Foto: Branka Keser
Kako rešiti stanovanjsko problematiko in mladim ponuditi dostopna stanovanja sta vprašanji, ki se porajata ob vsakih volitvah. Kaj konkretno bi torej storili v strankah, ki jim po trenutnih napovedih kaže najbolje. To so njihovi odgovori.

Dober teden dni do volitev smo uredništva Ljubljanainfo, Mariborinfo, Ptujinfo in Sobotainfo ter televizija TV IDEA pripravili soočenje Danes za jutri, soočenje za prihodnje generacije.

Mnenja so soočili Marjan Šarec, LMŠ - Lista Marjana Šarca, Tanja Fajon, SD - Socialni demokrati, Aleš Hojs, SDS - Slovenska demokratska stranka, Robert Golob, Gibanje Svoboda, Matej Tonin, NSi - Nova Slovenija, Luka Mesec, Levica in Zdravko Počivalšek, Povežimo Slovenijo.

Ker se mladi Slovenci na svoje selijo pozneje kot drugje po Evropi, cene stanovanj pa so v zadnjih letih poletele v nebo, prav tako najemnine, so predstavniki strank so na soočenju Danes za jutri spregovorili o mladih in prihodnosti, ki se obeta generacijam, ki prihajajo.

Kako bi stranke rešile stanovanjsko problematiko?

Da je dostopnost stanovanj za mlade v Sloveniji težava že vrsto let, se zavedamo vsi. Tudi politične stranke, ki v svojih političnih programih zraven drugih tematik naslavljajo tudi stanovanjsko problematiko. A kako bi jo rešili?

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon poudarja, da so v stranki SD sestavili zakon, ki bi med letoma 2023 in 2029, z državnimi poroštvi, posojili ter državnim denarjem, razpolovil ceno stanovanj in najemnin, za 65 kvadratov in 350 kvadratov, zaradi česar bi po njenih besedah mladi tako bistveno lažje prišli do stanovanja. 

Na drugi strani bi v Gibanju svoboda uvedli petletne profitne najemnine v stanovanjih.

»Ta pa naj bodo trajnostna in po sistemu skupnosti. Potem pa možnost odkupa, po normalni, ne po tržni, normalni regulirani ceni. To je edini način, da možgane zadržimo v Sloveniji,« poudarja Robert Golob. Hkrati bi davčno razbremenili mlade, saj ne želijo, da bi ti kredite odplačevali tudi po 30 let.

Aleš Hojs, predstavnik stranke SDS, poudarja, da so sami sprejeli stanovanjsko shemo, ki naj bi mladim omogočala lažje sprejemanje kreditov.

»V naslednjem našem štiriletnem obdobju pa bomo uresničili tisto, kar smo že mnogokrat napovedali. Torej, da bodo del obveznosti, tisti, ki si bodo ustvarili družino, oproščeni. Torej, zmanjšala si jim bodo števila let, ko bodo odplačevali kredit,« napoveduje Hojs.

Gradnja novih in sprostitev obstoječih stanovanj

Zdravko Počivalšek iz stranke Povežimo Slovenijo poudarja, da je rešitev problema v povečanju intenzivnosti gradnje stanovanj.

»Na drugi strani pa je potrebno razpršiti to gradnjo po celi Sloveniji v skladu z našo zavezanostjo enakomernemu in skladnemu regionalnemu razvoju,« meni Počivalšek.

V NSi menijo, da je dolžnost države, tudi politike, da najde način, a se bo gospodarsko kolesje vrtelo še naprej. »Predvsem tudi, da se od tega dela, ne bo država preveč jemala. K tem stvarem je tako potrebno pristopiti razumno,« poudarja Matej Tonin. 

»Tudi jaz sem med tistimi, ki je dobro plačan, ampak mi trenutno kredit, ki ga imam za 25 let, in stroški 'odškrtnejo' skoraj 40 odstotkov poslanske plače. Kako si naj potem to drugi privoščijo?« pa se sprašuje Luka Mesec, koordinator stranke Levica.

Zato poudarja, da se mora država aktivirati in zgraditi 30 tisoč najemnih stanovanj, sprostiti prosta stanovanja ter z davki pregnati 'špekulante' z nepremičninskega trga. 

V LMŠ menijo, da je stanovanjski sklad v državi prešibak in bi ga sami okrepili z gradnjo novih stanovanj. »Naš predlog je tudi, da se lastniško stanovanje dobi z odplačevanjem najemnine. Prav tako ni prava pot v tem trenutku zniževanje davkov. Mi smo za davčni status quo,« pa poudarja Šarec.

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marko_10 (nepreverjen)

Imam rešitev. Gremo živet v hotele v katerih ne rabimo (pozabimo) plačat nastanitev
#pozabljvipolitiki

Assia (nepreverjen)

Evo, kako so KULovci širokosrčni, ko so pa bili na vladi so pa nadstandardna stanovanja delili islamskim migrantom zastonj, vred z hrano iz restavracij, medicinskimi posteljami, velik TV na 180 stopinj, itd., penine pa cca. 300€.

In reply to by Marko_10 (nepreverjen)

Assia (nepreverjen)

...penzije

In reply to by Assia (nepreverjen)

Assialaze (nepreverjen)

In kajje zdaj drugace ko aktualna vlada daje denar za ukrajince? Majo ti kaj manj? Penzije pa imajo 300 evrov tisti kateri nimajo polne delovne dobe ali pa kmecke kjer si niso nic vplacevali... Tako da ne na pamet

In reply to by Assia (nepreverjen)

Assia (nepreverjen)

A Romi imajo polno delovno dobo, da dobijo 1000 in več € podpore, pa še za vsakega otroka po 200€ spopadov, kar vprašaj jih.

In reply to by Assialaze (nepreverjen)

Assia (nepreverjen)

Ukrajinci ne režejo glav po pločnikih. Si že pozabil na 200 mrtvih v Parizu?

In reply to by Assialaze (nepreverjen)

Assia (nepreverjen)

KULovci z Golobom na čelu pa hočejo na veliko uvažati prav take muslimane in črnce, da bodo tu na podporah, kot Romi.

In reply to by Assialaze (nepreverjen)

Mama mia (nepreverjen)

Raztirati te lešnare pred kamerami, ki nam prodajajo temo,zavajajo lažejo,kradejo denar slovenskih davkoplačevalcev in bo zadosti denarja za vse tiste ki pošteno delajo.

rtgrter23r23 (nepreverjen)

Spijzdite vsi tej ka so na sliki gnoji eni smrdejči lažnijve! Te stare obraze ne voliti!

nope (nepreverjen)

Ne volin nikoga keri je trenutno v parlamenti. Eni so vse zajebali pred korono in pustili na oblast ove druge, keri so vse še bole zajebali med korono. Ovi prvi pa so se niti bunili nej cejli dvej leti. Niti eni od teh ka zdaj glumijo v parlamenti si ne zaslužijo moj glas.

AJAJAJAJAJAJAJ (nepreverjen)

Samo da se rešimo IVANA JANUZAJA JANHSE - ORBAN, pa se bo stanje popravilo. Nič pa ne gre čez noč, žal.

babababab (nepreverjen)

ne, ne bo se. pa kaj si ti na gobah. v vrsti cakajo novi psihoti. malo beri socialna omrezja. vsi ti kao parlamentarni imajo podobne tiranske ukrpe v programih. Zakaj? ker imajo istega gospodarja. pa kdja vam bo potegnilo, da resitev ni v novih obrazih ali parlamentarnih strankah. iscite jo tam, kjer jih ne pustijo pred kamere.

In reply to by AJAJAJAJAJAJAJ (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Kako rešiti stanovanjsko problematiko: Enostavno, v Socialistični republiki Sloveniji v okviru SFRJ smo imeli stanovanjski sklad, ki smo/ste ga v R Sloveniji razprodali/razdelili, vprašanje v naslovu je le za tiste, ki so kratkega spomina !?

akallll (nepreverjen)

stop gradit, naslednjih 10 let nobenga in stroga prepoved novega dovoljenja za bivanje prislekom izdat in bo stanovanj vec kot prevec. stanovanjski sklad je problem, ne rsitev. od 100 stanovanj ki so jih razdelili na novem brdu lj, najdes samo 3 slovence. to je vsa problemematika stanovanj.

In reply to by asdasd (nepreverjen)

alaopp (nepreverjen)

Povprečen Američan je leta 1987 delal 1949 ur na leto, leta 2015 pa le še 1811. Angleški kmet iz 13. stoletja je delal 1620 ur na leto. Kje je sedaj tisti temačni srednji vek?

smesnice (nepreverjen)

Koga Jonas iz SD nagovarja? Mladino? Upokojence? Alkoholike? Večne najstnice? Odcvetele sufražetke?

prowbwmati (nepreverjen)

Zato poudarja, da se mora država aktivirati in zgraditi 30 tisoč najemnih stanovanj, ….
Ne mores verjeti in prav ta stevilka se giblje pri uvozu novih balkanecev iz kosova in iz balkana na letni ravni.
Nobenega, hocem, da ne gradijo vec nobenega stanovanja. To ni stvar drzave. Drzva naj se briga za javno infrastrukturo.

r (nepreverjen)

Problem stanovanj je največji v Lj, ker se je v zadnjih 30 letih vsa državna podjetja in ustanove vzpostavljalo v Lj. Zato nastaja problem stanovanj. Če pa dodamo še uvoz tujcev iz bivše Juge, ki v Lj imajo vedno prednost pri delitvi stanovanj pa smo tam kjer smo sedaj.

Piz (nepreverjen)

Brišejo komentare

-uču (nepreverjen)

janša ima najbokšo rešitev država de porok za posojilo za stanovanje kero do mladi odkupili.

Kreditar (nepreverjen)

Ni problem v porostvu... Problem je v ceni stanovanj pa da si mladi to ne morejo privosciti z svojimi placami....

In reply to by -uču (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice