V Dravskih elektrarnah Maribor so se odzvali na sklep Vlade o ustavitvi priprave državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje-Mota na Muri.

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji na predlog Ministrstva za okolje sprejela sklep o ustavitvi priprave državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje-Mota na Muri. 

V Družbi Dravske elektrarne Maribor (DEM) so v sporočilu za javnost zdaj zapisali, da odločitev obžalujejo, saj menijo, da gre za posledico zasledovanja parcialnih interesov enega sektorja (okolja) na račun širših družbenih, kmetijskih in podnebno-energetskih ciljev. 

Kot pravijo, so kot investitor v projektu in koncesionar za rabo vode na delu vodnega telesa reke Mure vselej delovali strokovno, transparentno, v skladu z zakoni in direktivami ter v interesu posrednega lastnika, države. 

»Vse od leta 2013, ko smo Dravske elektrarne Maribor od Vlade Republike Slovenije prejele Sklep o pripravi državnega prostorskega načrta za območje HE Hrastje-Mota na Muri, smo vse postopke umeščanja v prostor peljali kot dober gospodar ter v to vložili veliko truda in finančnih sredstev. Tako smo v sodelovanju s strokovnimi inštitucijami opravili vse potrebne študije in analize (gospodarstvo – Študija vplivov na razvoj gospodarstva, Študija turističnega razvoja, Študija razvoja kmetijstva, okolje – Študija vodnogospodarskih osnov za Muro, Študija kemijsko biološke kakovosti podzemnih in površinskih voda, hidrogeološka študija, ihtiološka študija, študija gozdne biologije, študija – pregled narave, družba – študija vpliva na družbeno okolje), katerih rezultat sta bila izdelana dokumenta »Študija variant« in »Okoljsko poročilo«, ki smo ju ob koncu leta 2016 poslali Ministrstvu za okolje in prostor (MOP).

Izravnalni ukrepi niso bili predstavljeni

Nosilci urejanja prostora so nato podali svoje pripombe, ki jim je sledilo dopolnjevanje Okoljskega poročila in dopolnjeno je bilo na MOP ponovno poslano v prvi polovici leta 2018. 

Na osnovi oddane končne verzije »Okoljskega poročila« se je ministrstvo februarja letos z dopisom opredelilo glede njegove tehnične (ne)ustreznosti.

Učinki na varstvene cilje posameznih varovanih območij imajo oceno »D«, ki pomeni bistven vpliv, ter so potrebni tako imenovani izravnalni ukrepi, ki pa v oddanem Okoljskem poročilu, v skladu z veljavno zakonodajo, niso smeli biti predstavljeni, poudarjajo v DEM.

»Dodatne opravljene analize so pokazale, da je z izravnalnimi ukrepi možno nadomestiti predvideno okrnitev narave ter da na ta način objekt hidroelektrarne Hrastje-Mota lahko postane sprejemljiv za okolje.«

Pobude za nadaljevanje konstruktivnega dialoga

Zato so, kot pravijo, v zadnjih mesecih na resorna ministrstva, Vlado Republike Slovenije in javnost večkrat naslovili pobude za nadaljevanje konstruktivnega dialoga v postopkih umeščanja hidroelektrarne Hrastje-Mota v prostor, in sicer preko iskanja skupnih rešitev, ki bi bile sprejemljive tudi z vidika okoljskih vplivov na posamezna varovana območja:

»Zavedamo se, da je iskanje možnih kompromisnih rešitev dolgoročni projekt, ki zahteva veliko naporov vseh deležnikov, a ga je po naši oceni potrebno narediti v dobrobit vseh državljanov Republike Slovenije, sedanjih in prihodnjih generacij. Ne gre namreč pozabiti, da je energija vode eden najčistejših trajnostnih virov proizvodnje električne energije, ki že danes predstavlja steber slovenske energetike in zagotavlja velik del proizvodnje električne energije iz OVE. In teh virov Slovenija nima na pretek.«

Ob tem zagotavljajo, da bodo Dravske elektrarne Maribor še naprej delovale odgovorno, v skladu s svojim poslanstvom in poslovnimi cilji ter pri tem pomagale zasledovati strateške usmeritve Republike Slovenije – tudi v primeru sodelovanja pri projektih, povezanih s področjem hidro energetike, in drugih večnamenskih projektih, katerih eden od rezultatov je tudi proizvedena električna energija iz obnovljivih virov.

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Na Muri ne smejo narediti elektrarne,ker potem še bo zalilo vinarijum v Lendavskih goricah.

gost6378 (nepreverjen)

tisto je ledava majmun

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Gledano od zgoraj proti Lendavi in Dolgi vasi je stolp na desni strani ceste, torej spada pod Dolgovaške gorice!

In reply to by gost6378 (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Oups... komentar je bil namenjen Smrkcem!

In reply to by Truplo

muraII (nepreverjen)

na muri so sprejemljive samo elektrarne v diskretni obliki in z minimalnimi posegi v okolje. V obliki mlinskih koles ali v obliki ko se celoto turbino potopi pod gladino. Proti smo pa vsem oblikam kere ščejo tej strici se pravi jezovi, betoneranja, krčenja šume in tak dale.

Putin (nepreverjen)

murall, misliš reč proti si, ker mi vsi smo ZA!

In reply to by muraII (nepreverjen)

elita ms (nepreverjen)

tepa le bodi! bvahahahaha....

In reply to by Putin (nepreverjen)

Bučko (nepreverjen)

Pametno!!! Mura naj ostane Mura, nedotaknjena, da se bo slišalo cimbale, violino in kontrabas, ko bo zapihalo z veržejske strani (povzeto po Kreslinu).

Pantera (nepreverjen)

Večina članov društva "Moja Mura" ma preveč časa, kaj če bi oni gnali mlinsko kolo, za nagrado bi lahko tudi občudovali neokrnjeno naravo ob reki, katera postaja na veliko predelih obrežja neprehodna.

Piđajca (nepreverjen)

.... in sumiči so ob reki.
Rajši ostani doma na asfaltu.

In reply to by Pantera (nepreverjen)

KPLilm (nepreverjen)

Neprehodna??? Boljs da si doma na kavcu, kot da delas skodo z betoniranjem poti, da se ne umazes. Zakaj bi za mestnega cloveka moglo biti vse prehodno? Ostani na kavi pod marelo.

In reply to by Pantera (nepreverjen)

pantera (nepreverjen)

Nisem za beton, sem pa za občasno košnjo spehajalnih in kolesarskih poti.

In reply to by KPLilm (nepreverjen)

Prilm (nepreverjen)

Koncno ne bo HE na Muri.
Ja pa bilo vprasanje zakaj Dravske EM in ne Savske EM? Zakaj ne obstajajo Murske s sedezem v MS. Deluje kot da bi DEM ukradel reko, tam imajo svojo reko dravo in naj gradijo. Proti HE na muri.

micka1 (nepreverjen)

DRAVSKE ELEKTARNE verjetno IMAJO SVOJ PR ki mora vsak teden dati informacije na sobotainfo za izboljšanje javnega mnenja. Ne mislijo opustiti elektrarne, preveč prisklednikof je še priključenih na to.

suli (nepreverjen)

Mij slovenci smo butli od butlov. V sosednji Avstriji elektrarne na Muri ne ogrožajo ljudi in tudi ne okolja, kot nekateri želijo prikazat pri nas v Sloveniji. Prav tako veterne elektrarne v sosednji Hrvaški ne ogrožajo ptic in okolja, saj vetrne el. lahko vidimo na desetine, mogoče čez sto, katere so postavljene ob celotni Jadranski obali. Mi pa pustimo vodo naj mirno teče čez naše ozemlje, prav tako tudi veter in nevemo ali nočemo, kako bi ta dva naravna pojava izkoristili. Nas pa druge države prehitevajo po levi in desni, mi pa še vedno in vedno vedrimo na kredit.

DemLilm (nepreverjen)

Se dobro, ka so prekmurci prekmurci in samo pogojno slovenci, tako da samo tij delas kot slovenec iz sebe butla od butla.

suli (nepreverjen)

DemLin....Ja z veseljem lahko pravin, ka san SLOVENEC živeči v Prekmurju. Tij pa nesmeš pozabiti, ka so prekmurci tudi lahko Madžari kateri živijo v Prekmurju in vso spoštovanje do Madžarske narodne manjšine.

suli (nepreverjen)

DemLin....Res je pa, ka san nej siguren, ka ti malo uhajajo ŠUMNIKI iz črk, pa to je samo malo opozorilo, saj vem ka tij veš.

Godžiro (nepreverjen)

Že pred časom sem napisal , da bodo elektrarne na Muri zgrajene t

Godžiro (nepreverjen)

takrat , ko bodo vrabli vrnili proso , in prav je tako .

+- (nepreverjen)

Te se pomurje lejko poslovij od podtalnice.

Orthodox (nepreverjen)
DEM$$$ (nepreverjen)

Ka zdaj do vas vse goreče zagovornike HE na Muri DEM nazaj prosili pejneze za neargumentejrano propagando po forumaj za kero so van plačüvali? Pa pipo do zdaj tudi zaprli, nede več dinarčkov za gasilske veselice pa fuzbal. Eni bi za pejneze mater oudali, nej samo Muro. Kak vas je nej sran tiste keri podpejrate tou državno lopovščino. Nad TEŠ6 se zgražate, HE na Muri pa podpejrate. Mater ste eni zabiti. Te pa ma eden še jajca napisati ka se naj pomurje poslovi od podtalnice. Kakšen imbecil moreš biti ka kaj takšnoga izjaviš.

ToneB (nepreverjen)

Toti naši mariborčani se vse skup zmešali. Glejte resen je da ima Avstrija par elekran na Muri zadnja je v Wildonu. Samo vse kar je više je v kotanjah levo in deno planine kot drava, sava… Kak te lahko delajo na ravnici elektrarno mi ne gre v to mojo blesavo glavo? Pa še te ni samo to v Hrastju je bilo dolga leta odlagališče smeti, kaj bo potalnica pol naredla s temi smetmi, zastrupili bodo našo lepotico MURO nizvodno, več nebo živeša ne v muri in ne ob njej. Puhoglavci...EJ, BUČKO sem na tvoji strani.....

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice