FOTO: Bobo
Posledice ohlajanja avtomobilske industrije čutijo tudi v podjetju Boxmark Leather iz Kidričevega. Zaradi zmanjšanja potreb po delavcih zapirajo obrat v Murski Soboti. 

Po stečaju Aruma julija letos, je brez dela ostalo 243 delavcev. Konec leta Prekmurje čaka nov šok. Boxmark Leather iz Kidričevega, ki izdeluje sedežne prevleke za prestižne avtomobile z novim letom zapira obrat v Murski Soboti, brez dela bo ostalo 184 delavcev.

Obrat odprli zaradi povečanega obsega dela

Boxmark je obrat v Murski Soboti pred petimi leti v prostorih propadle Mure odprl zaradi povečanega obsega dela. 

“V tem petletnem obdobju smo spremenili marsikatero tehnologijo. Potrebe strank se nenehno spreminjajo in izboljšujejo. Tako lahko zatrdimo, da smo v podjetju sledili zahtevam trga, intenzivno spremenili tehnološke procese ter investirali v nove sodobne tehnologije. Novi tehnološki procesi niso več tako delovno intenzivni, zato so se tudi zmanjšale potrebe po delavcih,” pojasnjuje Marjan Trobiš, izvršni direktor družbe Boxmark Leather.

Zaradi ohlajevanja svetovnega avtomobilskega trga so se osredotočili na programe z večjo dodano vrednostjo, kar se po besedah Trobiša kaže za pravilno odločitev. 

Nekateri na delo v Kidričevo

V Boxmarku v Murski Soboti trenutno dela še 184 delavcev, za nekatere se bodo tudi po novem letu našlo delo v obratu v Kidričevem.

Sicer pa je Boxmark že pred dvema letoma končal s proizvodnjo na Koroškem in jo razširil v Kidričevem, kjer je danes zaposlenih okoli 1600 ljudi.

Članek je nastal v sodelovanju s časopisom Delo.

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost88 (nepreverjen)

Uspehi toga župana se kar vrstijo, prvo Mura, zdaj Boxmark, resno uspeh, delovna mesta se štejejo v tisočih (v minus seveda). Glavno ka Expano cveti, in to tak ka so skrajšali delovni čas, ka ovak jin je mučno tan sedeti pa v lüft gledati.

Indigo1 (nepreverjen)

Zdaj de župan kriv, nej izkoriščevalski jodlari.

In reply to by Gost88 (nepreverjen)

Sobočan123 (nepreverjen)

Skrajšani delovni čas je za to, ker se v turizmu v zimskemu času praviloma zapirajo turistični objekti prej, ker ni obiskovalcev. Enako je v Vulkaniji na Gradu, tudi Vinarium ima skrajšani delovni čas. To nima veze z županom.

In reply to by Gost88 (nepreverjen)

Rikardo (nepreverjen)

Expano poleti sploh ni bil odprt par dni v tednu oz je imel skrajšani delavni čas, POLETI ne pozimi

In reply to by Sobočan123 (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Gost88 Ka pa je župan krijf za propad Mure pa Boxmark halooooooo?

In reply to by Gost88 (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Policaj, takoj dodatnih 180 sedežev na obnovljeni ulici !!

In reply to by Gost88 (nepreverjen)

Pepko40 (nepreverjen)

Tudi druga tuja podjetja pri nas si lahko hitro premislijo. Nekatere druge države so cenejše in v današnjem času je to pomembno kapitalistom.

en sd (nepreverjen)

Pa še hitro lahko preseliš proizvodnjo. Ni to več bavbav kot nekateri mislijo. Stroje se preseli ali proda, tovarna se zapre.

Nepremičnina pa itak ni bogve koliko vredna, če ni nekih investicij. Da ne govorimo o odklopu elektrike, vode ...

Zgradbe čez čas razpadajo in na koncu ostane brez vrednosti.

Že neštetokrat videno v tujini, pri nas je to postalo aktualno šele v zadnji dveh-treh desetletjih. Glej samo opekarno v Dolgi vasi pri Lendavi.

Slike: https://tinyurl.com/y4ae9upp

In reply to by Pepko40 (nepreverjen)

ŠAREC IN KUČAN… (nepreverjen)

Velike proslave ob 100 letnici so mimo, politiki so se najeli in napili v govorih polno lepih besed o Prekmurju na žalost
vse laži. Poglednite si na fotografijah kateri politiki z imenom in priimkom so sedeli v prvi vrsti veselo ploskali tem lažem to so bili: Židan, Kučan, Jevšek, Pahor, Šarec itd da ne naštevam vseh. Zakaj recimo vse vrag jemle v Soboti, ko istočasno v Odrancih odpirajo nove obrate in zaposlujejo 1000 ljudi. Kdo je župan v Soboti ? - Jevšek, ki ni pridobil še nobenega delovnega mesta ampak jih je samo letos cca 400 izgubil kateri stranki že pripada Jevšek ? ki se tak rad slika s partizani. Kdo je župan v Odrancih ? MARKOJA, ki ni niti profesionalni župan ni tak dosti po slikah vidi pa se po delu. Mislim ka bi moral Jevšek iti malo na usposabljanje in šolanje v Odrance k župani Markoji.

krščen matiček (nepreverjen)

ne blebeči neumnosti !!

In reply to by ŠAREC IN KUČAN… (nepreverjen)

ŠAREC IN KUČAN… (nepreverjen)

Glavno ka so v Soboti posveti na stadioni, ka stoji in dela zgubi Exspano, ka so vsak teden veselice, čarovnice, ka ma Pomgrad vedno delo v centru Sobote, za vse ostalo pa se jim jebe.

d.d.mura (nepreverjen)

steuf neka fejst narobe če nevejš razlike med reflektorji in boxmarkom!

In reply to by ŠAREC IN KUČAN… (nepreverjen)

smigol. (nepreverjen)

Sicer san nej navijač Levice, ampak se mi vedno bole zdi ka je meo Mesec s tisto svojo izajo kero so desničari tak spretno zmanipulejrali, totalno praf. Vse smo prodali tujcon in smo zdaj od njih odvisni, brez lastne industrije in starteških podjetij. Če de bougnedaj palik prišla kriza, do se pa njegove trditve še bole pokazale za pravilne. Te vidli kak mi na tenko piskali, tudi ovi v Odrancaj, gda do tujci začnoli zapirati svoje tovarne pri nas in jih seliti na področja s cenejšo delovno silo. Nan pa nede ostalo nič več, ka smo že itak vse prodali tujin lastnikon...

butalec (nepreverjen)

smigol.,
te sva pa midva ediniva, ki sva razumela Mesecov stavek: izvoz je Ahilova peta slovenskega gospodarstva.
Ja, takši izvoz, kak ga mamo mi: prevleke, auspuhi,....
Vse to se lahko v momentu ukine - ali se ne bo rabilo več ali pa Kitajci ceneje naredijo.
Se spomniš, cela Slovenija je Mesca takrat izsmehovala in vlačila za jajca,
no, edino midva sva razumela.
Živi bili pa videli!!

In reply to by smigol. (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Ja meu je praf samo neje povedo neka pomembnoga. Neje povedo ka pa zdaj! Kamo delali. či smo pač odvisni od tujcov pa sfetovnoga trga. Rešitve trbej dati, nej pa dosta gučati, najleži je podjebavati-tou delajo fsi političari. Un je pravo tak, of je pravo ovak. Da kandiderajo fse obečajo dale pa delajo isto kak stari. Lukec more iti malo v vlado pa te da de ednok sprijo odgovornost te mo ga tuj ceno.

In reply to by butalec (nepreverjen)

ZA SMIGOJ (nepreverjen)

Moram te popraviti ni problem, da smo vse prodali tujcem, problem je da smo vse prodali najslabšim možnim tujcem - mešetarjem in ne tistim pravim, ki vejo gospodariti. Ta pravih tujcev pa v Slovenijo ni in jih tako dolgo ne bo dokler bodo na vladi komunisti, partizani in zmešani levaki, ki so javno izjavili, da bi potrebno bilo vse tuje lastnike nagnati iz Slovenije z bajoneti, v tujini namreč komunizma in partizanstva ne poznajo. Drugi vzrok pa je da ima Slovenija najvišji davek pa še bi ga dvignili. Kdo bo pa tako nor da bo pod takimi pogoji vlagal v Slovenijo.

In reply to by smigol. (nepreverjen)

smigol. (nepreverjen)

San že mislo ka boš kaj normalnoga napiso v posti, tak kak si na začetki začno.... te pa vidin ka te je odneslo že po dveh vrsticah. Pogledni na koledar pa boš vido keroga leta smo, pa pogledni tudi ka zadnjivi dvej vladi delata, pa boš vido ka mamo že en čas najbole desno vlado do zdaj. Še SDS je henjo kritizejrati vlado in lepou kima pri sprejemanji novih zakonov, NSi pa Jelinčič pa že duže aktivno sodelujejo s to vlado. Ali eni še li nemrete spati zaradi komunistov in partizanov....

In reply to by ZA SMIGOJ (nepreverjen)

car (nepreverjen)

Baje bo prevzel posle nekdanji direktor ARUM Gomboc.

Gees (nepreverjen)

Prl nas nabijamo javno upravo, rezijo v tovarnah, kupujemo zastarelo drago vojasko opremo, zaj bi mele se letalsko druzbo, brezsramno govorijo da je zaj problem kak se bojo ti birokrati zaj vsak teden prevazali zastonj tja. Banka Slovenije je morala ustaviti sama brezumno zadolzevanje prebivalstva. Sedaj pa ta elita modruje da so delavci pac predragi, ker bojo vecinoma zaj imeli 700 eurov place ter morajo proizvodnjo pac preseliti v cenejse drzave, ce to ni brezsramni cinizem je pa brezvestna kraja in unicevanje temeljne osnove ekonomije. Potem pa se cudijo kaj se dogaja po svetu’!!!

Gees (nepreverjen)

Zupan pa nemore vplivati na odlocitve podjetja, bi pa bil ze cas da se vsi zamislijo in odlocijo kako naprej. Z iskoriscanjem delavcev pac ne, Tišti ki to razume je uspesen,

car (nepreverjen)

Danes je potrdil nekdanji direktor ARUMA na sodišču da prevzema podjetje BOXMARK in vseh 184 delavcev.Pri tem poslu bo sodelovala tudi nekdanja njegova uspešna sodelavka Liljana Kocbek, ki , vidi v tem poslu veliko gospodarsko rast. Hočeta pa da uspešno JEDRO ostaja u Murski Soboti.Kaji tukaj so pridi delavci in sicer upešni.Tako da prevzema vse posle po novem letu.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice