Na današnji seji Sveta Pomurske razvojne regije je bil prisoten minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki se je s pomurskimi župani pogovarjal o razvoju regije.

Vrtovec je prisostvoval 82. redni seji Sveta Pomurske razvojne regije v prostorih občine Velika Polana in po seji tudi javnosti spregovoril o načrtovanih projektih v regiji.

Vlada je sicer včeraj potrdila seznam pomembnih investicij, na katerem je 187 projektov težkih kar 7,7 milijarde evrov, od tega je projektov v pomurski regiji 14. Med njimi izstopajo Pomurski vodovod sistema B in C, Obvoznica Murska Sobota - vzhod in izpostava Pokrajinskega arhiva Maribor v Murski Soboti. 

Kot je dejal minister Vrtovec, bodo ljudje ostajali na podeželju, v kolikor bodo imeli normalne pogoje za življenje, zato bo ekipa ministrstva vsak petek posvetila terenskim obiskom po Sloveniji.

"Vlada ima venomer pred očmi to regijo, to smo pokazali tudi včeraj, ko smo na seji vlade sprejeli seznam projektov, med katerimi je tudi kar nekaj projektov v Pomurju," je povedal Vrtovec in še opomnil, da se bo seznam še dopolnjeval in ne gre za končno različico.

Minister je poudaril tudi pomen razvoja lokalne samouprave, o katerem se je na svetu regije pogovarjal tudi z župani. Izpostavil je priložnosti na področju logistike in pri tem omenil koncesijsko območje Luke Koper v Beltincih, kjer obstaja priložnost za morebiten logistični center. Med projekti je izpostavil tudi dvosistemski daljnovod Murska Sobota - Mačkovci ter še nekatere druge. 

"Zdi se, da je Pomurje daleč od Ljubljana, ampak to ni res. Pomurje je srce Slovenije, zaradi tega bomo tudi v bodoče tu iskali priložnosti za razvoj projektov. To ni zadnji obisk ministra," je še obljubil infrastrukturni minister. 

Gradnja obvoznice že drugo leto

Z njim je bila tudi ministrska ekipa in predstavniki Direkcije RS za infrastrukturo, ki so odgovorili na nekaj vprašanj predvsem na temo soboške vzhodne obvoznice, ki je bila v prejšnjem načrtu predvidena do leta 2026. Gre za projekt težak 25 milijonov evrov, kar je največ med projekti v Pomurju, po besedah ministrstva pa bo, "z nekaj optimizma" šla v gradnjo naslednje leto. Med problemi, ki podaljšujejo začetek gradnje, so izpostavili zadrževalnik v Sebeborcih, ki je pogoj za gradnjo. 

"Usklajujejo se rešitve in formalno soglasje oziroma pozitivno mnenje občine na prostorski akt. Po zadnjih variantah je predviden suho-mokri zadrževalnik na zahtevo Arsa in to je zadnja ovira, da se obvoznica še ni začela graditi," so pojasnili predstavniki ministrstva za infrastrukturo.

Projekt LIFE in menjava vodstva

Na 82. redni seji Sveta Pomurske razvojne regije so sicer obravnavali poročilo o izvajanju splošnih razvojnih nalog v letu 2019 in potrdili razdelilnik sredstev za leto 2020. Seznanili so se tudi z informacijo o obrambi pred točo in povezali s predlogom projekta občine Lendava LIFE in pozvali občine, ki še niso podpisale pogodbe o sofinanciranju, da to naredijo. Gre za projekt regijske obrambe proti toči. Seznanili so se tudi s poročilom o izvedbi obeleževanja 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ter se zahvalili vsem, predvsem organizacijskem odboru in organizatorjem. 

Na današnji seji je prišlo tudi do prenosa vodenja Sveta Pomurske razvoje regije, saj mandat v skladu s poslovnikom traja eno leto.

Dosedanjega predsednika Damijana Jaklina je tako zamenjal župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač. Prvi namestnik je postal župan Razkrižja Stanko Ivanušič, drugi namestnik pa župan Kuzme Jožef Škalič.

V luči menjave vodstva je prišlo tudi do zamenjave Delovne skupine za koordinacijo programskih dokumentov in do spremembe nosilne občine za izbor RRA za obdobje 2021-2027. To je sedaj postala občina Moravske Toplice.

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Perunas (nepreverjen)

V gospodarskem smislu je Pomurje zelo daleč za Ljubljano.

tztz (nepreverjen)

vedno bilo in bo, tudi pod vladavino levih skrajnezev. sem hodijo samo jest in pit, zastonj.

In reply to by Perunas (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Par kilometrov obvoznice bo stalo 25 milijonov. Zadrževalnik v Sebeborcih je pogoj za gradnjo obvoznice. Izgleda, da so projektanti nekje s Primorske in projektirajo na pamet.

kuntakinte (nepreverjen)

... samo vas pijtan ... prisotne na toj seansi ... ste mogouče ministra spoumnli na edijno križišče ... avtoceste in železnice v Sloveniji ... na ton fundusi bi se lejko začnolo pouvati razvoj cejle regije ...

