*Fotografija je simbolična
Maja je bilo v evidenci brezposelnih registriranih 90.415 oseb, kar je dva odstotka več kot aprila in 25,6 odstotka več kot maja lani, so objavili na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje.

Zmanjšanje gospodarske dejavnosti, ki ga je povzročilo spopadanje z boleznijo covid-19, se je v drugi polovici marca in v aprilu močno poznalo na obsegu brezposelnosti, v maju pa se je naraščanje brezposelnosti umirilo.

Registrirana brezposelnost je tako v maju porasla za 2 odstotka, kar pomeni, da je bilo ob koncu maja v Sloveniji registriranih 90.415 brezposelnih oseb, kar je 1767 oseb oziroma dva odstotka več kot aprila in 18.403 osebe oziroma 25,6 odstotka več kot maja lani.

Na novo se je minuli mesec na zavodu prijavilo 7928 brezposelnih. S tem je število novih prijav v mesečni primerjavi upadlo za 45 odstotkov, v medletni primerjavi pa poraslo za 75,6 odstotka.

Med novoprijavljenimi je bilo 3915 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 389 iskalcev prve zaposlitve, 56 brezposelnih zaradi stečajev in 2585 trajno presežnih delavcev.

Glede na april so se nove prijave brezposelnih skoraj prepolovile, precej pa je poraslo število odjav iz evidence brezposelnih. Narašča tudi povpraševanje delodajalcev po delavcih, v maju je bilo pri Zavodu prijavljenih za 67,9 odstotka več prostih delovnih mest kot v aprilu, a še vedno 45,2 odstotka manj kot maja 2019.

Na ministrstvu optimistični, zvišanje v celotni EU

Podatki o brezposelnosti za maj so v primerjavi s tistimi za pretekla meseca nekoliko spodbudnejši, kar nam lahko vrača nekaj optimizma, pa so se na dvoodstotno mesečno rast števila registriranih brezposelnih za STA odzvali na ministrstvu za delo. Kljub bolj pozitivnemu trendu v mesecu maju pa moramo ostati objektivni, so še opozorili. 

Stopnja brezposelnosti se je sicer aprila zaradi pandemije covida-19 v območju evra glede na marec zvišala za 0,2 odstotne točke na 7,3 odstotka, v celotni EU pa prav tako za 0,2 odstotne točke na 6,6 odstotka, piše STA.

Foto: Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje

Registrirana brezposelnost po območnih službah

Maja 2020 se je brezposelnost v primerjavi s predhodnim mesecem povečala v vseh območnih službah Zavoda, razen v območni službi Murska Sobota, v kateri se je zmanjšala za 2,7 odstotka.

Brezposelnost se je najbolj povečala Kranju, za 5,1 odstotka, sledi območna služba Koper, Nova Gorica, Ljubljana in Sevnica. Manjši porast, kot je bil dosežen na ravni države, so imele območna služba Ptuj, 1,9 odstotka, Celje, Trbovlje, Velenje in Maribor, kjer se odstotek ni povečal.

Vse območne službe Zavoda so imele maja večjo brezposelnost kot pred letom. Največje medletno povečanje so beležile območna služba Kranj, 50,1 odstotka, sledijo območna služba Koper, Ptuj z 41,6 odstotka, Velenje, Maribor s 26,4 odstotka in Nova Gorica, najmanjšega pa na območju Trbovelj in Murske Sobote s 16,8 odstotka v primerjavi s prejšnjim letom.

Foto: Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice