Foto: Bobo
Vse glasnejše so govorice, da naj bi poslansko skupino SMC zapustila njen podpredsednik in aktualni predsednik državnega zbora Igor Zorčič ter vodja poslanske skupine Janja Sluga. To bo pa konkretno premešalo razmerja moči v državnem zboru.

Že pred zadnjo sejo sveta SMC so se pojavljali namigi, da naj bi Igor Zorčič želel zamenjati predsednika stranke Zdravka Počivalška, a je slednji v izjavi za medije po tisti 'usodni' seji dejal, da je stranka enotna.

Počilo po seji z vrhuncem pred novo?

Ob njem so takrat stali vidni strankarski kolegi, ni pa bilo podpredsednika stranke. Že dolgo časa se ugiba tudi o usodi vodje poslanske skupine Janje Sluge, ki je bila večkrat kritična do nekaterih vladnih potez, in naj bi jo Počivalšek skušal tudi večkrat neuspešno zamenjati na čelu šefice poslancev SMC. 

Vse skupaj je doseglo vrelišče v zadnjih dneh, ko je Zorčič na Televiziji Slovenija napovedal, da bo moral narediti revizijo stališča do sodelovanja v stranki, in s pomenljivim odgovorom premierja Janše na poslansko vprašanje Slugove. Na očitke o slabi vladni komunikaciji je namreč premier dejal, da "je malo mimo poslušati nasvete o komuniciranju šefice poslancev stranke z enoodstotno podporo v javnosti predsedniku vlade in stranke s 30-krat višjo podporo."

Glasov bo dovolj, a po kakšni ceni

Številni mediji poročajo, da sta tako Zorčič kot Sluga že neuradno dogovorjena za izstop iz SMC in priključitev novi poslanski skupini, ki jo je napovedal Jurij Lep iz vrst DeSUSa. Med prestopniki se omenja tudi še enega poslanca SMC, in sicer Branislava Rajića. To bi pomenilo, da bi imela vladna koalicija uradno samo še 38 ali 39 glasov.

Če k temu prištejemo še tri glasove iz vrst upokojenske stranke, tri glasove SNS in dva manjšinska, bi tako prišli do največ 47 glasov. Dovolj, a zagotovo ne gre za udobno večino, ki bi omogočila normalno vladanje. Koalicija lahko dobi glas več tudi z odstopom Počivalška z mesta gospodarskega ministra, saj bi se na ta način vrnil v državni zbor, poslanski sedež pa bi moral zapustiti Gregor Židan, ki ga je nadomestil in pozneje prestopil v SD.

»Mi imamo v četrtek sejo sveta stranke in določene stvari se bodo morale razjasniti. Nazadnje smo sklenili, da gremo enotni na volitve, a glede na vse skupaj, pa bodo morda te volitve prej kot v naslednjem letu,« pravi Milan Osterc,  član sveta kot predsednik Kroga seniorjev v SMC, sicer tudi vidni prostovoljec in funkcionar Zveze društev upokojencev Slovenije.

Kot nam je pojasnil, Zorčič zadnje seje ni zapustil predčasno, kot se je takrat poročalo, je pa priznal, da je bil podpredsednik 'indiferenten' do sklepov, ki jih je članstvo sprejelo. 

Počivalšek z revitalizacijo SMC, na čelo DZ pa Jožef Horvat?

Počivalšek je namreč dobil mandat sveta stranke, da opravi revitalizacijo stranke in jo pripravi na volitve. Izključeno ni niti povezovanje z drugimi strankami, ki jih vodja SMC prepoznava kot liberalne in sredinske, denimo novoustanovljena Nova Dežela Aleksandre Pivec. Poudarek naj bi bil tudi na okrepitvi članstva v vseh 52 odborih po Sloveniji.

Eden izmed lokalnih odborov deluje tudi v Murski Soboti, a je že nekaj časa brez formalnega vodstva, saj je Ksenija Flegar, ki jo je vlada letos imenovala za vršilko dolžnosti generalne direktorice Direktorata za turizem na MGRT, položaj predsednice zapustila. Toda pomurski člani njenega odstopa niso sprejeli in jo še zmeraj prepoznavajo kot predsednico. 

Prestopi poslancev SMC pa bodo spremenili tudi razmerja moči v aktualni koaliciji, saj bi NSI imela več poslancev in bi ji po matematiki pripadalo tudi več resorjev. Neuradno naj bi sicer Janša že ponudil mesto predsednika državnega zbora vodji poslanske skupine NSi Jožefu Horvatu, resorji pa bi ostali nespremenjeni. Tu bi se sicer znala pojaviti težava glede naklonjenosti preostalih poslancev SMC do zamenjave svojega dosedanjega kolego. 

Bo po Dejanu Židanu državnemu zboru predsedoval še en Pomurec? (FOTO:BOBO)

Prvi test interpelacija Simonitija

Moč aktualne vladne koalicije se bo jasneje videla že jutri, ko se bo glasovalo o interpelaciji kulturnega ministra Vaska Simonitija. Po napovedih Počivalška bodo sicer poslanci SMC glasovali proti, na minulih interpelacijah zoper ministrico za izobraževanje Simono Kustec in ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja, pa je opozicija uspela zbrati 38 glasov.

Ne glede na to, pa se nam tudi po večmesečnem dogajanju s konstruktivno nezaupnico koalicije ustavnega loka, obeta pestra politična pomlad, v kateri niso izključene niti predčasne volitve, kljub temu, da je Slovenije na pragu tretjega vala epidemije in pred predsedovanjem Evropski uniji.
 

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prekmurc (nepreverjen)

Ljubi bog prosimo te usmili se nas pa nas rejši JJ.

Karl Marx (nepreverjen)

Zemi ga k sebi. Amen.

In reply to by prekmurc (nepreverjen)

Saraaa (nepreverjen)

Zakaj, saj pa poteka čiščenje Slovenije od leve nesnage. Mediji, policija, tožilstvo in sodstvo so še vaši - levi.

In reply to by prekmurc (nepreverjen)

eh. (nepreverjen)

Vsakega treba poslušati, mogoče ima boljše zamisli, kot drugi.

. (nepreverjen)

Tako je vsak glas šteje, še posebej če so ga volilci zvolili.

In reply to by eh. (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Nema veze če je dobro ali slabo za koj glasujejo, samo da oni zmagajo, to je pomembno. Slovenija pa tone.

SMC adios (nepreverjen)

SMC včeraj, danes in nikoli več! .,adijo. PADA VLADA

Smcpusikaru (nepreverjen)

Jansa njin je ponudo zanko okoli guta, pohlevna teleta ala sluga, pocivalsek in zorcic, so pa skocila.

Zdaj de jih pa pred volitvami cvrau s svojimi primitivnimi forama pa lazmi (npr Istvan fcera proti Slugi)

Verjetno ma nazi SDS se kaksne druge obremenilne zadeve, ka so se nabrale pri teh lelekaj.

SMC podgane, salut!

Saraaa (nepreverjen)

Gnila jabolka meče ven. Je že velik strateg in ve kaj dela.

In reply to by Smcpusikaru (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Rešitev je KUL.........povečali do cintore.......

krpliva (nepreverjen)

Ljubi bog Jožef Horvat na čelu parlamenta. Sicer je prekmurec ali napravi škodo ge se pojavi. Pa JJ rit liže !

drevored (nepreverjen)

Zadnjica zdajšnjega premierja je kot afrodiziak za nekatere ... obletavajo ga kot muhe drek.

In reply to by krpliva (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Kesno je, Zorčič pa Sluga. Vüva sta svoje karte zaoravila gda sta podprla jajčjeglavoga. Normalen človik s čijstin podstrešjem nemre nigdar podpejrati Janše. Tou lejko samo nimaki oa looovi. V enon leti nan je fküper z Zorčičon pa Slugovo sjebo državo na prafaktore, zdaj sta pa njeva komaj spreglsdnola. Izdajalca, ostanita pri jajoji, mij lejko čakamo na volitve, po volitvaj pa sledi velko maščevanje.

Saraaa (nepreverjen)

Kaj je sjebo, to, da čisti Slovenijo? Samo poglej kako veliko plačo ima Veselinovićć.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Lipa3 (nepreverjen)

Podgane se drzijo celave rijti.NSI,SMC kak se sploj mate obraz in vupate volilcem poglednoti v obraz?Kama te sli in kdo de vas volo,da se puklastomi iz riti potegnete?, prevec te smrdeli.

Koga ti foliraš (nepreverjen)

Odpadnike keri non stop v hrbet skačejo odjebati , še posebej pa to pičkico .

Domoljub1234 (nepreverjen)

Vij socijalci,ka tü komentejrate te pa podporo nazaj davali ,pa delat te se mogli spraviti.
Banda rdejča!

Domoljup (nepreverjen)

Uf, mocna-mocna. Redno si se razkuro ha? Za otroke gre!!

In reply to by Domoljub1234 (nepreverjen)

Nove volitve (nepreverjen)
Gnees (nepreverjen)

Namescajo se za nove volitve, na stere pa tak idejo vecinoma penzionisti, ka jim spomin tak hitro pesa, pa dajmo ze enouk koncati z temi delitvami na leve pa desne, tega ni! So samo koritniki in prikoritniki! Delavci pa odkoritniki!

HojSS PRESS (nepreverjen)

Skrajni čas, da SMC gre iz vlade in vlada razpade.

Horvat pa je pravi desnuhar. Janšev ritolizec.

Samo tega je še treba, da pride za šefa DZ.

Trdi desnuhar. Siromaku bi vzel iz ust in dal bogatašu !!!!!!!

Kako? (nepreverjen)

Prekleti levičarji - komunisti SMC in DESUS, zakaj so pa sploh šli pod Janševo marelo, ko je potonil Šarčev Titanic
z njimi vred? Iz koristoljubnosti, ne pa zaradi podpore SDS in dobrobiti državljanov, go...en!

administrator (nepreverjen)

zorčić gospodu Počivalšku niti do kolen ne seže

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice