Vir: spletna stran Planika Turnišče
Podjetje Planika iz Turnišča odslej v celoti v rokah nemškega lastnika. Preverili smo, zakaj je prišlo do prodaje.

Planika Turnišče ima dolgoletno tradicijo v izdelavi kakovostne obutve za različne namene. Zaradi uspešnega poslovanja in razvoja na področju planinske obutve, ene izmed najzahtevnejših vrst obutve, in obvladovanja zahtevnih tehnologij je v zadnjem času postala eno od priznanih podjetij v tem delu Evrope.

V letu 2021 je imelo podjetje 237 zaposlenih, ustvarilo pa je dobrih 35 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje in 1,3 milijona čistega dobička.

Proizvodnja je organizirana na sedežu podjetja v Turnišču in pri kooperantih v državah z nižjimi stroški proizvodnje, kjer izdelajo večino zgornjih delov obutve, te pa potem sestavijo v Turnišču.

Da gre za uspešno podjetje, ki prinaša dobiček in se razvija, pa so očitno zaznali tudi v nemškem holdingu Meindl, saj so se nedavno odločili za popolni prevzem podjetja Planika.

Nemški Meindl v celoti prevzel Planiko

Kot je razvidno iz sodnega registra, je nemško podjetje Meindl Holding GMBH z 10. januarjem 2023 v celoti prevzelo podjetje Planika v Turnišču

Okrožno sodišče v Murski Soboti je s tem dnem v sodni register vpisalo spremembe oziroma dopolnitve podatkov glede prenosa lastništva podjetja Planika.

Odslej tako edina direktorja ostajata Erik Lukas Meindl in Lars Meindl iz nemškega holdinga Meindl, te funkcije pa odslej ne opravljata več dosedanja lastnika Martin Žilnik in Benjamin Fugina, ki sta bila prej četrtinska lastnika Planike. 

Spomnimo ...

Nemško družinsko podjetje Meindl sicer ni nov člen v podjetju Planika. Z omenjenim holdingom turniško podjetje sodeluje že vse od leta 2005.

Takrat je stečajni upravitelj kranjske Planike Andrej Marinc podpisal pogodbo o prevzemu podjetja Planika Turnišče z novimi lastniki. To sta bila predstavnika znanega nemškega podjetja Meindl, brata Lukas Erik in Lars Meindl, ter lastnika podjetja Bema Group, Martin Žilnik in Benjamin Fugina.

Planika Turnišče se je tako leta 2005 prodala za kupnino v višini 390 milijonov tolarjev. Polovični delež podjetja je pripadel nemškemu holdingu, polovica pa slovenskemu podjetju Bema Group. 

Novi lastniki so ohranili vse zaposlene in podjetje povzdignili na višji nivo ter razširili proizvodnjo.

Zakaj je prišlo do prevzema?

Podrobnejše razloge za lastniško spremembo v Planiki smo želeli preveriti tudi v upravi turniškega podjetja, kjer so nam posredovali le skopi odgovor.

»Glede na vaše vprašanje potrjujemo, da je prišlo do prenosa lastništva podjetja Planika Turnišče in da je firma Meindl zdaj v celoti lastnik podjetja Planika,« je za Sobotainfo pojasnila Terezija Balažic iz podjetja Planika.

Po informacijah Sobotainfo je pri enem izmed zdaj že nekdanjih lastnikov Planike razlog za izstop iz lastništva upokojitev. 

Tako Žilnik kot Fugina pa bosta še naprej lastnika različnih proizvodnih podjetji za izdelavo obutve v državah nekdanje Jugoslavije, s katerimi bosta še naprej poslovno sodelovala, tudi s turniško Planiko.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost3467 (nepreverjen)

WOLFORD PA ODPUSCA

Upemu (nepreverjen)

Ka si pa misla, ka še 200 cuj zaposlijo?

In reply to by Gost3467 (nepreverjen)

heh (nepreverjen)

Mislin, da je to začetek konca Planike

asdasd (nepreverjen)

Ne ni začetek konca, je le začetek preselitve Planike. Kam to je pa drugo vprašanje !

In reply to by heh (nepreverjen)

papeki ste vsi (nepreverjen)

Ka tij znaš ? samo lapati nekaj, zaj če je nemec celo podjetje dobo še ne pomeni ka ide kama oz. se seli. ti kak zgleda se boš pomali mogo seliti

In reply to by asdasd (nepreverjen)

Starejše novice