. 

»Učenci so malo prej varno prispeli. Na žalost so bile nevšečnost na poti, saj cesta ni bila splužena. Pot nam je prekrižal tudi avtobus, ki je bil postavljen počez čez cesto,« je za Sobotainfo pojasnila Sonja Čerpnjak.

Zagotovila nam je še, da so bile razredničarke ves čas poti v kontaktu s starši osnovnošolcev, vodstvo šole pa tudi s hotelom in voznikom avtobusa.

Podobna situacija tudi z otroci iz Osnovne šole Cerkvenjak

Kot kaže, pa ta situacija z večurnimi zamudami otrok na smučanje ni bila edina. Kmalu po objavi omenjenega članka smo v uredništvo Sobotainfo prejeli podobno sporočilo bralke, sicer mame enega izmed otrok, ki obiskuje Osnovno šolo Cerkvenjak.

Izpostavila je, da so se tudi otroci 6. razreda Osnovne šole Cerkvenjak včeraj peljali na smučanje na smučišče Kope.

Za razliko od reševanja nastale situacije s strani Osnovne šole III Murska Sobota, pa starši otrok iz Cerkvenjaka s strani učiteljev, šole ali ravnatelja v času zamud menda niso prejeli nobenega obvestila o tem, kaj se dogaja na poti.

»Tudi učenci 6. razreda Osnovne šole Cerkvenjak so se peljali na isto lokacijo na Kopah, ampak starši cel dan nismo iz strani učiteljev, šole ali ravnatelja prejeli niti enega obvestila, z otroci smo bili v kontaktu do približno 12.30, da stojijo v koloni avtobusov in da čakajo, nato pa ni bilo več nobene informacije. Nismo vedeli, ali se je kaj zgodilo, ali so imeli prazne telefone ali ni bilo signala,« je zapisala bralka.

»Žalostno je, da nam pri vsej tej tehnologiji niso imeli možnosti poslati enega obvestila v celem dnevu«

Kot je še dodala bralka Sobotainfo, so jim pri obveščanju glede situacije na cesti nato pomagali celo starši otrok iz Osnovne šole III Murska Sobota.  

»Starši soboške osnovne šole so nam pošiljali informacije, katere so sami dobili. Mi smo bili ob 18.40 s skromnim e-mailom učiteljice obveščeni, da so otroci prispeli na Kope. To je bila v celem dnevu od 8.30 edina informacija, od kar so krenili iz Cerkvenjaka.

Žalostno je, da nam pri vsej tej tehnologiji tega časa niso imeli možnosti poslati enega obvestila v celem dnevu. Upam, da otrokom ne bo ta dan ostal v preveč slabem spominu, nam staršem sigurno bo, ravno tako bo pustil pečat in mnenje o šoli in vodstvu šole, žal. Upam, da bodo še preostale dni uživali in se v petek srečno vrnili domov,« je še izpostavila bralka.

»Učenci so bili na varnem in toplem in so nastalo situacijo dobro razumeli«

Za komentar o tem, kaj se je v resnici zgodilo in zakaj se staršev domnevno ni obveščalo, smo se obrnili tudi na Osnovno šolo Cerkvenjak.

Pojasnili so nam, da so do 15. ure učenci razpolagali z mobilnimi telefoni in so lahko sami govorili s starši, potem so s predstavnicami sveta staršev v kontakt stopile tudi učiteljice, ki so bile primorane o situaciji obvestiti še vse ostale.

»Med vožnjo tik pod vrhom, smo jih ponovno poklicali in povedali, da smo skoraj na cilju. Učenci so bili na varnem in toplem in so nastalo situacijo dobro razumeli in prenesli.

Prevoz avtobusa ni ogrožal nikogar. Po prispelem prihodu v Lukov dom, so vsi starši prejeli sporočila preko Lopolisa, da smo na varnem. Po nastanitvah v sobe in večerji, so tisti učenci, ki so želeli kontaktirali s starši. Pot je bila res dolga in v izredni situaciji, a dovolj varna, da smo jo nadaljevali in prispeli na cilj.

Spremljevalke učiteljice smo se na avtobusu ves čas trudile in z učenci ustvarjale pozitivno klimo. Ceste so iz strani cestnih uslužbencev bile slabo očiščene. Vsi učenci se počutijo dobro in danes že smučajo,« so pojasnile učiteljice, ki so z učenci Osnovne šole Cerkvenjak na smučanju na Kopah.

»Verjamem, da smo kljub nepredvideni situaciji otroke varno pripeljali v šolo v naravi«

Situacijo je nato za Sobotainfo še dodatno obrazložil ravnatelj Osnovne šole Cerkvenjak. 

»Tudi sam sem se aktivno vključil v obveščanje staršev (predstavnik staršev v svetu staršev) in ga seznanil z nastalo situacijo.

Verjamem, da smo kljub nepredvideni situaciji otroke varno pripeljali v šolo v naravi na Kope in za njih tudi ustrezno poskrbeli. Danes že smučajo in izvajajo program, ki smo ga pripravili v okviru že navedenega,« je pojasnil ravnatelj Mirko Žmavc.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnooo (nepreverjen)

jezos jezos, sami klik clanki.
LAGANJE, NABIJANJE V PRAZNO

realnoo (nepreverjen)

Debeli fuknjenec tvojo prizadeto glavo bi trbelo nabijati v zid. Prekleti psihič socialni.

In reply to by realnooo (nepreverjen)

debeli fuknjenec (nepreverjen)

zokoj so so sploj šli smučat? ka de jim tohasnilo?
tou je samo stres za mladino!

In reply to by realnoo (nepreverjen)

Debeli fuknjenec (nepreverjen)

Oni so delali smuče. Smuč je zelo okusna riba. Smuč se nikoli ne smuča.

In reply to by debeli fuknjenec (nepreverjen)

FlixBus (nepreverjen)

Zakaj je vodstvo šole bilo v stiku z šoferjem avtobusa? Ali niso imeli stika z učitelji?

Debelinko fuknjeni (nepreverjen)

Učitelca nej znala kak se vozi avtobus in je edini ki lahko da koristne info bil šoferđija.

In reply to by FlixBus (nepreverjen)

lukčev mesec (nepreverjen)

Se vidi, da nihče več ne premore trohice zdrave pameti.

V takem vremenu se ne vozi na smučanje.

Saj še proge ne uspejo urediti, ko zelo sneži.

Petra Petra (nepreverjen)

Briga jih, važno je da grejo ...
Pri nas so jih v najhujšem sneženju vlekli, ker niso mogli odpovedati, pa že cel teden so napovedovali sneženje, pomladi pa v najhujšem nalivu na športni dan .... Včasih moramo starši zavore potegnit...

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

Debelinko fuknjeni (nepreverjen)

To LUKI, na smučanje se ide da je suha cesta, recimo 29. junija. Takrat so tudi smučišča urejena, pasejo se ovčice in papcajo travico.

In reply to by lukčev mesec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ali v tej državi kdo odgovarja za svoje delo? Zakaj so pustili več avtobusov na nespluženo cesto? Če cesta ni bila splužena in s tem varna za promet bi morali cesto zapreti za ves promet. Kaj če bi kakšen avtobus zgrmel v prepad?

Mali smučar (nepreverjen)

Vsen so se nam čisto na nič spraznili mobiteli.
Tršica ni hotela nam polniti mobitele, da bi javili staršem, da pada sneg.
Naši starši so imeli tudi prazne mobitele in niso videli, da pada sneg.
Šofer je prepovedal jesti čips.
Sprevodnik pa nam je raztrgal karte za šnops in nismo več mogli se kartati. Sprevodnik je pi***.

Starejše novice