100-100 (nepreverjen)

Sobota info pod Šarcen ste komentare zbrisali, rejsan ste ena velka banda. Dovoluvlete komentare od raznih idiotov, šteri fse posedi trosijo same norosti. Pod sfojimi pa komentare nedate. Ešče pod mrtvimi dovolite komentare.
Katastrofa !

Rt (nepreverjen)

Idi na svoj portal janšistična ovčka

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

bt (nepreverjen)

a si pojedel 2 krofa ali si samo skocil na glavo u bazen brez vode, ovcka.

In reply to by Rt (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Malo si pogleni moje komentare , ges mislin z svojo glavo. Me sploj ne zanimajo levi desni ali srednji.
Sploj je pa nej praf ka si eden Sobota info zeme pravico pa onemogoči komentare ob članki Šarca, drugin sorodnin člankon pa komenteranje dovoli. Iz toga se vidi prefereranje strank, oziroma pripadnost moderatora. Nesprejemlivo !

In reply to by Rt (nepreverjen)

SOBOTAINFO BANDA (nepreverjen)

Pod Šarcem ste seveda nekatere komentare izbrisali PIJTAN VAS TOVARIŠI RDEČI KJE IMATE PRAVNO PODLAGO ZA TAKA DEJANJA ? Ustava vsakemu v RS dovoljuje svobodo govora in pravico do svojega mnenja. Torej kaj hočete, enoumje imeli smo ga 70 let. POMNITE TOVARIŠI PRIŠEL BO ČAS KO VAS BO DRŽAVA IZBRISALA, MOJA PRITOŽBA JE NA MINISTRSTVU.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Karrči (nepreverjen)

Bilo je v osemdesetih. Svet zavoda dijaskega doma MS. Kot predstavnik ZSMS (ker je zgornji komentator premlad, bom prevedel: Zveza socialistične mladine Slovenije), je prišel, ne boste verjeli, takrat še Ivan Janša. Bile so tri ali štiri prijave ampak samo eden od teh je bil član ZK ( prevod za mladega zgornjega komentatorja: Zveza komunistov). In takrat je ta predstavnik ZSMS dejal, pa bomo pa ja izvolili člana ZK.

In reply to by SOBOTAINFO BANDA (nepreverjen)

gasparov (nepreverjen)

Ajd nesposoben minister iz še bolj nesposobne vlade... edino kar lahko za prekmurje pokažete kot "svetlo točko" razvoja, je asfaltiranje vsega mogočega, z namenom odebeliti denarnico specifičnega lokalnega gradbinca.
Lokalno gospodarstvo pa stagnira že 15 stoletij na kmetijskem sektorju, katerega v zadnjih desetletjih celo množično spodbujate s subvencijami.

Ja, od tega bomo gotovo prosperirali

. (nepreverjen)

Fse projekte so začnili ka poberejo provizije dokler gre. Še za jedersko elektrarno do ponucali sredstva kero avstrijci nedo nikdar dovolili.

prekmurski123osel (nepreverjen)

Naj nas pistijo na meri. Baukse za Slovenijo ka se odcepi od Slovenije.

aaadddd (nepreverjen)

Me zanimle, či bi majster znau na zemljevidi pokazati ge je Prekmurje.

zuz (nepreverjen)

kot komedijant ki je prisel v prekmurje svoje ovcke ucit peko krofof :)

In reply to by aaadddd (nepreverjen)

fermentiranec (nepreverjen)

Polanski župan vse bolj spominja na Jacka Nicholsona s temi grimasami.

bandit leljak (nepreverjen)

srce slovenije prej. pa koga one hecajo?
jasno je ka samo se prijdejo naberat volilne glasove, nekaj v prazno obečavlejo, po volitvaj pa nas ljubljana itak pozabe pa skoraj prepisti orbane

SOBOTAINFO BANDA (nepreverjen)

Pod Šarcem ste seveda nekatere komentare izbrisali PIJTAN VAS TOVARIŠI RDEČI KJE IMATE PRAVNO PODLAGO ZA TAKA DEJANJA ? Ustava vsakemu v RS dovoljuje svobodo govora in pravico do svojega mnenja. Torej kaj hočete, enoumje imeli smo ga 70 let. POMNITE TOVARIŠI PRIŠEL BO ČAS KO VAS BO DRŽAVA IZBRISALA, MOJA PRITOŽBA JE NA MINISTRSTVU.

brezveze (nepreverjen)

srce Slovenije??? JJ de nas odal vogron, pa mo te srce vogerske!!

meserer (nepreverjen)

Kateri JJ , a Jasa Jenul? Ta te proda se teroristom Antifi.

In reply to by brezveze (nepreverjen)

n.. (nepreverjen)
. (nepreverjen)

Kolega bi vprašal kolko potnih stroškov dobi in bi videl kak je daleč.

Beltinci... (nepreverjen)

Virag je bil tan, ka bi ministru predstavil deponijo in razvoj ind.cone v Beltincih?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice