V poplavi informacij in oglasov o prehranskih dopolnilih, še posebej na socialnih medijih, ki obljubljajo čudežne rezultate v kratkem času, se je težko upreti skušnjavi. Komu pa v resnici lahko verjamemo?

Premalo se zavedamo, da napačni prehranski nasveti in obravnava lahko pospešijo in tudi povzročijo bolezni. O nasvetih pri izbiri prehranskega svetovalca smo se pogovarjali z dietetičarko Marino Zakič, ki je bila sama sebi prva stranka.
 

Pomembno je znanje

Marina Zakič je diplomirana dietetičarka, tik pred magisterijem in jasno začrtanimi cilji za nadaljnje izobraževanje. Pod svojim vodstvom in učenjem na lastnih napakah je ugotovila, kako živeti uravnoteženo in posledično izgubila 40 kilogramov. Opozarja, da obstaja razlika med nekajtedenskim in 7-letnim študijem, razlika je predvsem v znanju in pristopu. Vendar tudi opozarja na izjeme.

»Poznam diplomirane dietetike, ki imajo pomanjkljivo znanje in niso toliko kredibilni kot nekateri nutricionisti, ki so opravili 'le' tečaj.«

Razlika se vidi tudi v pristopu svetovalcev, saj nekateri zagovarjajo svoja stališča ne glede na potrebe svojih strank, in jih silijo v trendovske načine prehranjevanja, ne glede na strankine želje in preference. 

Svetovalec je tudi psiholog

Na vrhu hierarhične lestvice dietetikov so klinični dietetiki, ki so tudi člani zdravstvenega tima in pri zdravljenju bolnikov sodelujejo z zdravniki.
 

»Njegova poglavitna naloga je ocena bolnikovega prehranskega stanja in prehranskih potreb, čemur sledi razvoj, implementacija in evalvacija prehranskega načrta,« naloge dietetika v gradivu, ki ga je poslala naša sogovornica, definira dr. Nada Rotovjek Kozjak, ena vodilnih strokovnjakinj na tem področju.
 

Potrebno je najti izvor težav

Na tak način bi morali delovati vsi prehranski svetovalci. Zakičeva pravi, da je pred reševanjem težav najprej treba priti do njihovega izvora, ki so velikokrat psihološke narave in so se zasidrale v vsakdanjik posameznika. 

Nekatere stranke po tej obravnavi postanejo pacienti, saj jih je treba napotiti v nadaljnjo obravnavo k psihiatru. Obravnava na vsakršen način, še posebej pa zaradi zaslužka je nedopustna.
 

»Dietetika je veda, na podlagi katere se prehrana človeka prilagaja njegovim potrebam,« poudrja Zakičeva in dodaja, da dietetika ni le 'hujšanje' temveč tudi pomembna pot zdravljenja, saj se lahko s prehrano izognemo ali rešimo nekaterih zdravstvenih težav, druge pa olajšamo (gastritis, celiakija, napihnjenost, prehranske alergije in intolerance, putika…). Z napačno obravnavo pa je seveda možno doseči tudi nasproten učinek, saj mora dietetik oziroma prehranski svetovalec razpolagati z obširnim znanjem tudi s področja patologije, anatomije in psihologije, da doseže pričakovane učinke svoje stranke.

»Debelost je kronična in težka bolezen, sploh če se razvija in obstaja že od otroštva, s tem pa se ne more ukvarjati nekdo, ki nima znanja o patofiziolologiji«. Veliko je odvisno tudi od tega, v kolikšni meri se angažira prehranski svetovalec.

»Bistvo prehranskega svetovanja je izobraževanje in predajanje znanja o prehrani, ki je primerna za posameznika, svetovalec pa ga skozi proces implementiranja sprememb še vodi in motivira,« posameznik najtežji del opravi sam, saj se mora sržati navodil in pri tem uporabiti pridobljeno znanje. 

»Bistvo prehranskega svetovanja je izobraževanje in predajanje znanja o prehrani, ki je primerna za posameznika, svetovalec pa ga skozi proces implementiranja sprememb še vodi in motivira,« posameznik najtežji del opravi sam, saj se mora držati navodil in pri tem uporabiti pridobljeno znanje. 

Preberite še

Komentarji (6)

etr45 (ni preverjeno)

---Pravi--da je potrebno nekatere paciente najprej poslati k psihiatru. .....upam ka se je nej teh metod naučila v Severni Koreji ....z razliko od nas so vsi korejci slokeci ker imajo uravnoteženo prehrano, dosti zelenjave tudi trave.

delavsko gibanje 21 (ni preverjeno)

to je tak kot da bi te lopov učil poštenja
Jok brate tako ne ide
ako si jednom bio debelo prase
za uvijek si debelo prase

In reply to by etr45 (ni preverjeno)

smrkci (ni preverjeno)

Vse je v glavi in nikjer drugje,kako se bo kdo prehranjeval.

sunce van japansko (ni preverjeno)

Ka je herbalajfofka?

Gggg (ni preverjeno)

Daš joj pare pa shujšaš

Indašnji (ni preverjeno)

Pa mislen ka ženska ma malo vec znanja o ton kak pa nesce ka ti pravi ka pij tiste praške(se podgan nebi zastruplo z tisten),pa gej 5 bilic dnevno pa süjoga piceka,po moznoste tej taksi vsakome isto povej ne glede na njegovo psihično ali fizično stanje(preteklo in trenutno,z ten mislen kakse poškodbe ali obolenja),neje za vsakoga ista dijeta,pa puno lidi keri majo preveč kil je problem psihične narave,pa tau proteine pa slične zadeve ne rejšijo.

Starejše novice