*Fotografija je simbolična
Sedmi sveženj ukrepov, ki naj bi ga vlada sprejela še ta teden, vključuje tudi nadomestila za gasilska društva. Toliko sredstev si lahko obetajo društva.

V teh časih smo običajno priča obiskom gasilcem na naših domovih, ki s koledarji zbirajo prispevke in donacije za svoje delovanje. Zbrane donacije so pomemben del prihodka gasilskih društev, a tovrstne decembrske aktivnosti so zaradi epidemiološke slike padle v vodo.

Gasilska zveza Slovenije je že konec novembra društvom predlagala, da naj se držijo navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in vladnih odlokom ter jim tradicionalno raznašanje koledarjev odsvetovala.

Na zvezi so sicer pripravili obširnejšo akcijo zbiranja donacij v času epidemije preko platforme E-Donacije, kjer lahko gasilcem namenite del dohodnine, a kot je v začetku decembra tudi napovedal predsednik vlade Janez Janša, bo jim na pomoč priskočila tudi država. 

Na območju soboške upravne enote čez 100 društev

Tradicija prostovoljnega gasilstva je v Sloveniji močno prisotna, na območju države deluje čez 1300 gasilskih društev in zvez, samo na območju Upravne enote Murska Sobota je organiziranih 145 gasilskih zvez in društev.

Kot izhaja iz osnutka PKP7, se bo prostovoljnim gasilskim društvom zaradi izpada prihodkov v letu 2020 zagotovilo nadomestila za namene nakupa zaščitne opreme, skupne opreme in gasilskih vozil. Višina nadomestila pa bo odvisna od kategorije gasilske enote. 

PREBERITE ŠE:

Višina pomoči odvisna od zapletene kategorizacije gasilskih enot

Prostovoljne in poklicne gasilske enote opravljajo javno gasilsko službo in so razvrščene v sedem kategorij, katerim je prilagojena kadrovska sestava enot in njihova tehnična opremljenost. V prvih treh se organizirajo kot prostovoljne gasilske enote, pri četrti in peti kategoriji je možnost organiziranja s poklicnim jedrom, v zadnji dve kategoriji pa so razvrščene poklicne enote.

Razvrstitev gasilskih enot na podlagi kompleksnih meril, ki vključujejo točkovanja povezana s številom gasilcem, časom izvoza, opremo, deležem gozdnih površin in naseljem, ki ga enota pokriva, opravi župan. Ob tem se v vsaki občini gasilska enota najvišje kategorije določi kot osrednja enota.

Tako je denimo v soboški občini kot osrednja gasilska enota organizirano Prostovoljno gasilsko društvo Murska Sobota, ki je uvrščeno v peto kategorijo. Med tem, ko rakičanski, bakovski in černelavski gasilci spadajo v enoto druge kategorije, pa gasilska društva v Krogu, Kupšincih, Markišavcih, Nemčavcih, Polani, Pušči in v Satahovcih spadajo v enoto prve kategorije. 

In koliko si lahko obetajo gasilci, če bo zakon sprejet v taki obliki? 

  • za PGD 1. kategorije 2.000 evrov 
  • za PGD 2. kategorije 3.000 evrov
  • za PGD 3. kategorije 3.500 evrov
  • za PGD 4. kategorije 4.000 evrov
  • za PGD 5. kategorije 4.500 evrov

Kot še piše v nadaljevanju, se dodatno osrednji enoti zagotovi še 1.000 evrov nadomestila, so pa vsa sredstva oproščena plačila davkov in prispevkov.

Milijoni za gasilce

Zanimivo, v osnutku zakona niso predvideni dodatni pogoji za upravičenost do nadomestila, denimo glede dokazovanja izpada prihodkov, ki je povezan z epidemijo.

Premier Janša je denimo ob napovedi pomoči zapisali, da bodo gasilskim društvom "zagotovili nadomestilo v višini lanskih v tem času zbranih prispevkov".

Namreč, v kolikor bodo do sredstev upravičena vsa prostovoljna gasilska društva v državi, bi to pomenilo, da bo vlada za gasilce namenila okoli pet milijonov evrov. Samo za društva pod okriljem Gasilske zveze Murska Sobota bi šlo 28.500 evrov.

Za določitev upravičencev in izplačilo bo sicer pristojno Ministrstvo za obrambo oziroma Uprava RS za zaščito in reševanje, ki sodi v resor obrambnega ministrstva

Komentarji (14)

proizvodnja (ni preverjeno)

Ce imamo v proracunu denar za razne neumnosti (nevladne organizacije, ki lepo zivijo od mesanje megle, delajo za PENEZE) je prav, da se najde tudi za gasilce, ki v vecini delajo za "Bog plati"!
Z gasilskim pozdravom na pomoc!

Tzzzii (ni preverjeno)

Saj to je problem, ker imamo preveč raznih kvazi nevladnih organizacij ki kot pijavke vlečejo proračunski denar za lastni interes. Gasilski pozdrav.

In reply to by proizvodnja (ni preverjeno)

Miklavzh (ni preverjeno)

Raje gasilcem kot cerkvi, tam se šele dogajajo nepravilnosti

In reply to by Tzzzii (ni preverjeno)

Karl Marx (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ne vidim problema
Denar lahko delijo
po ključu
glede na število odklopljenih
akomolaturjev

Kageste (ni preverjeno)

tele

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

tele ti je mama

In reply to by Kageste (ni preverjeno)

Pick (ni preverjeno)

Pazi ka nedo tebi akomolator izklopile kda boš nuco večjo pomoč.Ne delaj se norca iz HEROJOV kajti oni so prvi ko ti lahko rešijo življenje.

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

Lunolino (ni preverjeno)

Heroji??!!!
Ka je z tebof,tablete si nej zel?

In reply to by Pick (ni preverjeno)

Warlord

v Beltincih so napovedali prodajo koledarjev.

Nobodyy (ni preverjeno)

Koledarji se nikoli ne prodajajo. Koledar lahko vzame oz. dobi kdo hoce. Ce ti je pa kaj mar, njin pa namenis prostovoljni prispevek, to je lahko 100e ali pa 10centov ali pa nika.. Lp

In reply to by Warlord

Proti gasilcem (ni preverjeno)

ki kradejo, podtikajo in goljufajo zavarovalnice

realnoo (ni preverjeno)

svasta:)
s temi gasilci ste ponoreli:)
zakaj v ms rabimo pgd v kupsincih, vescici, pusci, cernelavci...???? objekti so oddaljeni cca 2km med sabo...
GASILCI A STE FUKNJENI???

Yy (ni preverjeno)

Kaj pa ostala društva??

ORGANIZACIJA G… (ni preverjeno)

Popolnoma zgrešeno, in finančno nevzdržno, da vsaka najmanjša vas mora imeti dragi gasilski avtomobil pa potem še kombi za prevoz moštva in večja še poveljniško vozilo. Koliko samo stane vzdrževanje tega, ogrevane garaže itd.
Zakaj se ne formira v krogu 8 - 10 km ena profesionalna ekipa tudi z najboljšo opremo ? Analize so pokazale, da je taka ekipa PREJ NA MESTU POŽARA, kot vaška kjer se čaka ljudi, pa še nekaj je oprema je danes strogo specialna in je potrebno z njo vedeti rokovati.

Starejše novice