Foto: Bobo
S potrditvijo nove sestave vlade v državnem zboru se je služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko preoblikovala v ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. Kot minister za kohezijo in razvoj je zaprisegel Aleksander Jevšek.

Potem ko je danes državni zbor izglasoval novo sestavo vlade, so zaprisegli tudi novi ministri in ministrice, ki so se jim z reorganizacijo vlade spremenila področja pristojnosti.

Aleksander Jevšek uradno minister za kohezijo in regionalni razvoj

Dosedanji minister brez listnice, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek, je tako uradno postal minister za kohezijo in regionalni razvoj.

Nekdanja služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa se je preoblikovala v ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj.

Novo ministrstvo je od ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo prevzelo pristojnosti na področju regionalnega razvoja.

»Združitev v eno ministrstvo pomeni lažje in bolj strateško spodbujanje regionalnega razvoja,«

Kohezijska politika in regionalni razvoj zasledujeta iste cilje, zato je združitev pristojnosti pod enim ministrstvom smotrna, obenem pa vlada z ustanovitvijo novega ministrstva področje regionalnega razvoja umešča med prioritetne naloge.

»Regionalni razvoj in kohezija zasledujeta isti cilj, to je zmanjšanje ekonomskih in socialnih razlik med regijami, zato združitev v eno ministrstvo pomeni lažje in bolj strateško oblikovanje analitične in načrtovalske podlage za spodbujanje regionalnega razvoja,« je ob tem poudaril minister Aleksander Jevšek.

Jevšek izpostavil štiri strateške cilje

Že na zaslišanju pred odbori državnega zbora je sicer minister Jevšek izpostavil štiri strateške cilje regionalne razvojne politike:

  • dvig kakovosti življenja v vseh regijah z uravnoteženim gospodarskim, družbenim in okoljskim razvojem, ki temelji na načelih trajnostnega razvoja,

  • razvojno dohitevanje evropskih regij,

  • zmanjšanje regionalnih razvojnih razlik in

  • uresničevanje razvojnih potencialov ter izkoriščanje globalnih priložnosti z mednarodnim med-regionalnim povezovanjem in sodelovanjem.

»Enakomeren razvoj je cilj tako regionalne kot kohezijske politike«

Umestitev regionalnega razvoja med prioritetne naloge je nujna, saj kot je poudaril minister Jevšek »analiza stanja regionalnega razvoja kaže, da se razlike med 12 regijami ne zmanjšujejo«.

»Razvoj ni skladen, ne trajnosten, obmejna območja se še vedno praznijo, izseljevanje ter dnevne migracije v centre in v tujino se povečujejo, prav tako je še vedno prisotna centralizacija.

Enakomeren razvoj je cilj tako regionalne kot kohezijske politike, zato združitev obeh področji v isto ministrstvo prinaša sinergije in dopolnjevanje za naložbe v razvojne projekte v občinah in regijah,« je še dejal minister Jevšek.

Novo ministrstvo z današnjim dnem prevzema vse naloge nekdanje službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter področje regionalnega razvoja. Prav tako prevzema tudi vse zaposlene, sredstva in opremo.

V novem ministrstvu se bosta oblikovala dva direktorata, za kohezijo in regionalni razvoj. Državnem sekretarju Marku Koprivcu, ki je že do sedaj pokrival področje kohezije, se na ministrstvu pridružuje državna sekretarka Andreja Katič, ki prevzema področje regionalnega razvoja.

Komentarji (19)

Tewww (ni preverjeno)

V tej vladi sami ...... ne bom rekel kaj. Skrajna Levica podore zakon da Furs lahko tajno sledi obcanom, potem pa napove izoodbijanje zakona pred ustavnim sodiscem. Po sistemu lud jeb.. zbunjenog.

Waskar (ni preverjeno)

Zelo se motiš, ali pa je na teletextu RTV Slovenija narobe napisano.
Na ustavno sodišče so dali ali bodo samo tisto besedilo (verjetno člen, kjer lahko da dovoljenje za sledenje nekdo iz Fursa) o sledenju. Ostali del zakona za njih ni sporen. Sicer ne vem, če je mogoče izpodbijati samo del zakona?

In reply to by Tewww (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

naj tebi na tvojo rit kamero denejo....ka do vidli kak sereš...pa gda te Holoub nategavle...

In reply to by Waskar (ni preverjeno)

Waskar (ni preverjeno)

Kaj se huduješ? Saj se nisem opredelil, da sem za ali proti. Samo napisal sem, kaj so naredili! Še sreča, da tebi ni potrebno nič novega staviti na rit, kajti tam imaš izgleda vso pamet, katero premoreš!

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

Amigo (ni preverjeno)

Ce bo dober, kaj dober odlicen, kot je bil zupan, bo super! Sanji vsa cast!

kuntakinte (ni preverjeno)

...no pa se je Šanji včakau kompletnij perouti...zaj lejko pozove Jenul Trio ...ka do po soboškoj tržnici...v spoudnjij gataj tancali...tancuj, tancuj, tancuj...Šanji za sunčnoga kiralija...

someone1 (ni preverjeno)

Ta vlada BO vladal nekje v prihodnosti, Ker vse kar vedo je da BODO nekoč nekje. Zdaj jih ne zanima kaj preveč. Jevšek pa je na pravem mestu da ne dela nič. Samo plačo vleče. Tipičen policajček.

čarni vrag (ni preverjeno)

Lepo vas prosim. Človek ka je celo življenje policaj de zdaj minister za nekakšen razvoj. Edino ka je v Soboti napravo so omejitve 30 km/h. Zdaj ka je šest milijard odišlo za boj proti virusi, pejnez za razvoj nega.

Amigo (ni preverjeno)

Ti si se tak pameten naraodo?

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Jaz sem tu napiso moje mnenje o ministri, ti pa pišeš o meni. Je s teov kaj nej vrejdi?

In reply to by Amigo (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

Očitno s teuf že dugo nej. Psihič prizadeti.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Dobri si opiso samoga sebe.

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

Izpostavi prosim dosežke Štihca.
Razen tega, da si je spomenik postavo pri kopališči z geotermijo, o kateri očitno ni imel pojma.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Kje, na pokopališču?

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

Amigo (ni preverjeno)

ŠTIHEC je v desetih letih napravo MANJ kot NIČ!

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

Waskar (ni preverjeno)

Ne zagovarjam ne Jevška in ne Štiheca. Tako na oko je tažko reči, kateri je kaj delal, naredil ipd... Če meni da financer občine proste roke, bomo imeli v dveh letih vse ceste po soboški občini zakrpane v nulo, zgrajeno športno dvorano za eno pet tisoč ljudi, stadion s tribunami na vseh štirih straneh in vse, kar spada zraven, da se bo še Arsenal tepel, da igra tu.
Kaj že pravi pregovor: "S polno ritjo je enostavno, lahko srati!" Ali pa: "S tujim ku... se da po koprivah rovati!"
Za začetek bi lahko novi župan uredil, da se pri Domu upokojencev končno sanira tista peš asfaltirana potka, katera je poplavljena z vodo, prekrita s trohnelim listjem in še marsikaj se najde gor. Dragi župan, samo kakšnih deset metrov je potrebno sanirati. Je toliko volje in denarja?

In reply to by Amigo (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Čez 3 leta naj povejo, za koliko se je zaostanek Pomurja zmanjšal za Ljubljano.

. (ni preverjeno)

Zaj pa te iskoristimo priliko pa energetsko izboljšamo šole pa druge opčinske stavbe, ko mamo veze pri koritu!

sasko93 (ni preverjeno)

Prekmurje je najslabše razvita regija že vsaj 20 let. V 20 letaj noben ni nič napravo, predvsem LJ nas je prehitela v vseh pogledih in to preveč.

Starejše novice