Po številnih odpuščanjih so v kidričevskem podjetju Boxmark Leather zdaj na obzorju spet nova. Pojasnila je podal direktor podjetja Marjan Trobiš.

Nedavno smo poročali, da naj bi v podjetju Boxmark Leather razmišljali o zaprtju proizvodnega obrata v Kidričevem in o selitvi proizvodnje na Balkan. Uprava Boxmarka na naša vprašanja vse doslej konkretnih odgovorov ni podala. Napovedi zaprtja kidričevskega obrata v podjetju tedaj sicer niso potrdili, a tudi ne zanikali.

Šele danes opoldne je pred javnost stopil direktor podjetja Boxmark Leather Marjan Trobiš, sicer predsednik Združenja delodajalcev Slovenije, ki je odgovarjal na vprašanja glede odpuščanj. 

Še pred tem smo bili s strani neuradnega, a zanesljivega vira obveščeni, da so nekateri zaposleni že danes dopoldne dobili vročene odpovedi - večinoma naj bi šlo za zaposlene za polovični delovni čas. Informacije je kmalu potrdil sam Trobiš.

Spomnimo, da je podjetje zaradi posledic ohlajanja avtomobilske industrije in zmanjšanja potreb po delavcih že konec minulega leta zaprlo obrat v Murski Soboti. Brez dela je takrat ostalo 184 tukajšnjih delavcev. Nekateri so novo priložnost našli prav v Kidričevem, kjer je kruh služilo tudi nemalo nekdanjih delavcev Mure. A kot kaže, se zgodba zanje zdaj ponavlja.

Trobiš: Ni črni petek, so pa spremembe

Trobiš je sicer zanikal trditve, da Boxmark Leather v Kidričevem zapira proizvodnjo. »Dejstvo je, da smo leta 2017 in 2018 doživeli spremembe, ki se tičejo količine in se vežejo na nosilnost določenih projektov, rezultati pa se temu primerno pokazali negative v letu 2018. Rezultate smo v letu 2019 izboljšali, a še vedno ne v tej smeri, kot bi mogli biti, in temu primerno smo že v preteklih letih investirali v sodobne, nove izdelave, ki so manj delovno intenzivne - kar pomeni, da se gleda bolj na preciznost, natančnost in kvaliteto, česar z ročnim delom ne dosežeš,« je dejal.

Posledično, kot pravi, so se odločili za korenito preoblikovanje podjetja, nove tehnologije pa pomenijo, da je ta hip 288 zaposlenih v podjetju odveč

»Nekateri so pisali, da je današnji dan za Boxmark črni petek. Ni govora o črnem petku, ampak je govora o spomladanski spremembi v Boxmarku,« je pokomentiral Trobiš.

Odpuščanja naj bi zaključili v aprilu: »Spremembe pomenijo, da se bomo od nekateri zaposlenih morali posloviti. O številu javno nismo govorili, ker smo se želeli pogovoriti z osebami, ki bodo prizadete in imajo prve pravico izvedeti, kaj bomo storili.« 

288 ljudi se poslavlja v dveh sklopih, danes so odslovili že 175 oseb, preostalim bodo odpovedi pogodb o zaposlitvi vročili do konca aprila. 

S spleta

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
qwfewfewf (nepreverjen)

Eh drage moje sobočance sigdar smo bilij navadne hlapce slovencan pa austrijcan pa sigdar mo. Pa li nasedate sako leto političaron ka vse do nan napravile pa še vedno smo obične hlapce. Ale vrejdi, tudi z minimalcami živijmo pa nan tak daleč nika ne falij. V ogračekaj rastej, kakšno svinjo letno bujemo, drva gorijo pa je za preživeti.

Deco pa bojte čedni pa jih podpejrajte kda do se ščeli šaulati pa naj idejo kama inan delat, nej jih doma doj držate. Naj so šaulane naj idejo gor v austrijo nemčijo. V avstriji, nemčiji se cejni znanje. Tan nišče ne dela za jurja z magisterijon.

Mij stari pa mo se še 6 lejt do penzije negi po nekšnih tovarnaj pa zavodan ta mantrale. Ne bojte nauri mladijna pa ite v z toga prekmurja, ker je prekmurje in celo pomurje nej v glavi kokoši ampak na rijti.

VRANA (nepreverjen)

Kako kratkovidno!!! Kaj pa če bi mlad, dober, pameten kader, nekaj začel delati v Prekmurju?? Naredil, izumil,... nekaj čisto svojega, kar bi ves svet iskal?? Posledično bi dvignili celotno regijo, celo verigo... IT podjetja recimo lahko delajo kjerkoli na svetu...

Ja, vidiš, ti si točno primerek tistega, kar smo in kar nekateri učite mlade še naprej: da smo vajeni biča, narod podložnikov. Pa četudi si v Nemčiji, pa imaš kao "dobro plačo", si niko i ništa. Smetano poberejo Nemci, tudi kot magister si navadna delovna sila!!! Izšolajo se naj in potem-šolani, svoje znanje za relativno majhen denar praktično podarijo Nemcu, ki pa kuje neprimerno večje dobičke! Zakaj jih ne bi učili-postavi firmo, razvij idejo, doma... Svet je čedalje manjši!!

In reply to by qwfewfewf (nepreverjen)

Lolekbolek (nepreverjen)

Vaj ne pametuvle preveč je marsišto že kaj v soboti probo pa zapro. Ale pa odselo inan. Bevog naprimer? Vejpa ti more ite kunjsko dobro v sloveniji ka kaj ostane firme paulek vseh davkov pa prispevkov. Man san sp pa se moje delavce ne zavedajo ka pomejni meni ka bi ge njin dal 1200 place.

Ne bluze prevec realnost je tu tvojo utopijo pa se lejko nekan denes

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Ges tüj man s.p., pa prekleto dobro znan, kak mačehovsko se obnaša država, pa levnuhari do nas!!! Zatou mi ne pravi o nekši utopiji!! V keri branži si tij s.p., z delavci??? Ges prodajam znanje/storitve, nej fizično delo!! Če so ti znanje, ideje, inovacije,.... utopija, potem predvidevam, da delaš fizična dela!!

In reply to by Lolekbolek (nepreverjen)

purd-i (nepreverjen)

Vidim po komentarjih, da si izredno uspešen podjetnik, ki prodaja znanje jaz pa nudim delovno silo po nizki ceni napiši mi kje se lahko dobiva , da združiva delo in tvoje znanje pa katero področje je tvoje?

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Dasiravno je tvoj komentar mišljen kot sarkastičen, ti pa jaz odgovorim čisto realno. Jaz ne iščem poceni delovne sile. Poceni delovno silo dobiš kjerkoli, to je dejstvo. Jaz delam take zadeve, ki se jih ne naučiš tako na hitro - in to je moja prednost. Da delam nekaj, kar dela zelo malo ljudi! In točno tam zaslužiš "nekaj več". In ne, ne podcenjujem tvojih delavcev!!! Celo zelo spoštujem delo in delavce! Je pa vseeno razlika v znanju med 3 letno poklicno in univerzitetno izobrazbo!! Seveda delavec ima neka znanja, ki jih jaz nimam-kljub vsemu pa: 3 leta poklicne napram 4 leta srednje šole + 4 leta faksa, mora biti neka razlika.

In reply to by purd-i (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ka ne delaš atomsko bombo?

In reply to by VRANA (nepreverjen)

🐥 (nepreverjen)

Tak veren, pa takšen lažof!!!
Sram te bodi, pizdun klerotalibanski!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

In kje točno je laž??

Kaj se dogaja s tabo, da imaš za čisto malenkostne zadeve takšen fašistični izpad???

In reply to by 🐥 (nepreverjen)

kasparov

Vrana, tij se gvüšno ukvarjaš z najstarejšo obrtjo na sveti?! Kak kaj ide biznis, te odzaja kaj bolj?

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

kasparov-tvoj komentar kaže na tvojo inteligenco. Nemaš nikše domišljije. Ti misliš pač, ka se da zaslužiti samo s krampom in lopato, ali pa kurvarijo. Drüjgo nega, hahaha. Kda je bil čas za šolo, si bil frajer, zdaj pa luzer. Ubožček

In reply to by kasparov

lolekbolek (nepreverjen)

Aja tau ges pač ne šten med delo ka prodavleš luft lidan keri itak v življenji nemajo nika pa zagen pejnez dajo tebi ka njin odaš bučke.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Ja, seveda, hihihi. Samo kramp pa lopata sta "delo", hahahaha...

In reply to by lolekbolek (nepreverjen)

Tenisac (nepreverjen)

Zdaj so desni prisli na oblast. Za eno leto povej ka de se izboljsalo za tebe.... Ok?

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Tenisac - zelo dober komentar...
Izboljšanje za mene-nekaj dramatičnega ne pričakujem. Tudi ta koalicija ni nekaj učinkovitega in ne bo. Poleg vsega pa menim, da JJ sodi na smetišče zgodovine, pa še kakih 95% drugih politikov. Lustracije nismo izvedli in sranje je tu. Resnična "koalicija sovraštva" s klovnom na čelu je bila nikakva. Še prej, Cmerar pa "vi nid mor tajm" tudi katastrofa, netalentirani ljudje na vrhu države... VSI in čisto VSI kradejo in gledajo najprej za sebe!!! VSI so ukradli, zavozili in zapravili toliko državnega denarja, da glava peče.
Res pa je, da se bolj nagibam na desno-desna sredina... Jaz bom še naprej delal in se pobrigal za sebe SAM. Nikoli ne pričakujem pomoči od države ali kogarkoli drugega. Za vsak neuspeh sem si kriv sam!! Za vsak uspeh sem zaslužen sam. Ne dovolim, da se z njim kiti kdo drug, da je on zaslužen za moj uspeh!!

In reply to by Tenisac (nepreverjen)

gajaš00 (nepreverjen)

Po dugon časi pametovanja in modrüvanja, ti je končno uspelo en kelko telko soliden post napisati. Mogouče pa še je vüpanje za tejbe...

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

gajaš00___ haha, moja "pametovanja" so cel čas enaka. Pišem dejstva, vendar resnica nikomur ni več všeč dandanes. Vsak rabi neko predalčkanje, levo-desno, blabla-tralala...
Ti imaš verjetno janšefrenijo, ker ti je post všeč sedaj, ko sem napisal, da JJ sodi na smetišče zgodovine. Če bi pa v istem postu napisal še npr. da Jankovič skupaj s celo lopovsko familijo, retard sinovoma, sodi v zapor, bi pa že kričal raznorazne psovke... Za JJ-ja se očitno strinjava, kaj pa za Jankoviča?? Daj odgovori čisto iskreno!!!

In reply to by gajaš00 (nepreverjen)

dummy123 (nepreverjen)

Ge san probo, mi je gratalo in san tü ousto. V bistvi san nej probo, ampak san biu siguren v sejbe in svoje delo. Najslabše je že v naprej kričati ka se ne da, nejde, neje pravo okolje, država je kriva, politiki so krivi..... takšne stvari bujejo največ sanj in zaradi takšnih negativizmov dosta mladih z dobrimi idejami ne vüpa sploj probati. Kak prvo do jin takšni kak ti svetovali ka naj idejo rajši drugan, če pa do slučajno doma kaj začnoli in de jin uspelo pa de jih domače nevošljivo okolje do konca doj zabilo.

In reply to by Lolekbolek (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

dummy123-bravo za komentar. San čisto istega mnenja, tudi zgoraj san že napiso podobno. In tudi kar si napisal glede nevoščljivosti: poglej pod moje poste tukaj v tej temi, hahahahaha. Nevoščljivi luzerji že hočejo izničiti, karkoli pozitivnega napišem... Vendar dejstva ostajajo, hihi

In reply to by dummy123 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Si ti za tvoje trditve podal kakšne dokaze? Niti se nej napiso, kakšen naj bi bil ta izdelek ali storitev ka ti delaš. Jaz sem recimo šejk iz Abudabija. Se pravi, ka ti lejko verjamemo ali pa ne.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Pa seveda mi verjamete ali pa tudi ne, so what??? Še vedno drži vse, kar sem napisal. Nevoščljivost je pa evidentna že samo iz luzerskih odgovorov, hihihi. To pa ni treba nobenemu "verjeti", saj sam vidi!!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vanjek (nepreverjen)

Skoda da teh sprememb, spomladanskega ciscenja niso delezni tisti ki bi morali pravi cas reagirati na “ svetovno krizo” . Vcasig so pravili ka je direktorski poklic en od najbolj stresnih , kaj jim pa danes manjka, ce zabluzijo pac odpustijo delavce,

Švica? (nepreverjen)

Odseli se tja kje je boukše pa pusti Slovenijo pri miru.

Karl Marx (nepreverjen)

Glavno, ka si je Trobiš küjpo nouve, sveže presajene lase pa nouvo, mlado priležnico.

seralnoo (nepreverjen)

glavno ka ima Bratusek za 20.000 eur torbico in Kociper enako za 20.000 eur. ziveli upkojenci z 380 eur penzije.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

pozorni (nepreverjen)

Banda pa se pa na nauvo stuce tala, namesto ka be bar malo skrbejla za tej naivneže šteri ešče odite na volijtve. Pa se drüjže z vladarsken specialiston, šteri je že trikrat pokazo ka zna, zaj pa ešče ednauk. Slüjžo je rdejčoj zvejde pa zastave, zaj pa plüje po obema, vej pa v nasprotnon be bil samo "niko i ništa iz zabačenoga kraja"

Karl Marx (nepreverjen)

Zato se pa glij zdaj pelan v Lublano na prorest. Nej mi je škoda nej časa pa nej pejnez. Dan vse do zadnje pare za tou ka pa vržemo jajčjeglavoga.

In reply to by pozorni (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti se samo pelaj. Najbogše ka se preseliš med ove manjake na Metelkovo, pa tan modruvlete.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

cezar (nepreverjen)

Boxmar, Wolford, Xal - to so firme s kerimi se soboška politika hvali, so pa sami izkoriščevalci lidi. Zadnjij 20 lejt nejso niedno redno firmo pripelali v soboto. In tej ste volili ….

qwfewfewf (nepreverjen)

Firme za hlapce. Vendar se selijo v srbijo ka z dvigon minimalca je slovenija že tudi predraga.

In reply to by cezar (nepreverjen)

Xall (nepreverjen)

Wolford pa Xal je pripelo Štihec in ka bi absurd biu še večji, sta tevi podjetji leta 2009 doubili nagrado kak najboukšivi tujivi investiciji v Sloveniji. Tudi s ten se je Štihec javno hvalil. Nej, nejsmo tej volili ...

In reply to by cezar (nepreverjen)

Božidar Hren (nepreverjen)

Pravilno, moramo priznati, da smo pred leti v Sloveniji delali za nižjo ceno kot v tuijini in odžirali delo nemškim in avstrijskim delavcem, sedaj bo pač kapital našel še cenejše delavce v BIH in Srbiji.

čarni vrag (nepreverjen)

Pisanje takšnih člankov je res poden. Nikjer ne pišete, če se sploj kakšen delavec iz Pomurja vozi delat v kidričevo.

seralnoo (nepreverjen)

v Strniscu ali Sterntal.

čarni vrag (nepreverjen)

V Kidričevu nega sreče. Tu je bilo po koncu vojne partizankomunistično taborišče.

Nn (nepreverjen)

Gda pa se v maribori odpirala lakirnica te pa vik in krik ka zemljo vničavlejo. Pa ajda zdaj pametnjakoviči, neobdelane zemle je ščè kelko ščite, zaposlite te delavke na toj zemlji. Mislin kakše edni mate.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice