Foto: Bobo
Splošno sodišče EU je danes v Luksemburgu zavrnilo tožbo Slovenije za razglasitev ničnosti delegirane uredbe, v skladu s katero je ime teran lahko navedeno na etiketi hrvaških vin.

Slovenija je v tožbi izpodbijala uredbo, ki jo je Evropska komisija sprejela leta 2017 z retroaktivnim učinkom od datuma pristopa Hrvaške k Evropski uniji.

Navedena uredba poleg tega dovoljuje Hrvaški, da je ime "Teran" lahko navedeno kot sorta vinske trte na etiketi vin, proizvedenih na Hrvaškem, vendar samo za označbo porekla "Hrvatska Istra" in pod pogojem, da sta "Hrvatska Istra" in "Teran" v istem vidnem polju ter, da je ime "Teran" napisano z manjšimi črkami kot "Hrvatska Istra". 

Slovenija je sicer teran v EU zavarovala leta 2006 kot vino z zaščiteno označbo porekla, ki se tradicionalno prideluje iz grozdja vinske trte refošk v vinorodnem okolišu Kras, spor glede Terana pa je nastal spomladi 2013, ko je Slovenija s trgovskih polic umkanila hrvaška vina z oznako teran.

Teran je še zmeraj zaščiten, a označba tudi na Hrvaškem

Državi dogovora nista uspeli doseči, zato je Evropska komisija sprejela uredbo, zaradi katere je Slovenija  nato 15. septembra 2017 vložila tožbo na Splošno sodišče EU-ja z argumenti, da je izjema pri uporabi označbe teran nezakonita, zavajajoča za potrošnike in povzroča škodo slovenskim vinarjem.

Današnja odločitev sodišča na zaščiteno označbo porekla sicer ne bo vplivala, a bo ime teran lahko še zmeraj navedeno na etiketi hrvaških vin. 

Foto: BOBO

Politični odzivi: zaušnica Židanu

Glavni akter zgodbe okoli Terana, takratni kmetijski minister Dejan Židan, je sicer že pred dnevi komentiral morebitno odločitev sodišča v škodo Slovenije, na komentar se je pa takrat odzval tudi slovenski premier Janez Janša.

Današnjo uradno odločitev pa je komentiral tudi evropski poslanec Franc Bogovič, ki je dejal, da je sodba "politična zaušnica Dejanu Židanu in njegovi ekipi, ki je nediplomatsko zavračala pogovore s hrvaško stranjo in predstavniki Evropske komisije na temo terana".

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
penez (nepreverjen)

Govorimo karkoli, ampak Pivčeva bi to bolje zrihtala.

ilus (nepreverjen)

Ja sedaj se lepo vidi poročanje naših nevtralnih medijev. Ga. Pivec so za popitje 2.dl. Terana malo nej pribijali na križ,- Židan je pa zapravil Slo. Teran, pa se o tem ne poroča kot v primeru pivec.

In reply to by penez (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Penez, ne bi, ker pravne zadeve opravljajo pravnike na ministrstve, keri so vedno isti, ne glede na tou, sto je minister. Že dugo znano, ka nemajo dobrih pravnikov, podobno je na drugih vladnih institucijah. V diplomacije pa nas Hrvati itak nadmudrijo gda nas scejo. Pivecka je nej nika bole sposobna kak Židan.

In reply to by penez (nepreverjen)

Slom (nepreverjen)

Ta Janša samo deli sosedom! Prekmurje Orbanu, Teran Hrvatom.. Kaj je obljubil včeraj, ko je dobil kurca?

croatianos (nepreverjen)

ker tvoj spomin je od zlate ribice. Imaš google pa mal pogooglaj kdo je dodelil Teran hrvatom. Če ti ne gre netom, pa se obrni na izpostavo SD v MS.

In reply to by Slom (nepreverjen)

pozorni (nepreverjen)

Kaše koršmit takše politik.

Ha, ha , ha (nepreverjen)

Kot je že bilo zapisano v enem mediju , Židan je pravi alkimist , samo v obratni smeri , kajti on vse kar je zlato in česar se dotakne spremeni v drek.

Slom (nepreverjen)

Janez Janša je v svojem vladanju znižal DDV, neprodušno zaprl meje, se odrekel marakeške deklaracije, odpravil razliko obdavčevanja delavcem migrantom. Vse kar je obljubil!
Po novem, ti pa lahko zaplenijo avto ali stanovanje če se mu zahoče.

domoo (nepreverjen)

Ja, v 6 mesecih in pod nenehnimi napadi režimske tv. To vse je uredil. Raje se vprašaj zkaj Cerar +SD v 4 letih tega ni uredil, zakaj komedijat+ SD tega ni uredil, zakaj še prej Bartuškova+SD ni uredila , skupaj več kot 8 let. Očitno vsi to zagovarjajo in jim je tako všeč.

In reply to by Slom (nepreverjen)

Slom (nepreverjen)

Tudi Janez, ki kriči eno, dela pa drugo.

In reply to by domoo (nepreverjen)

slon (nepreverjen)

kdo vse je podprl marakeško deklaracijo?? halo, zbudi se. zakaj bi se ji zdaj odrekel. Edino DOM je bil proti. ZAkaj je Šarčeva koalicija zavrnila refrendum o tej deklaraciji?

In reply to by Slom (nepreverjen)

most.. (nepreverjen)

Piši o Janezu, da se ne bo videla velika nesposobnost Židana in SD falange v tujini in mednarodnih odnosih.

In reply to by Slom (nepreverjen)

koštrica (nepreverjen)

Alo Jevšek ,Peharčeva in Židan še ena pluska SD ju

teranlost (nepreverjen)

Dajmo ga preimenovat v Židaan

Risto Kubura (nepreverjen)

Jebena država, v kateri je glavna tema vino, ženska, ki pije - faflekojca - gumijasta Ančka, no pa še globalna tema Karči virus.

lepetric (nepreverjen)

SD Fajon in Židan a že nazdravljate s hrvaškim Teranom?

Slom (nepreverjen)

Janša de vse zapravo! Neka mađaron, neka hrvaton, zdaj je še vučići dužen.

slomček (nepreverjen)

in on je kriv, da ti sploh obstajaš in da sije sonce, in da dežuje. Ko si nesposoben, ti je vedno nekdo kriv.

In reply to by Slom (nepreverjen)

Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

Tou je tou zaradi toga ker zlovenski politiki so izdajalci svojih ljudi zaj pa jin je isto povrnula EU.. Odlično, pravica na konci vedno zmaga!

kunaver (nepreverjen)

Jutranji list piše:
Tužbu je podnijela nekadašnja vlada Mire Cerara, dok je u ožujku formirana nova vlada Janeza Janše, koja se zalaže za MIRNO rješavanje sporova.

Prijašnje vlade, koje su vodili Miro Cerar i Marjan Šarec, inzistirale su na sudskom rješavanju sporova s Hrvatskom, posebno inzistirajući na "načelu vladavine prava", ne samo u sporu oko terana nego i graničnom prijeporu, uz povremene ocjene da je Europska komisija pristrana u korist Hrvatske.

Vidimo, kdo dela razdor med sosedi. Barabe.

Slom (nepreverjen)

Imaš prav, Janez bo vse podaril sosedom v dobro dobrososedskih odnosov

In reply to by kunaver (nepreverjen)

župan (nepreverjen)

Židana za župana Murske Sobote!

Godžiro (nepreverjen)

Pa enim bi trbelo postaviti spomenik točno tan ge so se pred časom klanjali , samo njin kak največjim nesposobnežem v zgodovini Slovenije.( vupan ka ste nej pozabili ge se je klanjala slavna trojica).

prekmurec75 (nepreverjen)

ktaj bo odstopil ta prleski gnoj izdajalski

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice