Vodja soboškega okrožnega državnega tožilstva bo podal predlog za disciplinski postopek zoper državno tožilko, ki je napihala krepko nad dovoljeno mejo. 

Spomnimo, policisti so pred dnevi ustavili murskosoboško državno tožilko 47-letno Anica Šoštarič, ki je za volan sedla pijana. Šoštaričevi je preizkus alkoholiziranosti pokazal kar dva promila alkohola, kar je štirikrat nad mejo dovoljenega. Kazen za ta prekršek je visoka, in sicer globa 1200 evrov, osemnajst kazenskih točk in odvzem vozniškega dovoljenja.  

Farič podal predlog za disciplinski postopek

Vodja Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, Drago Farič nam je že v sredo zatrdil, da bo odločitev o ukrepih sprejel v naslednjih dneh. 

Farič nam je danes potrdil, da je sprejel odločitev in je na vrhovno tožilstvo podal pisni predlog za uvedbo disciplinskega postopka. Šoštaričeve včeraj in danes sicer ni bilo v službi, saj je na dopustu, kako bo naslednje dni pa Farič še ne ve.  

“Če bo prišla v službo, da ne bo na bolniški ali dopustu bo delala naprej, tako da postopek zoper njo ne bo vplival na postopek dela. Razen, če bi se v prihodnje spet pojavil sum na alkohol, potem bomo morali ukrepati v skladu z internimi akti, to je pa odreditev preizkusa alkoholiziranosti.”

Farič sicer pravi, da v preteklosti pri Šoštaričevi ni zaznal suma na alkoholiziranost, saj, da če bi, potem bi takoj ukrepali.
 

Sicer pa je iz drugega odstavka 92. člena Zakono o državnem tožilstvu razvidno, da pobudo za uvedbo disciplinskega postopka lahko podajo vodja državnega tožilstva, pri katerem državni tožilec opravlja državnotožilsko službo, generalni državni tožilec, Državnotožilski svet in minister.

Disciplinske sankcije so:

  1. pisni opomin;
  2. zmanjšanje plače;
  3. ustavitev napredovanja;
  4. premestitev na drugo državno tožilstvo;
  5. prenehanje funkcije državnega tožilca, ki je tudi najhujpša možna sankcij.  

Na Vrhovnem državnem tožilstvu poudarjajo, da vožnje pod vplivom alkohola preko zakonsko dovoljene meje ne tolerirajo, tudi če je izven službenega časa, saj takšno ravnanje tožilca kot javnega funkcionarja krši ugled poklica državnega tožilca. 

Na pravosodnem ministrstvu pa pravijo, da so s primerom seznanjeni samo iz medijskih objav, zato zadeve ne morejo komentirati. 

“Bi pa želeli izpostaviti, da so bili s sprejemom Zakona o državnem tožilstvu v letu 2011 nadgrajeni in opredeljeni številni vzvodi vodij državnih tožilstev ter generalnega državnega tožilca, prav tako je bil bistveno prenovljen položaj, sestava in pristojnosti Državnotožilskega sveta, ki je tako pridobil okrepljeno vlogo organa tožilske samouprave kot enega od stebrov uspešnega delovanja državnega tožilstva. Pri Državnotožilskem svetu je imenovana tudi Komisija za etiko in integriteto, ki med drugim sprejema načelna mnenja glede ravnanj, ki pomenijo kršitev Kodeksa državnotožilske etike.” 

Sicer pa kodeks državnotožilske etike pravi, da se mora državni tožilec vesti v službi in zunaj nje na način, da ne škoduje svojemu ugledu in ugledu državnega tožilstva kot celote. Dolžan je paziti na svoje izjave, dostojen osebni videz in bnašanje na javnih mestih ...

Komentarji (37)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nikalo (nepreverjen)

in tau de naredo samo iz razloga ker je bil medijski bum okrog tega...
ce nebi na 24ur...objavljali tega pa se nebi nic zgaudilo.

po drugi strani pa naj mediji napisejo kaksna kazen bo sledila, verjetno pisni opomin:)
ampak do te informacije ne bo prislo ker medijom je samo potreben bum efekt o. senzacija...boli jih k**** kak de se naprej razslo...

se spaumnite kak se je gucalo o psih bulmastivih kere je sexsalo ''pau vlade''?
Na konci so mediji cista potihnili...

Oj-oj (nepreverjen)

In eden od teh je zdaj župan

In reply to by Nikalo (nepreverjen)

glay (nepreverjen)

Saj pa je že dobila kazen s policije? Zakoj potreba po disciplinskon, glede stvari kera se je zgodila v privat živlenje?

Bi dobila disciplinsko tuj či bi delala v gmt ali pa lederfabriki?

gegege (nepreverjen)

V leder fabriki ne preganjajo kriminalcof, štere se zakonof ne držijo. Minimalni higijenski minimum je, ka se tožilka zakonof držij. In una se jih nej. Zatou more iti s te službe. Kapejraš?

In reply to by glay (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Mogoče de se pol leta vozila v Maribor, kak ova sodnica ka se je lažno predstavila policaju. Težka kazen. bogami.

tišlar (nepreverjen)

možganski trust....trij dni je premišlavau, kak Šarec.
Bogme tou su ti kapacitete!

Grinch (nepreverjen)

A ona dobi dodatek za pripravljenost 24 ur na dan? Pa še takrat njej pripada privat življenje. Dobila je predpisano kazen s strani policije in to je to.
Vsako nadaljnjo kaznovanje je nesorazmeno napram ostalim državljanom in sedaj ta medijska gonja je absolutno preveč in je nebi smeli biti.
Potem pa dajmo vsakega, ki bo naredil policijski prekršek ali pa napačno parkiral objavit z imenom in priimkom, potem pa še zahtevat, da ga v službi križajo, ker je napačno parkiral.

gegege (nepreverjen)

Privat živlenje ji seveda pripada. Ampak ker je njena dobro plačana služba, ka preganja druge, ka se zakonof ne držijo, se jih una more držati. Tuj v privat živlenje.

Pač se jih ne drži, se pravi nemre biti tožilka.

In reply to by Grinch (nepreverjen)

petelin2 (nepreverjen)

Kaj ti je tožilka naredila, da imaš takšne podle komentarje v vseh objavah na Sobotainfo ves čas proti njej?? Zanimivo tudi, da urednica to akceptira in dovoli tvoje objave, kar pa tudi glede na dejstvo, da ves čas sama v zadevi krši novinarski kodeks ni niti nepričakovano, saj se z bivšim možem tožilke zelo dobro pozna. Očitno tebi "gegege" primanjkuje empatije do tožilke in do usode njej naj bližnjih - predvsem otrok.

A veš, da so pri osebah brez empatije predeli možganov, ki izvajajo funkcijo empatije bodisi bili poškodovani zaradi zlorab, fizičnih poškodb ali genetike, ter se zato razvijejo v manjši meri ali pa sploh ne. Morda imaš v tem problem? Strokovnjaki pravijo, da so na najnižji stopnji empatije psihopati, malce više na lestvici pa mejne osebnosti različnih vrst.

In reply to by gegege (nepreverjen)

Gostjaja (nepreverjen)

Grdo
Ona je kazen dobila, od policije, ka ma zaj to tak velko vezo s službo? Nešče ka kruj pečej bi tuj bil v disc.postopkonza to? Ali pa kakša medicinska sestra, ka je tuj JU!? Ne ven no...ta ženska de nazadnje še brez službe ostala,’pa to zaradi novinarof nej zaradi dejanskoga prekška

gegege (nepreverjen)

Problem je v ton, ka una *preganja* kriminalce. In ma zatou visko plačo.

Sakši, ka se postavi tak, kak se je una, more biti brezhiben. Una je prekršila zakon. In nej se je spoteknola, da je bejžala prek ceste mimo prehoda za ceste.

Ampak je vozila redno načejsana. Takšna nemre biti tožilka. Nemre se pojaviti na sodišči ča preganjati nekoga, sama pa delati isto.

Pač mogla de s te dobro plačane službe. In tak je praf. Naj prijde na njeno mesto nešče, štere de zakone spoštuvo.

In reply to by Gostjaja (nepreverjen)

Grinch (nepreverjen)

Aja, po tvoje je potem problem najbolj ta, da je dobro plačana. Kaj ima to veze s prekrškom, edino da ga bo lažje plačala, kot pa nekdo drug. Ampak za tako kazen je predpisana kazen in jo je tudi dobila.
Ker je pa dobro plačana, pa naj izgubi službo.
strogo obsojam vožnjo pod vplivom alkohola, ampak ona je kazen za storjen prekršek dobila.

In reply to by gegege (nepreverjen)

Antialkoholik (nepreverjen)

Tij si gvüšno v nekšoj vezi s tov tožilkov ka se tak gor gemnejš.

In reply to by Grinch (nepreverjen)

Grinch (nepreverjen)

nika se ne gemlen gor, niti je ne poznan, samo ne zdi se mi fer, ker gledate na te stvari tako dvolično. Zadeva je jasna. Če je bila pijana v službenem času vemo kaj sledi, če pa je bila pijana v privat času je pa to njena privat zadeva. Plačala bo kazen. Edino upam, da bo kazen res plačala in da bodo pike res podeljene, da ne bo slučajno tukaj kdo mutil. Mene bolj skrbi to, da bo enostavno obdržala vozniško in dobila minimalno kazen.
Naj plača tako kot bi vsi mi plačala.
Imajo pa vsi ljudje, tudi tisti, ki so plačani iz proračuna, pravico do zasebnosti.

In reply to by Antialkoholik (nepreverjen)

gegege (nepreverjen)

Neje njena privat zadeva, če krši zakone. Tožilec, štere preganja druge, ka se ne držijo zakonov - se more zakonof držati. Kapiš?

In reply to by Grinch (nepreverjen)

Božo (nepreverjen)

Novinarska gamad komaj čaka ka kaj takšnoga lejko objavi..... Valjda jin pride isti trenutek ko to objavijo. Normalno ka je nej ok 2 promila v krvi dobila bo kazen 1200€ in ponovno na vozniški izpit in to je to in kriva si je sama. Drugače pa življenje more iti naprej.... Vse to delanje muhe iz slona. Junkfood novinari bi prodali še svojo mamo za par centov samo da lahko objavijo bombastično novico.

gegege (nepreverjen)

Oseba, kak je una, se more obnašati brezhibno. Ali zakoj moren ge dafke plačevati? Una de pa samo cecala pejnaze delala pa ka de ščela? Nejde tau tak.

In reply to by Božo (nepreverjen)

Grinch (nepreverjen)

ne plačuvleš njej prostoga časa. Po tvoje bi potem morali vsi, ki so plačani iz proračune, tebi biti na voljo 24 ur na dan, ker jih kao ti plačuješ.
Potem to lahko v primeru, da delaš, to zahteva tudi tvoj delodajalec, ne pa da bi potem vsi imeli nekšne pravice in plačilo nadur. Če te plača mu služi.

In reply to by gegege (nepreverjen)

gegege (nepreverjen)

Tožilka, štera je iz mojih dafkov plačana, štera skrbij za red, ka se drugi zakonof držijo - se jih more držati NAJPRLE sama - 24 vor. Ovači pa, naj ide vragi in dela kaj drugoga. Na njeno mesto pa naj stoupi nešče, ka de se zakonof držo.

In reply to by Grinch (nepreverjen)

Gostjaja (nepreverjen)

Ah daj ne kvasi bedarije!
Pa mešaš očitno tuj kazniva dejanja pa prekrške, će bi bila kriva kaznivoga dejanja bi resno hitro brez službe ostala, to je pa PREKRŠEK. Pa prekrškov tožilci tuj ne preganjajo...skratka vse vkriž kvasiš. Ti spadaš lekar med ove “ na prvi vrže kamen tisti ka je brez greja.....”.
Pa ne plačuvleš ti njo pa njenoga dela, ti prispevaš v državni proračun in tu se tvoja zgodba konča.

In reply to by gegege (nepreverjen)

gegege (nepreverjen)

Kršenje zakona je kršenje zakona. Znala je tau una že, da se je v auto sela. Se pravi namerno kršenje zakona. Takšni tožilci biti nemrejo.

Moja zgodba se s plačilon dafka ZAČA, nej konča. Zelo me zanima, za ka se pejnaz troši. In se NE STRINJAN, ka so tožilci lidge, štere se zakonof ne držijo. In mimogrede, nej se je držala zakona o tožilstvi, štere ne dovoli takšnoga obnašanja.

Se pravi, dvej zakonof se je nej držala.
Zatou nemre biti več tožilka. Pač je lejpa plačika šla papa in de jo dobivo nešče drugi, štere de se zakonof bole držo.

In reply to by Gostjaja (nepreverjen)

petelin2 (nepreverjen)

Me prav zanima ali plača več davkov ona ali ti, verjetno še za tebe plačuje in tvoje otroke oz. tvojo partnerko, če jo sploh imaš.

In reply to by gegege (nepreverjen)

petelin2 (nepreverjen)

Me prav zanima ali plača več davkov ona ali ti, verjetno še za tebe plačuje in tvoje otroke oz. tvojo partnerko, če jo sploh imaš.

In reply to by gegege (nepreverjen)

Božo (nepreverjen)

Šporntiki služijo milijone in te plače tožilcov so smešne proti njim... Pa na konci dneve so vsi samo ljudje in vsi krvavi pod kožo. Ja pač se je zajebala po domače povedano... Po drugoj strani pa človek dobiva občutek ka gračujemo družba sploj pa junkfood novinari keri gradijo svojo srečo na nesrečih drugih....Miselnost zagotovo ni prava!!

Alojz veščica (nepreverjen)

Ona gor ona dollllllllllll OMEJNITE IMEJ TEJ SODNICE PIJANDURKE...ona sploh nebi sest za volano pijana .KELKO ljudi je ta ženska obtožila kazni o pijanosti .A sejbe pa nej.Moje mnjenje takoj odvzem vozniškega dovoljenja in prenehanje opravljanje sodniškega dela za celo življenje ter na terapijo odvajanje alkohola.

(nepreverjen)

Komu je bila napoti?

(nepreverjen)

Zaj de lejko šla za županjo

ketiz
vodka (nepreverjen)

Ne poznan tožilko ali me zanima, če je bila v službenom časi ali v privat časi v takšnem stanju. Privat zadeve naj ne mešajo v službene in obratno.

čarni vrag (nepreverjen)

Za kazen de se morala pol leta voziti v Maribor. De se pa lejko vozila pod maligani.

gost25 (nepreverjen)

Nič takega sem mislil, da bi se lahko z bivšim tožilcem Stojkojem kartala ampak ne bo dobil soigralca. Valda ni šans. Gospa bo dalje lahko tožarila, uničevala alkohol in vdihala te opojne hlape in v kratkem spet dirjala naokrog z jeklenim konjičkom. Jebala pa bo pas mater policistu, ki ji ie izmeril alkoholiziranost!!!!!!

gost25 (nepreverjen)

Drugače pa je gospa simpatična dama.

čarni vrag (nepreverjen)

Po vaše bi se lahko tožilke v privatnem življenju ukvarjale z najstarejšo obrtjo.

gost25 (nepreverjen)

Jaaaaa zakaj pa ne???

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

gegege (nepreverjen)

Ka te bole razmili, zakoj Anica Šoštarič nemre več biti tožilka:
https://www.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/foto-uros-28-pijan-v-…

Parsifal (nepreverjen)

Vecina vas je bistvo zluftalo..eno je prekrsek keroga je napravila..drujgo..je etika eli kodeks keroga bi se javni tozilec mogel drzati..zatou dvej kazni..ena od policije..ena od delodajalca..

Prlekus (nepreverjen)

Pa saj je ne bila vinjena, od vina se nemreš tak napiti.
Pijana je bila kak svija!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice