Vir: spletna stran Vrtec Murska Sobota
Vse kaže na to, da bomo v prihodnjih dneh deležni novih podražitev. Višje cene bodo tokrat občutili predvsem starši, saj mestne občine napovedujejo dvig cene vrtcev. Preverili smo, kakšne podražitve se obetajo v vrtcih v Murski Soboti.

Minuli teden so na urgentni seji skupščine Združenja mestnih občin Slovenije obravnavali podražitve stroškov dela v vrtcih.

Zvišanje plač vzgojiteljic privedlo do podražitev vrtcev?

Župani mestnih občin so na seji izpostavili, da mestne občine niso bile vključene v pogajanja, ki so privedla do dogovora o povišanju plač vzgojiteljicam v vrtcih, kot ustanoviteljice vrtcev pa vendarle nosijo finančne posledice tega dogovora.

Ob tem so napovedali, da če država ne bo pokrila tega finančnega bremena iz državnih sredstev, »bodo mestne občine primorane v dvig cene vrtcev, s čimer se bo velik del stroškov prevalil na starše«.

V vrtcih v Mariboru in na Ptuju so tako na primer dvig cene vrtcev že potrdili, kako pa je s podražitvami vrtcev v Murski Soboti?

Takšna je trenutna cena vrtca v Murski Soboti

Kot so nam pojasnili v Vrtcu Murska Sobota, imajo trenutno veljavno enotno ekonomsko ceno, ki jo je Mestni svet Mestne občine Murska Sobota sprejel septembra 2021 na svoji 20. seji v mandatnem obdobju 2018-2022.

»Ta cena je veljavna od 1. septembra 2021 dalje ter znaša 468,24 evra je za Sobotainfo pojasnil Borut Anželj, ravnatelj Vrtca Murska Sobota. 

Enako ceno imajo med tem tudi v zasebnem Vrtcu Lavra, kjer delujejo s koncesijo in sprejemajo cene, kot so določene v javnih vrtcih. 

»Vrtec Lavra ima podeljeno koncesijo, tako da je ekonomska cena vrtca ista kot cena javnega vrtca Murska Sobota oziroma ista kot cena javnega vrtca na Tišini za enoto vrtca Lavra na Tišini. Ekonomsko ceno oblikujejo javni vrtci, mi pa sprejeto ekonomsko ceno potem akceptiramo,« je razložil Mitja Perš, direktor Miklavževega zavoda Murska Sobota. 

»Potrebno bo povišati do sedaj veljavno ekonomsko ceno«

Kljub enotni ekonomski ceni pa v obeh soboških vrtcih predvidevajo, da se bo cena zaradi višjih stroškov dela in ostalih podražitev kmalu dvignila.

Na višje cene vrtcev bodo med drugim vplivale tudi podražitve materiala, živil, energentov ter dvig plač javnih uslužbencev. 

»Ker pa je v tem času prišlo do veliko različnih dejavnikov, ki vplivajo na višino ekonomske cene, kot so: povišanje materialnih stroškov in stroškov storitev, povišanje regresa za prehrano, povišanje regresa za letni dopust, dvig plač vsem javnim uslužbencem v mesecu oktobru 2022 ter aprilu 2023, dvig minimalne plače, povišanje stroškov energentov in pogonskih goriv, bo potrebno povišati tudi do sedaj veljavno ekonomsko ceno,« je še dodal Anželj.

»V vrtcu Lavra že od začetka prejšnjega leta opažamo, da so se življenjske in gospodarske razmere bistveno spremenile, saj so se v večji meri podražila živila, energenti in ostali življenjski stroški, ki neposredno vplivajo na poslovanje vrtca.

Tudi v letu 2023 ni videti, da bi se situacija izboljšala, zato smo na Mestno občino Murska Sobota že naslovili predlog, da sprejmejo povišanje ekonomske cene vrtca v Murski Soboti v izogib nadaljnjemu poslabševanju razmer v delovanju vrtcev,« so za Sobotainfo dodali v Vrtcu Lavra.  

Pričakuje se dvig cen za približno 13 odstotkov

Kakšen dvig cene vrtcev v Murski Soboti pa se torej pričakuje in kdaj predvidoma bodo uradno izvedene podražitve?

Točnih informacij o tem, kdaj bodo izvedene podražitve, s strani vrtcev sicer nismo prejeli, so nam pa v Vrtcu Murska Sobota pojasnili, kakšna bi naj bila vrednost dviga cene.

»Ocenjena vrednost povišanja cene je 12,8 odstotkov,« je še pojasnil ravnatelj Vrtca Murska Sobota.

V Vrtcu Lavra se bodo tudi v prihodnje prilagodili ekonomski ceni javnih vrtcev tako da bodo počakali na informacije o tem, kakšne podražitve vrtcev bo sprejela Mestna občina Murska Sobota. 

