Slika je simbolična. Foto: Jure Banfi
Lahko iz tega, kakšna je bila letošnja jesen, napovemo, kakšno bo nadaljevanje zime? Vremenoslovci razkrivajo, da je bila jesen nadpovprečno topla in obilno namočena. Kaj še kažejo podatki?

Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bila jesen 2022 na ravni države nadpovprečno topla, suha v severni Sloveniji in na Obali ter obilno namočena v delih osrednje Slovenije in na jugovzhodu.

V zahodnem delu države je bila nadpovprečno, v vzhodnem pa povprečno in celo nekoliko podpovprečno sončna, poroča Agencija Republike Slovenije za okolje.

Ob tem je odklon povprečne temperature zraka od povprečja obdobja 1981–2010 na državni ravni znašal 1,8 stopinje Celzija, kar letošnjo jesen uvršča skupaj z jesenjo 2000 med pet oziroma šest najtoplejših od leta 1961.

Prostorsko gledano je bil temperaturni odklon letošnje jeseni največji v osrednjem delu države in delih Bele krajine, kjer je znašal med 1,8 in 2,2 stopinje Celzija, drugje pa je bil manjši, od 1,4 do 1,8 stopinje Celzija, na skrajnem severovzhodu države pa še nižji.

V tem tisočletju je bilo kar 17 jeseni s pozitivnim in samo pet z negativnim odklonom temperature glede na obdobje 1981–2010.

Med dvajsetimi najtoplejšimi jesenmi od leta 1961 jih je večina, 14, v tem tisočletju. Od začetka šestdesetih do osemdesetih let prejšnjega stoletja so se jeseni v povprečju ohlajale, od takrat pa se ogrevajo.

September nadpovprečno namočen

Padavine so bile jeseni zelo nehomogeno razporejene. V osrednji Sloveniji in v Beli krajini jih je bilo nadpovprečno, na severu, ob Obali in v Vipavski dolini podpovprečno, drugod pa so se padavine gibale okrog dolgoletnega povprečja.

Od jesenskih mesecev je bil september nadpovprečno namočen. S kazalnikom padavin 211 odstotkov spada med tri najbolj namočene od leta 1961. 

Ostala meseca jeseni sta bila namočena podpovprečno. Zelo suh je bil oktober, s kazalnikom 36 odstotkov spada med deset najbolj suhih od leta 1961. November relativno ni bil tako suh, s kazalnikom 77 odstotkov pa spada med tretjino najbolj suhih od leta 1961.

Glede na razpon višine padavin v obdobju 1981–2010 je bila jesen v večini države običajno namočena, zelo namočena na območju od Cerkljansko-Idrijskega hribovja do južnega dela Ljubljanske kotline ter od doline Čabranke do Bele krajine, na severu pa suha.

Letošnja jesen povprečno osončena

Osončenost je bila v letošnji jeseni glede na primerjalno obdobje 1981–2010 na ravni države blizu povprečja.

Kazalnik trajanja sončnega obsevanja na državni ravni je znašal okrog 102 odstotka, kar letošnjo jesen uvršča med 28 najbolj sončnih od leta 1961 oziroma v srednjo tretjino, še razkrivajo podatki Agencije Republike Slovenije za okolje.

Po sezonski statistiki temperature zraka in višine padavin pa je bila letošnji jeseni na ravni države najbolj podobna jesen leta 2019, ki je bila nekoliko toplejša in na ravni države bolj namočena. 

Regionalno pa so bile med njima razlike. Jesen leta 2019 je bila najbolj namočena na zahodu, najmanj pa na jugovzhodu in severovzhodu države. Razlike med najbolj in najmanj namočenimi območji so bile relativno manjše kot v letošnji jeseni.

Komentarji (2)

realnooo (ni preverjeno)

Če ne bo snegaje kriv Janez Janša
naj se mu za kazen kurec stanjša
to mu želimo vsi smučarji

black panter

Čim bolj toplo jesen pa zimo,ka lopovske energentske firme nedo sluzile,banda lopovska,proklete golazni

Starejše novice