Notranje ministrstvo je v dveh nadzorih opozorilo na sistematično kršenje predpisov s strani mobilnih kriminalističnih oddelkov. Med kršitve spadajo nezakonito sledenje, neupravičeno vklepanje in potvarjanje dokumentacije.

Ministrstvo za notranje zadeve je v dveh nadzorih, ki jih je izvedlo v letih 2017 in 2018, opozorilo na hude nepravilnosti pri delu mobilnih kriminalističnih oddelkov – torej kriminalistov, ki v civilu patruljirajo v slovenskim mestih, poroča podcrto.si.

"Med ugotovljene nepravilnosti v primerih, v katere so bili vpleteni mobilni kriminalistični oddelki, segajo od neupravičenega vklepanja oseb, ki niso osumljenci kaznivih dejanj, in neupravičenih odvzemov prostosti posameznikom do nezakonitih pozivov k izročitvi droge, ki lahko zaradi vprašljive zakonitosti tako zbranih dokazov ogrozijo dokazni postopek na sodišču, pomanjkljive dokumentacije pri izvedbi hišnih preiskav, kar lahko prav tako ogrozi sodni postopek, samovoljnega sledenja nedolžnim osebam in pisanja neresničnih izjav v policijsko dokumentacijo," piše podcrto.si.

V 27 primerih od 33 ugotovili nepravilnosti

Ugotovitve prvega nadzora iz leta 2017 so po pisanju omenjenega portala zelo obremenjujoče. Na ministrstvu so namreč v tem nadzoru pregledali 33 naključno izbranih primerov, v katerih so kriminalisti intenzivno posegali v človekove pravice posameznikov. Nadzorniki so v nepravilnosti pri delu kriminalistov ugotovili v kar 27 primerih, med njimi so tudi primeri iz Prekmurja.

Maja 2017 so kriminalisti na območju Murske Sobote identificirali osumljenca trgovine z drogo. Ta je na poziv kriminalistov na policijski postaji izročil deset zavitkov, v katerih se je domnevno nahajala marihuana. Po tem, ko so mu zasegli drogo, so ga kriminalisti za dve uri brez razloga zaprli. Ti naj bi v svoj zagovor povedali, da so osumljenca zaprli zaradi suma, da bo uničil dokaze. Toda njihov zagovor na majave temelje postavi dejstvo, da v času priprtja osumljenca policisti niso zbrali nikakršnih dodatnih dokazov. Zaradi tega ni bilo nikakršnih razlogov za pripor osumljenca, posledično je bil pripor nezakonit.

Kršenju pri zasegu drog

Kot še poroča podcrto.si, je bila kršena tudi zakonodaja za zaseg prepovedanih drog. V kar osmih primerih so po ugotovitvah ministrstva drogo zasegli na zakonsko sporen način. Kasneje lahko takšne stvari vplivajo na veljavnost dokazov v sodnem procesu.

Kriminalisti so na območju Murske Sobote maja 2017 ustavili osebo T. H., ki je pred tem obiskala osumljenca trgovine z drogo. Ko je T. H. odprla steklo vhodnih vrat vozila, naj bi kriminalisti zaznali močan vonj po konoplji. Ko so kriminalisti s tem seznanili T. H., naj bi po uradnem zaznamku sodeč slednja brez besed segla v svojo torbo in policistom izročila "joint".

Takoj za tem naj bi jim izročila še v papir zavito marihuano. Kriminalisti so ji nato povedali, da ji bodo pregledali avtomobil in da lahko sama izroči nedovoljene predmete. Na ta poziv jim je T. H. izročila še štiri vrečke s konopljo, kovinski drobilec, digitalno tehtnico in dva mobilna telefona. Na podlagi zaseženih predmetov so T. H. nato ovadili tožilstvu zaradi suma trgovine z drogo.

Kot so ugotovili nadzorniki notranjega ministrstva, je zapis policistov o zasegu droge nenavaden. Težko je namreč verjeti, da bi T. H. kriminalistom že na začetku kar sama izročila joint in konopljo. "Takšno ravnanje osumljenke bi bilo najmanj nenavadno, zato se zastavlja vprašanje, ali so vse navedbe v uradnem zaznamku korektno zapisane". Dodaten dvom v resnicoljubnost kriminalistov "vzbuja dejstvo, da je v kazenski ovadbi […] postopek kriminalistov drugače opisan". V ovadbi namreč sploh ni zapisano, da jim je osumljenka sama najprej izročila joint in v papir zavito marihuano.
 

Policijski dokumenti so se razlikovali

Pred tremi leti so kriminalisti na območju Murske Sobote aretirali osebo P.B., saj so imeli informacije o tem, da naj bi omenjena oseba preprodajala drogo. 

A ker so to storili le na podlagi tako imenovanih operativnih informacij, se pravi preko nepreverjenih izpovedb virov, aretacija P. B. ni bila zakonita. Zanjo bi namreč potrebovali utemeljene razloge za sum, da P. B. preprodaja drogo, na primer, če bi drogo prodal kriminalistu pod krinko ali če bi bili kriminalisti priča preprodaji droge.

Nadzorniki ministrstva so obenem ugotovili, da se v omenjenem primeru različni policijski dokumenti med seboj v več točkah bistveno razlikujejo. P. B. so po dokumentih sodeč kriminalisti zasegli okoli dvajset gramov heroina in gram kokaina. A okoliščine zasega te droge iz dokumentacije niso razvidne. V dokumentaciji so kriminalisti navedli le, da jim je P. B. na policijski postaji kar sam od sebe izročil prepovedno drogo. Če so kriminalisti P. B. pred tem pozvali, da naj jim izroči drogo, je bil ta poziv nezakonit, saj bi za tak poziv po zakonu morali imeti sodno odredbo. "Kakršno koli morebitno utemeljevanje, da je oseba prostovoljno (brez poziva) izročila prepovedano drogo, pa glede na okoliščine zadeve tudi v tem primeru ne vzdrži resne presoje," so še zapisali nadzorniki notranjega ministrstva.

Pri omenjenem portalu so se s prošnjo za komentar obeh nadzorov obrnili tudi na policijo, kjer so jim sporočili, da je policija na podlagi teh nadzorov nemudoma pristopila k ukrepom, da se zagotovi dvig strokovnosti in učinkovitosti dela mobilnih kriminalističnih oddelkov v Sloveniji. Ob tem na policiji obljubljajo še več usposabljanja kriminalistov in več notranjih policijskih nadzorov nad njihovim delom.

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Expano 3000 (nepreverjen)

Vrnite nam titovo policijo

gostja 426 (nepreverjen)

Takrat ni delala nič bolj zakonito, le preiskovalo se tega ni.

In reply to by Expano 3000 (nepreverjen)

Tomford (nepreverjen)

Tak je to zato ka pa za vsako malenkost se pristane v zaporu. Večje mafije kak so policaji krimici in v vladi ne obstajajo.

Svetlana Maka… (nepreverjen)

policaji so cool
politiki so pa sami smrdljivi pedri

sere keš (nepreverjen)

Svetlana ali si mislila na leve smrdljive politike, če si tako mislila ti takoj napišem plus

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

Toti glih (nepreverjen)

Zaradi take zakonodaje najebejo policaji, ki samo opravljajo svoje delo. Govorim o kriminalistih,, kar se pa tiče cestnih policajev, ti pa lahko delajo, kar hočejo , zaradi 0,5 te bodo odpeljali pa se lahko jebeš.

Pepec (nepreverjen)

In potem bi vecjo placo? Sindikat v policiji treba prepovedat.

ena huda teta (nepreverjen)

+++++++++++++++++++++ 10+ V celotnem javnem sektorju prepovedat sindikate. Če komu kaj ne paše dobi knjižico, kot pri zasebniku. Na borzi so ljudje, ki bodo delali. Po potrebi se jih usposobi za vsako delo.

In reply to by Pepec (nepreverjen)

Kr en (nepreverjen)

Nimaš pravega nicka. Ena glupa teta ti dosti bolj pristaja!

In reply to by ena huda teta (nepreverjen)

Hercule Poirot (nepreverjen)

Mobilni kriminalisti so priučeni policaji z nekaj dnevnimi tečaji kriminalistike.
Ne izenačujte jih s pravimi kriminalisti.

ena huda teta (nepreverjen)

Ehh, Poirot, vsi so isti. Bistvo je, da zezajo nekega siromaka za joint. Tam, kjer se pretakajo milijoni pa ne smejo zraven.

In reply to by Hercule Poirot (nepreverjen)

teta od šerifa (nepreverjen)

jaz sem mojega nečaka večkrat za uho žvajznila dokler je bil še pri policiji, če je naredil kaj narobe
sedaj ko je pa župan ga pa še večkrat,, ker ta pacient dela veliko napak

In reply to by ena huda teta (nepreverjen)

miran35 (nepreverjen)

Kateri župan pa je to?

In reply to by teta od šerifa (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Prav te dni opazujem v soseščini, kako delujejo naši policaji/kriminalisti. V civilu so. Pridejo trije z avtom, parkirajo brez dovoljenja na zasebnem zemljišču, pri nekem podjetju, čeprav je vse označeno s prometnimi znaki. Ko jim je lastnik zemljišča pustil sporočilo na avtu, naj v prihodnje ne parkirajo več, ker potrebuje parkirne prostore za svoje stranke (to jim je dolžan nuditi po zakonu), se za sporočilo sploh niso zmenili in parkirajo še naprej. Nesramno. Lastnik pa si ne upa storiti nič več, da se tem arogantnim šerifom ne bi zameril, da ga ne bi dobili na piko, ker ne ve, česa so sposobni.
V nekem drugem članku sem prebrala, da vsako leto čez 30 policistov stori kaznivo dejanje. Vse to je razlog in dokaz, kako zgrešena in neurejena država smo. Portal Pod črto - vam pa vsa čast.

miran35 (nepreverjen)

Pri nas v Ižakovcih se rajonski policist zadrževal cel teden. Na dovozu po 1 uro, naj ga vidijo naročniki, to so sosedje. Mimoidočim so s tem podkupljenim Senica- Marton policistom, hoteli dokazati, da delamo nekaj nezakonitega, da se dogaja nekaj resnega. Zato se podal na svoj obhod po vasi in ˝ vodil razgovore˝. Najprej z Marjanom Zverom, katerega sem potem vprašal, kaj je hotel od njega zvedeti glede mene ali družine. TA JE TROSIL NEUMNOSTI, KOT BI POSLUŠAL FRANCA KOLARJA; POLICAJ IŠČE STARE NENASELJENE HIŠE.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Za Policijo - … (nepreverjen)

Policija potrebuje vec oddelkov: prometna policija, proti-teroristicna policija, preizkovalna policija, mejna policija, konjeniska policija in pomorska policija. Potrebujejo pa tudi svoje ministrstvo, da ne bodo vec spadali pod notranje.

Kr en (nepreverjen)

Preiskovanje - preiskovalna policija!!!
Glede na tvoje znanje slovnice, si eden izmed priučenih policajev.
Miličniki so slovnico poznali.

In reply to by Za Policijo - … (nepreverjen)

ptijčan iz MB (nepreverjen)

Poštenjak tega ne komentira in se Policije ne boji. Kdo pa to komentira pa ima nekaj na vesti.

black panter

kakšne nepravilnosti v postopke,tiste drogeraše bi trbelo še namlatiti kak psa

Punter (nepreverjen)

Psa se ne mlati, daj kakšo boukšo primero.

In reply to by black panter

miran35 (nepreverjen)

Sosedovo žensko! V Ižakovcih je tako! Bom napisal kdo- koga, zato, ker se sigurno vsak posmehne, da ni res. Pa je, in kaj ima PP Murska Sobota pri tem? Pretepeni so napisali 125€ plač. naloga, zato, ker je vrgla kamen za napadalcem. Za njim, ko jo ta spustil, pijan do kraja, sicer bi jo ubil, če bi bil trezen. MARTON ANTON (zdaj pokojni) njegova žena Nada Marton, pa še kako živa, ta še vedno napeljuje in vodi z svojim sinom gonjo še naprej.

In reply to by Punter (nepreverjen)

ptijčan iz MB (nepreverjen)

Bravo black panter. Za drogo tolerance ni. Policajem še več pooblastil dati in naj očistijo to našo državo te umazanije.

Agresija in teror (nepreverjen)

Murskosoboška policija ni očistila do zdaj še nič drugega kot to, kar jim prijatelji in tisti od njih in njihovi znanci NAREKUJEJO. Maltretirajo, sicer ne, ni jim mogoče očitati neprijaznosti, so vljudni in čakajo, da ženska pove do kraja, kar ima. Korektni pa niso. Razlaga predolga in nerazumljiva za marsikoga, saj se na koncu vsak vpraša; nekaj ste sigurno krivi, samo tako vas ne bi zasliševali in pisali plač. naloge... Narkomani in dilerji se pritožujejo, starejše ženske pa se ne vedo in ne morejo. Dokazano po javno mnenjski raziskavi, da prav te najbolj verjamejo v delo policistov... Sigurno nisem več med njimi, kot mi bilo napisano po FB- to je banda mafijska. Protestirala bom pred PP, ne glede na posledice! Vso siromašenje na eni strani, drugo je hujše! Norčevanje na hodnikih sodišča, da sem jaz tista od katere poslušajo vsepovsod, da sem kradla kot prodajalka in sem zaradi te nenormalnosti dobila inv. pokojnino. Valjala sem se z vsakim živim bitjem, zato ne vem s kom imam deco... tožila za očetovstvo 5 moških...in nikoli nikogar za te govore kar pomeni, da je res. Tako je zaključil policist g. Jakšič, kateri je pričal v bran Antonu Balažicu Ižakovci 157.

In reply to by ptijčan iz MB (nepreverjen)

Agresija in teror (nepreverjen)

Murskosoboška policija ni očistila do zdaj še nič drugega kot to, kar jim prijatelji in tisti od njih in njihovi znanci NAREKUJEJO. Maltretirajo, sicer ne, ni jim mogoče očitati neprijaznosti, so vljudni in čakajo, da ženska pove do kraja, kar ima. Korektni pa niso. Razlaga predolga in nerazumljiva za marsikoga, saj se na koncu vsak vpraša; nekaj ste sigurno krivi, samo tako vas ne bi zasliševali in pisali plač. naloge... Narkomani in dilerji se pritožujejo, starejše ženske pa se ne vedo in ne morejo. Dokazano po javno mnenjski raziskavi, da prav te najbolj verjamejo v delo policistov... Sigurno nisem več med njimi, kot mi bilo napisano po FB- to je banda mafijska. Protestirala bom pred PP, ne glede na posledice! Vso siromašenje na eni strani, drugo je hujše! Norčevanje na hodnikih sodišča, da sem jaz tista od katere poslušajo vsepovsod, da sem kradla kot prodajalka in sem zaradi te nenormalnosti dobila inv. pokojnino. Valjala sem se z vsakim živim bitjem, zato ne vem s kom imam deco... tožila za očetovstvo 5 moških...in nikoli nikogar za te govore tožila, kar pomeni, da je res. Tako je zaključil policist g. Jakšič, kateri je pričal v bran Antonu Balažicu Ižakovci 157.

In reply to by ptijčan iz MB (nepreverjen)

ptijčan iz MB (nepreverjen)

Nezakonit zaseg droge.....prosim lepo. Za zaseg droge ne bi smelo biti nobenih pravil.

lujzek petrovski (nepreverjen)

Soboški kriminalisti so zakon. Edino premalo jih je, glede na to koliko je drogerašev. Pa premalo ostri so. Nekda so jih s trdo roko prijeli.....ta demokracija pa je vse zjebala.

čarni vrag (nepreverjen)

Zaščita dilerjev je v Sloveniji na res visokem nivoju. Medtem ko jih v normalnih državah čakajo dolgoletne zaporne kazni, jim je pri nas komaj mogoče zakonito dokazati, da prodajajo belo smrt. Zato večina "starih znancev" policije nadaljuje s svojim poslom. Poglejte samo Kamenika. V Sloveniji mu že 20 let sodijo zaradi umora. Je pa imel smolo na Hrvaškem, kjer so ga vtaknili v čuzo zavoljo droge. Kazen je odslužil, a kaj ko ga ni nič izučilo. Namesto, da bi se držal dilerjem prijazne Slovenije, je šel v Italijo, kjer so ga zopet zašili za kakih 5 let. Mogoče ga bo le srečala pamet in bo svoje poslovanje omejil na dilerjem prijazno Slovenijo.

butalec (nepreverjen)

No, in kaj mislite, zakaj so dilerji na velko pri nas še vsi na svobodi in nemoteno poslujejo?
Majo dobre bodygarde, a ne?

Onemu su zaplenili en đoint, pa 5 dek konople.... ha....ha....!! To ti je ulov in zapisnik!!

Poham jaz,pohaš ti, pohamo mi vsi
Snifam jaz, snifaš ti, snifamo mi vsi

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice