Prvo zasedanje delovne skupine za izgradnjo vzhodne obvoznice v Murski Soboti.

V konferenčni dvorani Pomurske gospodarske zbornice je bilo danes prvo zasedanje delovne skupine za izgradnjo vzhodne obvoznice v Murski Soboti.

V konferenčni dvorani so se med drugim sestali:

  • Tine Novak, poslanec v Državnem zboru Republike Slovenije, koordinator delovne skupine za spremljanje izgradnje vzhodne obvoznice,
  • Jure Lang, podžupan Mestne občine Murska Sobota, skrbnik komuniciranja delovne skupine z mediji in javnostjo,
  • Mitja Horvat, direktor nakupovalnega centra BTC, predstavnik lokalnega gospodarstva,
  • Olga Belec, višja svetovalka v kabinetu ministrice, predstavnik državne oblasti - predstavnik ministrstva za infrastrukturo,
  • Simon Detellbach, raziskovalec na Univerzi v Ljubljani, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, predstavnik strokovne javnosti,
  • Tomaž Gregorec, občinski svetnik Moravske Toplice, predstavnik odnosov z lokalno javnostjo v občini Moravske Toplice.

Ni garancije, da bo vzhodna obvoznica stala v zadanem terminskem planu

Kot so pojasnili po sestanku, vzhodna soboška obvoznica ostaja del Nacionalnega razvojnega programa, za kar si je prizadeval pomurski poslanec Tine Novak.

V preteklem obdobju je bila za obvoznico izdelana projektna dokumentacija ter izvedena parcelizacija in odkupi skoraj vseh zemljišč na trasi. Pomemben korak je izdelava projektne dokumentacije za sebeborski zadrževalnik, ki bo imel ključno vlogo pri zagotavljanju varstva pred poplavami. 

Novak je po sestanku dejal, da je država kljub katastrofalnim poplavam ohranila projekt vzhodne obvoznice, »kar pa še ni garancija, da bo vzhodna obvoznica stala v zadanem terminskem planu

Največji izziv predstavlja odkup zemljišč

Novak je povedal, da je projekt vzhodne obvoznice neverjetno kompleksen in prepleten, vse to pa pomeni, da morajo vsi akterji aktivno sodelovati.

»Zaenkrat največjo naslednjo oviro predstavlja neodkup zemljišč s strani Mestne občine Murska Sobota. Odgovornost ni na njihovi strani, ampak na strani trenutnega lastnika zemljišča, ki ne želi prodati.

Žal se spet kaže, da so ravno ti odkupi zemljišč cokla tega zelo pomembnega projekta,« je dejal Novak. 

Mestna občina potrebuje za odkup zemljišč okoli 300.000 evrov

Damjan Anželj, župan Mestne občine Murska Sobota, smatra, da je zdaj pravi čas, da gredo stvari naprej.

»Sprejeli smo zaključke, si porazdelili naloge do naslednjega sestanka in verjamem, da smo lahko s takim načinom dela in prevzemanjem odgovornosti v tem projektu uspešni,« je dodal.

Mestna občina Murska Sobota je do sedaj nekaj zemljišč odkupila, Anželj pa pričakuje, da bodo vsi svoje naloge in aktivnosti izpolnili v zastavljenih rokih, saj pripravljajo proračun za naslednji dve leti in je pomembno, da vedo sredstva natančno planirati.

Za odkup zemljišč – kot je pojasnil soboški župan – potrebuje Mestna občina Murska Sobota okoli 300.000 evrov. Delež Mestne občine Murska Sobota je po sofinancerskih pogodbah 1.400.000 evrov, za zemljišča, ostale aktivnosti in dokumentacije pa so porabili že okoli 500.000 evrov.

Damjan Anželj verjame v uspešnost projekta.

Obsežna investicija v vrednosti 33 milijonov evrov

Sestanka se je udeležila tudi višja svetovalka v kabinetu ministrice za infrastrukturo Olga Belec. 

»Današnji sestanek je bil izjemno koristen, saj sem lahko iz prve roke slišala predloge in mnenja vseh vpletenih strani. 

Gre za obsežno investicijo v vrednosti 33 milijonov evrov in prepričana sem, da bomo z dobrim sodelovanjem uresničili zadani cilj, po katerem bomo izgradnjo obvozne ceste začeli v letu 2025,« je dodala Belec.

Spomnimo ...

Že leta 2016 je bila med večjimi infrastrukturnimi projekti, ki presegajo vrednost 2,5 milijona evra izpostavljena ureditev soboške obvoznice.

Leta 2020 je za več kot 20 milijonov evrov padla ena izmed bistvenih ovir za nadaljnji postopek, saj je občina Moravske Toplice sprejela prostorski načrt za gradnjo zadrževalnika, ki je pogoj za gradnjo obvoznice.

Iz direkcije za infrastrukturo so v mesecu maju letošnje leto pojasnili, da če ne bo zapletov pri odkupih zemljišč, pridobitvi dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja ter izvedbi javnega naročila za gradnjo bi lahko z gradbenimi deli začeli v drugi polovici leta 2025 in jih zaključili v roku 24 mesecev.

Ministrica za infrastrukturo o točnih datumih ni želela govoriti

Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo je 18. septembra 2023 na redni seji državnega zbora pojasnila, da se trenutno izvajajo odkupi zemljišč, ki naj bi bila dokončno pridobljena v začetku naslednjega leta.

»Ne upam si napovedati, kdaj bi gradbeno dovoljenje lahko bilo izdano, predvidevam pa, da bi, vsaj proti koncu naslednjega leta, lahko bilo vloženo,« je še dejala ministrica.

Komentarji (46)

Vhd (ni preverjeno)

Ahaha, vseeno je vladi za Prekmurje. A ti na fotografijah bodo stvari premaknili naprej :))

zastor (ni preverjeno)

No, pa naj povej što so ti ka neščejo prodati zemljišč, pa mo včasik vidli, če je tu v ozadju pa kakšno politično pod**bavanje. Mi budale pa moremo na Lendavski stati zaradi takšnih.

wefwefwef (ni preverjeno)

Neščejo, ker eni ščejo meti par milionof za falat zemle pa se njin jebe za razvoj.

In reply to by zastor (ni preverjeno)

kar neki (ni preverjeno)

kak ovi dol rečejo? ima se može se 😋😋😋

In reply to by zastor (ni preverjeno)

Cehhhh (ni preverjeno)

Za to ceno zagotovi ne. Naj ne prodajo, dokler ne plačajo ceno m2 kot plačujejo veletrgovci.

. (ni preverjeno)

Cehhhhne filozofejraj država dobro plača zemlo pa malo preračunaj kelkolastnik na leto zaslujži z obdelovanjem zemle, od države dobi ka ne zaslujži 100 lejt z zemlo.

In reply to by Cehhhh (ni preverjeno)

Wertyywe (ni preverjeno)

Tu ni kaj računati. Razen če si v politiki ali na občini zaposlen. Boli te patak, koliko on dobi ali ne dobi na leto, sedaj hočejo imeti za obvoznico, naj plačajo kot se spodobi. Enkrat in nikoli več.

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Wertyywe ka si nepismen vej san pa fajn napijso kak država plača, več kak se spodobi kapiš?

In reply to by Wertyywe (ni preverjeno)

Ergyiio (ni preverjeno)

Vsak bi in bo prodal samo cena mora biti prava. Za ta drobiž od 300 jurejev v teh časih ko v Lj niti stanovanja ne dobiš bi oni kupili zemljišča. Bo treba kar malo več milijonov, če so evri za brezvezne NVO, bo tudi za to investicijo.

Dr. (ni preverjeno)

Žal, kjer nega prave lude, nega napredka.
Naša Olga, joj, pa ge zaj štoj pleše?

sfrjugoslavija (ni preverjeno)

Edino ka je bilo v Jugi med boukšimi zadeva je to, ka so si budale nej mogle zmišlavati pa se preseravati pri projektaj ge se je šlo za javno dobro. So pač prišli in so te razlastninili ali ti dali zemljo drugje in se je lepou zidalo. Nišče je nej nikoli izsiljeval kak se to dela zdaj. te pa se vličejo projekti po 10, 20 ali več lejt.

Ghjje (ni preverjeno)

Pridemo razlastinit tvoje dvorišče ker bo tam javno dobro. Se strinjaš.? Zanimivo da veletrgovci kot so Hofer, Lidl, Spar, nimajo s tem problemov, nikjer po Sloveniji.. Samo tvoja siromašna juga jih je imela, tako kot sedaj, če pa v državi/občini vsi kradejo potem pa ni za nakup parcel.

In reply to by sfrjugoslavija (ni preverjeno)

Kjjj (ni preverjeno)

Razlastniniti... zadeva zakljucena...

lastnik (ni preverjeno)

Ocitno nemas dosta nepremicnin...

In reply to by Kjjj (ni preverjeno)

Q (ni preverjeno)

Kitajce poklicati da narede obviznico v zdraku

Sumič (ni preverjeno)

Janković v LJ . Pita "boš prodal?, boš prodal,boš prodal". Ne? Ok te pa razlastninimo. Zadeva rešena, naj idejo tile soboški veljaki malo po sveti pitat kak se to dela ,nej pa en kmet zajebavle,Sobota pa cejle dneve stoji v prometi kak London

Realno (ni preverjeno)

Tele prizadeto

In reply to by Sumič (ni preverjeno)

black panter

vej pa tan drugo nega kak zaraščeni travniki močvarasti,ka bi zdak seljaki radi milijone

Gost55 (ni preverjeno)

Občine bi imele zemljo dobesedno zastonj. Ko pa ljudje kaj rabimo pa mastno plačaj. Naj jim ponudijo ustrezno ceno pa bo marsikdo prodal.

Gorecanec (ni preverjeno)

Budala nihsce ga nesili zastonj ampak dobi placano trikrat vrednosti za ar res neki lastniki so velike svinje pobirajo samo sonvecijo a zemlo imajo zapusceno vidim mojega soseda ima 7 hektarjev in nima nic posejanega

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

Oni že ponudijo dobro ceno, samo sirotinja kda vidi priliko, hoče milijone.
Razlastiniti in konec, edino efektivno.

Adghhh (ni preverjeno)

Ker bogatuni in kulaki, da so prišli do tega bogastva, so delali in vse prodajali zastonj ali kaj. Ti bi pa od sirotinje, da non stop prodaja zastonj. Res nimaš pojma o ekonomiji.

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

FALA BAUGI, BAR NEDO DELALI.
NA KONCI BOMO PALIK PREPLACALI OBVOZNICO...ZA TE PEJNEZE JO NENUCAMO...

OBCINA PA TAK NEMA PEJNEZ IN GLEDA SAMO KAK DE OBCANOM CIM VEC PEJNEZ IZ DENARNICE VKRADNOLA.

. (ni preverjeno)

realnooo ne bluzibrez veze ka nemaš blage veze.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

icterus (ni preverjeno)

Itak do jih razlastili, pa jim vzeli; tak kak je SD udba vedno delala.

Gorecanec (ni preverjeno)

Zi si budala vedno mesas politiko vsaki drzavi ti ponudijo dobro ceno ce pa nedas ti jo vzemejo in ti placajo samo uradno ceno pa se lahko pritozis na soncno upravo

In reply to by icterus (ni preverjeno)

Gorecanec (ni preverjeno)

Zi si budala vedno mesas politiko vsaki drzavi ti ponudijo dobro ceno ce pa nedas ti jo vzemejo in ti placajo samo uradno ceno pa se lahko pritozis na soncno upravo

In reply to by icterus (ni preverjeno)

sandi 1 (ni preverjeno)

Kot sem napiso par mesecov nazaj, se bo ta vzhodna OBVOZNICA začnola delati .... se bo pisalo LETO 2030 ali več.

"sonvencija" (ni preverjeno)

95,7 % te gluposti je nakraco pa sobočki veleum ZTR-Debeli fuknjenec.

lukčev mesec (ni preverjeno)

KJE so IMENA ❓❓❓

Da vemo, kdo hoče obogateti na račun prodaje zemljišča.

Absolutno pa je zadeva v štartu zgrešena .

Za ceste in vso kritično infrastrukturo mira biti jasen zakon, da se lastnika TAKOJ razlasti, če sam noče sodelovati.

Seveda se pošteno plača.

In v kolikor obstaja možnost se mu da nadomestno zemljišče.

Takšen zakon pa mora biti zato, da se potem neka izgradnja infrastrukture ne vleče v nedogled, ker nekdo nagaja ali pa samo izsiljuje visoko ceno.

In še enkrat.

OBJAVITI IME LASTNIKA, ki nagaja ❗❗❗❗❗❗❗❗

Me zanima, če bi si upal pred 50 leti nagajat državi ?

Khhhhh (ni preverjeno)

Aja, ker enim je dovoljeno nagajati, drugim pa ne. Ne seri. Pred 50 leti sploh niso vedeli kaj je obvoznica.

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

Lukcev mese ali se tvoja mati še vedno dol daje za denar

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Čarni vrag (ni preverjeno)

Ha ha sedaj si mu ga spusti u 3 krasne

In reply to by Mura je večna (ni preverjeno)

Krn (ni preverjeno)

Sami pametnjakoviči pišejo, bi vas vido,če bi bila to vaša zemlja, če bi te tùdi tak pisali. Groza od lujdi, same ceste, same trgovske centre, samo nekšna vragolija se gradi, kruh ne raste na cesti pa tudi na betonu ne, pasli te se ,pa to ne bo dugo.Ka ste se pa vlekli v to zabaceno Soboto, ostali bi na Goričkon ,na prelepih kmetijah, pa vam ne bi trbelo stati v kolonah, ah brez veze,s takimi se ne da.

Ficlek (ni preverjeno)

Jankoviććććću ni bil noben problem, da ni imel vseh zemljišč za CO. Naj ga posnemajo in začnejo gradit.

Chhhh (ni preverjeno)

Potem se pa sprašujemo zakaj toliko nasilja. Odločimo se ali divji zahod ali civilizacija. Velja potem za vse, pa kdo prvi potegne.

In reply to by Ficlek (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Zdaj so še te sebeborski zadrževalnik na to obvoznico obesili. Za to cesto je te zadrževalnik nepotreben. Nucajo ga pametnjakoviči, ka so v Martjancaj gradili na poplavnon območji. A obstoječa cesta Sobota- Martjanci je poplavno nej ogrožena? Nova ka bi šla par sto metrov kraj pa bi bila. Budale na kubik.

Pederčina (ni preverjeno)

Tine Novak hahahahahah nakladač, zgubi dan.........Olga Belec - lubeničarka, natakarica.........sedaj pa naenkrat strokovnjaka??? Pa ne srati????

. (ni preverjeno)

Sigurno bo šlo naprej, samo dobre svetovalce treba angažirati.

Uživamo (ni preverjeno)

PLANET OPIC.

Karrči (ni preverjeno)

Za odkup bi bilo potrebno povprašati dobrovniškega. 1,34

grbanj (ni preverjeno)

Isto se je dogalajo ,ko so delali železnico Sobota -Hodoš , so zavlačevali s prodajo zemlje , ko pa so jim obljubili nadomestno zemljo , pa so se vsi odločili za prodajo .

janez janez (ni preverjeno)

Olga Belec, višja svetovalka, ja, celo višja..............!!!!

vrag (ni preverjeno)

ge ma občina problem??? ne vej tou pravno spelati ali ščejo pa prisotni meti kaj od toga coj nej samo kmeti? dajte no..za dokumentacijo, lobiranje itd...ste že telko zapravili ka je ta zemlja drobiž
..RAZLASTNINITI IN KUNEC DEBATE...plačilo pa po GURSU ..vej pa smo v EU!!

FIGARO (ni preverjeno)

Ob pošteni ceni bi se vse uredilo.

nagicigan (ni preverjeno)

Ko je bil odkup parcel za železnico M S - Hodoš, je bil v Šalovcih en pameten, ko so mu ponudili lep kupček nemških Mark za parcelo (šlo se je za nadvoz), za tiste peneze bi naredo 2 takšni hiši, ko jo ima, seveda ni se izšlo pa so nadvoz naredili levo mimo njegove hiše,... in ko je večji naliv so oni v vodi, ker je nižina. Ko delajo avtocesto, železnico, obvoznico .... so te parcele dobro plačane ... pač eni bi radi milijon za parcelo.

Starejše novice