Foto: Bobo
V državnem zboru bo danes na sporedu bržkone usodno glasovanje, ki bo prineslo po protokolu drugo najpomembnejšo funkcijo v državi pomurskemu poslancu ali predčasne volitve.

Na današnji izredni seji državnega zbora se bo pokazalo, ali ima na papirju manjšinska vlada še večino, ali pa ne, kar je nedvomno pot v predčasne volitve. Po izstopu treh poslancev SMC iz poslanske skupine druge največje koalicijske stranke ima vladna koalicija namreč zgolj 38 glasov. 

Potrebno večino ji tako zagotavljajo štirje glasovi poslancev DeSUS, s tremi naj bi imela vlada sklenjen tudi ustni sporazum, trije glasovi SNS, s katero ima koalicija sklenjen pisni sporazum o sodelovanju, in še dva poslanca narodnih manjšin, ki imata ravno tako sklenjen dogovor o sodelovanju z aktualno vlado. To skupno nanese na 47 poslanskih glasov. 

Počivalšek (zaenkrat) ne bo dodaten glas koalicije

Ker je ob ponovnem preštevanju postala NSi druga največja stranka vladne koalicije, poleg tega je ravno predsednik državnega zbora Igor Zorčič eden od tistih, ki je zapustil koalicijsko SMC, bodo danes poslanci najprej glasovali o njegovi razrešitvi. V kolikor bo razrešen, je naslednji korak predlog za izvolitev vodje poslanske skupine NSi Jožefa Horvata za novega predsednika državnega zbora.

Tako bi na eleganten način ubili dve muhi na en mah, saj bi SMC ohranila obstoječe ministrske resorje, NSi bi pa pridobila simbolno zelo močno funkcijo v predsedniku državnega zbora.

Kljub temu, da se je šušljalo o možnosti, da bi gospodarski minister Zdravko Počivalšek odstopil in bil kandidat za to funkcijo, s čimer bi se vrnil tudi v poslanske klopi in iz državnega zbora odslovil Gregorja Židana, ki je vmes prestopil k socialnim demokratom, pa bo Počivalšek očitno ostal na svojem resorju, ki ga vodi že od leta 2014. 

Lahko Zorčič odstopi pred glasovanjem o njegovi razrešitvi?

Predsednik NSi Matej Tonin je namreč že napovedal, da bo novi predsednik državnega zbora Jožef Horvat, a najprej mora 46 poslancev razrešiti Zorčiča. Slednji je namreč po izstopu iz poslanske skupine SMC dejal, da bo o njegovi funkciji odločal državni zbor, kar pomeni, da odstopiti ne namerava.

Pod predlog za njegovo razrešitev, ki so jo včeraj v državni zbor vložili koalicijski poslanci, je podpisanih 38 glasov, a Horvat pravi, da imajo zagotovljenih 46 glasov, namignil pa je tudi, da ni rečeno, da bo to potrebno preverjati dvakrat.

»Še zmeraj obstaja verjetnost, da Zorčič odstopi s funkcije in pravzaprav ne bo potrebno glasovati o njegovi razrešitvi,« je povedal šef poslancev NSi za naš portal. Glede na dejstvo, da za razrešitev Zorčiča oziroma izvolitev Horvata na mesto predsednika državnega zbora koalicija računa tudi na dva glasova poslancev narodnostnih manjšin, pa so se že pojavili očitki, konkretno s strani Marjana Šarca in Luke Mesca, da manjšinska poslanca ne bi smela biti jeziček na tehtnici. »Saj ni rečeno, da bi bila ravno onadva jeziček na tehtnici, ker je glasovanje tajno,« poudarja Horvat. 

Horvath je skrivnosten glede glasovanja o razrešitvi Zorčiča oziroma imenovanju Jožefa Horvata na njegovo mesto (FOTO:BOBO).

Ni potrebe po 'iskanju Pucka'

Poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath, ki se je sicer v preteklosti z Jožefom Horvatom nekajkrat znašel na nasprotnih bregovih zaradi očitkov o madžarizaciji Prekmurja, poudarja, da se še ni odločil, kako bo glasoval, in da je glasovanje tako ali tako tajno.

»Leta 1996 sta manjšinska poslanca omogočila izvolitev Janeza Drnovška in mislim, da imamo vsi poslanci iste pravice, kar nam zagotavlja tudi ustava,« pa odgovarja na očitke, ali je lahko glas manjšinskega poslanca tisti, ki zagotavlja večino. 

Pri tem spominja na dogodke konec leta 1996, ko je Drnovšek pri potrjevanju svojega mandatarstva dobil dva glasova poslancev italijanske in madžarske narodne manjšine, pa tudi glas pomurskega poslanca Cirila Pucka, ki je nato zapustil Slovenske krščanske demokrate in prestopil v LDS. Leva sredina je tako z manjšincema in prestopnikom Puckom dobila potrebnih 46 glasov, Drnovšek pa je nato sestavil vlado z LDS, SLS in DeSUS.

Izredna seja, na kateri bodo poslanci obravnavali tudi predlog za imenovanje Tine Žumer za viceguvernerko Banke Slovenije in predlog za imenovanje Anke Čadež za direktorico Agencije za trg vrednostnih papirjev, bo na sporedu pozno popoldne.

Poslanec Ciril Pucko, ki je doma iz Turnišča (levo ob Jelku Kacinu), je leta 1996 omogočil nastanek Drnovškove vlade in iz predhodnice NSi prestopil v LDS (FOTO:BOBO).

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
HojSS PRESS (nepreverjen)

Ejjj, Horvat, kje imaš obraz ???? Kje imaš moralo ???? Kje imaš hrbtenico ???

Še kakšno dobro leto nazaj si na vse pretege kritiziral DeSUS !!!!!

Da ne omenjam, kakšne si že davno nazaj govoril o Jelinčiču in SNS !!!!

In sedaj, ko se ti gre za status, da boš lahko šef parlamenta ti bodo ravno stari komunisti iz DeSUS reševali rit !!!!

In Jelinčič ti bo omogočil, da boš mogoče dobil to funkcijo !!! Ta Jelinčič o katerem si nekoč imel toliko za povedati !!!!

Ta Jelinčič, ki ima doma na vrtu spomenik Josipa Broza Tita !!!!!!!!

Joooooj, Joško, kaj vse bi nekateri naredili, da pridejo na določeno funkcijo !!!!!!!

Na Titovega podpornika računaš !!!!!

Janez ma vas rad (nepreverjen)

Normalno, moralno in etično bi bilo, da se oba poslanca manjšin zdržita glasovanja, ker sta predstavnika manjšin in naj ne bi posegala v medstrankarske zadeve in se polarizirala ne levo in ne desno.

Desnuharji nimajo več kot 38 glasov.

Sedaj so se obrnili na nekdanje Titove omladince !

Desnuharji, daleč ste padli, da vas zagovorniki NOB in Tita rešujejo.

Drugače ste manjšina !!!!!!!

Le koliko so eno dobili, da bodo glasovali v nasprotju s svojim prepričanjem ?????

Glavni Moderator (nepreverjen)

Pred kratkim se mu ni mudilo z predčasnimi volitvami.... kao zaradi korona virusa. Zdaj ko je gusto pa bi šel na predčasne volitve, tudi korona virus več ni problem. Kakšna dvoličnost, človek brez hrbtenice....govori eno dela drugo!

Šaljivci (nepreverjen)

Koje pokajo,eh. Horvath se odloča! Horvath Ferenc je od vrha las do tal janšist (orbanovec). On se nič ne odloča, on samo nekaj igra, da se odloča.
Jožek Horvatov pa je v svojih izjavah biser. Če bo dobil 46 glasov "ni rečeno, da sta glasova manjšinskih poslancev jeziček na tehtnici!" Ja, bravo Jožek, kadar je glasovanje tako tesno je VSAK glas jeziček, celo tvoj, lastni!
Edino Jožek, mi ni jasno ali se samo delaš bebastega ali si v resnici. Da si stari pokvarjenec, vemo vsi.

dzagreb (nepreverjen)

tu je verjetno mislil, da ni nemogoče pričakovati, da bo tudi kdo iz opozicije, ki si ne želi predčasnih volitev, dal glas za...;)

nisem fen nsi, preveč katoliško obarvana stranka, ampak nimam nič proti, če je prekmurec na položaji PDZ...kratkovidni prekmurci pa pač v svojen slogi, udri po njem. Zato verjetno tudi smo, ge smo.

In reply to by Šaljivci (nepreverjen)

Šaljivci (nepreverjen)

Predsednik DZ -ja mi funkcija, kjer se obrača denar. To moraš biti na gospodarskem ministrstvu ali pa vsaj v vladi na nekem pomembnem resorju. Zdravc si je Horvatha (včasih Horvata) kupil pred kratkim, z dobrima 2 miljončkoma za madžarsko skupnost. Ne da bi bil kaj proti, ker obmejni prekmurski kraji potrebujejo denar, ščen ti samo povedati, kje in kak se trguje in kupuje v politiki.
Kak praviš, te cerkvenjake tudi ges ne maram, samo svoje čase je Žerjav odločno pritiskal za izgradnjo pomurske "avtoceste". In je bila ta solidna cesta napravlena v kratkon roku. Dobro, tu so bili še drugi dejavniki, samo takšne zgradbe so sestavlene iz večih kamenčkov.

In reply to by dzagreb (nepreverjen)

dzagreb (nepreverjen)

Seveda, ka nej, PDZ je samo formalno visoka funkcija, ampak ide se za to, ka ipak ima vpliv na odločitve. Zaradi svoje funkcije pa de mel tudi še večji dostop do odločevalcev na vsakodnevni ravni. Vsi, keri smo kdaj bili bluzik politike, pa znamo ka se dosti stvari na raznih neformalnih srečanjih, omizjih pa na hodnikih doreče.

Vrvli, ka dobro znan kak se trguje in kupuje v politiki, zato so mi ob raznih opletanjih s komunisti, janšisti in podobno, fajn nasmehne :) Žerjav je ovak bil SLS - to so agrosocialisti, nej cerkvenjaki.

In reply to by Šaljivci (nepreverjen)

Lipa3 (nepreverjen)

Horvat se napihuje kak zaba v Bukovniskon jezeri.Poglednite faco,pokvarjeno.

opjaa (nepreverjen)

ZIVALOMRZNEZ!!!!!! CLOVEKOMRZNES! Stopi ti samo en korak naprej v prepad! Drzi se svojih besed in izjav!!!

zanzibar (nepreverjen)

Ce bi bil te clovek moj oca bi se odselo na Zanzibar!

stara (nepreverjen)

Pridite, pridite polpismeni, saj vaše je nebeško (butalsko ) kraljestvo!

Ferenc7 (nepreverjen)

Horvath se nikaj ne odlouča, glasuvle sigdar tak kak njemi velij Janša eli pa Orban. Un je tan navaden pucflek

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice