Preverili smo, kako petrovska občina shaja z največjim dolgom v državi in kako je do tega sploh prišlo.

V Pomurju se nahaja glede na število prebivalcev najbolj zadolžena občina v državi. Nezavidljivega naziva se že vrsto let ne more otresti Občina Gornji Petrovci, ki zajema 14 vasi, njeno prebivalstvo pa z odseljevanjem in smrtnostjo hitro kopni.

Še pred dvema letoma je z 2.149 prebivalci beležila 3,8 milijona evrov dolga, vsak občan je torej bil zadolžen za kar 1.762 evrov. Že približno deset let ima blokiran transakcijski račun, pri delovanju in plačevanju tekočih obveznosti pa se tako srečuje s precejšnjimi težavami.

Vnovič zagrozila dražba

Konec januarja je grozila javna dražba občinskega premoženja, z izkupičkom katere naj bi poplačali enega od upnikov, Dvojezično osnovno šolo Prosenjakovci. Ta se je nadejala poplačila več kot dvajset tisoč evrov velik dolga. Dražba je naposled bila preklicana, saj je župan vodstvu dvojezične šole zagotovil, da bo znesek v celoti poravnan.

Razprodaja občinskega premoženja je minulo sredo znova zapretila. A tokrat je na vrata trkalo javno podjetje Eko sklad - zaradi dolga, nastalega s poroštvom za podjetje Pindža. Dražba je občini tudi v tem primeru bila prihranjena.

Kljub zadolženosti urejene razmere

Visok dolg je sicer tudi rezultat dodatnega zadolževanja občine pri državnem proračunu. Kajti občine se po zakonu o financiranju občin za investicije lahko zadolžijo tudi prek zakonske meje, določene v tem zakonu, in brez soglasja ministrstva za finance. Urejene petrovske ceste in gredice tako nikakor ne dajo slutiti, da gre za najbolj zadolženo občino v Sloveniji. 

»Recimo, če pogledamo letos urejenost občine, jo lahko primerjamo z vsemi 24 leti za nazaj. Tako da sem na to ponosen. V skladu z veljavno zakonodajo in z vsem, kar poteka v občini, pa se borimo z ozirom na finančna sredstva z možnostjo, da poskrbimo za to, da so proračunski uporabniki normalno servisirani. Res pa je, da imamo določene obveznosti, ki jih tekoče žal ne moremo vseh poplačati, jih pa plačujemo vsako leto na podlagi določenih zneskov, ki so na razpolago,« razlaga župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber.

Velik dolg otežuje investicije, toda župan, ki mu nekateri očitajo nenamensko razporejanje in uporabo sredstev za sofinanciranje investicij, ocenjuje, da je za bistveno poskrbljeno. Kot pojasnjuje, zakonodaja omogoča normalno poslovanje občine, tako da tudi na področju infrastrukture stvari potekajo normalno. 

Naglo upadanje prebivalstva

Šlihthuber je bil na županski stolček izvoljen že sedmič in ocenjuje, da so na dobri poti. Kot zagotavlja, bodo v občini ob koncu njegovega mandata »urejene vse zadeve, potrebne za normalno delovanje ter življenje občank in občanov.«

Se pa mnogi ob zajetnem dolgu sprašujejo, kako so stvari sploh prišle tako daleč.

»Zakaj se je dovolilo, da je šlo tako daleč? Da se je šlo v ta dolg? To bi morali že malo prej nehati, ne bi smeli dovoliti tega,« razmišljata zakonca Belec iz Gornjih Petrovcev.

Župan vzroke za zajeten dolg vidi tudi v zakonodaji:

»Tam, kjer število prebivalcev rapidno pada, bi moral v formuli v Zakonu o financiranju občin biti dodaten faktor, ki tem občinam omogoča dodatna finančna sredstva. In to je vsako leto v naši občini več kot 100.000 evrov,« razlaga Šlihthuber in opominja, da v 70 kvadratnih kilometrov veliki občini živi le 2.000 prebivalcev: »Državni zbor kljub našim neštetim predlogom s strani Občine Gornji Petrovci ni popravil te krivice. To je moja edina prošnja, da popravi vsem občinam, kjer število prebivalcev rapidno pada, da jim doda dodatni faktor, ki jim bo omogočil enakopraven razvoj v Republiki Sloveniji po Ustavi Republike Slovenije.«

Zakonske podlage za nadzor ni

V Ministrstvu za finance medtem pojasnjujejo, da se občina za izvrševanje občinskega proračuna v tekočem proračunskem letu lahko zadolži samo s črpanjem posojila doma, za investicije, predvidene v občinskem proračunu. 