»Če se bo ekonomska cena povišala, kdaj se bo povišala in za koliko se bo povišala v javnem vrtcu, se bo posledično dvignila tudi ekonomska cena v vrtcu Lavra,« je razložil Perš.

O dvigu cen na seji mestnega sveta

Za podrobnejše informacije glede dviga ekonomske cene vrtcev v Murski Soboti, smo se zato obrnili tudi na Mestno občino Murska Sobota. Tudi tam so za Sobotainfo potrdili, da se obetajo višje cene za približno 13 odstotkov. 

»Zaenkrat še nimamo točnega izračuna dviga ekonomske cene, ki je posledica različnih dejavnikov, ki vplivajo na višino ekonomske cene. V kratkem pričakujemo podan predlog dviga ekonomske cene s strani Vrtca Murska Sobota, katerega bo strokovna služba Mestne uprave proučila in predlagala za sprejem na eni naslednjih sej mestnega sveta. Predvidevamo, da se bo cena vrtca dvignila okvirno za 12,8 odstotkov,« so pojasnili na soboški občini.

Kot so še dodali, bo predlog za dvig ekonomske cene predvidoma podan na seji Mestnega sveta v mesecu februarju oziroma v mesecu marcu.

»Upoštevali bomo tudi višje stroške dela v vrtcu in dvig plač zaposlenih«

Ob tem smo Mestno občino Murska Sobota povprašali še, ali se v luči podražitev morda obetajo tudi kakšne dodatne subvencije za starše, ki bodo olajšale plačilo vrtca?

»Ko bomo imeli podan predlog za dvig ekonomske cene in višino cene s strani Vrtca Murska Sobota, se bomo tudi odločili, v kakšni višini bo občina subvencionirala ceno. Je pa subvencija, ki jo do sedaj priznava Mestna občina Murska Sobota, ena najvišjih v Pomurju.

Trenutno smo v pripravi predloga občinskega proračuna za leto 2023 za I. obravnavo na mestnem svetu, kjer bomo upoštevali tudi predvidene višje stroške dela v vrtcu in dvig plač zaposlenih,« so še dodali na Mestni občini Murska Sobota. 

Komentarji (52)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
itakjetak (nepreverjen)

Tam se politiki s sindikatom zmenijo za višje plače. Vse lepo in prav. Na koncu pa to povišico rešijo na način, da pač starši plačamo več za vrtec.

seveda (nepreverjen)

Politika da, politika vzame...

In reply to by itakjetak (nepreverjen)

medo01 (nepreverjen)

Boukše v tej državi brezposelni biti, maš zašenki vrtec se ne pozna podražitev!

2339 (nepreverjen)

brezposelni. zjutrja ga odpelje v vrtec, potem pa na kavo in trač ter po trgovskih centrih, malo še domov se naspat, potem pa ob 3 po otroka. Brezposleni naj imajo doma otroka, saj so celi dan doma.
Brezplačno pa ni nič, vedno nekdo plača.

In reply to by medo01 (nepreverjen)

Dragana32 (nepreverjen)

Kak pa ti to vse znas..
Zakaj ne das odpoved pa si z njimi.tam znas ge so pa ge se gibajo

In reply to by 2339 (nepreverjen)

392393029 (nepreverjen)

zato ker tako to tudi je, vsaj v večjih mestih, in ti si sama to potrdila in to ti brezposelni tudi sami povejo. Napačno vprašanje: pravilno zate je:
Zakaj se ti ne zaposliš pa se ne boš več gibala med tistimi delomrzneži. Ja, ja vemo, država daje veliko za nič dela.

In reply to by Dragana32 (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

medo01 či maš rajši mizerijo od sociale namesto ka bi delo pa slujžo dobro plačo te ok. Ne misli ka je sociala tak super, či bi bijla ne bi nucali humanitarnih organizacij.

In reply to by medo01 (nepreverjen)

Butli so (nepreverjen)

Cudi me to . Ka se vsi na te socialne 200 e spravlajo.ovi ka pa 40 tisoc place majo pa njim nejdeje v nos. Pa nikoli nisce ne pravi edni majo prevelke place. Stalno samo cujemo samo kak socialne so

In reply to by .. (nepreverjen)

take it (nepreverjen)

Če misliš, ka je boukše, ne ven ka še čakaš. Sprobaj si. Tuj mali medvedeki (deca) morejo gesti, biti oblečeni, kaj od otroštva meti... nika je nej zašenki.... sicer pa... sprobaj si.

In reply to by medo01 (nepreverjen)

0003 (nepreverjen)

bo novi župan porihtal. in kot je sam rekel:
Kaj je treba narediti, da se bo v Murski Soboti zmanjšal negativni prirast in zaustaviti odseljevanje mladih? Privesti investitorje, ustvariti nova delovna mesta, priskrbeti stanovanja za mlade, nagrada ob rojstvu, štipendije – to so koraki, ki jih je izpostavil Anželj.

ldkdds (nepreverjen)

če imaš možnost obvezno otroka imeti domačem varstvu, kot pa v teh ideoloških vrtcih, kjer se samo bolezni širijo.

Niko i ništa (nepreverjen)

Res je, če dobi korono je gotof.

In reply to by ldkdds (nepreverjen)

303404939 (nepreverjen)

gotof si tij, kako je lahko od prehlada gotof. Gotof so starši, ki so vsak mesec na bolniški, ker je otrok v vrtcu in vedno neko okužbo domov prinese.

In reply to by Niko i ništa (nepreverjen)

rfre23r3r2r (nepreverjen)

Aaaaaa bougi prehlajeni so bougi siromačeki...Ne da se njin delati tak raj povej! Takšne lidij takoj odpistite!

In reply to by 303404939 (nepreverjen)

3dd (nepreverjen)

ti že znaš, .... povej to pediatrom

In reply to by rfre23r3r2r (nepreverjen)

PLEŠITE NORCI (nepreverjen)

Zdaj plešite, ne se jokat, norci, ki ste 3x podprli svoboDO, naj vam samo dvignejo mogoče pa boste začeli kaj premišljevati s svojo glavo in ne nasedali trobilom goloba.

1239299 (nepreverjen)

nisem podprl svobode, ker to je en kup zgravljnecev iz vseh oncev, niti pa nisem podprl prejšnje vlade, ker to kar so delali pa je tudi norost. Podprl sem zdravo družbo in samo izven parlamenta so rešitve, da pride na oblast nekdo ki ni v teh politikah globalistov in to javno pove.

In reply to by PLEŠITE NORCI (nepreverjen)

Niko i ništa (nepreverjen)

Zakaj se moraš jokat? Si dojenček?

In reply to by PLEŠITE NORCI (nepreverjen)

..... ..... (nepreverjen)

Norci so tisti, ki se namesto da bi plesali, jezijo. Jeza zdravju škoduje! Podražitev boste itak deležni, če plešete ali ne. Zatorej, kar pogumno na ples. Ples osvobaja! Tud trobilo JJ, ni bilo nič boljše, pa še "zvenelo" je manj svobodno.

In reply to by PLEŠITE NORCI (nepreverjen)

RDEČA SOBOTA (nepreverjen)

Vidite kak vas bijejo vaši rdeči komunisti, saj ste jih sami izvolili - bedaki.

..... ..... (nepreverjen)

Niti desni, niti levi bedaki, ne morejo vplivati na podražitve. Prav tako ne rdeči, niti rdeči sedaj preoblečeni v črne. Kogar koli voliš, si bedak in tega se je treba zavedati.

In reply to by RDEČA SOBOTA (nepreverjen)

Gost12345 (nepreverjen)

V Veliki Polani je že zdaj EC 511€, tako da naj niti ne razmišljajo o dvigu!!!!

PRINC (nepreverjen)

Ges nika sociala nam vse da ni panike.

Mura je večna (nepreverjen)

Zadnji čas da Cerkev odpre cerkvene vrtce
Je dal sosed hčerko v državni vrtec
in kaj mislite kaj je bila prva beseda prvi dan ko je prišla iz vrtca
Ja prav mislite
Mami je rekla
Pička ti materina
Mama je skoraj vkup padla
V cerkvenem vrtci se kaj takega ne bi zgodilo

Realnoo,. (nepreverjen)

tudi Metod Trobec je hodil v državni vrtec

Mura je večna (nepreverjen)

Potem pa jaz mojega vnuka takoj izpišem iz državnega vrtca in ga vpišem v cerkvenega

In reply to by Realnoo,. (nepreverjen)

mizara (nepreverjen)

ti ga kar imej v partijskem, ker tako sam razmišljaš, naj tudi tam ostane, da ne bo zmeden bolj kot ti

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Danes so postali največji domoljubi bivši partijci. Le kdo jim ne bi privoščil tega spreobrnjenja?! Vzgled si vzamite vsi, ki ste še "rdeče" oblečeni. Danes so drugi časi.

In reply to by mizara (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Tudi JJ ni nikoli hodil v kaki cerkveni vrtec ali šolo, temveč se je v Kumrovcu kalil za partijca. Pa je danes kljub temu naši RKC prijazna oseba. V življenju je pomemben le denar, ne pa "barva" vrtca ali šole, kamor si hodil. Dokazov za to, je več kot dovolj.

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Če bi pa hodil v cerkveni vrtec, bi pa v življenju klal samo "rdeče" ženske?!

In reply to by Realnoo,. (nepreverjen)

Munt (nepreverjen)

No vidite,plesalci po notah holoba! ŠKODLJIVA vlada dvigne plačo s tem obremeni občine ti pa občane. In kdo ima od tega korist določena skupina ljudi,vsi ostali so žrtve teh neumnosti.
A povračnine občinam od države so skromne in vedno manjše,a obveznosti vedno večje. A župani so tiho,kajti sedaj je SVOBODA in si ne upajo pisnit!
Vse skupaj gre v propad in bedo naroda!

Crknisvinjo (nepreverjen)

Nehajte rojevati otroke nehajte se tuširati nehajte dihati crknite enkrat že to so navodila svetovnega foruma ki je imel sestanek v švici varovalo pa jih je 50000 tisoč vojakov. KRIMINALCI!

asdasd (nepreverjen)

Tudi v Murski Soboti kmalu višje cene vrtcev, ja deca so dragi šport !

In reply to by Crknisvinjo (nepreverjen)

233 (nepreverjen)

stari napkaa, pravilno je,...občinska uprava in smeti so dragi šport

In reply to by asdasd (nepreverjen)

đako (nepreverjen)

Še malo pa bomo plesali

. (nepreverjen)

In kaj še čakate?

In reply to by đako (nepreverjen)

Opazovalka (nepreverjen)

Nic novega, deca so luksus nei pa avto za 100k 😎

LevICA79 (nepreverjen)

Deca so luksus če maš enoga. Več jih naštepaš, baukše skozi prideš. Jes san na sociali pa man 4 froce. Vse šenki, dobra sociala, otroški pa še bi se dalo naštevati. Samo bedak bi šau delat pod takšimi pogojami kak mamo.

In reply to by Opazovalka (nepreverjen)

dont stop (nepreverjen)

Pa te se zaj ne vstavlaj pri štirih, štepaj dalje...

In reply to by LevICA79 (nepreverjen)

alojzios (nepreverjen)

to v tob slovenstina de rejsan trbelo nikšo bombo vrčti med ove hijene ..

Statistik (nepreverjen)

Gov.si: "Stroški delodajalcev se bodo zaradi povišanja (bruto) minimalne plače povečali za 8,46 "
Torej, če točno vsi zaposleni v vrtcu prejemajo minimalno plačo (pa niso vsi na minimalcu), potem bi to pomenilo zvišanje za 8,46%. Od kje potem še razlika od 4,34% da pridejo do 12,8% povišanja cene?!?!?!
Tisti, ki imajo plačo nad trenutno minimalno NISO dodaten strošek!

..39 (nepreverjen)

izkoristili priložnost, mogoče so pa to davščine.

In reply to by Statistik (nepreverjen)

janez janez (nepreverjen)

- tudi energenti in živila so šli gor, a ne veš?

In reply to by Statistik (nepreverjen)

peter pavel (nepreverjen)

Dobro, ka si še ravnateli ne želijo večjih plač....

In reply to by janez janez (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Seveda si. Tudi njim se bo želja izpolnila. Žal le ubogega delavca vsi prehitevajo po levi in desni. Nihče se ne zmeni za njegove želje in potrebe po dostojnem plačilu, vrednem človeka. Pa naj še kdo reče, da v naši SLO ni krivice?

In reply to by peter pavel (nepreverjen)

praf je (nepreverjen)

pošteno opravljeno delo si zasluži tudi pošteno plačilo, tako v javnem kot zasebnem sektorju.

ieioeoee (nepreverjen)

tako je. in tako pravijo na skrajni levici, vendar pozabljajo da je sistem med sabo zelo povezan. Tudi drugi enako dvignit za 4 razrede plačo in bomo lahko rekli za pošteno plačilo dobili pošteno plačilo in lahko plačali vrtec.

In reply to by praf je (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Smo še daleč od tega.

In reply to by praf je (nepreverjen)

ieioeoee (nepreverjen)

ne morem verjeti niti izkupiček rabljenih kitasjkih gum od novopečenega župana ne bo več dovolj za mesečno plačilo vrtca v MS.

23''333 (nepreverjen)

Vsi bi višje plače. V čem je glavna težava?
izvirni greh je pri prejšnji vladi ki je razdelila milijarde med ljudi brez kritja, helikopterski denar. Sedaj pa se valik kepa navzdol in vedno je večja.

. (nepreverjen)

Ja, tako bivša Vlada, kot sedanja je bila in je radodarna pri delitvi, toda vsi niso bili in niso tega deležni. Lahko govorimo o "svobodi", o enakosti pa nikakor.

In reply to by 23''333 (nepreverjen)

pitan samo (nepreverjen)

Če do pa slučajno ravnatelon dvignili plače (trenutno so od 47. do 52. plačnega razreda) sledi nov dvig položnic ali pa de tou kril lokalni proračun?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice