Foto: Bobo
Predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Igor Zorčič, dosedanja vodja poslanske skupine Janja Sluga in Branislav Rajić pot nadaljujejo v opoziciji. Skupaj z Jurijem Lepom, ki zapušča DeSUS, ustanavljajo novo poslansko skupino.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je zdaj tudi uradno potrdil, da so trije poslanci zapustili poslansko skupino, saj so »na zadnji seji Sveta Stranka SMC ugotovili, da nimajo podpore za svoje poglede, zato so se odločili, da svojo politično pot nadaljujejo v opoziciji.«

Za Počivalška SDS boljša izbira kot Levica

Kot je dejal gospodarski minister, njihovo odločitev spoštuje in jim želi vse dobro, vodstvo stranke pa se je odločilo, da nadaljuje z izvajanjem koalicijske pogodbe in s prenovo stranke. 

»Za izvajanje tega programa ima SMC naslednjo izbiro: ali za razvoj sodelujemo s SDS ali z Levico. To je realnost naše politike in danes vidimo več razvojnega potenciala s sedanjimi partnerji kot s trenutno levo opozicijo,« je pojasnil prvak SMC. 

Vodja poslanske skupine NSi naj bi soglašal s kandidaturo za predsednika državnega zbora, če bo pod predlog podpisanih 46 poslancev. To bi bil že četrti predsednik v mandatu tega državnega zbora.

Horvat namesto Zorčiča

V poslanski skupini so po odhodu Sluge že izbrali Gregorja Periča za novega vodjo in Mojco Žnidarič za njegovo namestnico. Po besedah Počivalška se bodo v prihodnjih dneh s partnerji pogovorili tudi o spremembah, ki bodo sledile novi situaciji.

Moč SMC se je znotraj vladne koalicije sedaj bistveno spremenila, saj lahko ponudijo zgolj pet glasov. Koalicijska partnerica NSi ima tako matematično večjo težo, saj njihova poslanska skupina sestavlja sedem poslancev. 

Kot smo že poročali, naj bi Janša mesto predsednika državnega zbora že ponudil vodji poslanske skupine NSi Jožefu Horvatu, slednji pa naj bi kandidaturo sprejel le pod pogojem, da ima zagotovljenih 46 poslanskih podpisov podpore.

Poslanci predsednika namreč izvolijo izmed sebe, in sicer na tajnem glasovanju in z večino glasov vseh poslancev. Kandidata lahko predlaga najmanj deset poslancev, kandidat pa mora s kandidaturo pisno soglašati. 

Po mnenju državnega sekretarja Mitje Slavinca predčasne volitve pred jesenjo ne bi bile smotrne (FOTO:BOBO).

Bo Janša raje šel na volitve?

Porušila so se tudi razmerja znotraj državnega zbora, vsaj formalno, saj ima vladna koalicija uradno 38 poslanskih glasov podpore. Pri tem lahko prištejemo še štiri glasove s strani upokojencev (Jurša, Hršak Simonovič in Polnar), ki niso garantirani, in tri glasove SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega, pa smo na 45 glasovih.

Brez glasov manjšinskih poslancev tako vlada nima večine. Večine pa nima niti opozicija združena v KUL, kar se je izkazalo tudi na včerajšnjem glasovanju o interpelaciji kulturnega ministra Vaska Simonitija. 

A, kot nam je povedal državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Mitja Slavinec, se na včerajšnji seji sveta SMC, kjer Zorčiča, Sluge in Rajiča niti ni bilo, o možnosti predčasnih volitev niso pogovarjali.

»Pred jesenjo to zagotovo ni bila niti naša opcija. Verjamem in želim si, da bi vlada zdržala do rednih volitev, saj morebitne dodatne politične destabilizacije ne bi služile dobrobiti državljanov, sploh v luči trenutne epidemiološke situacije in pred predsedovanjem Evropski uniji« je povedal za naš portal. 

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mrtvaki (nepreverjen)

Mičo, ne kakaj. Predčasne volitve ne bi koristile tebi, ker znaš ka je SMC mrtev konj.
Parlament je paralizejrani in vlada ima trenutno 38 glasov. Ostalo je vse "če". Mo vidli kak de Jožek Horvatov vkuper naškrabo 46 glasov.

Pa eni mislijo, ka se je včaraj nika nej spremenilo. Ta vlada in s tem SDS mašina nema več moči sprejeti enoga, baš niti enoga rejsan vsebinskoga zakona. Edino ka je, tviteraš lejko dela škodo pa pisari tvite.

In kak prekleto prav je mejla Hribarova: Janšo de vničo Janša sam. V nulo točno.

Je pa tou leto janšizma za Slovenijo neprecenljivo. Pokazalo se je, ka se skriva pod plaščom SDS, ka je tou za enoga grosupeljskoga kmetavzarskoga zamerljivca in ka što ide v šanovijo z njim bo kaznovani na volitvaj! Tou vidita Desus in SMC, opazila pa ta tudi Jelinčič in verjetno tudi Tonin.

keramichar (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

haha

In reply to by Mrtvaki (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Ta gospod Počivalšek nas bo vse skup zjebal

In reply to by keramichar (nepreverjen)

Fonzekk (nepreverjen)

Je pa tou leto pokazalo, kakšni gnoj mamo na lejvon kraji. Nesposobni z vse, zatou pa delajo revolucijo in nan delajo sramoto v EU. Demokracija je edijno te, da so uni na oblasti. Pred enin leton so skrejgali in zbrisali v kukrco. Napravili so pa nika nej. Zdaj bi radi tou nadaljevali.

In reply to by Mrtvaki (nepreverjen)

Antifonci (nepreverjen)

Za tou ka si napisau ti je škoda papera pa časa. Tou samo ponavlaš ka mele čeloglavi. Pa resno mate knjižico ka iz nje prepišavlete?

In reply to by Fonzekk (nepreverjen)

Fejk njus (nepreverjen)

Še malo pa SMC-ja ne bo več... Janša je do zdaj vse pohrustal v koaliciji. Za konec hrustanja pa si bo pustil Tonina ;)

busybee (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Levuharji sprobavajo vse mogoče smrdljivci. tak so kak džankiji na odtegnitveni terapiji. Fali njin oblast. Ampak iz te moke ne bo kruha. Stokajte in jokajte naprej. oblast bo za vas zgolj še privid. Janša rules Df te že preganja v nočni mori...BUUU JANŠA BUUUUU

Salovske (nepreverjen)

Uf, vidin ka te redno peče :(

In reply to by busybee (nepreverjen)

joško. (nepreverjen)

Glasovali so samo kot je v demokraciji. Če smo jih izvolili zato da glasujejo oni, naj glasujejo. To ni demokracija, če jim vsilijo kako morejo glasovati in ne sme povedati svoje mnenje. To imamo slovenci za demokracijo?

Saaššš (nepreverjen)

Ja naj glasujejo s svojo pametjo, pa po svoji vesti.
NEJ PA NA KOMANDO!!!

In reply to by joško. (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Kašna kukavica je Horvat naj se sproba brez podpisov, ka de vido kakšno ceno dosega mešetar po koruptivnež, samo za svojo žlahto si je poskrbo nika za Pomurje.

Jack0000 (nepreverjen)

Glede vseh teh kao preštevanj..

Prešteli jih bomo mi na naslednjih volitvah :) Pa potem videli, kako je resnično stanje volje ljudstva.. Ker zdaj, imamo samo zajedalce tam, ki računajo le na nemajhne plačice do konca mandata. To je tam večini glavno in edino vodilo. Po volitvah pa, al bomo imeli te, al pa neke nove zajedalce, hehe....

Fejk njus (nepreverjen)

Jožef Horvat politični fosil.... Ki se samo napihuje, ko ni potrebno. Ko je potrebno tipko stisnit za Pomurje, pa igra francoza in vedno stistne kontra. Je tako Jožaaa!!

Saaššš (nepreverjen)

Njega skrbi samo tou, ka bi v parlamenti dočakau fajno penzijo.
Za drüjgo se njemi füjčka, ka ne poven tisto na J...

In reply to by Fejk njus (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

rad bi povedal, da veliki gayski piknik zaradi korone odpade
Takoj ko se bodo razmere ugodne se vidimo u Gančanih

In reply to by Saaššš (nepreverjen)

balounar (nepreverjen)

Naš twitaš vse v red pobejra, šče evropski parlament, mater je močen, tisti tan si tudi mislijo kakši so pa te ostali v toj državi, če takšega dralija majo za šefa. Bog nan pomagaj!

administrator (nepreverjen)

in g minister Počivalšek bo šel med poslance
in od tam bo odletel zidan
in opozicija ima enga manj
Janša pa bo prevzel gospodarsko ministrstvo

Kakpate (nepreverjen)

Buldožer ne bo šel z ministrstva
on bo tam in nikjer drugje
ker Jajota on nima rad
ima rad le koristi - svoje.

In reply to by administrator (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice