Foto: Bobo
Na odločitev evropskega sodišča, ki je zavrnilo slovensko tožbo v zvezi z teranom, se je odzval nekdanji kmetijski minister Dejan Židan.

"Teran je samo in izključno slovensko vino," je poudaril Židan in zatrdil, da to priznava tudi Evropska komisija. Spomnil je, da so slovenski vinarji uspeli ob zaščiteni označbi porekla doseči dodatno zaščito terana, in sicer zaščito blagovne znamke. Ta prav tako varuje teran kot zgolj slovenski, piše STA.

"Tisti, ki so izgubili z odločitvijo sodišča EU, so potrošniki," je poudaril Židan. Ne bodo namreč vsi potrošniki ločili vina teran od nekega drugega vina, ki se imenuje Hrvatska Istra, z manjšo pisavo pa je ob tem napisano ime vinske trte oziroma grozdja teran, je menil.

"Na dosedanje aktivnosti v zvezi z zaščito terana sem ponosen," je zatrdil Židan. Po njegovem je prav, da se je Slovenija borila, tudi s tožbo, in s tem skušala preprečiti zavajanje potrošnikov, piše STA.

Na očitke, da Židan kot takratni minister za kmetijstvo ni dovolj komuniciral z Evropsko komisijo in Hrvaško, je sedanji poslanec SD poudaril, da je bilo sestankov z Brusljem ogromno. "Komisija je najprej želela izjemo, ki bi dovolila, da tudi na hrvaški steklenici piše teran," je spomnil Židan.

Če ne bi bili Slovenija ...

S Hrvaško pa ni bilo o čem govoriti, je menil. "S sosednjimi državami smo se pogovarjali o odprtih zadevah - o kranjski klobasi, istrskem pršutu, varaždinskem zelju, kulenu in še marsičem. Za teran pa smo dobili zaščito že leta prej in ni bilo razloga, da bi se o njej pogovarjali z državo, ki zaščiti ni nasprotovala, ko smo jo uveljavljali, niti ko je vstopala v EU," je dejal.

Dodal je še, da takratna vlada ni imela veliko možnosti komunikacije znotraj Evropske ljudske stranke, iz vrst katere so sicer izhajali številni ključni odločevalci v zgodbi. Nenazadnje pa je prepričan, da če bi v zgodbi namesto Slovenije nastopali Nemčija ali Italija, "komisija ne bi nikoli sprejela takšnega delegiranega akta".

Sodišče je ob zavrnitvi tožbe Sloveniji tudi naložilo, da poleg svojih stroškov poravna še stroške komisije. 

Se bo Slovenija pritožila?

Glede morebitne pritožbe na sodbo sodišča pa je Židan spomnil, da vlado med drugim zavezuje sklep odbora DZ za kmetijstvo, naj pri zaščiti terana izkoristi vsa pravna sredstva. Je pa pred sprejemom odločitve treba natančno preučiti razsodbo, je še dodal, še poroča STA.

Slovenija ni zadovoljna z odločitvijo Sodišča EU v zadevi teran in jo obžaluje. Sodbo, ki je nepravnomočna, bo zdaj podrobno preučila in se nato odločila o nadaljnjih korakih, so sicer v sporočilu za javnost zapisali na kmetijskem ministrstvu. Slovenija ima za pritožbo na odločitev sodišča dva meseca časa. 

S spleta

Komentarji (42)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prekmurec75 (nepreverjen)

kdaj bo odstopil ta gnoj svinski zidan

goostt (nepreverjen)

Židan po izgubi tožbe: Največ bodo izgubili potrošniki, teran je slovenski ?

Židan to zadevo si ti zasral, v celem času si delal v interesu . . . . . . .?! Se zelo dobro ve !!

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

dejan jebat ču te zaradi tega
se lahko zgodi, da te bomo izključili iz stranke

In reply to by goostt (nepreverjen)

Židan ni (nepreverjen)

slovenski ampak ruski

In reply to by goostt (nepreverjen)

TAKOJ ODSTOP (nepreverjen)

DA VAS VIDIM KOMUNISTI, ČE STE KAJ SAMOKRITIČNI ? ALI PA ZNATE SAMO KAZATI NA DRUGE, KAJ JE V ŽIVLJENJU ŽE VSE ZAJEBAL TA ŽIDAN OD PRAŠIČJE FARME PA NAPREJ, DA GA NI SRAM.

beli domobranec (nepreverjen)

Tou pišeš ovin iz SDS? Tan so še edino zbrani vsi bivši Slovenski komunisti. Oni so pa itak nikoli nej samokritični, ka tou so se v Kumrovci nej nafčili. In ja SDS komunjare znajo samo kazati na druge, tou maš pa resno praf. Židan je pa samo navaen luzer in to je vse. Komuniste san pa ti že pravo ge najdeš.

