Okoljsko ministrstvo vladi predlaga ustavitev priprave državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje-Mota na Muri.

Ministrstvo je preučilo tri možnosti, ki pa so po njihovem mnenju vse okoljsko nesprejemljive, izhaja iz gradiva za sejo vlade. Z ustavitvijo bi vlada sledila koalicijski zavezi, da hidroelektrarn na Muri ne bo.

Študija: Ena jezovna zgradba, s poglobitvijo struge

Študija, izdelana leta 2016, je kot potencialne lokacije pregradnega objekta hidroelektrarne preučila tri možnosti; dve varianti sta predvidevali eno hidroelektrarno na dveh potencialnih lokacijah, tretja varianta pa dve manjši hidroelektrarni. Vse primerjane hidroelektrarne so pretočnega tipa moči do 55 megavatov, prostornine akumulacij pa približno štiri milijone kubičnih metrov.

Kot navaja študija, pa v nobeni od obravnavanih možnosti ne bo mogoče doseči dobrega ekološkega stanja površinske vode in ne bo mogoče preprečiti poslabšanja njenega ekološkega stanja. Prav tako ne bo mogoče doseči varstvenih ciljev z vidika varstva narave, zato so vse variante z okoljskega vidika ocenjene kot manj primerne, piše STA.

Študija je za morebitno nadaljevanje postopka, ob predpostavki uspešne prevlade javne koristi energetike nad koristjo varstva narave, kot najustreznejšo predlagala varianto, ki predvideva eno jezovno zgradbo, s poglobitvijo struge v dolžini 2,6 kilometra.

Nadaljevanje postopka dodatni stroški in administrativno delo

Nadaljevanje postopka celovite presoje vplivov na okolje in priprave državnega prostorskega načrta bi po mnenju okoljskega ministrstva pomenilo dodatne stroške in administrativno delo, postopek pa bi se, ob upoštevanju mnenj deležnikov, zaključil z negativno odločitvijo, saj nobeno od predloženih gradiv ni izkazalo okoljske sprejemljivosti načrtovanih rešitev.

Ob tem so na ministrstvu spomnili, da je Unesco območje Mure razglasil za biosferno območje, Društvo za proučevanje rib Slovenije in Zveza društev za obvarovanje reke in sonaravni razvoj ob Muri pa sta opozorila na vplive na reko Muro, ki sodi s svojimi pritoki med biotsko najbogatejša območja v Sloveniji in v Evropi ter predstavlja življenjski prostor številnih ogroženih in zavarovanih rastlinskih in živalskih vrst.

Rešitev, ki bo v dolgoročno korist države

Dravske elektrarne Maribor in Holding Slovenske elektrarne sta okoljsko ministrstvo, vlado in ostale odločevalce pred časom sicer pozvala, da pred kakršnokoli končno odločitvijo glede usode gradnje elektrarn na Muri in ukinitve koncesije še enkrat opravijo ustrezna posvetovanja, usklajevanja ter poiščejo rešitev, ki bo najprimernejša in v dolgoročno korist države.

Sredstva lahko terjajo od države

Infrastrukturno ministrstvo pa je opozorilo, da bo ob odvzemu koncesije koncesionar, torej družba Dravske elektrarne Maribor, lahko od države terjala povračilo že vloženih sredstev pri pridobivanju gradbenega dovoljenja. Po njihovih informacijah gre za okrog 10 milijonov evrov.

Kot izhaja iz gradiva ministrstva za okolje, je družba Dravske elektrarne Maribor doslej za pripravo 51 strokovnih podlag (geodetske meritve, študije, investicijski inženiring) porabil 2,75 milijona evrov, za izvajanje komunikacijskih aktivnosti 6,67 milijona evrov, za 64 dodatnih meritev, svetovanj, kartiranje in naravovarstveno vrednotenje abitatnih tipov in druge študije pa še 4,81 milijona evrov.

Ta sredstva bi družba, če bo projekt tudi ustavljen, lahko terjala od države, je v pogovoru za STA pred časom dejal generalni direktor Stojan Nikolić.

S spleta

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
???? (nepreverjen)

Zdaj pa navali narode....

sere keš (nepreverjen)

jaz sem pa nekje prebral, da je administrator peder
Marićka marička meni pa je vedno govoril, da je kuhar pri gasilcih
ali je to možno

In reply to by ???? (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

No, končno. Edino teh 10 milijonov evrov naj namesto davkoplačevalcev plačajo iz svojega žepa tisti birokrati, ki so služili DEM in njihovim interesom namesto okolju.

Gost1 (nepreverjen)

Na tem ministrstvu lažejo. Briga njih za Muro gledajo le za lastne interese in interese naročnikov.

bretjauzl (nepreverjen)

danes lažejo mnogi. tudi vaš cajtng recimo.
kakšen namen ima recimo nasledja laž:?

https://sobotainfo.com/comment/267005

Nato je sledil nekoliko skrit popravek:

https://sobotainfo.com/comment/267326

morda bi bilo preveriti ali tako laganje lažnivcu morda kdo plača?

In reply to by Gost1 (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Končno.

čarni vrag (nepreverjen)

Ministrstvo je preučilo tri možnosti, ki pa so po njihovem mnenju vse okoljsko nesprejemljive, izhaja iz gradiva za sejo vlade.

No in kaj zdaj? Vse skupaj je okoljsko nesprejemljivo in zato naj se DEM spakira in nas pusti na miru.

MörskaPODVÜJST (nepreverjen)

Stroka naj povej, napravi študije, izvoljeni predstavniki lüdstva dajo žegen, pa idemo,... Nej kak pri nas ka sakši lejko nika bremza,... Ftiči, žabe, podvüjsti, halooi!!!

Kuna (nepreverjen)

In to bo stroka: Büjraš, MörskaPODVÜST, prekmurec69, ne-vernik, putin, Akuna,...doličnež, hinavec,...
Plitko, zeeelo plitko.

In reply to by MörskaPODVÜJST (nepreverjen)

MörskaPODVÜJST (nepreverjen)

San vido večkrat vsakokratne oporečnike, kak so se v Krougi v čune pa na Möjro pakivali,...V stanji duhovne blaženosti so opazovali lepote pa modrüvale pa pametovale, ka se je vse kadilo...!

In reply to by Kuna (nepreverjen)

Juhuhu (nepreverjen)

Kuna, moj besedni zaklad je preskopi, da bi lahko opisal kakšno budalo si!

In reply to by Kuna (nepreverjen)

Kuna (nepreverjen)

Glej, budalo gor ali dol. To je tvoje mnenje. Ampak nisem hinavec, dvoličnež, primitivec,... večplastna oseba, ki se skriva za različnimi psevdonimi.

In reply to by Juhuhu (nepreverjen)

bretjauzl (nepreverjen)

okoljevarstveniki in inicijativni civilisti. ko bomo plačevali vašim jodlarskim somišljenikom in morda celo financerjrm po letu 2025 zeleni štrom po trikratniku realne torej današje vrednosti vam prnesemo zagovorniki gradnje položnice za vaš delež.
prosimo za vaše trr. lahk zacneze zbirat v skupni fond da nede preujdo zavolo šoka

In reply to by Kuna (nepreverjen)

Praznik 12345 (nepreverjen)

Nekoč je bil en lep planet z imenom Zemlja, uničilo ga je bitje z imenom Človek

šmorn (nepreverjen)

Kak lejko delajo že vnaprej načrte ,nevejo pa če do Pomurci to ščeli in dovolili .Se pravi ka so bile že pa igre pod mizo Nema veze de pa spadno davkoplačevalski pejnez

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

SLOVENIJA RABI 2. NUKLEARNI BLOK, NE HIDROELEKTRARN!

ZGODOVINAR (nepreverjen)

MALO ZGODOVINE IN DEJSTEV ZA NEPOZNAVALCE:
Müra — elektricsni poszvejt. Csüje sze, da sze mocs Müre za krátki
csasz nám na veliki haszek oberné;
nájmre Szobota i nyé okroglina dobi
elektricsni poszvejt, k šteromi de elek«
tricsno mocs Müra delala.
Ta zapis je izšel 30. marca 1919, v NOVINAH, političnem, družbenem in pismenem listu za ogrske Slovence (Prekmurje), njegov lastnik in urednik pa je bil takrat rdeči prekucnik Vilmoš Tkalec,ki je v Prekmurje "uvozil" madžarsko sovjetsko revolucijo.Nekaj dni je bil celo na čelu samooklicane Prekmurske republike, a je kmalu stianil rep med noge in z nakradenim denarjem pobegnil v Avstrijo. Vrnimo se k prej zapisanemu. Tkalec vrlim ogrskim Slovencem sporoča, da bi lahko od reka Mura nudila velike koristi v energetskem smislu. Če bi na njej zgradili hidrocentralo, bi lahko Murska Sobota in celotno Prekmurje (okroglina) dobilo elektriko.
Sto let po rdečem prekucniku pa njegovi ideološki potomci v podobi reformiranih komunistov Židanove SD preko XY civilnodružbenih gibanj in organizacij, ki so več ali manj vse prisesane na proračunske seske, bijejo pravo sveto vojno proti Dravskim elektrarnam Maribor, ki jim je pred leti država podelila koncesijo za energetsko izrabo reke Mure.
Vedno znova ugovarjajo gradnji elektrarne zaščitniki okolja in naštevajo posledice za lokalno favno in floro. Pri tem ne moremo mimo občutka, da človeka (torej tudi sebe?) doživljajo kot škodljivca v okolju, tako rekoč strup – in bi včasih pričakoval, da bo sledil poziv k skupinskemu samomoru vsega človeštva. Da rešimo naravo tega hudega bremena. Ali vsaj migracija vseh ljudi na Mars.
Sedanji soboški župan, vidni član Židanovih reformiranih komunistov, je tik pred prvim županskim mandatom javno izjavil, da bi bila izgradnja HE na Muri "narodno izdajstvo." Seveda je rabil tudi glasove ljudi, ki so se že takrat zavzemali za nedotakljivo Muro in s tem za razvojni zaostanek pokrajine. Ob tem pa ni pokazal niti najmanjšega sramu, ko so mu po takšni izjavi DEM nakazale kar nekaj 1000 evrov za sponzoriranje pijanskih Soboških dnevov!

Povsem korektna je ugotovitev, da bi z izgradnjo HE na Muri, treh in ne osem, na katere se vas čas klicujejo "Murini varuhi," prinesla korist za kmetijstvo, povečala bi se protipoplavna varnost, HE bi sledile nove investicije, pokrajina bi dobila nova delovna mesta, odprle bi se številne gospodarske koristi, tudi turizem bi dobil nov zagon, uredil bi se tudi namakalni sistem, ki bi izboljšal tako kmetijstvo kot tudi kvaliteto življenja družin, ki od tega živijo. Pa tudi samooskrbo z hrano na državni ravni bi se lahko povečala.

čarni vrag (nepreverjen)

pokrajina bi dobila nova delovna mesta,

Dragi tovariš zgodovinar! Elektrarna ali elektrarne bi imele daljinsko krmiljenje brez enega zaposlenega. Količina pridobljene elektrike bi bila sorazmerno majhna (majhen padec Mure). Kar se tiče namakanja, se to pri današnjih cenah kmetijskih pridelkov enostavno ne izplača. Razen tega ne vem zakaj bi naj bile hidroelektrarne neobhodne za namakanje. To je možno že danes, samo stroški bi bili večji od koristi. Kakšen turizem bi naj dobil nov zagon ob visokih nasipih, pa je vprašanje na katerega ne vem odgovora. Mogoče veš ti?

In reply to by ZGODOVINAR (nepreverjen)

Jdjsksbs (nepreverjen)

Pravi slovenček
Pri nas se itak nič ne splača niti dihanje ...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Juhica (nepreverjen)

Eh, slovenistan, DEM bodo pokasirale našo naivnost, ne pa svoje zgrešene projekte. Komunikacijske storitve 6.4 miljonov? Ne me basat.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice