Z včerajšnjim drugim krogom lokalnih volitev smo tudi uradno dobili županje in župane, ki bodo naslednja štiri leta vodili 212 slovenskih občin.

V Pomurju smo v osmih občinah na odločitev čakali včeraj, devetnajst odločitev pa je padlo že v prve krogu. Na letošnjih lokalnih volitvah se je na volišča sicer podala dobra polovica volilnih upravičencev, svoj glas je oddalo 870.649 volivk in volivcev, kar je 51,18 odstotkov vseh, ki imajo to pravico.

V Pomurju so najvišjo volilno udeležbo zabeležili v občini Kobilje, kjer se je na volitve podalo kar 82,93 odstotkov volilnih upravičencev, najslabša udeležba je bila v Veliki Polani,  kjer je svoj glas oddalo 44,38 odstotkov volivk in volivcev.

Osem sprememb na županskem stolčku

Letošnje lokalne volitve so poskrbele za osem sprememb na županskem stolčku, v devetnajstih občinah pa ste županji ali županu zaupali nov mandat.

Do sprememb je prišlo v občinah Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Lendava, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici in Turnišče. V Apačah si je županski stolček zagotovil Andrej Steyer, v Beltincih Marko Virag, na Cankovi Danilo Kacijan, v Črenšovcih Vera Markoja, v Lendavi Janez Magyar, v Radencih Roman Leljak, v Svetem Juriju ob Ščavnici bo na županski stolček ponovno sedel Anton Slana, ki je občino že vodil v preteklosti, občino Turnišče bo vodil Borut Horvat.

Brez "borbe" so si nov mandat zagotovili Marjan Kardinar v Dobrovniku, Ludvik Orban na Hodošu, Branko Belec v Križevcih, Stanko Ivanušič v Razkrižju in Damijan Jaklin v Veliki Polani. Ti namreč protikandidata na letošnjih lokalnih volitvah niso imeli.

V Pomurju bodo tudi v prihodnje delovale tri županje, dvema je uspelo prepričati volivke in volivce, da jima zaupajo nov mandata, v enem primeru temu ni bilo tako. Olga Karba bo še naprej vodila občino Ljutomer, Cvetka Ficko pa občino Grad. V Turnišču je s svojim delom po enem mandatu končala Vesna Jerala Zver, novo županjo pa smo dobili v občini Črenšovci, kjer je slavila Vera Markoja.

Najstarejši v Rogašovcih, najmlajši v Beltincih

Po včerajšnjem drugem krogu je tudi jasno kje v Pomurju imamo najstarejšega in kje najmlajšega župana. Za prvega se je vedelo že po prvem krogu, saj je v Rogašovcih nov mandat dobil 75-letni Edvard Mihalič, ki je bil tudi najstarejši kandidat za župana.

Nekoliko drugačna je bila situacija v primeru najmlajšega župana. Po prvem krogu je to postal Marko Virag, ki bo čez nekaj dni dopolnil 36 let, a je bilo za "razglasitev" najmlajšega potrebno počakati do včeraj, ko bi ga v tej kategoriji lahko zamenjal Dejan Süč. Slednji v boju za župana Lendave ni uspel, tako da je 35-letni Virag trenutno najmlajši župan, ki bo vodil katero od pomurskih občin.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
oj-oj (nepreverjen)

prosim če malo v poiščete v kerih strankah so župani pa lestvico napravite što vodi

Matejko (nepreverjen)

Kot prvo takoj ukinit obcine, kjer nista sposobna kandidirat vsaj dva

Aua (nepreverjen)

Na Cankove je že novo leto

kepa (nepreverjen)

Radenčanii, izvolili ste kriminalca, goljufa KOSOVCA in se po HR hvali kako je on veliki Ustaša

Starejše novice