In reply to by TAKOJ ODSTOP (nepreverjen)

Julka (nepreverjen)

Sposoben Dejan,ni kaj....pa se ponosen sam na sebe....kar tako naprej pa bo....😖

Vejpa (nepreverjen)

Škoda, da si Ž., tudi ti slovenski politik.

BRKATO PRASE S… (nepreverjen)

Te pa kot je izjavo , da se je boril za potrošnike in da je ponosen na vse doseženo , te pa je tak vse v redu , ker vse te pizdarije , ki imajo tudi znatne finančne posledice itak pokrijemo "potrošniki" , mislim takih nesposobnežev pa res že dolgo ni bilo na sceni , jebi ga , mu pač bolj ležijo čebele , no.

Hočeš reči (nepreverjen)

Hočeš reči "čebelice"? Imaš prav.

Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

Ce ga nekje vidiš ga povoziš!

In reply to by Hočeš reči (nepreverjen)

Landini

To smo vedeli, da se bo zgodilo ne glede na vlado. Dejstvo je, da je Hrvaška diplomacija močnejša in uspešnejša in tu ni bilo nič pravnega. Slo je samo za diplomacijo, ki je pa nimamo. Profesionalnih diplomatov ne šolami. Gre bolj kot ne za hobi krožek nekaj fdvjevcev in pravnikov. Zavedajmo se, da smo kot narod premajhni in nepomembni in na globalni ravni nas ni in nas ne bo. To, da vsak kvatre enkrat pride nek zunanji minister, predsednik itd. je čisto naključje, ki se na koncu konča tako, da naši veselo kimajo. Tako je, če v politiko vstopa samo najslabše. V Sloveniji je 90% politikov nesposobnih ...., ki ji je to edina kariera možnost, da postanejo pomembni. Tako pač je. Žal. Ostalih 10% je pa že nekaj v življenju naredilo in se gredo malo igračka bodisi zaradi boljših pik za pokojnino ali pa samo tako. Tisti, ki so sposobni in imajo Elan do nekje 50 leta, bežijo čim dlje vstran od teh ......

VlajH (nepreverjen)

Končno en dober komentar. Ostalo vse nabijanje maloumnih desničarov.

In reply to by Landini

če ge va ra (nepreverjen)

Ehhh, kaj se nekaj gredo okoli tega, kod bo uporabljal kakšno ime. Tudi Rizling imamo pri nas. In ga imajo v Nemčiji, Avstriji in še kje. Pač vseeno kdo še katero ime uporablja.
Saj na etiketi vidiš, KDO ga proizvaja in veš KATEREGA hočeš kupiti.
Sploh noben problem.

gost56435 (nepreverjen)

hrvati lejko zdaj prejk našoga imena črpajo evropska sredstva kere pa že mi en čas slabo črpamo. komunisti rajši kredite gemlejo kak e.sredstva, so te nej okoli dužni oz. lasten narod pokrije to

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

beli domobranec (nepreverjen)

Piše se leto 2020. Komunisti so pa zbrani edino v največji partiji SDS. In ja prav maš, SDS komunjare samo kredite gemlejo in so nas v pou leta nenormalno zadužili za več generacij naprej. Dobro so poslušali v Kumrovci v šoli kak se delajo pufi.

In reply to by gost56435 (nepreverjen)

rosenkrantz (nepreverjen)

Na angleški Wikepidiji piše da je Teran (Teran grape) na Hrvaškem doma, mogoče bi morali naši politiki razmisliti da malo več vložijo v promocijo preden se podajo v neke budalaštine, plus tega, hm, ta Kras je tudi v Italiji in na Hrvaškem, niti mi ni jasno zakaj si Teran Slovenci lastijo, tehnologijo teh stvari, tako je s tudi Lipicanci, je pa tako dediščina Avstro-Ogrske, kjer so Slovenci bili bolj konjušari pa vino-nosači, ne pa ravno in charge of everything

12 (nepreverjen)

Vse izgubimo z njimi

Stole (nepreverjen)

Kakšna blamaža , totalna nesposobnost ministrstva , zdaj zaostajamo in dobivamo po glavi že od najslabših v EU , ampak nema veze glavno ka si proti Janši , lol.

župan (nepreverjen)

Židana za župana Murske Sobote!

Dummy (nepreverjen)

Brezvezen koršmit eden. Ka se sili v politiko, če ga pa pelajo scat že zaradi takše zadeve, kak je Teran.

VirusŠimpanz (nepreverjen)

Komunisti zapravili ste nam Teran. Rdeča barva že v naravi ne pomeni nič dobrega. Vsi, ki ste dali glas za rdečkarje SD naj vas bo sram

debeli rdeči (nepreverjen)

Kak komunisti ste zapravili Teran ? Vej pa puklasti Janči nej nika sten meu. Tak ka so nej bili komunisti poulek.

In reply to by VirusŠimpanz (nepreverjen)

beli domobranec (nepreverjen)

Mogoče je pa največji sin slovenskoga naroda politkomisar Janez Janša celou kaj meo pri ton, ka vsi telko komuniste omenjajo. Mogoče bi resno trbelo preveriti če so SDS komunjare je še tu prste cuj držaji.

In reply to by debeli rdeči (nepreverjen)

Vejpa (nepreverjen)

Škoda, da mu še kolegice tovarišice Fajonove Hrvati niso "speljali".

Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

Izdajalce ne potrebujejo, oni majo takih tud..

In reply to by Vejpa (nepreverjen)

Bogme (nepreverjen)

Bogme, te bi šče besno gledo, šče bole kak na ejnoj sliki.

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

jebi ga smo ga pač popušili
naj Janša rešuje on je na oblasti

selitevbik (nepreverjen)

saj on in SD jih ne bosta cutila, ker je vse slo iz proracuna. Spet so vse zagonili na plecih potrosnikov. bravo SD.

Vejpa (nepreverjen)

Da se je to zgodilo SDS-ovemu politiku, bi opozicija pred parlamentom že jajca znesla, pa zahtevala
takojšen odstop vlade. Povejte, če ne!

če ge va ra (nepreverjen)

točno tako

In reply to by Vejpa (nepreverjen)

Soboški dečak (nepreverjen)

Podpišem se pod to izjavo. V petek bi že Jenul in druščina se drla, da naj Janša odstopi.

In reply to by Vejpa (nepreverjen)

beli domobranec (nepreverjen)

Ne laži, v SDS nega politikov. Tan so sami bivši komunisti, lopovi in lažnivci.

In reply to by Vejpa (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Pravnica v oddaji odmevi sinoči, je lepo povedala namesto tožbe, bi naj denar vložili v promocijo terana pa bi vsaj lahko pričakovali koristi. No Židanu ni treba odstopiti, ker so ga skenclali kot predsednika parlamenta. On je v naprej vedel, da pogori zato se je že prej umaknil v senco oz. opozicijo. Ha,HA.

Maiki (nepreverjen)

Prosim enjaj mi davavati like/dislak namesto mene, hvala. V osnovi mi je vseeno za te teran, naj se rajsi brigajo za gospodarstvo, delavce, kmete, studente, penzioniste z malimi penzijami, najlazje je luft segrevati pa narod svajuvati z takimi obrobnimi zadevami, z hrvati imamo par milijardno gospodarsko menjavo, ti politiki , ki dobijo lepo placo neglede na slabo stanje pa po vsej sili iscejo neko svakoj

Maiki (nepreverjen)

Svajo

In reply to by Maiki (nepreverjen)

Pravegoričanec123 (nepreverjen)

Takše sumar kak je tej pa resan nema para.... najprlej zgibij tožbo, zgibij teran, zaj pa prave ka ne naš, pa čakaj tij malo, pa koga tij za sumara maš?! Ampak ka je žalstno na ton, je tou, ka tome sumare lidgej vrvlejo... Tü šten "Židana za župana Sobote", pa ka ste vij normalne?! Židan je za inan nej, kak ta v Černelavce kak bikej majo, pa nej za koršmita, za bika!

. (nepreverjen)

Ne sekiraj se, vse je že šlo vragi, bomo pili slovensko vino s hrvaškim poreklom na etiketi.

Vik.or (nepreverjen)

Ž: "Največ bodo izgubili potrošniki", VO: "Največ koristi pa pridobile leve stranke iz slovenskih državnih gozdov,
drži?"

moja malenkost (nepreverjen)

G. bivši minister pa tako ste bili >>naslonjeni<< na jedrne države EU

Slom (nepreverjen)

zjebali so ga u pičko materino

Vik.or (nepreverjen)

G. bivši minister, kje je zdaj prava resnica o strankarskem bankomatu, napajanem iz nezakonitih virov
- nelegalnih posekov slov. državnih gozdov. Če morda vi kaj veste?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice