Kako v državi odpraviti iz dneva v dan višje cene hrane in kako Slovenijo izoblikovati v samooskrbno z električno energijo. Tudi to sta pomembni temi, ki se jima niso izognili predstavniki strank, ki jim pred volitvami kaže najbolje.

Uredništva LjubljanainfoMariborinfoPtujinfo in Sobotainfo ter televizija TV IDEA smo prejšnji četrtek pripravili soočenje Danes za jutri, soočenje za prihodnje generacije.

Mnenja so soočili Marjan Šarec, LMŠ - Lista Marjana Šarca, Tanja Fajon, SD - Socialni demokrati, Aleš Hojs, SDS - Slovenska demokratska stranka, Robert Golob, Gibanje Svoboda, Matej Tonin, NSi - Nova Slovenija, Luka Mesec, Levica in Zdravko Počivalšek, Povežimo Slovenijo.

Časi poceni hrane so mimo, prav tako poceni naftnih derivatov, stroškov elektrike in ogrevanja. V katero smer naj stopa Slovenija? To predlagajo kandidati.

Sprva bi pomagali kmetom

Matej Tonin iz vrst NSi poudarja, da lahko ob še večjih podražitvah hrane za šest ključnih artiklov administrativno vlada omeji ceno. »Če bo to potrebno, bomo to tudi storili,« poudarja Tonin.

Na drugi strani Tanja Fajon razlaga, da so v SD za regulacijo cen v celotni prehrambni verigi, tudi za urgenten odkup vse pridelane hrane in za omejitev izvoza.

»Država je tu, da pomaga kmetom,« meni Fajon in dodaja, da bi sami uvedli tudi subvencijo za surovine, ki jih potrebujejo kmeti.

Marjan Šarec, predsednik LMŠ, poudarja, da mora država poseči po selektivnem davku na dodano vrednost, saj naj bi zamrznitev davka prinesla nove težave. Tudi v LMŠ pa so mnenja, da je potrebno sprva pomagati kmetom z različnimi subvencijami.

»Na koncu te verige pa moramo zagotoviti odkupno ceno,« še dodaja Šarec.

Golob za zmanjšanje konzumacije mesa

Tudi na našem predvolilnem soočenju je Robert Golob iz Gibanja Svoboda izrazil potrebo po zmanjšanju konzumacije mesa. 

»To, da v Sloveniji ne prepoznamo prednosti mešane diete, kar pomeni, da ne rabimo mesa jesti vsak dan, je po moje zabloda. Spet pridemo na točko osveščanja. Seveda moramo imeti ponudbo ustrezne hrane, ki nadomesti meso in potem se lahko mesu z lahkoto odrečemo,« poudarja Golob.

Težava ostaja energetska oskrba države

Dotaknili smo se tudi tematike energetske oskrbe in razvoja. Aleš Hojs iz vrst SDS meni, da če v preteklosti ne bi prodajali električne energije v tujino, bi sedaj lahko brez težav oskrbeli tako industrijo kot prebivalce.

Na drugi strani Marjan Šarec, predsednik stranke LMŠ, poudarja pomen izkoriščanja naravnih virov, a meni, da je kot prehoden vir energije pomembna tudi jedrska elektrarna.

»Če že imamo jedrsko elektrarno, tudi obstoječi se da povečati življenjska doba, bi bili dosti neumni, da bi to priložnost zdaj zapravili,« meni Šarec.

Podobnega mnenja je tudi Zdravko Počivalšek, predstavnik stranke Povežimo Slovenijo, ki poudarja, da država ne more zapreti Termoelektrarne Šoštanj, dokler Slovenija nima na voljo alternativnega vira energije.

»Mislim pa, da do tokrat nismo v stanju in nimamo potenciala, da to nadomestimo s sončnimi elektrarnami,« razlaga Počivalšek.

Na drugi strani Luka Mesec iz Levice poudarja, da mora biti v državi za naslednjih pet let cilj desetodstotna solarizacija. V Levici tako energijsko oskrbo države vidijo v mešanici izrabe hidroenergije, in sicer v tretjinskem deležu, tretjino bi pridobili iz nuklearne elektrarne in tretjino iz obnovljivih virov. 

Komentarji (74)

black panter

Golobinjek je okuženi,hahaha

gease (ni preverjeno)

Ti si baugi clovek, samo to ze sam znas.

In reply to by black panter

black panter

Tij si golobinjekov,volilec

In reply to by gease (ni preverjeno)

obupno (ni preverjeno)

ptičja gripa, zdaj pa še Fajonka ne vej himne.....hahahah
https://www.tiktok.com/@pravaodlocitev/video/7087546993509207301?_t=8RZ…

In reply to by black panter

Znalec (ni preverjeno)

Sem to torej dobro razumel, imamo zakon, ki podjetju Gen-I garantira vsaj 90% elektrike pridelane v NEK in to tudi ce pristane GEN-I v privatnih rokah. Cena med NEK in GEN-I ni javna, kot tudi ne cena po kateri GEN-I to elektriko preprodaja. Direktor GEN-I ima preko 400 tisoc evrov place, ceprav je do nedavnega trdil da je to laz. Prav tako trdi, da ni zahteval 15% pri gradnji hidroelektrarn v Bih, ceprav obstaja zvocni zapis. Sedaj trdi da ni imel racuna v Romuniji, ker naj bi mu ukradli identiteto.

Drzava pa z davki financira NEK in skrbi za jedrske odpadke. Zakaj GEN-I, kje se prijavim na razpis?

In reply to by black panter

Glavni moderator (ni preverjeno)

Jebalo vas meso 🤡

Gadaffi (ni preverjeno)

PRAVA SMER SLOVENIJE BI BILA UKINITEV VSEH POLITIKOV,ŽUPANOV IN ŠE BI LAHKO NAŠTEVAL...KER TO DRŽAVO SO NAREDILI DELAVCI KATERI NISO BILI POŠTENO POPLAČANI ZA SVOJA DELA..,KAKO PA,ČE PA SO NAM POLITIKI IN VSA OSTALA POHLEPNA GOLAZEN DENAR JEMALA IZ ŽEPOV ZA NJIHOVO BOGATENJE,LUXUS,HINAVSTVO, ITD.
ZA NAGRADO SO PA NAS ŠE DRŽAVLJANE OBDAVČILI KOT NOBENA DRUGA EVROPSKA DRŽAVA.BREZ TEH NASTAVLJENIH LOPOVOV BI V TEJ DRŽAVI LAHKO 3x BOLJ ZAŽIVELI KOT JO SEDAJ ŽIVOTARIMO !! KDAJ BOSTE ŽE ENKRAT RAZUMELI DA VSI TI LOPOVI ŽIVIJO OD VAŠEGA DELA,ONI SO TU DA VAS KRADEJO !! ZBUDI SE SLOVENIJA!

In reply to by Glavni moderator (ni preverjeno)

Mario4 (ni preverjeno)

Jedli bomo golobe. Hehe

Zoltan bači (ni preverjeno)

Baje Janša začel napad na goloba.
Forumaši se spitavlejo z frečo ali zračno??

hakimolajuwan (ni preverjeno)

Janez in Golobček sta isto sranje samo drugo pakovanje!

In reply to by Zoltan bači (ni preverjeno)

sekretar partije (ni preverjeno)

Mij komunisti volimo fašiste in naciste, z lune.

In reply to by hakimolajuwan (ni preverjeno)

100-100 (ni preverjeno)

SDS je fejst napoti SVODODA, tou se fajn vidi , kak napadajo . Samo poglenite si novine štere so pro SDS. Demokracija, Siol , Nova 24. Nakladajo tak ka se fse kadi. Samo nedo več dugo

. (ni preverjeno)

Še med filmi reklamirajo ka bi naj bil ober šef prvi.

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

qoqoqoa (ni preverjeno)

Kateri vidi med SDS in SLOBODA razliko pa je tudi velik osel. Vdrli so mu v racun in mu nalozili denar. ja, golob to lahko govoris neumnim volivcem. Edino kaj imajo skupno, je da jim disi globalisticen denar. pogoj da ga dobijo, je uvedba prisilno cepljenje vsake 4 mesece. Golob bo to naredil bolj tiransko. boste videli.

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Tako je. Če nemo jedli vsak dan mesa bomo bolj zdravi. To nažiranje s šunkami bo delalo samo promet v lekarnah.

Svoboda? (ni preverjeno)

Kakšna je to svoboda, ko še niti ne izvoljeni politik stranke Svoboda določa, kaj na državljani jedo.

HojSS PRESS (ni preverjeno)

Nihče nič ne določa !
A ne znaš brati ?
Ali se samo nor delaš ?
On pač priporoča, da se kak dan ali dva v tednu ne je mesa.
Sicer bi ti to tudi kdo drug dal nasvet za zdravje.

In reply to by Svoboda? (ni preverjeno)

aiaoaoo (ni preverjeno)

Ti ki si blizu tem skrajnim strankam, povej ali so proti cepljenju ali ne? skrajna levica je rekla, da ne bo umaknila PCT iz sole. kaj pravi SLOBODA.N?

In reply to by HojSS PRESS (ni preverjeno)

dsfe (ni preverjeno)

Tebe na minimalci z rekordno inflacijo in cenami se rajsi sekeraj za kaj drugoga kak cepivo

In reply to by aiaoaoo (ni preverjeno)

wiwiwowo (ni preverjeno)

zakaj verniki strank sploh komentirate. pa ti se lahko cepis s temi zvarki vsak dan, ostale pusti pri miru. Slobodane.

In reply to by dsfe (ni preverjeno)

Gadaffi (ni preverjeno)

Zdaj van fsi lejko marsikej obljubljajo, ka ščejo,vas fajn nategavlejo z njihovimi lažmi da se še bole obogatijo,pa nej vi ampak samo oni,tu se nikoli ne ide za nas ampak za tote šteri bole spretno van laže in zavaja...pa bojo izvoljeni pa de plejsali kak de jin gospodarji globalisti narekovali.Kak butelj moraš bit da tem lažnivcon znova in znova nasedate.Vi jin kar dale davlite vaše glasove,bote znova lepo videli kako so vas pa fajn na suho nategnili... Dobili bote (bomo) največjo bedo ker se vedno eni in isti dovolijo nategovat zaradi nekih lažnih obljub od tistih ljudi kateri želijo le vaš DENAR !

In reply to by aiaoaoo (ni preverjeno)

Japezt (ni preverjeno)

Kda van je pa župnik pravo ka en den nej jesti mesa v petek pa vse vredi bilo.

auaiaoo (ni preverjeno)

ti si res bedak. Pa kaj misli, da smo mi verniki strank. jao, sploh ves razliko? ce so zate stranke cerkev in si njihov slepi vernik je to tvoj psiholoski problem.

In reply to by Japezt (ni preverjeno)

Če bi (ni preverjeno)

Če bi to pravo JJ, bi ga kulovci že takoj naznaninili Bruslju, kakšno represijo izvaja nad državljani.

Pepek s Prlekije (ni preverjeno)

Ko koga briga, kamo jaz ja. Če pa nemo meja česa jesti, pa de Golob itak zodji, ker bi mi kaj da.

Busybee (ni preverjeno)

Golob bi rad prišel na oblast da bi vam sral po glavi.

Karl Marx (ni preverjeno)

Janša, Počivalšek in Tonin so tako nebogljeni in vdani v usodo, da jih je težko gledati. Levi stroj pa melje brez milosti. Pljuska zam pljusko, zdaj v obraz Janše, pa spet puf po Toninu. Golob, Mesec, Bratuškova uprizarjajo masaker nad temi, v bistvu tremi majhnimi človeški, ki so nas ustrahovali zadnji dve leti. Sedaj vsak Slovenec vidi, da so Janša, Tonin in Počivališček le navadni prezdeti, ki na odprti sceni nimajo šans

Tak mimogrede (ni preverjeno)

Golob se spozna telko na politiko, kak Janša na energetiko. Amen.

wowo (ni preverjeno)

oba pa hoceta privatizirat drzavno energetiko. edino, ki se nosi dobicek v tej drzavi in ni konkurence. Kaj mislis zakaj je desna roka od JJ zaposlen pri GOlobu?

In reply to by Tak mimogrede (ni preverjeno)

Jejskks (ni preverjeno)

Janšisti so skočili v zrak - mesa me dajo, oni ga jedo vsak dan!!! In nato je prišel Veliki petek,…

akakak (ni preverjeno)

jansisti, jejo burek in sladoljed. ugotovi od kod so. vse si pomesal, namenoma ali si zaveden.

In reply to by Jejskks (ni preverjeno)

Karl Marx (ni preverjeno)

Kak si le tij nebogljeni, stari gorički dementnež. Šče malo pa boš Matildin.

K0M.PRESS (ni preverjeno)

Jaz kom. tiska ne berem, ker ga resno ne jemljem.

skaloooop (ni preverjeno)

to meso so po dogovoru med strankami v ozadju ven privlekli, da se ne sprasuje o perecih temah zadnji 6 mesecev in so pomembne vsakodnevno za ljudi. Dobro spinajo bedake.

user (ni preverjeno)

Kaj bo Golob govoro kdo bo kaj jedo pa take tu direktno povem da Goloba ne bom volil rajši vidim Janšo dalje kot pa tega smotanega v glavi slabiča ki ni vreden centa če bo on izvoljen se toliko naj narod zaveda samo da si bodo sebi slabše izvolili ker bo takrat še bolj slabše kot pa je naj bo rajsi Janša dalje on je vsaj tisto kar je povedal tudi naredil Golob pa nič no to je vsaj moje mnenje vsak ima svoje mnenje in vsak bo volil kar bo htel moj glas gre za JANŠO

ajakako (ni preverjeno)

tebi ne bo, meni tudi ne, ker nimava goloba za fararja, zupnika, muftija, popa ali podobno versko osebnost, kot ga imajo eni na tej strani in v sloveniji in mu zato verjamejo. Gre za osebe ki so verjele v cepivo, namesto da bi jim znanstevno dokazali. Za verjeti je mesto v cerkvi, moseji, sinagogi. Politikom se NE verjame, oni morajo dokazati.

In reply to by user (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Karl Marx ali bi mi ti opravil pregled mednožja

In reply to by ajakako (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

Cudno, ka ti je tej stavek trn v peti, ceprav neje clovik nika guco o ton, ka bi karkoli prepovedo, ampak je guco o vplivi na okolje, keroga ma zivinoreja (ceprav to ti zanikas oziroma ti je valda tezko priznati). Na drugoj strani pa ti je nej nika sporno, kda je vas veliki vodja guco, ka mogoce nemo meli 10 vrst rogljickov na izbiro, ampak samo 2. Tan tudi nebi mel izbire, tan ti tudi 8 vrst rogljickov vkraj zemejo...

In reply to by user (ni preverjeno)

cddcd (ni preverjeno)

Saj ste prebujeni, ne? Glas za izvenparlamentarno stranko ni stran vržen glas kot vas nekateri želijo prepričati. Te stranke so namreč naše upanje, ne pa novi obrazninategi.

fake.lo (ni preverjeno)

Se še komu zdi, da SDS in Svoboda ena drugo namerno "bildata", da bi ponovno ustvarili "dva" močna pola in s tem razkol med državljani Slovenije na povsem nepomembnih temah? Eh, teorija zarote ……. ki so se vse uresnicile

nateg.evrope (ni preverjeno)

Ti isti, ki so naredili vse, da bi bili odvisni od ruskega plina, sedaj glasujejo, da prekinemo uvoz plina iz Rusije. Da ga raje kupimo preko ZDA, ki ga uvaža pospešeno - iz Rusije.. Uboga Evropa.

efa (ni preverjeno)

Jansa gnes na pop tvji jeclo kak malo dejte. Dedek Janci, spizdi ze v penzijo pa na kahlico, tvoji cajti, ka si se spilo generala so mimo. Samo skodo delas (nan), pa (sebi) sramoto.

. (ni preverjeno)

Kak je lejko dovoljeno takšno komentiranje?

bonge (ni preverjeno)

Falov the maney. Pitaj se čidi je sobotainfo pa de te vse jasno. Tudi plusi in minusi so prirejeni. Mij naj gejmo travo travo, goloub in elita do pa kavijar gele. Rejdno nan perejo možgane.

In reply to by . (ni preverjeno)

Golob 1 (ni preverjeno)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jebtese (ni preverjeno)

Itak mo volo Janeza

lalika (ni preverjeno)

Golob je rekel ,da ni za obvezno cepljenje na včerajšnih soočanjih. Zdaj pa mu verjami ,keri lahko.

Gadaffiv (ni preverjeno)

golob je vlki pristaš hararija šteri je avtor knjige the big reset,prevedeno velika depopulacija in vi edni rejsan mislite da je on prouti tem. golob in vsi tile ostali van lažejo ker od vas želijo le glasove,zaj so pridni in lejpi,davlejo van lepih obljub,ko pa enkrat tile psihopati zavladajo pa de vas začeli dobesedno klati...Ne nasedajte takim minipulatorjem,njima se gre za vašo naivnost,ka nej ste vidli konec odaje ko so se vsi v roke segli,pred tem pa vsaki vsakoga popljuval.Pa kakše dokaze še nucate vi ovce edni zabiti,pa toti van še meglo lejko prodajo tak ste edni že oprani.

In reply to by lalika (ni preverjeno)

prkič (ni preverjeno)

"Napovedal sem, da bom zbolel v roku treh dni. In natanko tako je bilo." - ali po domače: goloub se je posro!

Bisgec (ni preverjeno)

Časi poceni hrane so mimo, prav tako poceni naftnih derivatov, stroškov elektrike in ogrevanja. V katero smer naj stopa Slovenija,,,A DA SMO IMELI VSE POCENI DAJ NEHAJTE, ŠKODA DA STE NAM TO ZDAJ POVEDALI, KER SICER BI ŽE VSA TA LETA DOPUSTOVAL NA mALDIVIH.

Bisgec (ni preverjeno)

bedasti Golob, saj te ne misli noben pojesti kaj nam boš ti govoril kolikokrat na teden bom jaz jedel meso, boš kvote uvedel majmun ?

Bisgec (ni preverjeno)

Golob...2 krat tedensko boste jedli meso, 3 - krat tedensko se boste vozili z avtomobili, 4 - krat tedensko boste srali - s tem prihranili pri WC papirju in pri vodi, umivali se boste 5 - krat tedensko..kupovali pa boste mini električne avte z dometom 200 km za 30.000 in na strehah bodo obvezne sončne elektratne po GEn- i ugodnih cenah 1000 € na ploščo za na streho. ;) . Samo vi volite Goloba antijanšisti, budale leve sovražne, niso vas že najmanj trikrat nategnili z " novimi obrazi " .

konžar (ni preverjeno)

Levi bi na odvzeli premoženja ki smo si ga prigarali in še določali kdaj bomo kaj jeli. Ne hvala KUL levim strankam. Volimo SDS.

bonge (ni preverjeno)

Ča zdaj pa nasejdemo nouvin obrazom, te nan pa rejsan nega pomouči. Goloub je prevarant. Zdaj so njeme še bančne račune v Romunije najšle za štere un kao sploj ne vej. Laźe in klade baraba.

Čudo (ni preverjeno)

Te pa voli za stare, keri te nategavlejo že 30 lejt. Što ti brani?

In reply to by bonge (ni preverjeno)

joszeff (ni preverjeno)

Ka je že z ovin kupom gotovine za keroga Janša ne vej razložiti od ge njemi? In nišče več ne cvili od odpisi milijonov Jankoviči zdaj, gda je Janša odpiso milijone svojomi pajdaši Bavčari. Ge san že pravo ka ne volin nikoga keri trenutno sidij v parlamenti. Za ostale se pa moren do nedele še odloučiti. Tisti kerin pa so tak pri srci tisti, keri nan že 30 lejt kradnejo in nan lažejo pa samo izvolite.

In reply to by bonge (ni preverjeno)

Bisgec (ni preverjeno)

Ti dobro veš da bo posranega Goloba volil kaj se sprenevedaš...kot pravi golob, samo da ne bo trenutna vlada ostalo je vseeno, to je vaš moto hepani.

In reply to by joszeff (ni preverjeno)

Gadaffiv (ni preverjeno)

Nej samo v Romuniji!
V izraeli ima milijone skritih kaj je ukradel nam Slovencem,pa še v Bolgariji in tako naprej...

In reply to by bonge (ni preverjeno)

smrkci (ni preverjeno)

ma dosadniste že vsi po prejk z temi volitvami.

Sumič (ni preverjeno)

Saj nam bodo te vlade uredile, da ga niti ne bomo mogli jesti, ker ne bo denarja. Banda, vsi

40.000 EUR golob (ni preverjeno)

TAKŠEN SLOVENSKI GNOJ, KI DOBI 40.000 €/MES. BO NAM GOVORIL, DA 2 KRAT NA TEDEN NE BOMO JELI MESO - MARŠ NESNAGA POKVARJENA.

Tecumseh (ni preverjeno)

Zdaj se je s tem, da bi dvakrat ne jedlil mesa zeletel ali resno mislil seveda ne vemo. Ker je že nejkrat izustil res neke "čudne" bi rekel, da mu svetovalci niso dovolj hitro prišepnili, kaj naj govori (domneva se ob fotografijah, posnetkih neke naprave v ušesu, da se mu prišepetava).
Ampak, po svoje, da naj ne jemo toliko mesa niti ni tako narobe izjava, mene bolj moti, da še vedno ni pokazal tisto dohodnsko odločbo, ampak samo neki dokument o prejemku in to na dan 13. decembra mislim da lani? Zakaj ne vsaj 31. decembra? Moti me, da izjavlja, da dohodninske ne bo pokazal, ker so bodo videli podatki o otrocih. Pa vsaj je vsak politik to prečrtal s črnim flumastrom. Tudi davčno številko. Taki izgovori, kot bi bil pet let star. In na koncu me moti in bi nas moralo vse, da ima skrit račun neke avstrijske podružnica v Romuniji. A ni javno in jasno povedal, da nima nikjer odprtega računa v tujini?

Tecumseh (ni preverjeno)

... in ravno te dni je zbolel za kovidom? A ni bolj verjetno, da se je ta lažnivec hotel izogniti direktnemu srečanju predvsem z Janezom Janšo, pa tudi Počivalšek in Tonin bi mu imela kaj povedati. Nenazadnje, tudi novinarji na POP Tv-ju morajo tu in tam vprašati kakšno tako, katera bi ga spravila v težave. Še posebej, če mu prišepetalci ne bi dovolj hitro kaj sugerirali? Zakaj se ne udeleži soočenj na Planet Tv-ju. Tudi Mesec noče tja, pride pa Fajonova, Bratušekova...
Če bomo imeli takega samovšečnega mandatarja se nam slabo piše. Tudi, ker bo leva vlada na oblasti leto dni, največ leto in pol in scenarij, kakršnega smo imeli s Šarcem, se bo ponovil.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Marko_10 (ni preverjeno)

Ti si tudi bil zastonj v Bohinju? Samo vprašam.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Kot praviš (ni preverjeno)

Zdaj ravno je zbolel, mislim, da mu je postali vroče pod stopali.

Betežen? (ni preverjeno)

Golobja driska, živčnega izvora.

naroebe (ni preverjeno)

Why does Zelensky ask for money and weapons all the time but never food, water or medical supplies?

za Čudo (ni preverjeno)

Rajši reči: Te pa voli tiste, šteri te nategavlejo že 50+30 = 80 let. Dosti nateg, nateguni!

carni vrag . (ni preverjeno)

Jaz bom volil Kučana
Zato ker ima tako lepe
Plave oke

Marko_10 (ni preverjeno)

Jaz pa JJ zaradi frizure

In reply to by carni vrag . (ni preverjeno)

Marko_10 (ni preverjeno)

Za vse zastonj hotel v Bohinju #NSILOPOVI
Ni čudno da ima Tonin tako dolg nos
#lažniviPinokio

Kranberger (ni preverjeno)

Mesojedci jemo tudi golobe...
Če nam bo preprečil uživanja mesa bomo požrli tudi njega

tanja flaškon (ni preverjeno)

Golobi so prenašalci bolezni in kot taki so družbeno nevarni

neveneven (ni preverjeno)

Goloba ustrelit in ga spohati, pa kako so dobri pohani.

Starejše novice