Zelena luč za rafinerijo v Petišovcih, a ta brez dovoljenja za hidravlično lomljenje morda sploh ni smiselna.

Geoenergo, slovenski partner britanskega podjetja Ascent Resources, ki na Petišovskem polju črpa zemeljski plin in načrtuje krepitev dejavnosti, je na Agencijo Republike Slovenije za okolje že pred časom naslovil dve vlogi.

Medtem ko je Arso minuli mesec odločil, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje, pa je okoljevarstveno dovoljenje za obrat za čiščenje plina oziroma rafinerijo v Petišovcih predvčeraj vendarle izdala. 

Toda glede na to, da prvemu postopku ne kaže dobro, še ni znano ali bodo obrat dejansko tudi postavili.

Slabih 300.000 kubikov zemeljskega plina na dan

Načrtovani obrat za čiščenje plina v Petišovcih bi predvidoma lahko predelal 280.000 kubičnih metrov zemeljskega plina in eno tono nafte na dan. 

»Največja prednost je ta, da bomo lahko očiščeni zemeljski plin iz nove naprave oddali v slovensko nacionalno prenosno omrežje, za kar smo že podpisali ustrezno pogodbo z nacionalnim operaterjem, to je plinovodi,« pojasnjuje Borut Bizjak, odgovorna oseba v Geoenergo d.o.o.

Okoljevarstveno dovoljenje za rafinerijo še ni pravnomočno. V Geoenergu so zato previdni, stranski udeleženec v postopku, društvo Alpe Adria Green, pa še vedno ima tudi možnost pritožbe.

Kot pojasnjuje predsednik društva Vojko Bernard, se v Alpe Adria Green še niso odločili, kako naprej, naj bi pa javnost po pregledu dokumentacije seznanili s svojo odločitvijo.

Brez plina rafinerija nima smisla

Zemeljski plin na Petišovskem polju pridobivajo že približno pet desetletij, pri čemer okoliške prebivalce skrbi predvsem postopek črpanja plina s hidravličnim lomljenjem. Zato pričakujejo od vlade, da zaščiti tako okolje kot krajane.

»Nesprejemljivo je do te mere, ko gre dejansko za tisto lomljenje, kot to vidimo v drugih državah, na primer na Nizozemskem, kjer vemo, da so zaradi tega tudi potresi. Tako, na takšen način, zagotovo ne bomo pristali,« je odločen Mihael Kasaš, domačin, aktivist in okoljevarstvenik.

Okoljsko sprejemljivi rafineriji, ki je dobila zeleno luč Arsa, bližnji prebivalci medtem ne nasprotujejo. Zaskrbljeni so le zaradi potencialno prevelikih apetitov:

»V tem primeru gre za posodobitev, ki je za okolje dejansko bolj sprejemljiva in boljša. Vendar po drugi strani obstaja nevarnost, da če nekdo toliko vlaga v razvoj te rafinerije, bo potem najbrž želel tudi črpati plin in to v večji meri in večjih količinah kot do sedaj,« razmišlja Kasaš.

Da naprava nima smisla, če nima dobave plina za čiščenje oziroma rafiniranje, pa ugotavljajo tudi v Geoenergu.

»Ekonomičnost postavitve obrata je seveda odvisna od količine načrpanega plina, ki pa trenutno ni ravno na najvišjem nivoju,« pojasnjuje Borut Bizjak, odgovorna oseba v Geoenergo d.o.o.

V družbi so se sicer prav z načrtovano hidravlično restimulacijo obstoječih vrtin nadejala večjega izkoristka pomurskega plina. Na izdani sklep Arsa, ki zanjo zahteva presojo vplivov na okolje, pa so že podali pritožbo na Ministrstvo za okolje in prostor, saj smatrajo, »da je odločitev Arsa napačna in neutemeljena.«

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
janez grmovšek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Že v mojih časih sem se sam osebno trudil, da bi do postavitve in rafinerije prišlo.
To je ena najbolj tehnološko dovršena naprava, ki ima bistveno manj vpliva naokolje, kot pa jo ima TEŽ 6.
Veste dragi moji, če mi ne bomo črpali plina , ga bodo izčrpali Hrvati in Madjari, ki v okolici SLO meje že na veliko vrtajo in črpajo, kajti plin je pod zemljo povezan s Hrvaškimi in Madjarskimi plinskimi polji.
Če ga mi ne bomo izčrpali, ga bodo pa naši sosedje. Zato je treba takoj utišati nasprotnike izgradnje rafinerije, ki bo prinesla ogromno delovnih mest v prekmurje, Razbijnje v podzemlju pa je tako tiho, da boste prekmurci ponoči mirno spali.

Putin (nepreverjen)

Sam mi prekmurci ne bomo dovolili da nam tujci ubijejo celo regijo...!!!

In reply to by janez grmovšek (nepreverjen)

alkimist

Napiso si več kak 200 besed in jih povejzo v totalen nesmisel. Čeprav vra še niti neje 9., si zmagovalec dneva. Čestitamo!

In reply to by janez grmovšek (nepreverjen)

janez grmovšek (nepreverjen)

alkimist sedi odlično 5 -znaš že do 200 štet - še enkrat SEDI ODLIČNO

In reply to by alkimist

ropotalo (nepreverjen)

janez grmovšek............ Tebi so izgleda vrtali v glavo za to pa imaš posledice .Ti in tebi enaki ne boste odločali ,kaj se bo delalo in kdo bo črpal . Da ne pozabim .Kaj je to TEŽ 6 ?

In reply to by janez grmovšek (nepreverjen)

poštenjak Srbin (nepreverjen)

ropotalo sedi odlično 5 -znaš že ABECEDO DO Ž - še enkrat SEDI ODLIČNO majkemi ti si pravi genij
- za posodo pomivat in sesat-- da ne pozam dober si za pušit

In reply to by ropotalo (nepreverjen)

janez grmovšek (nepreverjen)

poštenjak Srbin pa ti isto misliš kao ja , ajde da kdaj popijemo kakšno pivo

In reply to by poštenjak Srbin (nepreverjen)

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

pa kaj mislite da bodo sa pajserima lomili, da pišete da hidravlično lomljenje ne pride v poštev
Jaz že dugo na hidravliko cepam drva a vi bi še vedno sa pajserom lomili,,,Budale

Nekdo... (nepreverjen)

Največji ubijalec je LEK v Lendavi, ne pa Geoenergo...

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

takoj kupim eden LZK za mojo tašču Simono

In reply to by Nekdo... (nepreverjen)

Starejše novice