FOTO: Socialni demokrati Murska Sobota
Prekmurje je ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom dobilo svoj trg v prestolnici, ki zdaj dobiva končno podobo.

Pomurje in Slovenija sta lani obeležila izjemno pomemben zgodovinski dogodek. Ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom smo bili priča številnim slovesnostim, v Ljubljani pa so se temu dogodku poklonili tudi s trgom, ki je posvečen Prekmurju.

Pred časom smo se obrnili na ljubljansko občino z vprašanjem, kdaj bodo na trgu postavili še spomenik. Takrat so nam odogovorili, da je rok za izvedbo in postavitev spomenika april 2020. In res, na trgu so začeli s postavljanjem spomenika.

 

Delo kiparja Zorana Srdića Janežiča

Spomnimo, da je za spomenik potekal tudi natečaj, na katerem je najbolj prepričal predlog akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča. Spomenik ob 100 letnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je v idejni rešitvi zasnovan kot prostorski element, ki daje vtis serije lončenega posodja, ulit v beton.

"Za oblikovane kipe je značilna oblika lončenine, ki je ključen dokaz za razumevanje slovanske naselitve med 6. in 12. stoletjem na področju Prekmurja ter sodoben kiparski način oblikovanja z združevanjem in podvajanjem oblik. Spomenik sestavlja okoli 340 lončeninastih oblik, ki so različno razporejene po podstavku. Podstavek je na delu poglobljen in lončene oblike jo prehajajo tako, da stojijo v zraku. Prehod pomeni odločitev samostojnih Prekmurcev, da se združijo z matičnim narodom, ki jih je sprejel kot enakovredne.

Prostorska kompozicija v idejni zasnovi zaseda prostor, ki je bil določen na razpisu, in sicer 5 x 15 metrov ter v višino 50 centimetrov. Material je v idejni rešitvi zamišljen kot ulit beton," so zapisali zmagovalnem predlogu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice