Občina Moravske Toplice je na izredni seji sprejela težko pričakovani podrobni prostorski načrt za območje zadrževalnika Sebeborci.

Pričetek gradnje vzhodne obvoznice je korak bližje, saj so svetniki Občine Moravske Toplice na izredni seji konec julija potrdili odlok o podrobnem prostorskem načrtu za zadrževalnik v Sebeborcih. O navedenem zadrževalniku je bila govora že veliko, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je nazadnje ob obisku Pomurja na seji Sveta Pomurske razvojne regije med drugim spregovoril tudi o tej tematiki.

Vrtovec je takrat napovedal, da bo 25 milijonov evrov težak projekt vzhodne obvoznice šel v izvedbo že naslednje leto, kot enega problemov, da projekt še ni stekel, pa je izpostavil ravno zadrževalnik v Sebeborcih. 

Minister je nato obiskal tudi Občino Moravske Toplice in z županom Alojzom Glavačem spregovoril o navedeni problematiki. Prostorska ureditev Sebeborskega zadrževalnika kot kompleksen ukrep za varstvo pred poplavami obravnavajo namreč občinski prostorski načrti občin Murska Sobota in Moravske Toplice.

Sprejet kompromisni predlog

Občina Moravske Toplice je sicer zagovarjala izgradnjo mokrega zadrževalnika, a sedaj je bil, kot kaže sprejet kompromisni predlog.  

Želeli mokrega, dobili suhega z elementi mokrega

V odloku je tako navedeno, da je zadrževalnik v prvi fazi zasnovan kot suhi zadrževalnik visokih voda z izgradnjo pregrade, v bodoče pa obstaja interes, da bi se vodo v zadrževalniku uporabljalo tudi v druge namene, na primer namakanje kmetijskih površin in tudi za turistične namene s potencialnim umetnim jezerom. V ta namen je tako predvidena tesnitev pod pregrado, ki je potrebna pri mokrem zadrževalniku. 

Kot nam je dejal župan Moravskih Toplic Alojz Glavač, je tako izpolnjen eden izmed predpogojev za izgradnjo soboške obvoznice, katere investitor je Direkcija RS za infrastrukturo, ki bo tudi financirala izgradnjo omenjenega zadrževalnik in vodila vse projekte, torej tako glede zadrževalnika kot obvoznice.

Občina Moravske Toplice pristala na kompromis

Gradnja zadrževalnik bo tako potekala hkrati z obvoznico, saj tudi OPN Mestne občine Murska Sobota določa, da je poplavna varnost izvedena sočasno z gradnjo obvoznice, pravi župan Moravskih Toplic.

"Mi smo že pred leti želeli, da bo tam trajna akumulacije vode, a smo dobivali negativna mnenja s strani ministrstva za kmetijstvo, zato OPPN nismo mogli sprejeti. Tako smo sedaj pristali na kompromis, da so se zadeve vendarle lahko premaknile," pojasnjuje Glavač, ki tudi poudarja pomembnost zadrževalnika zaradi poplavne ogroženosti tega območja.

Sedaj sledi oddaja vloge za gradbeno dovoljenje in odkupi zemljišč, in če se ne bo znova kje zataknilo, se lahko nadejamo pričetka gradnje obvoznice (in zadrževalnika) že prihodnje leto. Izvedbo navedenih projektov bodo, kot še pravi Glavač, budno spremljali tudi v Občini Moravske Toplice. 

Preberite še

Komentarji (3)

Vipko
buldog

Mokri zadrževalniki so ekološko gledano, zgodovina. To so vedno veliki posegi v okolje, zaradi katerih se spremeni mikroklima in vse ostale komponente prostora. Tudi niso tako učinkoviti, ker je pač v njih voda. In se zamuljijo, so z njimi stroški, ki jih občine zelo rade prevalijo na državo.
Župan Glavač verjetno sanja o "mali Bukovnici". Tudi tam so pred leti morali sanirati tisto blatno mlakužo, kar Bukovniško jezero realno je.
Suhi zadrževalniki so mnogo manj obremenjujoči za okolje, v njih kmetje lahko kosijo travo ali pasejo živino. In ker so "suhi", lahko zadržijo mnogo več poplavne vode.
Torej: naj ostane ta zdrževalnik kar suh!

Karlijyy (ni preverjeno)

Xkspano ||

Eden drugi (ni preverjeno)

Ce poglednes sto risal to, torej ZEU in kdo podpissl....potem nas malo more zaskrbeti

Starejše novice