*Fotografija je simbolična (Južna obvoznica)
Minuli ponedeljek je v državnem zboru na pobudo poslanca Jožefa Horvat potekal sestanek dveh ministrov in predstavnic direkcije za infrastrukturo z dvema pomurskima županoma. Cilj? Še večji pospešek projekta vzhodna soboška obvoznica.

Državni zbor je bil v ponedeljek prizorišče pomembnega sestanka za nadaljnji razvoj pomurske regije. Pomurski poslanec Jožef Horvat je namreč sklical vse glavne akterje z namenom, da se pospeši razvojno zelo pomemben projekt, soboška vzhodna obvoznica in v povezavi z njo sebeborski zadrževalnik. 

Na sestanek je tako povabil župana občin, ki se ju tematika neposredno dotika: Aleksandra Jevška iz soboške občine in Alojza Glavača iz občine Moravske Toplice. Glavna gosta sta pa bila minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in minister za okolje Andrej Vizjak. 

Zakaj je obvoznica pomembna

Vemo, da je velik interes za več kot 20 milijonov evrov vredno investicijo v soboško vzhodno obvoznico, ki bi povezala goričke občine z avtocesto, hkrati pa bo Severna obrtno-industrijska cona z dostopnostjo še toliko bolj privlačna za potencialne investitorje. Poleg navedenih pozitivnih učinkov pa bi prišlo tudi do prometne razbremenitve mestnega središča.

Že letos poleti je padla ena izmed bistvenih ovir za nadaljnji postopek, občina Moravske Toplice je namreč sprejela prostorski načrt za gradnjo zadrževalnika. Ta je namreč pogoj za gradnjo obvoznice oziroma bi po načrtih njegova gradnja potekala sočasno z gradnjo obvoznice. 

V dveh letih bi bila obvoznica zgrajena

Kot je za Sobotainfo povedal Jevšek, je do konca naslednjega leta predvidena pridobitev gradbenega dovoljenja, tako za obvoznico kot za sebeborski zadrževalnik. Vprašanje sebeborskega zadrževalnika je namreč pogoj zaradi preprečevanja poplav na območju Nemčavcev in Martjancev.

"Mestna občina pripravlja podpis sofinancerskega sporazuma za vzhodno obvoznico, vsa zemljišča so večinoma odkupljena, pridobljena vsa soglasja in v tem trenutku ni ovir," pojasnjuje Jevšek, ki ocenjuje, da bi do začetka gradnje prišlo leta 2022 in bi se po vzhodni obvoznici lahko peljali že leta 2024.

Glavač vztraja pri suho-mokrem zadrževalniku

Glavač nam je povedal, da je bil sestanek, ki ga je sklical poslanec Horvat, konstruktiven in da so dosegli pozitiven korak, predvsem glede financiranja zadrževalnika. Nekaj dilem je bilo sicer glede tega, zakaj so na občini sprejeli prostorski načrt, ki predvideva gradnjo suhega zadrževalnika z elementi mokrega, a Glavač tukaj ne odstopa.

"Tu je interes naše občine, da bo dosežena tudi neka večnamenskost posega v prostor z zajezitvijo in trajno vodo. Minister Vizjak je razumel našo argumentacijo in zagotovil, da bodo našli tako sredstva kot način," poudarja župan Moravskih Toplic. 

Soboška vzhodna obvoznica in zadrževalnik sta tako po besedah županov na dobri poti, da  pride do njune uresničitve že veliko prej kot leta 2029, kot je bilo prvotno predvideno.

Jevšek danes sestankoval še z enim ministrom

Soboški župan pa je kot član delovne skupine za lokalno samoupravo danes sestankoval tudi z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom.

Govora je bilo predvsem o realizaciji zakona o finančni razbremenitvi občin, ki je stopil v veljavo. Po besedah Jevška bo dinamika dejanskih učinkov zakona odvisna od tempa priprave podzakonskih aktov, a da je minister zagotovil, da bo to že v začetku naslednjega leta. Soboška občina si po zadnjih izračunih iz tega naslova obeta prihranka za 600.000 evrov na letni ravni. 

"Osebno moram povedati, da se minister Koritnik s svojo ekipo izredno trudi, je proaktiven in se pogosto srečujemo," je z izbranimi besedami Jevšek orisal sodelovanje z ministrom.

Komentarji (8)

Karl Marx (ni preverjeno)

Obećanje ludom radovanje.
Za 4 lejta mo se "mogouče" vozili ?! WTF ?! In tou bi naj bil uspeh esdeesovca Glavača pa neoliberalca Jevška ? Naj poven, ka nas izkušnja uči, ka sigdar , gda ni nikak oblüjbi, ka boš neka doubo za 4 lejta, je tou obećanje ludom radovanje.

Komunist rdeči (ni preverjeno)

Za 4 lejta, jezoš, jezoš ka se lejko do te napravi. Te do kumaj načrte začnoli delati. Sicer pa či je JOŽEF HORVAT pomurski poslanec najvekši mutibarič pouleg te sigurno nede nika !

helmut (ni preverjeno)

če bi to na Kitajskom bilo 2 mesca max pa bi se že vozili

majII (ni preverjeno)

glavać ka to kopaš ka kopaš? mer daj !

Hmmmmm (ni preverjeno)

Celi koncept obvoznice ne pomaga kaj dosta, če pa je sakšnih 500m eno krožišče ali križišče. Idealno napravleno ma npr. Feldbach, ge je zadeva napravlena po principi avtoceste: maš pač vozni pas in neke vrste pospeševalni in zaviralni pas. Kar pomeni, ka se ne stavlaš za brezveze in se celi čas pelaš 90km/h (oz. v Avstriji 100), edino na teh "križiščaj" je omejitev recimo 70km/h. Obvoznica vseeno je dobra zadeva, predvsem kar se tiče poti z goričkoga na avtocesto, ampak me kar malo bolij, kda vidin, ka vse bi se dalo napraviti...

3 KM 4 LETA ! (ni preverjeno)

PA KAJ DO TO 4 LETA DELALE MLADINSKE DELOVNE BRIGADE ROČNO ???? BOKIBOGME V 21. STOLETJU ZA 3 KM NAVADNE CESTE (NE AVTOCESTE) 4 LETA GRADNJE PA TO SIGURNO POMGRAD PA KA STE NORI ????? KITAJCI BI V 4 LETIH NAPRAVILI AVTOCESTO IZ SLOVENIJE DO KITAJSKE PA MORE NA TAK NAČIN SLOVENIJO VRAG VZETI - TO JE DOVOLJENA KRAJA V PRAVNI DRŽAVI.

sandi1 (ni preverjeno)

3 KM 4 LETA ! (nepreverjen) 2 uri 45 minut nazaj ... prav imaš kaj si napiso ..... pa tisti most in mali ovinek v Moravskih Toplicah bodo delali 9 mesecev.

. (ni preverjeno)

Za 10 let se nede moglo dihati, ka nede pejnazof, ka fse potrošijo.

Starejše novice