Foto: Skupina Panvita
Pomemben dosežek za pomursko podjetje Skupina Panvita. Kot prvo podjetje v Sloveniji so podpisali zavezo, ki jo opredeljuje kodeks ravnanja Evropske unije o odgovorni živilski dejavnosti in trženjskih praksah.

Skupina Panvita, ki letos obeležuje jubilejno 100. obletnico, je kot prvo podjetje v Sloveniji podpisalo zavezo o odgovorni živilski dejavnosti in trženjskih praksah.

Podpisali zavezo za odgovorno živilsko dejavnost in trženje

Oba izvršna direktorja Panvite Peter Polanič in Toni Balažič sta ob prisotnosti predstavnice Evropske komisije v Sloveniji Jerneje Jug Jerše ter direktorice Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije Tatjane Zagorc podpisala trajnostne zaveze s področja okolja, prehranske verige ter spremembe sestave živil v skladu s smernicami za zdravo in trajnostno prehrano.

Gre za kodeks Evropske unije o odgovorni živilski dejavnosti in trženjskih praksah, ki so ga vzpostavili z namenom, da se podjetja, ki delujejo na področju proizvodnje, trgovine, predelave, promocije, distribucije in strežbe hrane, in vsi drugi deležniki v prehranskem sistemu združijo na skupni aspiracijski poti k trajnostnim prehranskim sistemom.

Izpolniti morajo te zahteve

Skupina Panvita je k zavezi pristopila, ker se zaveda pomena ter odgovornosti v prehranskem sistemu, so pojasnili.

V okviru evropskega kodeksa so se tako zavezali, da bodo:

  • do leta 2030 v procesu proizvodnje hrane znižali emisije toplogrednih plinov za 40 odstotkov,
  • povečali obseg nabave trajnostno pridelanih surovin na vsaj 90 odstotkov, še posebej žita in koruze,
  • do leta 2030 vsaj 75 odstotkov njihovih izdelkov pakiranih v reciklirani embalaži,
  • do leta 2030 v proizvodnem procesu znižali porabo vode na tono proizvedenih izdelkov za 20 odstotkov v primerjavi z letom 2020,
  • izboljšali sestavo živil skladno s smernicami za zdravo in trajnostno prehrano ter spodbujali zdrav in aktiven način življenja,
  • poskrbeli, da bodo njihove živali v celotni verigi rejene skladno s standardi dobrobiti živali.

»Stopili bomo korak naprej ter podprli lokalno pridelano in zdravo hrano«

Živilsko predelovalna industrija si sicer že leta prizadeva za povečanje razpoložljivosti in cenovne dostopnosti zdravih in trajnostnih prehranskih možnosti ter zmanjšanje okoljskega odtisa v celotni prehranski verigi.

Omenjen kodeks bo torej zdaj služil kot ukrep, ki bo omogočal konkretizacijo teh korakov, ki jih posamezna podjetja želijo sprejeti ter kot okvir za spremljanje napredka. Z njim bo tako tudi Skupina Panvita začela z bolj trajnostnim delovanjem.

»Kmetijska in živilska industrija se je znašla na razpotju, kjer se bomo morali vsi deležniki po celotni prehranski verigi odločiti kako naprej, od pridelovalcev, do končnih potrošnikov. Ali bomo popustili ter za ceno okolja in zdravja dali prednost ceneni in poceni hrani, ki prepotuje na tisoče kilometrov, ali bomo stopili korak naprej ter podprli lokalno pridelano in zdravo hrano, ki jo na police dajejo slovenska podjetja ter s tem podprli domača kmetijska in živilska podjetja, družinske kmetije in druge lokalne pridelovalce hrane,« je ob podpisu zavez izpostavil izvršni direktor Panvite Toni Balažič.

»K podpisu kodeksa smo ob 100. obletnici pristopili tudi zato, ker se kot prva in največja vertikalna veriga podjetij v slovenski živilsko-predelovalni industriji, zavedamo, da moramo dajati zglede na lastnemu primeru. Upam, da bomo s tem spodbudili še kakšno podjetje v Sloveniji, da se pridruži tej evropski iniciativi ter sprejme ukrepe, ki bodo vodili k bolj trajnostni ter s tem okolju prijazni in zdravi lokalni pridelavi hrane,« pa je dodal izvršni direktor Skupine Panvita Peter Polanič.

Trajnost pomembna v vseh fazah prehranske verige

Podpis zavez je med drugim pozdravila tudi Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, ki je izpostavila, da je trajnost pomembna v vseh fazah prehranske verige in da načela trajnosti pri poslovanju nikakor ne moremo zožiti le na področje krožnega gospodarstva.

»Podjetja, tudi v Sloveniji, se vedno bolj zavedajo dejstva, da morajo trajnost vgraditi v svoj DNK, saj bo v prihodnosti financiranje projektov podjetij vedno bolj vezano na trajnostne vidike, ki so jih kmetijska in živilska podjetja vpeljala v svoje delovanje. Veseli me, da je Skupina Panvita pristopila h kodeksu ravnanja Evropske unije o odgovorni živilski dejavnosti in trženjskih praksah ter sprejela zaveze trajnosti, ki zasledujejo odgovornost do zaposlenih, okolja in širše družbe,« je dejala.

Komentarji (1)

njiva

Vse to, ka je napisano,te zahteve te 100% izpolnili,to je nej sporno.Zaj vas pa ges pitan,g.Polanič in g.Balažic:
Ka je pa te z vašimi delavci,ki delajo celi mesec kak telci in še dobivlejo doatek do min.plače,delajo v dveh izmenah, n nekateri tudi samo ponoči.Na firmi Panvita mir Gornja Radgona je organizacija dela katastrofalna,postavljeni so ljudje,ki nimajo pojma o vodenju tako velikega in uspešnega podjetja.Sprašujete se,zakaj ne morete dobiti novih delavcev in že samo vprašanje vam pove odgovor.Zaposlovali ste Bosance,Srbe in tudi druge narodnosti in jim dajali večje plače kot jih imajo domači ljudje,zdaj ko ti odhajajo pa so Slovenci spet dobri.Če bi g.Polanič vedel,kaj se dogaja na firmi,bi vas zbrsal vse v rit in bi leteli na cesto.Sramota za eno takšno veliko in uspešno firmo,ki deluje z velikim dobičkom,za svoje delavce pa preprosto ne poskrbi.

Starejše novice