Sabina Sobočan in Sandra Županec med 15 najvplivnejšimi menedžerkami v državi.

Pri Financah so tudi letos preverili, katere so najvplivnejše ženske v slovenskem poslovnem prostoru. Osredotočili so se tako na vodje podjetij kot tudi na posameznice, ki na gospodarstvo na takšen ali drugačen način vplivajo od zunaj.

Na osnovi več merili, med drugim velikosti in uspešnosti njihovih podjetij ter širšega vpliva so oblikovali lestvico 15 najvplivnejših menedžerk. Upoštevali so tudi, ali menedžerka v podjetju, ki ga vodi, ima lastniški delež, kako pogosto se pojavlja v javnosti in katere druge družbene funkcije še zaseda.

Na prvem mestu se je obdržala Alenka Žnidaršič Kranjc, večinska lastnica skupine Prva. Na drugem mestu se je znašla Karmen Dietner, nadzornica SDH in predsednica uprave Pokojninske družbe A. Tretje mesto je medtem tako kot lani pripadlo Sonji Gole, generalni direktorici in solastnici skupine Adria Mobil.

Znova pa je preboj na lestvico uspel tudi dvema menedžerkama iz Pomurja

Na 9. mesto lestvice se je zavihtela Sabina Sobočan, direktorica in solastnica Varisa Lendava, medtem ko je Sandra Županec, direktorica Carthaga zasedla 12. mesto.

9. Sabina Sobočan - direktorica in solastnica podjetja Varis Lendava

Sabina Sobočan vodi lendavsko podjetje Varis, ki proizvaja gotove kopalnice in danes šteje 238 zaposlenih. Je tudi članica predsedstva in upravnega odbora Pomurske gospodarske zbornice, sedi pa v upravnem odboru Združenja Manager in Zbornice za gradbeništvo in gradbene materiale. 

Kot smo poročali, je njeno podjetje predlani prejelo priznanje Združenja Manager vključi.vse, saj kar 40 odstotkov vodilnih in vodstvenih položajev zasedajo ženske.

Družbo je Sobočanova prevzela od očeta in v nekaj letih za enkrat povečala prihodke. Lani so na primer zabeležili 18 milijonov evrov čistih prihodkov in letos jih nameravajo še močno povečati; ciljajo namreč na 30 milijonov evrov. 

V 2019 je med drugim predvidena trimilijonska naložba v gradnjo nove proizvodne hale, potem ko se je lani zaključila milijonska investicija v modernizacijo in optimizacijo razvojno-logističnega centra. Tako naj bi se povečalo tudi število zaposlenih – na približno 264.

FOTO: mediaspeed.net

A rast prinaša svojevrstne izzive. Po besedah Sobočanove razvoj podjetja zahteva tudi spremembo delovnih procesov, pravo izbiro in izobraževanje vodij, predvsem pa veliko vlaganja v delo z ljudmi.

Povprečna plača v podjetju je lani sicer znašala 1.518 evrov, oziroma za petino več od povprečja plač v gradbeništvu.

12. Sandra Županec – direktorica podjetja Carthago

Sandra Županec je direktorica Carthaga, lanskega pomurskega podjetja leta, ki zaposluje 759 ljudi. Proizvajalec je v 2018 zabeležil rekordnih 203 milijone evrov čistih prihodkov iz prodaje. S tem je zasedel peto mesto na lestvici najboljših 101 podjetij v letu 2018, ki so jo letos prav tako pripravili pri Financah. V primerjavi z lani so v Carthagu s 14,7 milijona evrov skoraj podvojili čisti dobiček. 

FOTO: carthago.com

Trenutno je v nastajanju nova proizvodna hala za lesnopredelovalne stroje z avtomatskim skladiščenjem lesnih plošč in zmogljivimi odsesovalnimi sistemi. Skupaj z gradnjo preventivne protipožarne zaščite gre za investicijo v višini približno šest milijonov evrov.

Podjetje redno sodeluje z okoliškimi šolami, ob odranski občini pa podpira tudi različna društva in socialne projekte. 

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

ČESTITKE podjetnicama, saj res nosijo veliko odgovornost. Pa še lepe so...…………….

. (nepreverjen)

ja, ja, ja. kak pa crnčijo delavci za tistih par evrov! in pa ensotavno je, kot ti že očka vse napravi. marš!

DamjanMurko (nepreverjen)

Direktorici Varisa gre glede na podbradek odlicno pri..... hrani.....hehehhe

Surovec (nepreverjen)

Dirrktorico Varisa je lahko resno sram ker še vedno njen oče vse dirigira kaj bo se v varisu dogajalo ker je še vedno tam zaposlen kot prokorist in jemlje si avte kot so BMWji na račun firme.Drugače je pa na firmi životarjenje.Zdaj jim delajo makedonci ker so jih dobri delavci zapustili zaradi nizkega plačila.Bravo "najuspešnejši" direktorici.

teta pehta (nepreverjen)

Ehhhh, kakšne menedžerke? Dajte no! Sobočanova je figura saj stariše vedno vse dela. Vse pa se je začelo že davno še v bivši državi in srečo imajo, da so odjemalci v tujini. Še večja figura je Sandra Županec. Celoten biznis se odvija v tujini. Celoten marketing. Ona je tukaj pač kot obratovodja. O bistvenih zadevah odločajo drugi. V tujini. Saj super, da imamo uspešna podjetja, ki zaposlujejo in proizvajajo. Ampak ti dve gospe sta daleč od pravih menedžerk, ker so v ozadju tisti, ki odločajo.

čarni vrag (nepreverjen)

Tebi je to čudno. Managerca pač mora upoštevati navodila lastnika. Marketinške in razvojne funkcije se zadržijo v tujini, pri nas pa švasaj, šraufaj in nika ne pitaj. Glavno ka ostane 13 milijonov čistega dobička za lastnike. Drugo jih ne briga. Slovenci smo radi hlapci zato smo sami razprodali in uničili svoje tovarne.

In reply to by teta pehta (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Dobra reklama za mesno industrijo!!!!

Čergoli (nepreverjen)

A za koline misliš????

In reply to by Risto Kubura (nepreverjen)

Starejše novice