»Obseg zadolževanja v posameznem proračunskem letu se določi v odloku, s katerim se sprejme občinski proračun. Občina mora pred vsako zadolžitvijo, pri kateri črpanje in odplačilo posojila nista v istem proračunskem letu, pridobiti soglasje ministra, pristojnega za finance.«

Vendar pa Ministrstvo za finance nima zakonske podlage za neposreden nadzor nad zadolževanjem lokalnih skupnosti, poudarjajo:

»Nadzor lahko opravljata Nadzorni odbor občine, kot najvišji nadzorni organ javnih financ na lokalni ravni in Računsko sodišče RS. Ministrstvo za finance pa dejansko zadolženost posamezne občine lahko preverja samo v postopku pridobivanja soglasja za zadolžitev, ko mora občina predložiti predpisano dokumentacijo. V primeru, da Ministrstvo za finance v postopku izdaje soglasja k zadolžitvi občine ugotovi, da občina skupaj z obstoječimi letnimi obveznostmi (glavnice in obresti) in letno obveznostjo predvidene zadolžitve (glavnice in obresti) presega največji obseg možnega zadolževanja občine, ki je določen v 10. b členu Zakona o financiranju občin (ZFO-1), občini zavrne izdajo soglasja k zadolžitvi.«

Ob tem dodajajo, da je Računsko sodišče Republike Slovenije pravilnost poslovanja občine Gornji Petrovci glede zadolževanja revidiralo in občini izdalo negativno mnenje.

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goričko... (nepreverjen)

Naj se vsedejo na tudi njegovo premoženje. Če bi bilo kot pri s.p. bi se država z veseljem. Lopov eden. Najlažje se je zapufati, pa pametovati.

Salomt` (nepreverjen)

A spet so dolzni javni soli in vrtcu, tisto kar jim pripada po zakonu?

Nej važno! (nepreverjen)

Pa tau se že kak dugo zna!? Narod bože ej.....pa te ga vseeno vedno volijo za župana namesto ka be se vse poriktalo neeeeej dale de srau. Saj marmor je tude drage! Ccchhh.........vničete njega pa njegove
''LJUBLJENČKE''

pozorni (nepreverjen)

E moj lažnijve zgubidan. Pa so te nasednole. Puno gučijš pa nika ne povejš. Tau ka so raužice posajene, pa okopane, tau je za tebej dosežek, pa ka trgej cejlo leto nika drüjgo ne delajo, kak tau polejvajo.Ceste se na dolaučenih odsekaj razpadajo, dobro ka je nej bilao ostre zime, v dolaučene konce pa je včasik nej mogauče prpelate, prijde se lejko peški(za zdrav duh v zdravon tejle). Občinska (upnikov) mehaizacija, kelko je ešče sploj geste se nüca nekontrolejrano. Enako tüj vozila. Delovna disciplina zdaj režijskeh, prvle Pindžineh delavcov, je na "vrhunce" tak kak sigdar. Z popisneh lijstov rubežov lejko vijdemo ka se je se nabavlalo za "potrebe" našeh vrleh občinarof, ka te na rit vrže. Sestav občinskih svejtov je takše ka ti na bruhanje ide, pa tak naprej , pa naprej. Srečno na naslednje volitvaj, znate koga te volile, ka ne be koga drüjgoga!

trollbusta (nepreverjen)

eni se bunite, ka nonstop Šlihtija izvolijo. pa keri perspektivni bodoči župan bi pa rad krmaro občino s par milijoni dolga. ges se bole pijtan, kak se financejrata vrtec pa osnovna šola, ker za tou se namenja seveda del občinskoga proračuna. njihovi računi in proračuni pa so vsi blokejrani.

Kokohahajagags… (nepreverjen)

Pa ka se bunite za brezzveze... vepa nisce neje nikaj placo z svojega zepa se.. ci smo ze parkrat nlb dug pokrile bi pa lejko takse obcine tudi postavile na zelene veje pa bi vec haska bilo kak pa eno banko resavate ka so si nesterne milijone nakradnile pa smo te to pokrivale.. pa nesan z tej obcine ka nede sto pravo ka koga zagovarjan... ali tak je.. kda je nlb mel milijonake dugej je nisce niti a nej pravo tu pa zaj vsi pametne... ka pa ci bi sto jackpot trufo pa bi kapnile milijone se v obcino pa bi se dug pokril lejko kama bi se pa te nesterne skrile me zanimle

per (nepreverjen)

Po tvoje morejo špilati jackpot ka rejšijo občino dolgov, mislin ka si mimo brsno individualna odgovornost župana in občinskoga sveta šteri so plačani za odgovorno ravnanje z financami, ki niso njihova last ampak občinska, zato je odgovornost tudi na volilccih, ki sojih izvolili zdaj naj jim izstavijo račun?

In reply to by Kokohahajagags… (nepreverjen)

ViliVili (nepreverjen)

Pa to je normalno, ka more ena občina plačüvate za deco v vrtece v drüge občine? Ka nede štoj narobe razmo, če nega mesta v domači občini v vrtece, je logično ka plačaš drügome vrtece.. Samo v vrtece v petrovcaj je še zadosti placa, tak ka neven zakoj be mogle deco davate v vrtec v drügo občino? Če je to odločitev (modrija) starišov, pa naj same plačajo tej vrtec..

fffffffffff (nepreverjen)

Vej de šerif tuj Soboto v takšo sranje spravo... vrvlite... Expano že požera...

sijo1972 (nepreverjen)

Občina mora imeti najmanj 5000 prebivalcev in več majhnih občin se naj združi v eno in bodo brez težav s financiranjem. Lako ko pasulj.

vodka (nepreverjen)

Nega logike ka z ene občine vozijo deco v drugo občino, če je v domači zadosta mesta. Modrijašon staršem lepo povedati ka v ton primeri sami plačajo vrtec nej pa občina.

gost 321 (nepreverjen)

preprosto za negospodarno in netransparentno poslovanje je kriva država in nej posameznik ki okoli sebe zbere
neuke privržence in brez problema vlada 25 let, raja pa to podpera pa se ne zaveda ka de to nešče plačo, najbrz generacija ki prihaja

petrovčar (nepreverjen)

Občina Gornji Petrovci ima res dolg ampak se je v petindvajsetih letih v občini nekaj zgradilo-obnova šole, novi vrtec, obnovljeni vaški in gasilski domovi, kulturni dom, nogometna igrišča, vodovod, širokopasovno omrežje, obnova cest, itd. Če ne verjamete pa se pripeljite vedno ste dobrodošli. Ste pa pozabili napisati da se je podeželje in Goričko zapostavljalo 50 let.

srmak (nepreverjen)

Občina Gornji Petrovci res super, no nekaj dolgov je pridobila z kumunalnin podjetjem PINDŽA ampak se pa naračun tega vsaj ena kmetija fajn razvija. lažje cela občina rejše kak pa posameznike :)

In reply to by petrovčar (nepreverjen)

sandi 1 (nepreverjen)

NE MOREN RAZMITI, KAK JE OBČINA DUŽNA O. Š. PROSENJAKOVCI ?? MOGOČE MALICO VOZIJO IZ PROSENJAKOVEC V PETROVCE ?????? KAK JE VODKA NAPISO, ČE SO PA STARŠI DALI DECO V PROSENJAKOVCE PA NAJ SAMI PLAČAJO VSE STROŠKE, PA SAJ VRTEC PLAČAJO ITAK STARŠI OD DECE !

BSandi (nepreverjen)

Daj piši z drugin imenon, ge man na avtoji to registersko, ka keri me poznajo do mislili, ka san to ges napijso...

In reply to by sandi 1 (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Pa kak si leiko tako tele
da si si napravil takšno tablo
Jaz imam na tabli napis Kurac veliki
ti povem vse sosede me pozdravljajo,
sosedje pa kar pobegnejo pred mano

In reply to by BSandi (nepreverjen)

sandi 1 (nepreverjen)

kak naj nači napišen, če mi je to ime isto kak tebi...sem z druge občine.

In reply to by BSandi (nepreverjen)

Hepan.. (nepreverjen)

Naj že gnauk poravna tej dogej pa naj spijzde....namesto ka je inda pa esce zdaj sverco naj neka pametnoga naprave. Dosta se zna samo se nika ne vupa povedate. Ge neven stere vrak ma je dau tau čoravo pamet. Če je nej sposoben naj IDE!!!!!! NONSTOP PROBLEME V TEJ OBCINE! PUUUUUJ.....
Sama svinjarija! Jebale ga rauze..

Noantonna

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top
**************
Ne gre dobro z dekleti? Ja, vsi ljudje imajo radi velike stvari in dolga dejanja. Poskusite > > > > www.XXmacho.Com

Vretina (nepreverjen)

Dajte že enkrat zapreti župana pa Kuharja z Pinde pa bo red in mir v občini največja lpopva

Vretina (nepreverjen)

Dajte že enkrat zapreti župana pa Kuharja z Pinde pa bo red in mir v občini največja lpopva

babaluga (nepreverjen)

"Visok dolg je sicer tudi rezultat dodatnega zadolževanja občine pri državnem proračunu. Kajti občine se po zakonu o financiranju občin za investicije lahko zadolžijo tudi prek zakonske meje, določene v tem zakonu, in brez soglasja ministrstva za finance.".....No comment

križevci (nepreverjen)

Zdaj še enega največjega lpova so pripeljali za trenerja Križevec KUTOŠ VALTER ge je pamet župana svepovsod je bill in naredil sranje ,otroke in vase drugo pa Vozinha v drugs občino

vodka (nepreverjen)

Preveč fantazerate o zdajšnjom župani. Meli ste v občini 4 županske kandidate pa ste ga že v prvem krogi izvolili. Se pravi ka so ovi trije tak slabi ka si fsi fküp nej za njega enoga glasov dobili.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice