V Splošni bolnišnici Murska Sobota so bili na višku drugega vala v določenem trenutku celo najbolj obremenjena bolnišnica v Sloveniji. Kako je danes?

Stanje v Splošni bolnišnici Murska Sobota še vedno resno, a se je vse skupaj nekoliko sprostilo. Težava še naprej ostaja intenzivni oddelek, kjer večjega upada pacientov ni. Skrbi pa tudi njihova starost, ki v povprečju znaša 63 let, med pacienti pa so tudi takšni, ki so stari samo 41 let.

Na intenzivni tudi štiridesetletniki

V soboški bolnišnici se je na višku drugega vala zdravilo okoli 150 pacientov, trenutno jih je trikrat manj. Z današnjim dnem imajo 49 covidnih pacientov, 13 se jih zdravi na intenzivni negi.

»Vmes so pacienti stari 41 in 42 let, torej takšni, ki jih štetejo samo malo čez 40. So v zelo težkem stanju in potrebujejo intenzivno zdravljenje,« pravi Daniel Grabar, za zdaj še strokovni direktor soboške bolnišnice.

Gre za ljudi, ki pred tem drugih zdravstvenih težav niso imeli.

»Ti pacienti tudi prej niso imeli nekih posebnih zdravstvenih težav. Zdaj pa so se kar naenkrat znašli v hudi stiski, kjer jih tudi z najvišjo stopnjo intenzivnega zdravljenja komaj ohranjamo pri življenju,« dodaja Grabar.

Namesto dvanajst ur, osem ur

Se je pa kljub temu vsaj za delček sprostil pritisk na zdravstvene delavce, ki so tekom prejšnjih mesecev delali praktično tako dolgo, dokler jim je telo to dopuščalo.

»Definitivno je zdaj nekoliko lažje. Je malo drugače, saj imamo zdaj tudi na covid oddelkih osemurni turnus. To pomeni, da nismo dvanajst ur v skafandrih in zaščitni opremi, kar stvar nekoliko olajša,« pravi Martina Gjergjek, odgovorna medicinska sestra v enoti za Covid-19.

Iskali so rešitve

Že pred tem so v soboški bolnišnici poskušali zaposlenim priti nasproti na različne načine.

»Mi smo res poskušali intenzivno omogočati tudi to, da zaposleni kdaj prej zapustijo delovno mesto in izrabijo kakšen dan dopusta. Ti seveda ostajajo še iz lanskega leta in so v veliki meri neizkoriščeni,« pravi Grabar.

Direktor je še enkrat več pohvalili zaposlene in njihovo požrtvovalnost, brez katere bi bile razmere neprimerno slabše. Včasih je za boljše počutje pacientov dovolj že sam pogovor, prijazna beseda.

»Takšna stvar zelo pomaga. Čeprav nas pacienti ne morejo videti, pa je že sam pogovor tisti, ki lahko veliko pomeni,« dodaja Gjergjekova.

Ponovno zagnali večino dejavnosti

So se pa zaradi manjšega pritiska bolnikov s koronavirusom ponovno zagnale tudi nekatere dejavnosti, ki so v preteklih mesecih morale mirovati.

»Razen ORL operative vse ostale dejavnosti delajo. Res je, da zaradi vseh teh ukrepov in zahtev, je obseg nekoliko manjši. Tudi ambulante so dnevno z manj naročenimi pacienti, ampak vendarle dejavnosti so zdaj vzpostavljene in delajo,« pove Grabar.

Spodbudno pa je tudi to, da je veliko zaposlenih že prekuženih ali cepljenih. Takšnih je že skoraj 900 oziroma osemdeset odstotkov zaposlenih. Tudi zato pri njih novih okužb med zaposlenimi skorajda več ne beležijo in na tak način bo boj s koronavirusom morda nekoliko lažji.

Komentarji (27)

manipulant123 (ni preverjeno)

Zakoj pišete v množini? Napišite v številkah, kelko je teh štiridesetletnikov na intenzivni! Eden!
Tak kak gda so v kliničnon cvili ka tudi tridesetletniki umirajo za korono, te se je pa izkazalo ka je eden 38 star umrl.
In ka če nema pridruženih bolezni. Sramotno je gda medicinci takšne stvari razlagajo in paničarijo kak zdaj Grabar. Sakšomi s končano srednjo medicinsko je jasno ka prihaja do zapletov pri sakšni bolezni in ka se na različne okužbe, viruse in bakterije, sakšo telo drugače odziva. Pač pri ton virusi starčki z več pridruženimi boleznimi preživijo bolezen brez težav, določeni "mladostniki" pa majo zaplete, ker se njihovo telo drugače odzove. Najdite si stare izjave Beovičove iz lanskoga januara gda je razhajala gripa, gda je mirila lidij ka je pač umrl v bolnici mladi človek zaradi gripe, keri je nej meo nikših pridruženih bolezni in je pač enostavno prišlo do zapletov in ka je to nekaj normalnoga. Zdaj pa palik panika. Ka Grabar dobi premalo dodatkov ka tak paničari pa manipulejra?
.
"V letošnjem letu je sicer po njenih navedbah hospitaliziranih več bolnikov kot v prejšnjem. Zapleti se najpogosteje pojavljajo pri dihanju, in sicer pri starostnikih in kroničnih bolnikih, a tudi pri povsem zdravih niso izjema, je pojasnila Beovićeva."

gost2020 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

manipulant, drži se ti raje lopate, ostalo so preveč zapletene zadeve za domet tvojega IQ!

In reply to by manipulant123 (ni preverjeno)

Sunce van... (ni preverjeno)

Dokler do taksi dodatki, de medicina zganjala paniko. Simple as that.

In reply to by manipulant123 (ni preverjeno)

Ja 43355 (ni preverjeno)

Ja tu v Rakičani samo devlejo v kome in počasi ubijajo!!

pojšter (ni preverjeno)

zato so v takem stanju ker ti v rakičanu nimajo pojma o zdravljenju in niti ne uporabljajo dobre ventilatorje. ne zdi se mi prav da zaradi covida nemoreš sam izbrati v katero bolnico želiš-ker baje te lahko sem dajo med epidemijo. jaz sem nočem za nič iti, raje doma crknem.

???? (ni preverjeno)

Katere ventilatorje uporabljajo? Drugacne kot v Lj in Mb? Model?

In reply to by pojšter (ni preverjeno)

Nega na kon (ni preverjeno)

Ventilator za Fiat Multipla 186

In reply to by ???? (ni preverjeno)

akcnschn (ni preverjeno)

Ventilator od staroga citorena c4

In reply to by ???? (ni preverjeno)

pojšter (ni preverjeno)

blo je v medijih da po celi slo samo v rakičnu nucajo neustrezne

In reply to by ???? (ni preverjeno)

rotschild (ni preverjeno)

Ne jamrajte!
Vprašajte izdajalce(politike) zakaj dovoljujejo prelete letal napolnjeni s bojnimi strupi kot sarin, soman, itd.!
Še malo pa bo Sodni dan prišel za vse tiste izdajalce kateri v teh časih dobivlejo velike dodatke k plačilu. Vse se zna šteri so tisti keri dobivlejo dodatke k plači...!!!

Hcetlogo (ni preverjeno)

Koronavirus prevara vseh prevar. Izmišljena zadeva.

Hmmmmm (ni preverjeno)

Saj, zato pa poznana puno lidij, šteri so ga meli. Meli so izmišljeno bolezen, z izmišljenimi simptomi

In reply to by Hcetlogo (ni preverjeno)

Czkftfr (ni preverjeno)

Fapaj si tij sam sebej prokleti bio betak.

In reply to by Hmmmmm (ni preverjeno)

akcnschn (ni preverjeno)

ka je to za fapaja

In reply to by Czkftfr (ni preverjeno)

Svetovalec Janše (ni preverjeno)

Tudi ges jih poznan. Pa poznan tudi dosti takšnih ka so hudo zboleli in umrli zaradi drugih bolezni in virusov, pa si te tudi tak razmišljo? Pozivo k odpovedovanji lastnih pravic in svoboščin? Ka nemo zdaj gripo naprej noso, bon rajši omejno ka obstaja na sveti 7 virusnih obolenj za katere ne poznajo zdravila in sakšo leto vzemejo več kak milijon življenj, 3 od teh viroz majo smrtnost 100%. In tej virusi, oziroma bolezni so med nami že desetletja pa nikomi nič. Tudi ti si se prlej verjetno nej sekejro zaradi toga. Zdaj pa na enkrat svetovna panika zaradi viroze kera ma najmenjšo smrtnost od vseh viroz glede na število okuženih in kero velka večina preboli brez nekših resnih težav. Zaradi toga smo stavili celi svejt? Bravo ti pa tebi podobni.

In reply to by Hmmmmm (ni preverjeno)

fajonist (ni preverjeno)

ni izmisljen oz, je izmisljen s strani pokvarjenih rdecih kitajcev v imenu socialisticnega bogatenja.

In reply to by Hcetlogo (ni preverjeno)

Gost56435 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Vi ka tak šimfate vupan ka pete ftegnete še prle kak vas rešilec v bolnico pripela

Hojgostene (ni preverjeno)

Tako je korona čisti nateg zagovorniki pa tej keri nika ne delajo pa ka njin država davle dodatke pr plače butalci eni.

čarni vrag (ni preverjeno)

Če sta eden ali dva štiridesetletnika v težkon stanji v bolnici je to izjema, ki potrjuje pravilo. Sta pa zato moj sosed in soseda oba stara prejk 80 let, prebolela kovid. Bi pa bilo zanimivo izvedeti zakoj je v Pomurji mrlo 3,2% okuženih, v obalno kraški regiji pa 1,6%. Povprečna starost je približno enaka.

Ja (ni preverjeno)

Zakoj je Nikijov sladoled iz evro sau na evro 20?

. (ni preverjeno)

Če ne bi kazali po tv, da se ene zdravnike samo štemplajo, delajo pa privat, bi verjel da je hudo. Primer Z MB me je sestra klicala ker sem imel napptnico nujno če grem v ambulanto kjer dela zdravnik ali počakam en teden duže pa bo v bolnici. Sem reko da počakam in pridem v bolnico. Potem pa je praktikant po telefonu opravil pregled. Sva oba imela veliko koristi od tega pregleda.

jamreki (ni preverjeno)

Idemo doktori... 3,4.... KORONA DODATEK !!!

gost2020 (ni preverjeno)

In potem se čudimo in smo užaljeni, ko nas imajo za najbolj zaostale?
Ja ko prebiraš te komentarje je vse jasno!!!

jorgovan123 (ni preverjeno)

Se strinjan. Zato ti pa predlagan ka ne pišeš več komentarov, ka nede še večje sramote.

In reply to by gost2020 (ni preverjeno)

Masko Počivalšek (ni preverjeno)

Nekaj me zanima.... iden v Radgoni na hitri test pred zdravstvenin domon pa me tan pričaka marskovec v skafandri, keri je tak not zamotani ka sploj ne razmin ka mi guči.... vzeme bris pa iden. Te pa čez par dni pridejo iz zdravstvenoga doma k nan na firmo medicinske sestre ka nan hitre teste napravijo.... one pa normalno, samo z masko na obrazi, brez rokavic in v civilni obleki. Komi je namenjeni ovi cirkus pred sakšin zdravstvenin domon na kontrolnih točkah?

rotschild (ni preverjeno)

Drugič od totih marsovcev zahtevajte osebne dokumente ker tile zamotani v skafandraj nej so nobeni zdravniki, na vas so poslali nekvalificejrane veterinarje. Zahtevajte njihove dokumente, tu se gre za vas in ne za njihove denarnice.Tile psihopati dobivlejo za enoga "pacienta" 18eur,objavljajte njihova imena, bog je z vami 🙏

In reply to by Masko Počivalšek (ni preverjeno)

Soronožicin (ni preverjeno)

V soboško bolnico tüdi če prijdeš z navadnin prehladon, si hitro smrtno ogroženi!
Če mo gda resno betežen pa me nemrejo spraviti v nikšno drüjgo bolnico, me naj rajši direktno na pogrebništvo pelajo!
Preveč razmeroma zdravih lüjdi san pozno, ka so s tej bolnice prišli v škrinji, ali pa bi šli, če se ne bi konkretno razkurčili tan pa zahtevali premestitev.

Starejše novice