*Fotografija je simbolična
Veliko podjetij se je zaradi krize, ki jo je prinesla pandemija koronavirusa, znašlo pred težavno odločitvijo, saj so ob zmanjšanju prihodkov morala poseči tudi po skrajnih ukrepih.

Poročali smo o tem, kako se nekatera pomurska podjetja spoprijemajo s trenutno gospodarsko situacijo med tem, ko recesija vneto trka na vrata. Takrat smo se osredotočili predvsem na podjetja, ki so v krizi odnesla celo kožo in nekatera celo zabeležila rast prihodkov.  

Pri nekaterih pomurskih podjetjih pa so morali poseči tudi po najbolj drastičnih ukrepih in so tako zaradi koronakrize zmanjšali število zaposlenih.

Naredili analizo in sprejeli nepriljubljen ukrep

Pri ljutomerskem Farmtechu priznavajo, da so v aprilu zabeležili velik upad naročil, zato so morali letni plan prilagoditi krizni situaciji, kar pa predstavlja zmanjšanje naročil glede na prvotno zastavljene načrte. Pravijo sicer, da je država ukrepala pravilno s protikoronskimi zakoni, sploh glede ukrepa subvencioniranja čakanja na delo, ampak da kot delodajalec zaradi prevelike nejasnosti in nedorečenosti, niso dobili dovolj dobrih uradnih informacij. Za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki je predmet zadnjega protikorona paketa, se niso odločili, so pa morali prejeti enega izmed najmanj priljubljenih ukrepov - odpuščanje.

"Žal smo prisiljeni sprejeti tudi ta ukrep. Ker želimo ohraniti čim več delovnih mest, smo naredili natančno analizo potreb in kapacitet ter definirali sodelavce, za katere žal ne moremo zagotavljati dela," pojasnjujejo v podjetju, ki se ukvarja z proizvodnjo kmetijske mehanizacije in je konec lanskega leta zaposlovalo 355 oseb. Točnega števila odpuščenih nam sicer niso razkrili, bi pa naj neuradno kader skrčili za okoli 20 oseb.

Mehka racionalizacija

Za podobno število zaposlenih naj bi zmanjkalo dela tudi v soboški proizvodnji svetil avstrijskega podjetja Xal, kjer nam na naša poizvedovanja sicer niso želeli dati uradnih odgovorov.

Iz neuradnih, a zanesljivih informacij, pa naj bi se pri Xalu odločili za mehek način odpuščanja in v tem času niso podaljševali pogodb tistim, ki so jim pretekle, pogodbe pa so odpovedali zgolj nekaterim, ki so bili na čakanju v prvi fazi epidemije.

V podjetju se sicer soočajo s pomanjkanjem naročil, zato naj bi tudi delno koristili subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. V proizvodnji trenutno zaradi izpolnitve naročil že delajo osem ur na posamezno izmeno, a v skladišču po naših informacijah poteka delo šest ur na izmeno

Odpuščali naj bi tudi iz krivdnih razlogov

Nekoliko bolj rigorozna naj bi bila situacija v podjetju Carthago, ki je paradni konj odranske občine in zagotavlja kruh velikemu številu tamkajšnjih občanov. Tam naj bi neuradno delo izgubilo najmanj 100 oseb, predvsem zaradi drastičnega zmanjšanja naročil in tudi pomanjkanja materiala.

Na udaru naj bi bili predvsem tisti, ki so bili zaposleni za določen čas in so jim pretekle pogodbe, precej zaposlenih pa naj bi zasačili tudi med krajo in v podobnih kršitvah pogodbe, zato so jim vročil izredne odpovedi.

Tudi pri Carthagu, ki sicer zaposluje okoli 800 oseb, so se zavili v molk in nam na naša poizvedovanja niso želeli dati odgovorov.

Ob tem velja omeniti še dejstvo, da se je konec maja začel postopek prostovoljne likvidacije družbe Nov Dom A. V., ki je pred nekaj manj kot petimi leti v Odrancih odprla novo tovarno. Družba, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo usnjenih izdelkov, naj bi zaposlovala sicer več kot 50 oseb, beneški lastnik Artigiani Veneziani  pa se je glede na sklep sodišča odločil, da so prenehale potrebe oziroma pogoji za opravljanje dejavnosti

Gre za najhujšo krizo zadnjih 100 let?

V Panviti zaenkrat odpuščanj ne načrtujejo, bodo pa za okoli 15 zaposlenih koristili ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, saj so jim zaradi nedelujočega gastro segmenta (šole, hoteli, restavracije...) prodajne količine upadle za 15 odstotkov. V začetku epidemije so zabeležili sicer večje povpraševanje, kot večina podjetij v prehranski industriji, a aprila in maja se je povpraševanje v trgovinah normaliziralo. 

"Zaradi ukrepov pa ni bilo prodaje gostinskim in hotelirskim podjetjem. Tudi prodaja javnim zavodom in podjetjem je bila nižja," pojasnjujejo v prehrambenem gigantu, ki zaposluje preko 600 oseb. 

Državne ukrepe ocenjujejo kot dobre, pričakujejo pa še vzpostavitev jamstvenih shem za izboljšanje likvidnosti, ki bo v prihodnjih mesecih po njihovih ocenah še slabša. 

"Zavedati se moramo, da je trenutna kriza precej drugačna od zadnje, po nekaterih ocenah gre za najhujšo krizo v zadnjih 100 letih. In krizo, ki je brez izjeme zajela celi svet," še menijo pri Panviti. 

Negotovost na tržišču

Negotovost je čutiti tudi pri Pomgradu, kjer so sicer tudi v času epidemije dela na gradbiščih potekala, a z manjšo intenzivnostjo predvsem zaradi zaščitnih ukrepov. Število zaposlenih do sedaj ostaja nespremenjeno, a priznavajo, da s težavo in nehvaležnostjo napovedujejo razplet letošnjega poslovnega leta. 

"Opažamo, da se mala do srednje velika podjetja ne odločajo za zagon svojih projektov, saj ne vedo če bodo dobila obljubljena evropska sredstva, prav tako vlada velika negotovost na slovenskem in evropskem tržišču. Pred nami je izredno nepredvidljivi čas in se odločamo na podlagi dejstev, ki so nam trenutno na voljo. Jutri bo lahko povsem drugače," je za Sobotainfo povedal predsednik uprave največjega pomurskega gradbinca, ki zaposluje čez 600 oseb, Iztok Polanič.

Kriza kot priložnost za razvoj

Pri lendavskem Virsu ravno tako priznavajo, da so doživeli upad gospodarske aktivnosti in zmanjšanje povpraševanja, a so ob rahljanju ukrepov nekoliko bolj optimistični, saj ponovno navezujejo stike tako s starimi kot z novimi kupci. 

"Vsekakor pa na letni ravni pričakujemo manjši obseg prihodkov od načrtovanih," ocenjujejo in dodajajo, da so ta krizni čas izkoristili predvsem za razvoj novih produktov.

Trenutno tako nadaljujejo z gradnjo robotske celice za lasersko varjenje LaserFlex in z razvojem razširjenega modula WeldCockpit za spremljanje in dokumentiranje varilnih parametrov na njihovih robotih. Ob tem pa še razvijajo en nov projekt na področju robotizacije, ki nam ga pa v tem trenutku še niso želeli razkriti.

Brezposelnost večja kot lani, a manjša kot mesec prej

Na murskosoboški enoti Zavoda za zaposlovanje je bilo konec maja prijavljenih 6.465 oseb, kar je za 16,8 odstotka več kot maja 2019, a se je, kot v edini območni službi v državi, registrirana brezposelnost v primerjavi z aprilom zmanjšala za 2,7 odstotka.

Najvišja stopnja registrirane brezposelnost v državi je sicer še zmeraj v soboški območni službi, kjer ta znaša 12,7 odstotka.

Realnejšo sliko stanja na trgu dela bo sicer pokazal julij, ko se izteče ukrep čakanja na delo, ki je bil podaljšan še za mesec junij in to v zadnjem hipu za vse panoge. Sprva je namreč kazalo, da bo enomesečno podaljšanje veljalo le za turizem. 

S spleta

Komentarji (43)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

Tou je nej nikša posledica koronakrize. Tou je posledica kapitalskoga izkoriščanja naše države pa njenij državlanov.
Sigdar do si nika zmislili, samo ka do lejko na podlagi groženj izsilili menše plače, pejneze od države itd.

Desna žemla (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kaj si pa lahko drugega začneš v okolju, kjer je povprečna izobrazba triletna poklicna lesarska?

Ne krivi podjetnikov, krivi so starši, ki preferirajo težaško delo v avstriji za dva jurja, pred intelektualnim in kariernim razvojem svojega otroka

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

a si ti vedno tak fuknjeni
ali samo takrat ko ti pride strićek
iz Varaždina na obisk
in ti zvečer po risanki vtakne v usteca BANANO

In reply to by Desna žemla (nepreverjen)

gost3 (nepreverjen)

Bog pomagaj taksome razmislanje. povej kak de svet funkcionero ce do vsi samo visko izobrazene pa eden nede zno na keron konce se mekla drzi?. zaradi taksoga razmislanja je vse v kurce studerate do 30 te pa trobete kaksa je drzava ka ne zrikta dela. se nikdar ne bilo pa nede. Če pa znas en primer na svete pa lepo prosen povej ge za vraga to ge. Zarade takseh z 3 letno lesarsko leko gobec vlačeš pa cecas drzavne penaz .

In reply to by Desna žemla (nepreverjen)

Amigo (nepreverjen)

Gnile švabske firme so pobasale državne pejneze, zdaj pa odpuščajo!
Malo naj preverijo kak so obrnoli korona dodatek, ka so delavcan prikazali državni dodatek, ostale stalne pa brisali.

nikaaaalo (nepreverjen)

GLAVNO KA MAMO FUSBALL:)
Pod tau temo de 10 komentarov, pod temo fusball pa 50 komentarov. Tak ka očitno se folk ne sekejra glede odpuščanja!

Glit (nepreverjen)

Carthago odpušča dobre lidij tou je že na zacetki tak bilou. Bar negda je tak bilou. Te pa Hrvate zaposlijo.

hišnik321 (nepreverjen)

ja točno tak je, govori se nekaj že da bo direktorica tudi letela, podpisi se baje že zbirajo, da se dopis pošlje dalje,

In reply to by Glit (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Zaradi bolezni, ki je bolj blaga kot sezonska gripa so po celem svetu uničili eksistenco mogoče eni milijardi ljudi. Tudi pri nas fahidioti neprestano podaljšujejo "ukrepe" in še povečujejo že tako veliko škodo.

aaadddd (nepreverjen)

Še izdak te gluposti trosiš?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Busybee (nepreverjen)

Carthago najjača firma...za minimalca delaš kak butelj...nej hvala! Poznan par pacientov ka okoli gučijo kak majo 900 plače a plačilne noben ne upa pokazati...no eden mi je...650 evrov je dobivo z potnimi stroški...katastrofa...tak ka tej odpuščeni lejko samo na bokše pridejo...ka ne gučin ka idejo na dopust či so betežni ka vačik ne dobijo regresa in božičnice kak trbej....

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

a si ti vedno tak fuknjeni ali samo takrat
ko ti pride strićek iz Čakovca na obisk
in ti zvečer po risanki vtakne v usteca banano

In reply to by Busybee (nepreverjen)

trono4 (nepreverjen)

Zakoj pa te misliš, ka so se prišli? Zatau ka do srmaške prekmurce gor držali?
Pred investicijo so znali ka delajo in dobro so se odločili, ka so se prišli ker prišparajo ogromno.
Že recimo v Maribori bi težko dobili delavce za takšo plačo.

In reply to by Busybee (nepreverjen)

Tern33or (nepreverjen)

Ne skrbi, saj nihče nebi rino v Carthago, ampak je žal gospodarstvo v Pomurje na najgi in ni ravno izbire.

In reply to by Busybee (nepreverjen)

Master (nepreverjen)

Tebe so verjetno natirali ker si bijo hmajuh. Slovenski minimalac je 700 tak ka ti glih računaje nede neke.. Drži se ti palinke..

In reply to by Busybee (nepreverjen)

MANGUP (nepreverjen)

ZDAJ DA SO OD DRŽAVE DOBILI DENAR, BODO PA ODPUŠČALI. Je pa tudi res, da današnja mladina nima več delovnih navad, ker dobrega delavca še nikjer nihče ni odpustil. Celotni izobraževalni sistem nam je v k......... predvsem pa FDV ti pa šolajo in vzgajajo samo protestnike, ki bi brez dela dobro živeli.

janez janša (nepreverjen)

",,,predvsem pa FDV ti pa šolajo in vzgajajo samo protestnike, ki bi brez dela dobro živeli."
.
Točno tak! Več kak tričetrt SDS članov vključno s komisarom Janezon je končalo FDV. Komisar Janez že celo življenje živi na račun države, še celo zadnjih 30 let njemi ide fenomenalno ka nič ne dela na račun davkoplačevalcov. Še celo Janšov mali pujcek Mahnič je končo FDV in ide po stopinjah svojoga komisara Janeza - 0 dni poštenoga dela, doživljensko pa prisesan na državne jasli.

In reply to by MANGUP (nepreverjen)

dopust (nepreverjen)

tij si zatreskani v Janšo, jelde?

In reply to by janez janša (nepreverjen)

——— (nepreverjen)

Vedno za vse krijva mladijna, vij stari ste pa najbokse, vse znate v glavnon perfektni delavci....vlecete se kak megla po fermaj, mladi moremo delati vec ka se za vas delamo. Se pa vijde sto je zavozo to naso drzavo, sami stari tak ka ne pametuj majmun.

In reply to by MANGUP (nepreverjen)

Bonge (nepreverjen)

Gnes ob 18:00 idemo vsi na balkone ploskat svetovnomi nategi imenovanomi korona virus.

Amigo (nepreverjen)

Larifari virus

prekmurski123osel (nepreverjen)

Sikdar ista pesem. Delavec nastrada.

Amigo (nepreverjen)

Velike kazni jim nabiti! Jemali stimulacije, prikazovali korona dodatek! Banda hozentregarsko-švabsko-jodlarska. Spominja na čase pred 80imi leti.

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

a si ti vedno tak fuknjeni
ali samo takrat ko ti pride strićek
iz Varaždina na obisk
in ti zvečer po risanki vtakne v usteca BANANO

In reply to by Amigo (nepreverjen)

Amigo (nepreverjen)

Ne nisem vedno tak fuknjeni
ampak samo takrat ko pride strićek
iz Varaždina na obisk
in mi zvečer po risanki vtakne v usteca BANANO

Relo32 (nepreverjen)

V Prekmurje nedo nikdar bause firme kak Carthago. Kak drugo pa je to, ka je povprecna izobrazba tu 3-letna sola, tak ka smo dobri samo za proizvodnje. Tisti visji kader ka mamo tu pa vecinoma ma samo paper in ne izkusenj. Ovak pa 20% prekmurcov ma samo osnovno solo (uradne informacije).

srednji sloj (nepreverjen)

Kar se tiče izobrazbe, se bo ta v naslednjih desetih letih dvignila za eno stopnjo in bomo imeli v Prekmurju najbolj izobražene trgovce, natakarje in delavce v proizvodnji v celi državi.

In reply to by Relo32 (nepreverjen)

Relo32 (nepreverjen)

Imaš prav. To pa zaradi tega, ker nimamo podjetij z visoko dodano vrednostjo. Imamo po večini samo proizvodnje, kjer so švabi lastniki.

In reply to by srednji sloj (nepreverjen)

cvbo (nepreverjen)

Najbole pomembna stvar v prekmurje pa je tak lokalni fuzbal pa scriper cuj.

cvbo (nepreverjen)

Spricer pa ka se pije.

In reply to by cvbo (nepreverjen)

trn v peti (nepreverjen)

No ge ste tisti ka ste bili vedno tak glasni glede Chartagoja in se prsili kakšne plače ter regres in kak dobro podjetje je ,da zaposluje in nič ne odpušča ? Pre hitro ste rekli hop kak ste pa skočili . Dobro je tak .Lažejo vam da je posledica odpuščanja virus

Nema veze (nepreverjen)

Odpustili so predvsem tiste, pri katerih so našli stvari ko so odhajali iz podjetja se pravi so ga zasačili pri kraji.. in pa tistim katerim je stekla pogodba niso podaljšali... Drugače pa boš videl cez cca pol leta de spet zaposleval ljudi... samo ka skasirajo od države pa de ok... glede plač pa dajo koliko morajo ostalo si dajo v žep..mislim da je vsako podjetje v Sloveniji tak.. in za to je kriva Država!

In reply to by trn v peti (nepreverjen)

lapr (nepreverjen)

Po včerajšnji debati lejko enostavno zaključin, ka nema veze delo, važno je ka Mura špila, pa ka lejko idemo na tekmo. Samo igre nam dajte, mo pojeli žoge.

Amigo (nepreverjen)

Točno tak! Mura je naša, te naci kradljivce našega denarja pa naj porikta general Glanzkopf. Samo propadanje firm pod njegovim vodstvom! Ampak maloumnežem bo Štrumf v cerkvi dejal, volite sladoledara in tako bo!

In reply to by lapr (nepreverjen)

Please (nepreverjen)

Dobro ka je sladoledar, vači se manjaki nebi mogli drejti Mura. Enin je samo važno ka Mura zmaga pa ka dobij socialno pomoč in neka pijv na den. Zatu bauk nedaj ten ponujati delo, pa Mura je večna, samo štera? Zatau je Sobota tak rdejča, kak župan, občanon daš nogomet, da majo MURA, pa se lejko 4 lejta slikaš. Firme pa delo koga tau briga, gej socialna podpora pa pijva.

Kardeljedijov (nepreverjen)

Feri, delat se spravi!

In reply to by Please (nepreverjen)

prekmurski123osel (nepreverjen)

Pred enim letom so se ta podjetja hvalila kak dobro jim ide pa kakšne dobičke majo

čarni vrag (nepreverjen)

Cartago je nej kriv, ka so podkupleni politiki zrušili turizem skoro po celon sveti. Kak boš prodal Wohnwagen, če se skoro nikam nemreš pelati. Tak ka tisti ka strašno hvalite vlado pa njene ukrepe ne vem ka ste pričakovali. Recesija in množična nezaposlenost de rezultat te koronanorije.

Pametnjakovic (nepreverjen)

To je tudi namen vse te krize... Ljudje niso vec hoteli delati za minimalno mezdo pa je kapitalizem sproduciral krizo ka do se lejko krcile delavske pravice na minimum... V smislu lahko si veseli ka mas delo... Za visjo placo pa sploh ne spitavli se ene deset let... Vecina sindikalistov pravi, ka firme sploh vec nocejo slisati o kaksnem dvigu plac... Meljejo samo eno in isto mantro... Kriza je, dohodka ni lahko ste radi ka delate... Pozabljajo pa eno... Narod se lahko se bolj prilagodi pa se za manj doma sedi.... Socialna pa ne bo manjsa... Ker potem znajo desni pa levi ka tisti keri jo zmanjsa izgubi 100.000 glasov...

Gnom (nepreverjen)

To je bilo samo pitanje casa, saksa “[email protected]“ pride prav tem nekaterim,dobro placanim managerjem za izgovor da zakrijejo svojo lenobo , ali pa nesposobnost iskanja novih poslov, zakaj bi se trudili ce jim ni potrebno. Se nikoli v zadnjem času nisem slisal da bi kdo omenil da je za propad firme krivo nesposobno vodstvo

Sosedadanica (nepreverjen)

Vsen ,ki pametuvlete prek svabov,van don nekej za misliti. Ce si ni dober pac gres.keri je boder pa pac ostone. Ka tak kritizirate cartago vas razmin. Pa minimalec tudi. Zakaj pa si te ne poiscete druge sluzbe?
Zalostno ka samo kritika. Zdigni rit pa idi nekan drugan. Skabse nemre biti,ce ze tak stinderate. Najlepse je ka stones ob 5.30 vüri pa si ob 6 v sluzbi. Pa pol 3 duma. Te pa pac jomrej na ploci. Ce bi rad vec meja se spravi nekej drugo delat. Re potli ne simfaj firme ,ka si son ne sposoben ja bi si bojso nejsa.
Zalostno ampak tak pac je

Passe (nepreverjen)

Bi šli drugam, ampak nimajo kam, v tem je problem. V Pomurju ni na stotine prostih delovnih mest.

In reply to by Sosedadanica (nepreverjen)

Sosedadanica (nepreverjen)

Te pa se pac pelas malo dale delat. Keko lidi pa se vozi dnevno v lublano ali pa avstrijo. Pa nisce ne jomra. Samo vmajuhi jomrajo. Stani eno vüro pret pa nes meja minimalca

In reply to by Passe (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice