Čeprav je Titan zanikal govorice o prihodu novega gostinca, se v Mikku obetajo spremembe?

Poslovanje kavarne v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu že kar nekaj časa stagnira, čeprav »točilni pult« ni sameval ves čas: občasno ga upravljajo zunanji sodelavci. Veliko je bilo tudi ugibanj, zakaj je sploh prišlo do zaprtja kavarne ‒ »krivec« naj bi bilo pomanjkanje delovne sile. 

Ker se bliža koledarsko poletje in razni dogodki na prostem, smo se v uredništvu obrnili na vršilca dolžnosti direktorja kluba Roberta Titana Felixa, ki je dejal, da je problem Mikkove kavarne povezan s splošnim stanjem v gostinstvu ‒ vprašanje rentabilnosti, pomanjkanje ustrezne delovne sile, nagrajevanje v javnem sektorju ‒ kar pa je tudi poglavitni razlog za zastoj delovanja. 

»Natančne analize in poskusov reševanja kavarniške dejavnosti smo se lotili iz paradoksalne osnove, da je kavarna v interesu skupnosti, čeprav po svoji naravi neposredne tržne dejavnosti to ne more biti, in poskušamo najti rešitev, ki bi zadostila vsem pravnim zahtevam, istočasno pa bi bila dovolj rentabilna, da bi lahko obstajala kot del širše grajske ponudbe,« je ob tem še dodal Titan.

Vse glasnejša ugibanja o novem gostincu

Pojavila pa so se tudi (vse glasnejša) ugibanja, da naj bi imel klubski gostinski obrat novega gostinca, in sicer naj bi vajeti kavarne prevzel Darjan Lorenčič.

Titan je na to odgovoril, da »Mikkov« gostinski obrat še nima novega gostinca, »saj z ustanoviteljem še ni bilo točno dorečeno, na kakšen način bo ta gostinska ponudba delovala v obsežnejšem odpiralnem času, niti ni bilo izvedenih za implementacijo zahtevanih pozivov, kaj šele podpisanih pogodb, tako da je o novem gostincu še preuranjeno govoriti, in bi vsaka konkretna informacija bila preuranjena, če ne celo nenatančna ali celo napačna.«

V klubu so sicer ob zaprtju kavarne že v prejšnjem mandatu našli začasno rešitev za gostinsko ponudbo ob prireditvah, in to po pogodbi o brezplačni uporabi najemnine, sklenjeni 8. junija 2021 med Pomurskim muzejem Murska Sobota (upravljalec) in Mladinskim informativnim in kulturnim klubom Murska Sobota (uporabnik), »ki v 4. členu dovoljuje, da 'ahko uporabnik na 228 kvadratnih metrih notranjih površin (gostinski lokal, sanitarije), na delu arkadne površine in na delu pripadajočega zunanjega zemljišča (terasa) izvaja gostinsko dejavnost ter iste površine tudi oddaja v občasni podnajem za dogodke, ki so povezani z njegovo dejavnostjo'.«

Kot nam je sporočil Titan, je bil Lorenčič le eden izmed več izvajalcev te storitve, na tak način pa je v klubsko delovanje vključen tudi sedaj.

Ker pa se bliža (koledarsko) poletje, si želijo čimprejšnjo sistemsko rešitev problema, čeprav o tem še ni moč razpravljati, vsaj dokler ne bodo postavljeni pravnoformalni vidiki delovanja.

Je pa Lorenčič v okviru pilotnega projekta izvedel tudi natančno analizo in pripravil stroškovnik rentabilnosti gostinskega obrata v primeru daljšega odpiralnega časa v sklopu prireditev, ki je bil informativnega značaja.

»Nič še ni gotovo«

Lorenčič je ob tem dodal, da je kot podnajemnik deloval na posameznih dogodkih, ki jih je izvajal kot podnajemnik prostora, ter potrdil, da se, preden se kavarna zares odpre, mora vse zakonsko proučiti in določiti.

Glede morebitnega »prevzema« kavarne pa smo v uredništvu kontaktirali tudi Darjana Lorenčiča.

»Ker sem z njimi sodeloval že prej kot podnajemnik v sklopu posameznih dogodkov, ki so jih izvajali že od lani, sem izvedel tudi informativno analizo, če bi bilo to zame sploh izvedljivo: se pravi številke, če je možno dobiti delavce … Ampak vse je odvisno od pravnoformalnih podlag, se pravi od občine, in če bo sploh izvedljivo in rentabilno.«

Lorenčič je dejal tudi, da si želi, da bi »kavarniški obrat« zaživel, a da ni nič odvisno od njega. Če bodo možnosti dane, bi se kavarna lahko znova odprla, v nasprotnem primeru pa se bo »delalo« po dosedanjem principu: podnajem celotnih prostorov ob dogodkih za izvajanje gostinskih storitev.

Ob vsem tem pa ni gotovo nič, niti to, kdo bi (če bi) bil novi gostinec.

Kmalu predstavljene nove rešitve?

Iz Mikka so, kot je sporočil vršilec dolžnosti direktorja, občinski pravni službi že predali dokumentacijo za analizo, ki vključuje tudi konceptne predloge, sestanek v kabinetu župana pa je predviden tik pred uradnim začetkom festivala Soboški dnevi, torej v sredo zjutraj. 

Vse informacije o dogovorih bodo sporočili nemudoma po srečanju, prav tako pa bodo takrat predstavili, na kakšen način bo organizirana klubska gostinska ponudba v času Soboških dnevov. 

Vse konkretne in celostne realizacije rešitve bodo sporočene, ko bo dana zelena luč za informiranje in implementacijo, je še sklenil Titan. 

Komentarji (9)

iewueio (ni preverjeno)

Nimate prostora, kjer bi se lahko v miru učili? Mikkova dnevna soba vabi!

f33f3f3f3f (ni preverjeno)

Tu hočemo metal koncerte vsaki dan ne pa neko bedno kavarno!

. (ni preverjeno)

Te pa igraj. Slovenci so dali železarno rusom, ki si delijo miljonske dobičke.
Nič nede, če nemo sami začali švasati.

In reply to by f33f3f3f3f (ni preverjeno)

Moravcan (ni preverjeno)

Vse ste in boste zjebali

Lingo (ni preverjeno)

Natakarji so jim odisli ker so vse se drugo mogli delati

. (ni preverjeno)

Mik nemre prek študenta zaposliti kelnarco?

asdsasds (ni preverjeno)

Študenti so za to, da se učijo, ne pa posedajo po kavarnah. za rekreacijo pa delajo dobrodelno za ranljive skupine!

In reply to by . (ni preverjeno)

Razvojniki (ni preverjeno)

Ta hip ena največjih problematik pri nas. Hvala Sobotainfo, da poročate o tem.

AJAJAJAJAJAJAJ (ni preverjeno)

Mogoče pa vse prevzame "znana kelnarca ", kot je prevzela Pilar. Malo heca, pa vseeno. Ta "znana kelnarca" ni odprla niti Pilara. Pa tako pompozno ste jo napovedovali.

Starejše novice