Britansko podjetje po odločitvi Arsa napovedalo pritožbo, v pripravi je tudi odškodninski zahtevek.

Potem ko je Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje, so v britanskem podjetju Ascent Resources napovedali pritožbo.

Kot so zapisali v sporočilu, objavljenem na portalu Your Oil and Gas News, se partnerji nameravajo pritožiti v predpisanem 15-dnevnem roku. 

Prestopila rok in ignorirala nasvete?

Svojo odločitev v britanskem podjetju utemeljujejo z dejstvom, da je vseh šest strokovnih državnih organov, s katerimi se Arso mora posvetovati v okviru postopka ocenjevanja, sklenilo, da načrtovani poseg v okolje ne bi imel večjih vplivov na okolje, zato tudi okoljevarstveno soglasje naj ne bi bilo potrebno. Čeprav je k temu zavezan, pa Arso njihovih nasvetov ni upošteval, še dodajajo.

Odločitev bodo izpodbijali tudi z argumentom, da agencija odločitve ni izdala v predpisanem dvomesečnem roku, ob tem pa bodo predvidoma izpostavili še druge primere nespoštovanja slovenske zakonodaje in kršitev evropske zakonodaje.

Obenem zagotavljajo, da je postopek pridobivanja zemeljskega plina, ki ga na Petišovskem polju izvajajo že približno 50 let, podoben postopkom drugod po svetu. Sklicujejo pa se tudi na analizo Geološkega zavoda Slovenije, ki je leta 2011 ugotovila, da vrtine niso pomembneje ogrozile okolja.

Kot pozitivno točko odločitve so medtem izpostavili ugotovitev Agencije, da predlagani projekt ni fracking, kot ga v priporočilih iz leta 2014 opredeljuje Evropska komisija.

Obsežen zahtevek za škodo

V pripravi je sicer še zahtevek za odškodnino, osnovan na dejstvu, da sta Arso in pristojno ministrstvo kršila zakonodajo ter prestopila predpisane roke, pri čemer Ascent Resources sodeluje s pravnimi strokovnjaki iz Slovenije in Londona.

Pri morebitni zahtevi za odškodnino se bodo ravnali po višini investicije podjetja v projekt, ki trenutno presega 50 milijonov evrov, in predvidenih dobičkih, ki bi jih z njo lahko ustvarili. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Pri morebitni zahtevi za odškodnino se bodo ravnali po višini investicije podjetja v projekt, ki trenutno presega 50 milijonov evrov, in predvidenih dobičkih, ki bi jih z njo lahko ustvarili.

Naj napišejo komi in kelko so dali v žep "odgovornim" v Sloveniji. Te se lejko dale zgučavlemo.

Kriptoniche (nepreverjen)

A smo mi na tej zemlje gospodar ali kdo?

autofahrer (nepreverjen)

Jasno, da je nekdo iz SLO odzadaj.
Kdo le? Lejko ugibate.

Starejše novice