Foto: Bobo
Predstavniki kampanje Rešimo Muro! so se kritično odzvali po izvedenem prvem Forumu za Muro v Radgoni.

Minuli torek je v Radgoni potekal prvi forum za Muro v okviru delovanja stalne slovensko-avstrijske komisije za Muro, s katerim naj bi krepili vključevanje zainteresiranih strani v delovanju komisije.

Posluh civilni družbi, nezanimanje za onesnaženost Mure

Nevladne organizacije, združene v kampanji Rešimo Muro! menijo, da je forum le simbolični prostor, zato pozivajo k vključitvi civilne družbe, od naravovarstvenih in okoljevarstvenih nevladnih organizacij do predstavnikov občin ob reki Muri. 

"Le taka enakovredna vključitev bi bila skladna z Aarhuško konvencijo, ki sta ji zavezani tako Avstrija kot Slovenija in katere eden temeljnih ciljev je udeležba javnosti pri odločanju o okoljskih zadevah. Opozoriti gre, da statako ureditev podpirala vsaj dva ministra za okolje, Jure Leben in Simon Zajc, ki sta v Komisijo tudi imenovala predstavnika civilne družbe Borisa Bezjaka, očitno pa taka vključitev mnogim ni ustrezala in ne ustreza - tudi na slovenski strani," trdijo v sporočilu za javnost. 

Navajajo tudi, da na forumu niso dobili zagotovil komisije, da bodo teme, ki so jih predlagali udeleženci, dejansko obravnavali. Prav tako pa ne zaveze, da bo komisija obravnavala vse večjo onesnaženost Mure. Ob tem izpostavljajo, da je Agencija RS za okolje v letih 2017 in 2017 ugotovila presežene količine bromiranih difeniletrov in živega srebra pri Ceršaku in Moti, v zadnjih dveh letih pa meritev ni izvedla, to pa naj komisije ne bi zanimalo. 

"Gre za pomembno vprašanje, ali so ribe, s katerimi se hranijo prebivalci ob Muri, varne za prehrano," poudarjajo nevladniki.

Odločno proti širitvi hidroelektrarne na Muri

Izpostavljajo še projekt prenove oziroma širitve edine hidroelektrarne na slovenski strani Mure in nejasnih načrtov z njo. Komisija naj ne bi bila seznanjena, da Dravske elektrarne Maribor predstavljajo scenarij, ki tam predvideva kar 14-kratno povečanje pridobivanja električne energije.

"V kampanji Rešimo Muro! se nam zdi neverjetno, da Komisija o temu projektu, ki nesporno sodi v polje upravljanja Mure, molči – tako na svojih sejah kot pred javnostjo. Taka pasivnost je nesprejemljiva zlasti, ker gre za (potencialni) velik poseg v Muro na območju, ki je ekološko že močno zaznamovano s kompostarno Ceršak," opozarjajo nevladniki in dodajajo, da gre pri kompostarni za okoljsko sporen objekt in potencialno ekološko bombo, ki bi ogrozile skladišča z od 210 tisoč do 230 tisoč tonami komposta.

Ob koncu sporočila za javnost pa vnovič poudarjajo, da nasprotujejo zajezitvi reke Mure z veliko hidroelektrarno, saj bi z "z realizacijo in postavitvijo velike HE zgodil pomemben obrat pri položaju slovenske strani".

Po njihovem vedenju je namreč Avstrija že pred leti ponudila denarno pomoč Sloveniji za sanacijo škode na naši strani, ki nastaja zaradi verige čez 30 hidroelektrarn na avstrijski Muri, a slovenska stran te ponudbe naj ne bi izrabila.

To je po mnenju predstavnikov kampanje Rešimo Muro! nesprejemljivo, hkrati pa svarijo, da bi z morebitno izgradnjo velike hidroelektrarne na slovenski strani Avstrijci odgovornost za škodo prepustili slovenski strani. 
 

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ena Stajerska (nepreverjen)

Mure se ne da resiti, dokler sta dve pokradeni in deljeni Stajerski. Ein Steiermark.

. (nepreverjen)

Politiki do zjebali eni ali drugi. Gledajo samo za denar. Lahko jim ga

FUJ NEVLADNA BANDA (nepreverjen)

Spravite se enkrat nekaj delat koristnega za državljane, prekleti delomrzneži. S kakšno pravico se vas manjšina delomrznežev spravlja nad voljo večinskega ljudstva. Nobenega od vas ne poznam, da ne bi uporabljali električne energije za vse, odklopite se od elektrike in nam dokažite, da se da leta 2020 živeti brez elektrike, ko boste to dokazali potem se lahko oglašate. Priznajte, da ste plačanci mračnih sil, ki so proti tehnološkemu razvoju v škodo državljanov. Ne bi imeli hidroelektrarn ne vetrnih ne jedrskih ne TEŠ ki je tako čista zmota in zguba. TOREJ OD KOD BOSTE VI PRIDOBIVALI ELEKTRIKO ODGOVORITE MI NA TO ? SICER PA O TEM ZAHTEVAMO REFERENDUM PA NAJ ODLOČIJO DEMOKRATIČNO DRŽAVLJANI.

... kaj pa hol… (nepreverjen)

24ur com/novice/slovenija/pri-brezicah-izkopali-posmrtne-ostanke-pobitih-po-drugi-svetovni-vojni.html

In reply to by FUJ NEVLADNA BANDA (nepreverjen)

Odgovordebile (nepreverjen)

1. Nevladniki so v povprecji 100% bole izobrazeni od tebe, bole delavni in kar je najbole pomebno, vecina ngojev, keri se s to problematiko ukvarjajo, razmijo, za razliko od tebe, ka gucijo.

2. Neje skrivnost kelko povprasavanja bi dejansko hidroelektrarna na muri zapunila-smesno malo, predvsem z vidika, kaksne trajne ekoloske posledice bi napravila.

3. Dodatno se vidi, ka nemas 1% pojma, ka gucis...Eti tulis z capslockon, "od kje boste vi pridobivali blabla" ?! Ocitno je, ka si mozgansko preci zaostali, ali vseeno resno mislis, ka nega izdelanih alternativnih planov za pridobitev elektrike? Ide na strani od teh NGOjev pa bos dobo telko analiz pa planov, ka ne bos znal ge zacati...problem je, ka jih trbej steti pa studerat. Tu se na zalost tvoja pot konca... raje bos cas zapravo se za kaksni dodaten kretenski post.

In reply to by FUJ NEVLADNA BANDA (nepreverjen)

ZA odgovordebile (nepreverjen)

Poslušaj kreten, sam imam doktorat, kaj je te 100% več od tega? Sicer pa sta o in tebi podobnim ne mislim debatirati, ste daleč pod mojim nivojem, smilite se mi.

In reply to by Odgovordebile (nepreverjen)

Odgovordebile (nepreverjen)

Doktorat prej..ja, ovoga enoga s Prišitne ali Novoga Mesta ali kar internetnoga?

In reply to by ZA odgovordebile (nepreverjen)

FUJFEJ (nepreverjen)

Bootlicker, mura je naša in mi smo državljani! Što brani muro, brani nas. Spizdi klošar!

In reply to by FUJ NEVLADNA BANDA (nepreverjen)

inokss (nepreverjen)

MEDIJI PISEJO ENE IN ISTE BLEDARIJE!

NIKJER NISEM PREBRAL DEJSTVA ALI JE OPRAVICENO POSTAVITI ELEKTRARNO GLEDE NA PADEC REKE MURE!???
ZAKAJ MEDIJI TO ENOSTAVNO VPRASANJE NE POSTAVIJO STROKI IN POSLEDICNO OBJAVIJO ODGOVOR???

VSE KAR SE BERE PREKO MEDIJEV JE BLUZENJE ENE IN DRUGE STRANI...

ssokingh (nepreverjen)

Po ekonomski svobodi smo daleč za razvitimi državami in slabši od vseh svojih sosed.
K sreči imamo zdaj v vladaRS ljudi, ki so se lotili razbremenitve gospodarstva ter debirokratizacije, in ne več oboževalce Venezuele, Kube in Irana.

Odgovordebile (nepreverjen)

Po ekonomski svobodi smo dalec za razvitimi drzavam, prej..LOL Ka pomeni ekonomska svoboda v tvoji betici? Ge mas KARKOLI, ka podpera tvojo butalno izjavo? PROOOOOSIN te razsvetli me..ali si samo se en SSDS klovn, keri ne razmi NIKA?! (ne boj se, odgovor ze vsi znamo)

In reply to by ssokingh (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Komu plačujejo najemnino Dravske elektrarne v centru sobota že 10 let?

MURA NI VAŠA (nepreverjen)

Delomrzneži in zapravljivci našega denarja KJE PA PIŠE DA JE MURA VAŠA ? RAVNO TOLIKO JE MOJA KOT VAŠA IN S KAKO PRAVICO SI VAS 15 OSEBKOV TO MURO PRILAŠČA - MARŠ BANDA POKVARJENA.

debeliDF (nepreverjen)

tej nevladniki pametni, šolani, bi samo neke študije delali pa modruvali brezveze; či je lehko Mura v Avstriji z elektrarnami, bi ob upoštevanji vsega že znanega prinas glih tak ble; samo ne, oni so proti, vrjetno bi radi šli v politiko!?
Gi ste pa bli pametnjakoviči, ko se je šlo za Magno ipd.....aja penezi pa to!
Fuj in fej!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice