Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na možnost povišane ravni delcev PM10 v zraku, v ta namen so pripravili priporočila za ravnanje.

Onesnaženost zraka z delci ima lahko pomembne vplive na zdravje ljudi.

Povišane ravni delcev v zraku se pojavljajo predvsem pozimi, ko se cestnemu prometu, ki je pomemben vir onesnaženosti zraka, in industrijskim virom priključijo še dodatni viri - kurišča in neugodni podnebni pogoji, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Ker so najvišje ravni onesnaženosti zraka z delci navadno v večjih urbanih središčih, kjer je prisoten povečan promet, industrija in kurišča, velja nasvete upoštevati tudi v Murski Soboti in okolici.

Murska Sobota je eno izmed mest, za katere je Slovenija sprejela odlok o načrtih za kakovost zunanjega zraka

Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so pripravili priporočila za vse prebivalce, zlasti pa za ranljive skupine (dojenčki, otroci, starejši, srčni in pljučni ter sladkorni bolniki) ob povišani onesnaženosti zraka:

  • Redno spremljajte obvestila in napovedi Agencija Republike Slovenija za okolje o kakovosti zraka in upoštevajte priporočila za ravnanje prebivalcev ob povišanih koncentracijah delcev PM10 glede na stopnjo onesnaženosti zunanjega zraka.
  • Bivanje na prostem omejite na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajte bližini prometnic, izberite park ali gozd, ne izvajajte napornejših fizičnih aktivnosti, omejite se na sprehod.
  • Omejite fizične aktivnosti, zlasti na prostem.
  • V zaprtih prostorih ne kadite in ne prižigajte sveč.
  • Če imate vgrajene ventilacijske sisteme, morate v njih uporabljati za delce visoko učinkovite HEPA filtre.
  • Bodite pozorni na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. To so opozorila, da je treba fizične napore zmanjšati.
  • Kronični pljučni (astma, KOPB) in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč.

Več informacij lahko najdete tudi na spletni strani Mestne občine Murska Sobota.

Komentarji (16)

tuncika

Vsako leto ponovno in ponovno. Onesnaženost MS z kurišči, prometom, ipd. Ja pa saj imamo geotermalno vodo, imamo daljinsko centralno ogrevanje, imamo naravno in obnovljivo energijo (zelena energija). Ampak kaj, ko pa so cene obnovljivih virov in podobna oprema "podivjale v nebo".
To je približno tako, kot da bi reklamirali polno zrnati kruh za dobro zdravje, cena pa 15 evrov za pol kile.
Ja, pošteno ceno nastavite, dajte ugodna posojila in subvencije in ta tema bo odvečna. Pa še čisto okolje bomo imeli.

Gigi govedina, (ni preverjeno)

Nega pejnez "tuncika" vej pa znaš ka smo peneze vrgli v Ekspano , namesto ka bi z ugodnimi krediti pomagali ljudem, da spremenijo način ogrevanja .

Ja,ja, (ni preverjeno)

cena kilovatne ure v slovenistanu 416 eur, v Španiji in Portugalski recimo pa nekaj čez 140 eur, še dobro ka mamo toga energetskoga guruja.

realnooo (ni preverjeno)

malo si zabluzo... kilovatna ura 400eur???, od kec???

In reply to by Ja,ja, (ni preverjeno)

LAŽETE ZAVAJATE (ni preverjeno)

JA OD KJE PA BI NAJ BILA SOBOTA TAKO ONESNAŽENA ? FABRIK IN PODJETIJ NEGA VSE VRAG VZEL. V zadnjih 30 letih je Sobota izgubila točno 8.210 delovnih mest ČESTITKE TO JE USPEH SOBOTE. Takrat ko se je nad Soboto dvigoval črni oblak iz vseh teh fabrik pa pazite ni bilo plina, takrat je Sobota nej bijla onesnažena, onesnažena je sedaj. Pa kdo je potem ta onesneževalec ? TO SE PA NE VE, KRMITE VI KOGA DRUGEGA MISLITE DA SMO TAKO NORI.

. (ni preverjeno)

Država ni več sposobna s svojimi službami zagotavljati nadzora nad onesnaževalci. Nikogar ne briga s čim občani kurijo in kakšen dim se vali iz dotrajanih dimnikov. Non stop nakladajo ljudem z nekimi varnostnimi ukrepi, sami pa ne storijo ničesar za izboljšanje zraka. Še naprej bomo vdihavali to svinjarijo, po zaslugi inšpekcije, ki ne ukrepa.

In reply to by LAŽETE ZAVAJATE (ni preverjeno)

TEDI za Tunčiko (ni preverjeno)

Verjetno ga ni v MS, katerega bi osnaženost s to p.m. bolj vzemirjala od mene. Lahko se v stanovanju
briše in glanca od jutra do večera vsak dan, pa ne prideš do konca. Da o doprinosu pm. k zdravju ne govorim.
Upam in verjamem, da čim prejšnjo dokončno rešitev najde naš novi župan, ki je po mnenju nekaterih volivcev
naj pravšnji naslov za reševanje teh in podobnih m. soboških problemov.

6544 (ni preverjeno)

Vas novi zupan......najde resitev...... hehe, si nas nasmejal na ta dezeven dan:)

In reply to by TEDI za Tunčiko (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Problematika onesnaženosti zraka ni v pristojnosti župana, lahko pa apelira na pristojno državno službo, inšpektorat za okolje.

In reply to by TEDI za Tunčiko (ni preverjeno)

Ja,ja, (ni preverjeno)

maš prav, cena je za megavatno uro, se opr.

Uyyyt (ni preverjeno)

Bo novi zupan ms vse te delce polovil, nic skrbeti, ce mu tako ukazejo strici.
Se dobro da ste to vprasali kandidate za zupana. Kako bo v ms bolj cist zrak?, in ne kako se zdijo lepi sami sebi.

TEDI (ni preverjeno)

Če bo nov župan, kot praviš, sam polovil umazane delce, ali kar koli ukrenil proti tako visoki vsebnosti
umazanije v zraku, ga obkrožim na volitvah čez 4 leta. Tokrat ga nisem.

?? (ni preverjeno)

Kak naj omejin bivanje na prostem, če se sakši den z bajkon vozin v službo?

simon2022 (ni preverjeno)

odklok je trajal od 2017 do 1.3.2022 in obcina ne da vec 1000€ ob prehodu na geotermalno toplotno crpalko. ker naj bi bil zrak zadosta čist kak zgleda :)

Kroška tikev (ni preverjeno)

Merilna postaja za pm delce pa Sobota jug - Expano, so že z lokacijo poskrbeli da bodo meritve ustrezne. Banda... okoljska inšpekcija pa ne ukrepa, naredite novinarji en članek o tem kolikokrat so v zadnjih petih ali 10 letih ukrepali

Smetana na žaru (ni preverjeno)

Dejstvo je, da se kuri svinjarija. Mokra drva, smeti. Dimnikarji zelo dobro vedo kdo kaj kuri. Raje bodo tiho, pucali peči in dimnike, pokasirali, mirno šli naprej, kot pa zapečatili peči, dali ultimat, dokumentirali in prijavili na inšpektorat za okolje. Inšpektor ne bo ukrepal, dokler prijave ne dobi.
Tistim, ki kurijo svinjarijo, pa kratkomalo dol visi. Pa če malo pogledaš okoli, to večinoma niso siromaki, da si ne bi mogli kupiti ustreznih drv.
Mogoče pa bi bilo treba hiše poslikati, pa pošiljati na inšpektorat. Ko dobijo 10 prijav za posamezno hišo, ni vrag…

Starejše novice