V Ljubljano se iz več krajev po Sloveniji odpravlja več kot 2000 kmetov, ki se bodo zbrali na protestnem shodu pred poslopjem parlamenta.

Pred poslopjem parlamenta v Ljubljani se bo danes, ob 12. uri, začel drugi protestni shod kmetov.

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je v ponedeljek za STA povedal, da v prestolnici Slovenije pričakujejo okoli 500 traktorjev, po oceni policije pa se bo na protestnem shodu v Ljubljani zbralo med dva in tri tisoč udeležencev.

Prvič protestirali na več kot 20 krajih po državi

Zaradi nezadovoljstva, vrste zahtev do kmetov in perečih težav v kmetijstvu so se kmetje prvič po več krajih po Sloveniji zbrali že 24. marca 2023.

Na mirnem protestu, ki se je takrat odvil v več kot 20 krajih po državi, so se kmetje s traktorji in transparenti vozili po lokalnih cestah, nekateri pa so se zbrali pred sedeži območnih kmetijsko-gozdarskih zavodov.

Kmetje so že na tistem protestu opozorili, da če se vlada ne bo odzvala na njihove zahteve, bodo pristopili k organizaciji vseslovenskega kmečkega shoda v Ljubljani.

Iz Pomurja se v Ljubljano odpravlja več kot 500 kmetov

Na protestni shod v Ljubljano se odpravljajo tudi kmetje iz Pomurja, ki so se v prestolnico odpravili med 8. in 9. uro zjutraj.

Iz Pomurja se po informacijah Franca Küčana, lastnika Kmetije Küčan in podpredsednika Sindikata kmetov Slovenije, odpravlja devet avtobusov in 25 osebnih avtomobilov, skupno pa okoli 550 kmetov.

»Kmetje, ki imajo mlekarske kmetije, so se odločili, da se v Ljubljano odpravijo z osebnimi avtomobili, saj se zna vse skupaj zavleči in potem je doma problem molže,« je razložil Küčan.

V Ljubljano tudi osem avtobusov iz Podravja

Po informacijah Milana Strmška se v Ljubljano odpravljajo tudi kmetje iz Podravja: »Po celem terenu smo organizirali prevoze, iz Podravja gre skupno zagotovo vsaj osem avtobusov

Policija pričakuje težave v prometu

Med zahtevami kmetov so, da naj nove okoljske zahteve ne presegajo realnih zmožnosti kmetovanja, naj se zmanjšajo območja Nature 2000, naj bodo ukrepi jasni in administrativno nezahtevni ter naj se neposredna plačila in druga sredstva uskladijo z inflacijo.

Med zahtevami je tudi zmanjšanje populacije zveri in divjadi ter zavrniteh uredbe o trajnostni rabi fitofarmacevtskih sredstev.

Ker bodo prišli tudi kmetje s traktorji in drugo kmetijsko mehanizacijo, policija pričakuje težave v prometu.

Komentarji (18)

tuncika

Odlično. Ljubljano je potrebno danes zapreti s traktorji, in naj se ve da to niso "kolesarji". Zoki se naj zaveda, da ni "zveličaven" in Ljubljančani naj vedo od kod prihaja "dobra slovenska hrana".
Vegani in podobni pa pridite na tuš z pravo kmečko "polejvanko-gnojnico".

vosafdk (ni preverjeno)

Tablete prvo, tuncika, pa te internet

In reply to by tuncika

kominajzar (ni preverjeno)

Dobra hrana ha ha ha, vso dobro hrano kupimo v Lidl, Hofer, Spar, hrvaško v Mercator ju. slovensko pa izvozimo. Takšne kmete ne rabimo. Pavrom vzeti zemljo in postaviti tovarne !

In reply to by tuncika

Glas ljudstva (ni preverjeno)

Grad gori, komunist beži
Smrt komunizmu, svoboda narodu!

In reply to by kominajzar (ni preverjeno)

vrana (ni preverjeno)

kaj zlatana pa nikico tudi danes pričakujemo, ali so premije porazdeljene in ne bo showa zlatana in kulturnikov?

Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

V ljubljano grejo kulaki...

smrkci (ni preverjeno)

kmeti imajo velik prestiž. Malega kmeta so uničili in iztrebili samo da bi sedanji kmeti imeli vse,sedaj še pa iztrebljajo državo,država smo pa mi navadni smrtniki nič jim ni dati ker imajo vsega preveč.

Varda (ni preverjeno)

Niso vseh iztrebili eno par nas še malo miga,dosta pa ne fali da bomo propadli,ker veliki kmeti na podel način manipulirajo z kmetijskimi površinami,zadnji dve leti smo izgubili 2 tretjini zakupljenih površin zaradi pritiskov velikih kmetij
Ne podpiram kmetov ki imajo 120+ GVŽ in traktorje 150000€ +

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

Misjamrzlica (ni preverjeno)

Bogi ste slovenceljčki ovčke. Revčki. Igrate se neko drugo Švico a slabši ste od Romunije. To državo bi moral Hitler pokosit že zdavnaj

Falko (ni preverjeno)

Što de pa polago??
Aja, država vam vse napravila ka vam nika nej trbej delati! Delomrzneži, kulaki!!

Amigo (ni preverjeno)

Gnes bi trbelo malo probati vodni top!

Enfant (ni preverjeno)

Kmetijska ima maturantskega??

vrana (ni preverjeno)

pa tu po komentaraj sodeč vam smeta vse, kmet vam smeta, keri van davle jeste, zdaj seveda te pa pametni ka van seveda kmet ne davle jestija, ka van bauta davle vse tao. Kmet ne dela nikaj po vašen, bože moj pa razmo bi žabara ka kriči ka kmet doma jajca škrable in subvencijo vleče, vas tu lidje, ka ste vsi na podeželje gor rasle, pa ka pravite ka kmet ne dela, zreli ste za nekaj, telko samo

Gost13 (ni preverjeno)

Ka bi sploj radi? Resno, razen ka jih je obritoglavec gor napumpal, sami nevejo ka bi tan. Oni so proti C0, po drugi strani pa proti Natura 2000, pa razmi kdor lahko.

api1323 (ni preverjeno)

Prvi je prej pred državni zbor prišel en s poršejon

2plus2 (ni preverjeno)

Skoda ka so z osebnime avtojame ne sli, ka bi ljubljana vijdla lakse stroje majo, pod 150.000 nega avtoja.....

Zorro (ni preverjeno)

Vse so jih gor zapisali, zdaj jih drapnejo z davkon na luksos, pa do odavali svoje drage avtoje, pa subvencij nede, pa pomladka nemajo za velke kmetije, idejo oni sami v svoj propad... Zdaj de jin davek na luksos še pripomogo in do se samo še klatili ali pa "klali" tej kulaki med sebof, keri naj samo prlej ne propadne... ima Boga!

Grk (ni preverjeno)

Franc Küčan, podpredsednik KS - kmečki sindikat- to sem jaz.
Ukiniti subvencije na površine in te porabiti za odkupne cene vseh kmetijskih pridelkov, proizvodov in izdelkov(poljščine, živinoreja in vse vrste izdelkov iz tega.....)Vztrajati pa če se tudi Evropska komisija na glavo postavi!

Starejše novice