Občina Moravske Toplice želi z revitalizacijo vrtine geotermalne vode Rimska Čarda pridobiti sveže informacije, ki bodo dale jasno sliko, kakšen je dejanski potencial vrtine. Prvi obeti so optimistični.

Ko so v šestdesetih letih 20. stoletja 'beli rudarji' v Pomurju iskali črno zlato in zemeljski plin, so v zemljino skorjo vrtali tudi na območju današnje občine Moravske Toplice. Namesto nafte je iz vrtine Mt-1 v takratnih Moravcih na površje pricurljala termalna voda in danes tam stoji eno najbolj priljubljenih zdravilišč v Sloveniji, pretežno kmetijski kraj pa je doživel pravcati turistični razcvet.

Tudi druga vrtina, Mt-2, ki se nahaja na območju Rimske Čarde na stičišču občin Murska Sobota, Puconci in Moravske Toplice, je na površje prinesla termalno vodo, a ta je kljub številnim poskusom in velepoteznim načrtom ostala neizkoriščena. 

Zdravilišče za bolnike z luskavico

Raziskava termalne vode iz vrtine Rimska Čarda je že leta 1986 pokazala, da ima tamkajšnja voda zdravilne učinke pri zdravljenju luskavice, zato se je porodila ideja o zdravilišču, ki bi bilo takrat tako rekoč edinstveno v Evropi.

V času županovanja Franca Cipota je bil celo sprejet lokacijski načrt za območje novega zdravilišča Rimska Čarda, ki je predvideval hotel s štirimi zvezdicami in 260 posteljami, avtokamp, terapevtske zmogljivosti, notranje in zunanje bazene, zdravstvene kapacitete, rekreacijske površine, zelene in sprehajalne ter prometne površine in še kaj, skratka, skorajda vse je bilo nared za novo zdravilišče visokega cenovnega razreda.

Pojavljali so se takšni in drugačni strateški partnerji, ki bi pokrili investicijo v višini vse do 50 milijonov evrov, a na koncu je vse skupaj padlo v vodo, toda ideja zaradi dokazanega potenciala nikoli ni bila povsem pozabljena.

Ponovno odkrivanje tople vode

Občina Moravske Toplice, ki je lastnica vrtine in še nekaj zemljišč v njeni bližini, se je zdaj odločila, da bo ponovno zagnala vrtino, ki je 'samevala' skorajda 20 let. Najela je podjetje Petrol Geo d.o.o., ki je pred kratkim pričelo izvajati testiranje vrtine.

"V vrtino je vgrajena potopna črpalka, preko katere se izvaja črpanje geotermalne vode. Spremljajo se parametri, temperatura in tlak v vrtini, na osnovi pridobljenih podatkov pa se bo ugotovila izdatnost vrtine," pojasnjuje potek del Jernej Kerčmar, geolog iz podjetja Petrol Geo.

Vodo črpajo trenutno na globini 1405 metrov, črpanje pa bo trajalo še približno tri dni.

"Ko bo črpanje zaključeno, se odvzame vzorec, ki bo kemično analiziran. Analiza bo pokazala, kakšne so lastnosti vode in kakšen je potencial vode oziroma, kako jo je mogoče izkoristiti," razlaga Kerčmar.

Območje bogato z geotermalno vodo

Župan Alojz Glavač pravi, da gre za prvo fazo, ki pa je ključna za nadaljevanje projekta, pritegnitev morebitnih investitorjev in za sam postopek pridobivanja koncesijske pravice. Z revitalizacijo vrtine bodo pridobili vse potrebne fizikalne podatke, a prvi rezultati so že nakazali, da potencial zagotovo obstaja.

"Presenetil nas je temperaturni gradient, ki odstopa za skoraj 30 odstotkov od vseh vrtin v naši okolici, tako v Murski Soboti, kakor tudi v Moravskih Toplicah. To pomeni, da ima voda tukaj na globini 1200 metrov že okoli 95 stopinj Celzija," pojasnjuje Glavač in dodaja, da so ti podatki pomembni za pridobitev koncesije in za potencialne investitorje, ki bi se morda odločili za termalni oziroma zdraviliški turizem.

Občina sicer, kot pravna oseba javnega prava ne more pridobiti koncesije za rabo vode, zato bo v ta namen morala ustanoviti gospodarsko družbo. Glavač omenja tudi možnost novih vrtin na tem območju, ki bi bile namenjene za rastlinjake, saj ima voda, glede na obstoječe podatke, primeren energetski potencial. 

Prebujanje speče princeske

Pravi, da so v vsem tem času, ko se je o zdravilišču za zdravljenje luskavice pri nas govorilo, skandinavski investitorji financirali ogromno zdravilišč v okolici Črnega morja in Izraela. Problem pri tem poslovnem modelu vidi tudi v tem, da luskavica ni predmet našega zdravstvenega zavarovanja in bi tako moralo biti zdravljenje v potencialnem zdravilišču samoplačniško.

"V tem smislu tako to ni naša glavna ideja. Če vemo, da vrtanje ene takšne vrtine stane približno 1,4 milijona evrov, imamo tukaj spečo princesko, zato je naš namen, da se to premakne z mrtve točke," še pojasnjuje Glavač.

Uradne rezultate naj bi imeli čez približno tri tedne, jih bodo pa tudi javno objavili z namenom pritegnitve morebitnih investitorjev. Občina je sicer tej investiciji namenila skupno okoli 50.000 evrov.

Komentarji (22)

prekmurski123osel (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Te pa pozneje do jamrali ka nega pejnez

ena pač (ni preverjeno)

spet bodo padale same kritike. Ljudje niso več z ničemer zadovoljni, vse se samo kritizira, šimfa, pljuva,....Dela jim je treba dati, če drugega ne, prebiranje kamna. En, ki dela kot mravljica, nima časa za tako početje, ker ima dela sam s sabo in svojo družino, kje in kako jih bo preživel. Ti, ki pa vedno samo stokajo, naredijo itak nič, pa....

declaon (ni preverjeno)

ena pač.............. O moj boug kakšni vse pametni so tű gor nam pa primanjkuje takih ,da bi reševali državo . Glede kritik je prav ,če kritiziramo .Ta vrtina je nekak vedno pomembna pred volitvami .Bilo je pisanja da bodo gradili Švicarji ter Francozi .če se ne motim in seveda od tega nič .Tam zadaj je zrasel mogočen objekt ne vem ali še stoji tudi nič .Slabo je samo to ,da bo občina MT mogoče res kaj zgradila po tem pa se bo negdo našel in napenjal da se komu proda pod ceno .In če bo tako bože ne daj po tem bodo eni po tvoje spet morali kamenje prebirati vred z tabo mogoče že prebirađš ker jih bo novi lastnik odpustil .

In reply to by ena pač (ni preverjeno)

micikaaa (ni preverjeno)

BIROKRACIJA je zakon ........Avstrijci uredijo in vam pokažejo kako se dela.........

. (ni preverjeno)

Občina ne bi smela delati takih investicij. Potem bo pa prodala termam 3000 in bo kdo spet dobil v svoj žep na račun našega denarja.

simon j. (ni preverjeno)

....tudi, ce bi se tvoje prerokbe uresnicile, bi bila to zgodba o uspehu. Razsirili bi infrastrukturo in turisticno ponudbo, bilo bi vec delavnih mest in vec pobranih davkov. Dolgorocno same koristi, tudi ce se kdo okoristi pri napredku, je cena neprimerno nizja kot ce ni razvoja. Takrat ko ni razvoja ljudje nimajo perspektive, povecajo se bremena drzave preko socialnih transferjev, itn. Kakorkoli, moralna dolznost MOMT je da za denar vlozen v vrtino dolgorocno ustvari profit v nasprotnem je to slaba politika oz. nenamensko zapravljanje denarja.

In reply to by . (ni preverjeno)

Nesposobno (ni preverjeno)

Če ne bi bilo komunistov ne bi ničesar zgradili. Zdaj znajo samo odavati, odvati zgrajeno, koncesnino za toplo vodo, koncesnino, koncesnino za koncesnino, koncesnino za vodo, iskati "tuje vlagatelje". Nika od nika, odajte sami sebe, koncesnine za vas nede nišče plačo.

bonge (ni preverjeno)

Če be nej bilou komunistov be v čardi že davno bilej toplice zgrajene in be marsišto mel službo. Mij praktično sidijmo na pejnezaj pa tega ne vejmo izkoristite. Če be samo stanovanja ogrevale z touf 95 stopinjskof vodouf be že bil velik zaslužek.

In reply to by Nesposobno (ni preverjeno)

spospben (ni preverjeno)

če ne bi bilo krvavih komunistov bi imeli še vse tovarne in vse gradove ohranjene in to v slovenski lasti.

In reply to by Nesposobno (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

to je bilo pa tak lepo napisano
da somi suze kanule sa oba oka
naenkrat
Prokleti gnoj komunajzeski je kriv
da Slovenci slabo živimo

In reply to by spospben (ni preverjeno)

per (ni preverjeno)

Ka se volitve bližajo, povejte in napišite skupne stroške občine za ta projekt Rimske čarde, žže ko je Cipot izvajo so stroški šli v nebo, zdaj ponovitvena vaja z Glavačem na vrhu piramide, pod pretvezo o zdravilišču in dodatek rastlinjaki.

. (ni preverjeno)

Kak je pa s Štihecovimi vrtinami?

0u (ni preverjeno)

štihecove vrtine 🤣

In reply to by . (ni preverjeno)

dromedar (ni preverjeno)

Isto kak z Balažekovimi v Lendavi.

In reply to by . (ni preverjeno)

Đako (ni preverjeno)

Zakaj Komunala M.Sobota ni prevzela koncesije za izrabo termalne vrtine v M.S?

Đako (ni preverjeno)

Baje je voda bila pretopla

In reply to by Đako (ni preverjeno)

administrator (ni preverjeno)

mi topli bratje
imamo radi toplo vodo

In reply to by Đako (ni preverjeno)

Mali marko (ni preverjeno)

Prvo kak de Glavač (Občina MT) kaj s toga spacko, de se topla voda ohladila.

trn v peti (ni preverjeno)

In če se bo gradnja uresničila ter občina zgradila objekte in kopališče zaživelo bodo prišli tujci in poceni odkupili tako kot je do sedaj vedno bilo .

r.... (ni preverjeno)

sploh o vidim tisti rdeči kombi TAM, izpred 50 let vemo da bo to dosežek za prihodnost.

imevas (ni preverjeno)

A v občina Turnišču že imajo tovarno električnih vozil? investitorja iz Egipta ali Indije?

prekmurski123osel (ni preverjeno)

Rajši delovna mesta zriktajte

Starejše novice