Bukovniško jezero, ki je bilo nedolgo napolnjeno, je spet prazno. Ob nenehnih spremembah in dogodkih ob turističnem biserju Pomurja se mnogi sprašujejo, kdaj bodo obnovitvena dela končana. Preverili smo, kdaj se bomo lahko sprehajali ob urejenem jezeru.

Nedolgo nazaj je bila priljubljena turistična atrakcija nenačrtovano napolnjena z vodo. Te dni pa je moč opaziti, da o vodi v jezeru ni več ne duha ne sluha. 

Spomnimo, pred kratkim se je Bukovniško jezero vnovič napolnilo z vodo, vendar ne načrtno, temu je botrovala okvara zapornice. Neznani storilec naj bi že novembra povzročil poškodbo mehanizma na zapornici.

»Lahko potrdimo, da je prišlo do poškodbe mehanizma na zapornici. Ne glede na okvaro bi bila zapornica zaradi trenutnih vremenskih razmer v tem času zaprta, saj v zadrževalnem prostoru akumulacije Bukovnica zadržujemo viške vode,« so takrat za Sobotainfo pojasnili v Direkciji Republike Slovenije za vode.

Zapornica je zdaj popravljena.

Zapornica popravljena, kaj pa preostala dela na jezeru?

Številne tamkajšnje krajane kot tudi druge obiskovalce, ki se odpravijo na priljubljeno destinacijo, zanima, kdaj bodo ponovno uživali v pogledu na prekrasno naravo, katere del je nedvomno tudi jezero. 

Da bi pridobili več podatkov o popravilu mehanizma na zapornici in samem poteku sanacije jezera, smo se obrnili na Direkcijo Republike Slovenije za vode in občino Dobrovnik. 

Marjan Kardinar, župan občine Dobrovnik, nam je v telefonskem pogovoru pojasnil, da je samo vodno telo in upravljanje tega v pristojnosti direkcije za vode, občina ureja samo okolico jezera.

Ob tem pa izpostavlja samo zahtevnost projekta: »Ni to tako enostavno, je kar močan projekt.« 

V načrt pozabili vključiti odstranitev naplavnin?

Iz Direkcije Republike Slovenije za vode so nam odgovorili, da so obnovitvena dela v celoti opravljena. Potrebno je še sanirati zapornico in odvzeti vzorce naplavin.

Vendar so obnovitvena dela v minulem letu bila v polnem teku, v drugi polovici leta pa so se ta ustavila. Jeseni je jezero dobilo podobo zapuščenega travnika. Nekateri so se ob tem spraševali, ali je prišlo do ustavitve del in kaj je to povzročilo. 

Iz direkcije zatrjujejo, da ni prišlo do nobenega zamika del: »Načrtovana sanacija pregrade s talnim izpustom je bila v celoti izvedena v preteklem letu.«

Ob tem pa dodajajo, da je sama odstranitev naplavin iz zadrževalnega prostora dodatna naloga, ki ni bila del sanacije.

Nejasnosti glede zaključka del

Kdaj bodo dela končno dovršena?

V telefonskem pogovoru z županom občine Dobrovnik smo izvedeli, da naj bi bilo do 1. junija oziroma do poletja predvidoma vse rešeno. 

Pristojni iz Direkcije Republike Slovenije za vode pa še vedno niso znali podati bolj natančnih podatkov o odstranjevanju naplavnin kot tudi ne o tem, kdaj bo jezero v celoti urejeno:

 »V sklopu sanacije odstranjevanje naplavin ni bilo predvideno, je pa odstranjevanje naplavin predvideno v naslednjih korakih. Trenutno konkretnega datuma še ne moremo sporočiti. Časovnica odstranjevanja še ni določena

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jack000000 (nepreverjen)

Vi ste postali taki biseri, da lahko z Mariborom tekmujete pri sanacijah.. Kopališče Pristan je sicer še vedno rekorder, ampak brvi na Mariborski otok pa ste že konkurenca :D

SM (nepreverjen)

Mo pijto direkt, če so bijle kakše analize glede vsebine oz. strukture mulja? Umetno je redno drago gratalo pa škoduje tuj. Tak, ka če bi blo produktivno za vnos na kmetijske površine bi se predlago!! Neven za koj se ne izkoristi to, ka mamo poleg pa hasni? Pa te nebi bil odvoz toga tak dragi bil, ka bi vsaki dal nekšni e za to gnojilo: tu ge mamo samo ilovico ali šoder.

. (nepreverjen)

Te naplavine so nej slučajno usedline?

Kalašnik (nepreverjen)

Nekaj delajo pa ne znajo kaj delajo.

Marija!PaFego (nepreverjen)

OPET AKADEMIKI na delu…. KOMAJ Z STUDIJA… nevej zracunati tri stroske skup ze je PROJEKT BAU LEITER. bože mili te to drago placali slovenci

Starejše novice